Şimdi Ara

Lens önerisi alabilir miyim ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
1.555
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar nikon d3100 makinam var ve elimde 18-55 kit lens 70-300mm sigma lens mevcut iki lensimdende memnunum fakat bir lens daha almak istiyorum ve birşey sormak istiyorum ben daha çok kişi resmi çekiyorum manzara felan nadir bu durumda 18-105 lens bana ne gibi bir fayda sağlar gereği var mı böyle bir lens almamın 18-55 lens varken ? fark eder mi aşırı bir derecede yoksa aklımda 1,8 50mm g lens alasım var bunun hakkında ne dersiniz ne önerirsiniz yada farklı lensler mi önerirsiniz? ben yeniyim daha bu işlerde Cevaplar için şimdiden teşekkürer :)



  • Portre fotoğrafçılığında dikkat esilmesi gereken en önemli 2 temel var.
    1.si insan yüzünün simetrisi en uygun 85mm'de bazı kişilere göre ise 100mm'de pozlanır.
    2.si portre çekimlerde arka planı modelden ayırmak gerekir. Bunu için f değerinin en küçük olduğu f 1.2 lensler mevcuttur.

    Tabiki 85mm f1.2 lenslerin fiyatları bütcenize ve 1.2'nin kullanım zorluğu profesyonelliğinize kalmıştır.

    Bu temel bilgileri bildikten sonra SORUNUZA gelelim.

    Öncelikle makinanız 1.6 croplu sensöre sahip. Yani 18-55mm lensinizi 50mm e getirdiğinizde siz vizörden baktığınızda 80mm lık açı görürsünüz. Bu işinize yarar. 1. Maddeye uyuyor.

    Ancak 2. Maddeye baktığınızda f min 4.5

    Aslında 4.5 ile de modeli arka plandan ayırabilirsiniz. Ancak arka planla modelin arasındaki mesafeyi çok daha fazla açmanız gerekiyor. Tabi bu fırsat maalesef her karede olmuyor. Kompozisyonu birçok karede bozuyor ya da büyük ölçekte zorluyor.

    Bir lens tavsiyesinde bulunmadan önce size elinizdeki lensle dediklerimi yapmaya çalışmanızı öneririm.

    Daha sonrasında bütçe ve ihtiyaca göre tavsiyede bulunurum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • dubbah kullanıcısına yanıt
    portre fotografı çekmenin en ucuz yolu Helios 44-x 58mm f/2 serisi lenslerden birini alıyorsun tabi nikon m42 adaptörüyle 100tl nin altında bir rakama çok sayıda helios 44 lens var.
    tabi bunlar manuel lens fokus ayarını elle yapıyorsun. ben şuan Helios 44-6 58mm f/2 ve Jupiter 9 85mm f/2 lensleri kullanıyorum. ikisinin ben 350tl ye almıştım
  • dubbah kullanıcısına yanıt
    Merhaba,

    Öncelikle @Y2kmtt arkadaşımız güzel noktalara değinmiş. Ancak ben sana şöyle bir - iki şey daha ilave etmek istiyorum.

    Öncelikle 18-55 ve 70-300 lense sahip birisi olarak kesinlikle 18-105 lensi unutabilirsin. Nedeni @Y2km nin de bahsettiği lens keskinliği yani biz buna basite indirgeyerek kalitesi olarak bakarsak herhangi bir avantajı yok. 18-55 + 70 -300 lens varken 18-105 kullanmanın tek mantığı bu iki kit lensi tak çıkar yapmadan belirli alanlarda kullanmanı sağlar. Arada sadece 55-70 mm arası bir alan boşluğu kalıyor ki oda o lens değerlerinde oldukça önemsiz bir ayrıntı.

    18-55 lens ile ciddi şekilde güzel fotoğraf çekenler var. Bende de 18-200 lens var Canon kullanıyorum ve ciddi güzel fotoğraflar çektiğim oldu. Ancak benim asıl kullanım nedenim birçok yerde (toplantı, miting vb yerlerde ) yani sanatsal ve hobi amaçları dışında çokça yerde kullanmamdan kaynaklanıyor.

    Portre çekmek istersen de 35mm 50mm 85mm ve 100mm ile portre çekenler mevcut. Burada maddi gücüne göre bir 24-70 2.8 lens edinmen oldukça fazla noktada sana çözüm sağlardı bunu önerebilirdim ancak fiyatlarına bile bakman kulaklarımı iyi derecede çınlatabilir.

    Bunun yerine @Y2km tavsiye ettiği gibi biraz becerini geliştirip 35 ve 50mm yi 18-55 / 85 ve 100mm de diğer lensinle (aslında çarpan 1,5 olacağından mm ler farklı olacak ama zaten prime lens alsan da yine çarpandan dolayı aynı görüntüyü alacaksın ) test etmen ve eğer alacaksan da bu tarzlardan hangisi sana uyuyor ise, dilersen hobini bir adım daha öteye götüreceğim dediğinde o prime lensi almanı tavsiye ederim.




  • Bilgiler için teşekkürler. D3100 1.5 croplu bu arada. Ben de 3100'de kullanmak üzere sokak fotoğrafçılığı için bir prime lens düşünüyorum ama 35mm 1.8G ve 50mm 1.8G arasında karar veremedim. 35mm aslında 52mm olarak daha uygun gibi ama bazen bokeh efekti de istiyorum ve 50mm'nin bokehi çok güçlü. Tabi o da 75mm olduğu için bazen sıkıntı yaşatabilir. 35mm kullanan pek kişi göremedim aslında ama yabancı forumlara bakmadım henüz.
  • VYC Majoris kullanıcısına yanıt
    Kardeş manuel olarak kullanabilirsen uygun fiyatla 50 mm 1.8 d alabilirsin yok kullanamam dersen 50 mm 1.8 g senin için ilaçtır

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • aragorn20 kullanıcısına yanıt
    1.8d gerçekten ucuz ama sürekli manuel kullanamam. Aslında manuel çok zevkli oluyor ama dediğim gibi biraz daha hızlı olmak gerekiyor bence. Özellikle sokak fotoğrafçılığında (bu arada bilgim sıfır bu konuda) hız çok önemli diye düşünüyorum. 1.8G zaten optik kalitesi de daha geliştirilmiş evladiyelik bir model olarak söyleniyor. Tek çekincem bazen çok dar kalabilecek olması. 35mm ise insan gözüne en yakın görüntüyü sunuyor. Cropta yani. FF'de 50mm aynı etkiyi veriyor.

    Bu arada araştırmalarıma göre 35mm F/1.8 değerinde 50mmye oranla daha keskinmiş. Ben 35'in bokehini biraz araştırayım da ona göre karar veririm. Teşekkürler.
  • Bilgiler için çok teşekkürler ozaman ben biraz daha 18-55 ile kendimi geliştirmeliyim sonradan bakarım. 18-55 te arkaplanı pek ayıramıyorum maalesef tam yakınlaştırma yapınca ancak. Var mıdır bir öneri.? Ve bu manuel mod kullanmak çok zevkli:)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • VYC Majoris kullanıcısına yanıt
    Şu en çok yapılan yanlışı düzeltmek gerekirse 35 mm her zaman perspektif olarak 35 mmdir 1.5 çarpanla 52 mm olmaz sadece açı olarak daralır ama verdiği sonuç değişmez aynı şekilde 50 mm de 75 mm olmaz sokak fotoğrafçılığında açıdan dolayı 35 mm daha esnek olabilir ama 50 mm daha yoğun bokeh verir selamlar

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • dubbah kullanıcısına yanıt
    55 mm de f 5.6 da, çekeceğiniz objeye olabildiğince yakınlaşarak ve arka planı uzak tutarak çok güzel fotoğraflar çekebilirsiniz

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: aragorn20

    Şu en çok yapılan yanlışı düzeltmek gerekirse 35 mm her zaman perspektif olarak 35 mmdir 1.5 çarpanla 52 mm olmaz sadece açı olarak daralır ama verdiği sonuç değişmez aynı şekilde 50 mm de 75 mm olmaz sokak fotoğrafçılığında açıdan dolayı 35 mm daha esnek olabilir ama 50 mm daha yoğun bokeh verir selamlar

    demekki sırf bu yanlış yüzünden kuş fotoğrafçıları croplu makine kullanıyor. kısaca FF te 500mm civarında yakınlaştırıyor croplu makinede de ensin yakınlaştırma oranı ile 1.5 croplu makinenin yakınlaştırma olanı aynı, sadece kadrajı daha küçük gösteriyor croplu makine.
  • ozbey08 kullanıcısına yanıt
    Bak ne güzel diyorsun yakınlaştırıyor diye ben de aynı şeyi söylüyorum çarpan etkisinden dolayı açı daralır ve yakınlık etkisi oluşur ama perspektif değişmez yani ff gövdede 50 mm ne kadar örneğin bükülürse crop gövdede de o kadar bükülür
    bu konu çok uzundur ben de sizin gibi düşünüyordum gerçeği anlayana kadar çok vakit geçti, çok fazla kaynak okuyup, ustalardan nasihat dinledikten sonra bu noktaya gelebildim hatta canontürk te aynı sizin gibi ornitocular niye kullanıyor diye sormuşluğumda vardır çok meşhur bir konumuz vardı orada birkaç sene önce yani neticede yakınlaştırma etkisi ile perspektif birbirinden bağımsız kavramlardır

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • aragorn20 kullanıcısına yanıt
    Bunu bilmiyordum teşekkürler ama pek anlayamadım. Araştırıp öğrenicem inşallah

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bende FX lensi 28-70mm f/3.5-4.5 ve Dx Lensi 55-200mm var. Her ikisinide 70mm de kullandığında gördüğüm kadraj aynı. DX lenslerinide crop hesabı yapmanız lazım. 35mm ise bu 50mm ile çekilmiş FX makineler için insan gözüne yakın sokak fotoğrafçılık lensi açısına denktir. Oyüzden FX deki standart tak gez lensi 24-70mm f/2.8 yerine DX de 18-55mm f/2.8 var çarpanla FX deki lensin karşılığı çıkıyor. 70-200mm f/2.8 yerine DX için 50-150mm f/2.8 var. Dikkat ederseniz FX deki lensin DX deki lensin karşılığı hep 1.5 katı daha küçüktür. Alırken istediğiniz aralığın 1,5 katı altını almanız lazım. Yada bunun yerine geri çekilmeniz gerekir. Bu da size şöyle bir handikap sağlar odak noktasından uzaklaştıkça diyafram aralığı artar. Bu da arka planı esas konudan ayırmakta zorluk yaratır. Yani diyafram değeri kaybınız olur. 50mm f/1.8 D sokak fotoğrafçılığı için FX de kullanılan bir lens. DX de kullanmaya kalkar isen 75mm oluyor. Bu seferde 50mm göz açısına gelecem diye geri çıkmaya başlıyorsun. Bu seferde odak noktasından uzaklaşıyorsun. Diyafram aralığı kaybı yaşıyorsun. O yüzden 35mm f/1.8 G almak hem daha iyi hemde 50mm f/1.8 D den daha iyi fotoğraf kalitesi olan bir lens almış oluyorsun.

    quote:

    Orijinalden alıntı: ozbey08

    demekki sırf bu yanlış yüzünden kuş fotoğrafçıları croplu makine kullanıyor. kısaca FF te 500mm civarında yakınlaştırıyor croplu makinede de ensin yakınlaştırma oranı ile 1.5 croplu makinenin yakınlaştırma olanı aynı, sadece kadrajı daha küçük gösteriyor croplu makine.



    [Trakus'ta kuş fotoğrafçısı olan iki kişi. D7100 ve D610 ile bir karşılaştırma yapmışlar. D7100'e 300mm yi takıp kuşun fotoğrafını çekmiş sonra D610'a takıp aynı kuşun fotoğrafını çekmişler. D610 fotoğrafını D7100'deki kadraj boyunda croplayıp karşılaştırmışlar. D610 daki renkler,derinlik, fluluk ve detaylar daha güzelmiş. Aslında DX deki yakınlaştırma olayı denildiği gibi bir avantaj değil handikap. Bunun dışında bir de geniş açıda bir handikap yarayıtor. Alıyorsun Tokina 11-16mm oluyor sana 16,5-24mm. Geniş açıdada, yakınlaştırmasıda dx'in handikaptır aslında. Ama lensleri FX lere göre daha ucuzdur. Böyle bir avantajı var./color]



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rocker_tr -- 14 Mayıs 2015; 13:41:44 >




  • rocker_tr R kullanıcısına yanıt
    Sokak fotoğrafçılığında kullanmak üzere FX için 50mm öneriliyor genelde ve gerçekten de fotoğraflara bakınca çok doğal geliyor. Gözümüzün görüş açısına en yakın olan 50mm dedikleri bu olsa gerek. Bu yüzden D3100 için 35mm aldım bakalım. Görüşlerini sunan herkese teşekkürler.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: VYC Majoris

    Bilgiler için teşekkürler. D3100 1.5 croplu bu arada. Ben de 3100'de kullanmak üzere sokak fotoğrafçılığı için bir prime lens düşünüyorum ama 35mm 1.8G ve 50mm 1.8G arasında karar veremedim. 35mm aslında 52mm olarak daha uygun gibi ama bazen bokeh efekti de istiyorum ve 50mm'nin bokehi çok güçlü. Tabi o da 75mm olduğu için bazen sıkıntı yaşatabilir. 35mm kullanan pek kişi göremedim aslında ama yabancı forumlara bakmadım henüz.

    Düzeltme için teşekkürler.
  • dubbah kullanıcısına yanıt
    Lens zoom aralığının çok açık olması iyi gibi algılansa da bu odaklamada sıkıntı doğuruyor. 85 mm yada 50 mm 1.4 alabilirsin. Yada sende bulunan 18-55 muhtemelen f:3.5-5.6 dır muhtemelen, Tamron 17-50 F:2.8 lens var ben onu kullanıyorum 18-55 yerine. F:2.8 sayesinde güzel insan fotoğrafları çekebiliyorum. Yanlız tamron 17-50 nin 2 modeli var sen vc siz olanını al eğer video çekmiyorsan. Video çekiyorsan vc li olanını al. Tamron 2. el piyasası epey hareketlidir. Bu lensin sıfırı 1000 lira olmasına rağmen 4 yıl garantisi bulunan temiz lensi 550 liraya aldım. Sen de uygun fiyatlı temiz 2. el alabilir lensin artık yetersiz geldiğinde aldığın fiyata yakın bir fiyata satabilirsin, tamron elde kalmaz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Y2kmtt

    quote:

    Orijinalden alıntı: VYC Majoris

    Bilgiler için teşekkürler. D3100 1.5 croplu bu arada. Ben de 3100'de kullanmak üzere sokak fotoğrafçılığı için bir prime lens düşünüyorum ama 35mm 1.8G ve 50mm 1.8G arasında karar veremedim. 35mm aslında 52mm olarak daha uygun gibi ama bazen bokeh efekti de istiyorum ve 50mm'nin bokehi çok güçlü. Tabi o da 75mm olduğu için bazen sıkıntı yaşatabilir. 35mm kullanan pek kişi göremedim aslında ama yabancı forumlara bakmadım henüz.

    Düzeltme için teşekkürler.

    Amazon sitesinde en fazla satılan Nikon lens 35mm f/1.8G oldu. Türkiye de herkes sağdan soldan duyduklarını yapıp 50mm f/1.8 D aldığı için Türkiye için geçerli bir konu değil.

    30 popüler Lens

    Amazon satış rakamlarına göre Nikon ve Canon markalarındaki popüler lenslerin listesi.

    Canon DSLR Lenses
    1. Canon EF 50mm f/1.8 II Camera Lens
    2. Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM
    3. Canon EF 50mm f/1.4 USM
    4. Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III
    5. Canon EF 85mm f/1.8 USM

    Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM Standard Zoom Lens
    Canon EF 40mm f/2.8 STM Lens
    Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM
    Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM
    Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II SLR Lens
    Canon EF 50mm f/1.2 L USM
    Canon EF 100mm f/2.8L IS USM Macro



    Nikon DSLR Lenses
    1. Nikon 35mm f/1.8G AF-S DX
    2. Nikon 50mm f/1.8G AF-S NIKKOR FX
    3. Nikon 55-300mm f/4.5-5.6G ED VR
    4. Nikon 55-200mm f/4-5.6G ED IF AF-S DX
    5. Nikon 50mm f/1.4G SIC SW Prime AF-S

    Nikon 70-300mm f/4-5.6G AF
    Nikon 40mm f/2.8G AF-S DX Micro
    Nikon 28-300mm f/3.5-5.6G ED VR AF-S
    Nikon 85mm f/1.8G AF-S
    Nikon 18-55mm f/3.5-5.6G VR II AF-S
    Nikon 18-200mm f/3.5-5.6G AF-S ED VR II
    Nikon 18-300mm f/3.5-6.3G ED VR AF-S DX


    Diğer markalar

    Sigma 70-300mm f/4-5.6 SLD DG Macro.
    Tamron AF 70-300mm f/4.0-5.6 Di LD Macro
    Sigma 18-250mm f3.5-6.3 DC MACRO
    Opteka 6.5mm f/3.5 HD
    Tokina 11-16mm f/2.8 AT-X116 Pro DX II
    Tamron AF 18-200mm f/3.5-6.3 XR Di II



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rocker_tr -- 14 Mayıs 2015; 14:23:55 >




  • VYC Majoris kullanıcısına yanıt
    Hayırlı olsun doğru karar vermişsiniz.50mm maalesef dar kalıyor crop sensörlü makinelerde bana göre.Güle güle kullanın lensinizi hocam
  • rocker_tr R kullanıcısına yanıt
    Nihayet bir konuda anlaştık galiba croplu makine ile ff makine arasında aynı mm de sadece açı değişir, perspektif değişmez, yani ff'de 50mm, cropda 35 mm nin sadece açıları aynıdır verdikleri perspektif farklı olacaktır yani insan gözüne en yakın aralık ister crop ister ff her şartta 50mm dir. Selamlar...

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.