Şimdi Ara

Açıköğretim Fakültesi'nde Psikoloji Lisans Programı Açılmalı Mıdır?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
1.991
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1

Açıköğretim Fakültesi'nde Psikoloji Lisans Programı Açılmalı Mıdır?


(En Son Oy Tarihi: 18.9.2021)
Giriş
Mesaj
  • Hepinize selamlar.
    Bildiğimiz üzere Anadolu Üniversitesi, geçtiğimiz günlerde Açıköğretim Fakültesi'nde Psikoloji bölümü açılması konusunda bir çalıştay düzenledi. Ama bu çalıştay birilerini epey rahatsız etmiş olacak ki, bu proje Türk Psikologlar Derneği'nin baskısı üzerine "en azından şimdilik" rafa kaldırıldı.

    Ancak bence bu iş burada bitmemiştir. Felsefe ve Sosyoloji gibi sosyal bilimlerle ilgili önemli disiplinlerin bölümlerini Açıköğretim Fakültesi'ne taşıyarak bu disiplinlerin meraklılarına açıktan öğrenim imkanı sağlayan Anadolu Üniversitesi, belli ki önemli bir sosyal bilim dalı olan Psikoloji için de aynı imkanı meraklılarına sunmak istemektedir. Ne var ki genel AÖF öğrencisi profiline yaftalanan "yatarak mezun olan kişi" imajı yüzünden, olan gerçekten de okumaya istekli, meraklı ve çalışkan AÖF öğrencilerine olmakta ve bu da toplumda örgün öğretimin açık öğretimden daha kaliteli eğitim verdiği algısına ve AÖF mezunlarının "niteliksiz" (!) olduğu gerekçe gösterilerek çoğu sektörde ayrımcılığa uğramasına neden olmaktadır.

    Tıp ve mühendislik gibi, özel mekanlarda uygulama gerektiren alanlar için örgün öğretimin olmazsa olmaz olduğunu kabul etmekle beraber, "Hababam Sınıfı Tatilde" filmindeki Mahmut Hoca'nın "Okul sadece dört yanı duvarla çevrili, tepesinde dam olan yer değildir. Okul her yerdir. Sırasında bir orman, sırasında dağ başı, öğrenimin, bilginin var olduğu her yer okuldur." sözüne de yürekten katılırım. Bence insanın sosyal bilimlerde kendini geliştirmesi için üniversiteyi ille de örgün okumasına gerek yoktur. AÖF'de okuyup birkaç yıl sonra örgün üniversiteye de başlayınca bunu daha iyi anladım. Çünkü örgün üniversite, öğrencilerine sadece izleyebileceği yolları göstermekte ve öğrencilerinin gelişimini kendilerine bırakmaktadır. Bu nedenledir ki, bir örgün üniversite mezunu okuduğu yıllar boyunca kendini geliştirememişse iyi yerlere gelememekten ve "diplomalı işsiz" olmaktan kaçamamaktadır. Halbuki herhangi bir üniversiteye bağlı olmadan kendi uygulamalarını kendi yapabilen, böylece kendini iyi geliştirmiş bir AÖF mezununun yüksek lisans ve doktora tamamlama şansı yüksek olduğu gibi profesörlüğe kadar yükselme şansı da bulunmaktadır.

    Psikoloji konusuna dönersem, AÖF'de Psikoloji bölümünün açılması konusunda internette dönen tartışmalarda gördüğüm en büyük eleştiri Psikoloji'nin insan üzerinde deneysel uygulamalar gerektirdiği ve dolayısıyla AÖF Psikoloji gibi bu deneysel uygulamaların üniversite desteğiyle yapılmadığı bir Psikoloji bölümünün düşünülemeyeceğinden söz edilmesiydi. Gördüğüm başka bir eleştiri de yılda verilecek Psikoloji mezunu sayısındaki büyük artış nedeniyle devlet hastanelerindeki psikolog kadrolarının "niteliksiz" (!) AÖF mezunlarıyla doldurulacağı, böylece nitelikli olduğu halde atanamayan psikologların sayısının hızla artacağı yönündeydi. Ben bu eleştirileri yanıtlarsam şunları demek istiyorum: Başta Sosyoloji ve Psikoloji olmak üzere, sosyal bilimler üzerinde araştırma ve uygulama yapmak için ille de özel bir mekana gerek yoktur. Sosyoloji veya Psikoloji okuyan bir AÖF öğrencisi kendi araştırma ve uygulama mekanını kendi yaratabilir ve herhangi bir mekanı kendine araştırma ve uygulama alanı olarak belleyebilir. Bunları yapan bir AÖF öğrencisi yüksek lisansa başvurduğu zaman yaptıkları sayesinde avantajlı bir konuma gelecektir. Hem Türkiye'de sosyal bilimlere yeterince önem gösterilmediği için Sosyoloji ve Psikoloji bölümleri yüksek lisans olmadan pek bir işe yaramamaktadır. Bundan dolayı da devlete ve özele bağlı sağlık kuruluşlarının psikolog kadrolarında Klinik Psikoloji yüksek lisans mezuniyeti aranmasında, başka sektörlerdeki psikolog kadrolarında da ilgili Psikoloji alanında yüksek lisans mezuniyeti aranmasında bir sakınca görmüyorum. Hatta bence bu daha iyi bile olur. Çünkü kendini geliştiremeyen örgün ya da AÖF Psikoloji mezunları yüksek lisans yolunda eleneceğinden, böylece psikolog kadrolarının niteliğinin düşmesi önlenmekle kalmayıp bu nitelik daha da üst düzeylere yükselecektir. Ayrıca böylece AÖF'de Psikoloji bölümünün açılmaması bir gereklilik olarak görülmekten tamamen çıkacağından, gencinden yaşlısına Psikoloji meraklılarının açıktan öğrenim hakkından alıkonulması durumu da ortadan kalkacaktır.

    Bu konu hakkında sizin de görüşlerinizi ve olumlu/olumsuz eleştirilerinizi merak ettiğim için başlığa bir anket ekledim ve konuyu burada tartışmaya açtım. Eğer sizlerden de güzel ve yapıcı fikirler ortaya çıkarsa bu başlık AÖF Psikoloji bölümünün açılması konusunda fikir arayanlara önemli bir referans olacaktır. Bu mesajda son olarak söyleyeceğim şey, Psikoloji'nin Psikiyatri gibi tıbbi bir alanla hiçbir ilgisinin bulunmadığının, yalnızca Klinik Psikoloji'den ibaret olmadığının, Sosyal Psikoloji, Gelişim Psikolojisi, Bilişsel Psikoloji, Adli Psikoloji gibi çok sayıda alt dalının bulunduğunun unutulmaması gerektiğidir. Değerli yorumlarınız için hepinize şimdiden teşekkür ediyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nForcer -- 25 Nisan 2015; 20:55:14 >



  • Yıl 2021, hala başaramadınız. Beceriksiz ve tembel olan kimse, sınavına girip bölümünü kazanamadan Psikoloji okuyamayacak! Çok ilginiz varsa literatürdeki binlerce Psikoloji kitabını alıp okuyabilirsiniz. Çünkü sadece meraklı olduğunuz için istiyordunuz değil mi? Buyrun size tavsiye. Hak ettiğinizi düşünüyorsanız buraya upuzun bomboş bir yazı yazmak yerine üniversite sınavına çalışın ve Psikoloji bölümüne yerleşin. Ben tam olarak böyle yaptım. Kimse hak etmediği konuma gelmeyecek. Boş işlerle uğraşmayın. Psikoloji bölümünün içeriği hakkında bir zerre bilginiz olsaydı, kendi deneysel ortamınızı yaratamayacağınızı, Psikiyatri ile iç içe olduğunu ve Fizyoloji diye zorunlu bir dersimizin olduğunu, örgün eğitime muhtaç olduğunuzu bilirdiniz. Fakat teşekkür ederim, kendi ortamınızı yaratma fikrinize çok güldüm... :)

  • quote:

    Orijinalden alıntı: psikolog.e

    Yıl 2021, hala başaramadınız. Beceriksiz ve tembel olan kimse, sınavına girip bölümünü kazanamadan Psikoloji okuyamayacak! Çok ilginiz varsa literatürdeki binlerce Psikoloji kitabını alıp okuyabilirsiniz. Çünkü sadece meraklı olduğunuz için istiyordunuz değil mi? Buyrun size tavsiye. Hak ettiğinizi düşünüyorsanız buraya upuzun bomboş bir yazı yazmak yerine üniversite sınavına çalışın ve Psikoloji bölümüne yerleşin. Ben tam olarak böyle yaptım. Kimse hak etmediği konuma gelmeyecek. Boş işlerle uğraşmayın. Psikoloji bölümünün içeriği hakkında bir zerre bilginiz olsaydı, kendi deneysel ortamınızı yaratamayacağınızı, Psikiyatri ile iç içe olduğunu ve Fizyoloji diye zorunlu bir dersimizin olduğunu, örgün eğitime muhtaç olduğunuzu bilirdiniz. Fakat teşekkür ederim, kendi ortamınızı yaratma fikrinize çok güldüm... :)

    psikoloji ye karşı bazı psikoloji örgütleri yöke ve cb bölümün öğrenci almasını engellemeki için baskı yapmışlardı geçen yıl.

    bence psikoloji odası/derneği/ vakfı meslek örgütü varsa bunlarla oturulup konuşulması gerekir , klavuza da konacaksa kontenjanı 100 olur 50 olur . atatürk aöf deki gibi sosyal hizmet 4 yıllık normal fiyattan değil 950 yapılabilir aynı sosyal hizmet bölümü gibi üstelik son yıl stajı geçmeden mezun bile olunamiyor.


    https://www.ataaof.edu.tr/Program/Mufredat/41


    yurt dışında diş hekimliğinin bazı dersleri açıköğretim ile veriliyor. biz psikolojiyi tartışıyoruz.

  • Bana kalırsa Bilgisayar ve Elektrik-Elektronik gibi mühendislik bölümleri de açıköğretim sistemi ile okutulabilir . Lab dersleri üniversiteler ile anlaşılıp akşam saatlerinde kullanılabilir ikinci öğretimde olduğu gibi . Yurt dışında çoğu bölüm açıköğretim sistemi ile okunulabiliyor .

  • Çıtır Para kullanıcısına yanıt
    Elektrik gibi bölümü açıktan okumak mantıklı değil,örgün öğrenimde bile çok yetersiz kalıyorlar.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Kesinlikle açılmalıdır. Psikoloji halihazırda dünyanın pek çok gelişmiş ülkesinde online olarak verilebilen bir bölüm. AÖF dijital alt yapısı, psikoloji lisans müfredatını etkin şekilde verebilecek durumdadır.


    Son 2 yıldır covid dolayısıyla tüm psikoloji öğrencileri zaten uzaktan eğitim görüyorlar. Demek ki oluyormuş.


    Yukarıdaki gibi kendini nimetten sayan mesleğin yüz karalarına bakmayın. Yazısından eğitimi ve entelektüel seviyesi net şekilde anlaşılıyor. Ben 20+ yıllık psikolog, Boğaziçi üniversitesinde eğitim almış, şu an hobi olarak havacılık ynt. okuyan yani AÖF sistemini de bizzat deneyimlemiş biri olarak kesinlikle bu bölümün açılmasından yanayım.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.