Şimdi Ara

Manga & Anime Terimler Sözlüğü

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
9
Cevap
1
Favori
3.149
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Mangalar ve animeler kendi içlerinde kategorilere ayrılırlar.Örneğin yabancı sitelerde çok kullanılan türleri sizler için derledim, çevirisini yaptım.
    Animeler Türkçe'ye çevirilse bile mangalarda o kadar şanslı olamıyoruz.Daha çok vakit alır manga çevirisi.O yüzden mangaları İngilizce bilmeden okuyamazsınız.Google çeviri ile hikaye çok başka yerlere gidebilir. Neyse daha fazla uzatmadan yazayım.Eğer atladığım bir tür var ise, merak ettiğiniz bir konu var ise pm ile yada konu altına yazarak sorun, konuya ekleyeyim. Ayrıca lütfen bana sormadan başka yerde paylaşmayın.

    Demografi (Hedef Kitle):

    Hentai : Cinsel münasebet. Yetişkin içeriği barındıran manga veya animeler. Cinsel ilişki içeriği barındırır. 18 yaşın altındakilere kesinlikle yasaktır.
    Josei : Bayan. 18-40 yaş arası bayanlara yönelik içerik. Aşklar gerçekçidir. Hikaye, Shoujo'ya göre biraz daha olgun içerikler barındırır.
    Kodomo: Çocuk. Children diye de geçebilir.Shounen okuyacak yaşta bile olmayan, 8 yaş altı çocuklar için içerikler.(Çok sık karşılaşmazsınız - ben hiç görmedim bile - ama yine de aklınızda bulunsun)
    Seinen : Erkek. 18-40 yaş arası erkeklerin ilgisini çekecek içerikler bu kategoridedir. Üniversite öğrencileri yada çalışanları içine alan hikayeleri barındırır. Shounen'e göre daha aşklar daha gerçekçidir. Çoğunlukla yetişkinlik sorunlarını işler. Örneğin Tokyo Ghoul bu kategoridedir.
    Shoujo : Kız çocuğu. 8-18 yaş arası kızlara yönelik içerik. Josei'nin biraz daha yumuşatılmış hali. Aşk boldur ve çocuksudur.
    Shoujo Ai : Kızlar arası aşk. Üstteki içerik ile aynıdır fakat aşk karşı cinsle değil kızlar arasındadır. Bu tarz içerik daha önce okumadığımdan tüm kızlar mı birbirine aşık yoksa sadece belli karakterler mi bilemiyorum :D (Doğrudan demografi değil ama yine de aklınızda bulunsun)
    Shounen : Erkek çocuğu. 8-18 yaş arası erkek çocuklarına ve gençlere yönelik içerik. Seinen'in biraz daha yumuşatılmış hali. Aşk çocuksudur, kavgalar vs. barındırır. Örneğin Tsubasa bu kategoridedir.
    Shounen Ai : Erkek çocukları arası aşk. Üstteki içerik ile aynıdır fakat aşk karşı cinsle değil erkekler arasındadır. Bu tür hakkında da çok bilgim yok :D (Doğrudan demografi değil ama yine de aklınızda bulunsun)


    Kategoriler:

    4-koma : Diğer adıyla Yonkoma, manganın 4 kutuda komedi versiyonunu içerir.Yani birkaç sayfa olur, çok az sayıda, dörderli kutular halinde çizim vardır.
    Action : Aksiyon. Dövüş, şiddet, kaos barındıran hareketli içerikler.
    Adult : Yetişkin. Sadece yetişkinlere hitap eden içerik barındırır. Bu kategoride aşırı şiddet ve/veya grafiksel cinsel içerik ve çıplaklık içeren materyaller bulunur. 18 yaşına girmemiş olanlara kesinlikle yasaktır.
    Adventure : Macera. Eğer hikayedeki bir karakter uzun bir yolculuğa çıkıyorsa yada daha ötesine geçiyor ise, o hikayenin macera mangası/animesi olduğunu gösterir.
    Comedy : Komedi. Eğer bir hikaye, şamatalı geçiyor ise yada hiciv (yergi) içeriyorsa, komedi kategorisindedir.
    Dementia : Akıl karıştıran. Aklınızı karıştıran türden hikaye barındıran animeler. Bu tür manga var mı bilmiyorum.
    Doujinshi : Amatör. Hayranlar tarafından tasarlanan, orjinal anime veya mangadan uyarlanan içerik.
    Drama : Drama. Duygusal materyaller, gerginlik yada üzüntü içeren anime yada manga.
    Ecchi : Çıplaklık. Hentai ile hentai olmayan içerik arasındaki kategori. Ecchi, bir grup hayranı içeriğe çekmek için yapılan hayran hizmetidir. Bu tür içerikli anime veya mangalarda karakterler tam çıplak, yarı çıplak veya açık giysili olabilir ancak cinsel ilişki yoktur.
    Fantasy : Hayal dünyası. Sihir, hayal dünyası, masalları içeren fakat bunlarla sınırlı olmayan manga veya animeler.
    Gender Bender : Cinsiyet değişimi. Kızlar erkek gibi giyinebilir, erkekler kız gibi giyinebilir. Erkekler kıza dönüşebilir, kızlar erkeğe dönüşebilir. Sanırım ne anlatmak istediğimi anladınız.
    Harem : Harem. Bir erkek karakter ve birden çok kız/kadın karakter içeren (çoğunlukla bu kızlar/kadınlar erkek karaktere sevgi, aşk ile bağlıdırlar) manga yada anime.
    Historical : Tarihi. Eski yada antik zamanlarda geçen manga yada anime.
    Horror : Korku. Can sıkacak kadar korku, iğrençlik, dehşet içeren şok edici anları olan manga yada animeler.
    Lolicon : Kız sübyancılığı. Genç veya yaşı küçük kızlara karşı cinsel anlamda yakınlık barındıran manga yada animeler. İçeriğin ne kadar ileri olduğunu diğer kategoriler belirler.
    Martial Arts : Dövüş sanatları. İsimden de anlaşılacağı üzere judo, karate, tae kwon do gibi dövüş sanatları içeren manga yada animeler.
    Mature : Ergin, olgun. 17 yaş altındaki kişiler için uygun olmayan, kan, vahşet, cinsel içerik yada ağır dil barındıran manga yada animeler.
    Mecha : Mekanik. Büyük robot makineler içeren manga yada animeler.
    Mystery : Gizem. Açıklanamayan bir olay gerçekleşir ve ana karakter de bunu çözmeye uğraşır.
    Psychological : Psikolojik. Çoğunlukla iki veya daha fazla karakter birbirinin zihnine hayranlık duyar, diğeriyle çeşitli oyunlar oynar yada diğerinin akıl sağlığını bozmaya çalışır.
    Reverse Harem : Tersine harem. Üstteki harem içeriğinin tersi. Bir kadın/kız, birden çok erkek barındıran anime yada manga.
    Romance : Romantizm. Aşk içeren tüm hikayeler. Bu tür erkek ile kadın arasındaki aşkı anlatır.
    School Life : Okul yaşamı. Hikaye okul içinde geçer.Yada hikayenin bir bölümünde okul işlenir.
    Sci-fi : Bilim-kurgu. İngilizce bilim kurgunun kısaltması.Teknoloji çok gelişmiştir, bilimsel fenomenler işlenir.Yada günümüz bilimi abartılarak kullanılır.
    Shotacon : Erkek sübyancılığı. Lolicon'un tersi. Genç yada küçük yaştaki erkek çocuklarına karşı cinsel anlamda yakınlık barındıran manga yada animeler. İçeriğin ne kadar ileri olduğunu diğer kategoriler belirler.
    Slice of Life : Hayattan bir parça. Günlük yaşamı anlatır. Hayatın gerçeklerini yansıtır.
    Smut : Kadınlar için erotik içerik barındıran kategori. Ecchi'nin kadın versiyonu diyebiliriz. Pornografik içerik olmaz. 18 yaş altı için uygun değildir.
    Sports : Spor. İsimden anlaşılacağı üzere basketbol, futbol, golf vs. içeren manga yada anime.
    Supernatural : Doğaüstü. Gerçek olmayan güçler yada olaylar barındıran, fizik kurallarını ihlal eden manga yada animeler. Vampirler, zombiler vs.
    Tragedy : Büyük kayıp yada talihsizlik içeren manga yada animeler.
    Yaoi : Erkekler arası ilişki. Shounen Ai'nin daha ileri versiyonu.
    Yuri : Kadınlar arası ilişki. Shoujo Ai'nin daha ileri versiyonu.

    Diğer kelimeler:

    Borderline-H : Neredeyse hentai. Hentai'ye yakın olan ama hentai olmayan içerik.
    Dandere : Aşırı utangaç kişi. Burada kişi Kuudere kadar kendini gösteremez. Yani Kuudere'de ve Tsundere'de kişi sakinliğini korumaya çalışırken, dandere sessizliğini korur, anti-sosyaldir.Doğru kişi gelene kadar sesini çıkarmaz.
    Doki-Doki : Kalp atışı. Japonca, kalp atışını nitelendiren kelime. Çoğunlukla kalbin hızlı attığını belirtir.
    Kuudere/Kudere : Bu Tsundere'nin daha beter hali. Sakin ve duygusuzdur. Yani kişi çok soğuk yapıdadır, sevgisini tsundere kadar bile göstermez, yada çok az gösterir, o da ilerleyen zamanlarda. Sevdiği kişi ölse bile çok takılmaz.
    Lovey dovey : Öpüşmek, sarılmak gibi, çoğunlukla aşıkların yaptıkları hareketlerin genel tabiri.
    Moe :Bir tepki ifadesi öncelikle tam bir kelime anlamı yok yani. Genel olarak insanda hoş duygular uyandıran durumlarda kullanılan bir terim. Genellikle, idealinin cazibesine kapılmaktan, o kişiye fetiş derecesinde bağlılığa kadar geniş bir anlamı var. (@burnaldinho'ya teşekkürler...)
    Otaku : Taku(ev) kelimesinden türemiş, sürekli evde oturan, sosyal hayatı olmayan insanlara verilen isim.
    SFX : Sound Effects'in açılımı, yani Ses Efektleri. Manga içinde bir durumu anlatmak için kullanılan Japonca karakterler bütünü. Doki doki sfx'e bir örnektir. Bunların anlamlarını çevirmenler küçük yazılarla o sayfada belirtiler.
    Tsundere : Anime, manga yada oyunlarda görebileceğiniz, normalde çok soğuk/ters bir karakterin içinde aşırı sevgi barındırması. Yani görünen tarafı soğuk olan fakat içinde aşırı derecede sevgi besleyen kişi (çoğunlukla kadın/kız). Seni sevmiyorum diyerek aslında tam tersini ima ediyordur.
    Yandere : Tsundere'nin tersi. Psikopat derecesinde, sevgisini aşırı derecede gösteren kişi (çoğunlukla kadın/kız). Sevdiği kişi için insanları yaralamaktan yada insan öldürmekten bile çekinmez.

    Türlere şu şekilde örnek verelim:
    Action + Seinen + Ecchi + Harem : Bu tür manga/anime, genel itibariyle, macerası bol olan, bir erkek karakter ve ona aşık birden fazla kız/kadın karaterin bir arada olduğu, ayrıca bu kadınların erotik öğeler barındıran görselleri (bir örtüyle yada buharla cinsel organlarının ve göğüslerinin kapatılması) ile bir manga ortaya çıkarılır. Genel olarak bu şekilde.
    Action+ Adult + Seinen + Ecchi + Harem : İşin içine Adult(Yetişkin) içerik girince, üstteki duruma ilaveten göğüs uçları kapatılmaz.Ana karaktere karşı yada diğer karakterlere karşı şehvetli bakışlar atılabilir, erotik hareketler yapılabilir, erotik sesler çıkarılabilir.
    Adult + Hentai + Doujinshi : Bu manga örneği, normalde hentai içermeyen bir manganın karakterlerinin hentai içine koyulması ile oluşur.
    Horror + Romance + School Life + Shounen : Hikayede aşk var (ana karakter ile bir kız arasında), karakterler öğrencidir, cinayet vb. korku içeren hikaye düzeni var.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tmp341 -- 3 Mayıs 2015; 15:02:52 >



  • güzel konu teşkkürler

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hepsini tek tek yazmışsın eline sağlık yanlız Martial Arts sadece uzak doğu dövüşlerini kapsadığını sanmıyorum dövüş sanatlarının tamamı şeklindedir. ( Martial Arts Dövüş/Savaş Sanatları gibi genel bir anlam ) Konunun daha faydalı olabilmesi için animelerde bolca geçen Tsundere , Moe , Yandere gibi terimlerin falanda açıklamasını ekleyebilirsin konuya giren bir taşla iki kuş vurmuş olur. Tekrar eline sağlık.
  • Kaneki Ken kullanıcısına yanıt
    Düzenleme: Aklıma gelenleri ekledim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tmp341 -- 16 Nisan 2015; 15:09:12 >
  • Bu tsundere & yandere vs mevzusunu başka bir forumda birileri sormuştu, uzun uzun açıklamıştım buraya da tekrar geçireyim hazır rehber konusu varken, + "Moe" kavramını "Tamamen" yanlış biliyorsun dostum, onu silmende fayda var. Yazdıklarınla neredeyse zerre alakası yok mevzunun.



    Açıklamalara başlamadan önce bu kuudere,tsundere,deredere gibi terimlerin birçok kişinin bildiği aksine anime-manga için değil visual novel için terimler olduğunu belirtmemde fayda var.Çıkış mantığı routea girmeden önce tsun girdikten sonra dere gibisinden bir yapıdan gelir. Ancak anime - manga - visual novel 3lüsü birbiriyle çok içli dışlı olduklarından zamanla anime ve mangadaki karakterlerede kullanılır hale geldi.

    Bunu belirtmemin sebebi,Animelerde bildiginiz gibi 1 ending var sadece,Visual novel gibi her karaktere özel ending çekemiyorlar.Kugimiya Rie'nin seslendirdiği tsundere'ler haricinde bu tsundere kuudere dediğimiz tiplerin %90lık oranıda yan karakter olduğundan birçok karakterin "dere" kısmını göremiyoruz animelerde.Aklına gelecektir anime izlerken "ya biz bu karaktere tsundere diyoruz ama tüm anime boyunca sadece idiot diyip durdu bu sonrada anime bitti dere kısmına noldu?" şeklinde, onun sebebi asıl terimin visual novel üzerine olmasından dolayı kaynaklanıyor.Kısacası aslında anime terimi olmadığından arada tanıma tam uymayan karakterlere tsundere falan denildiği karşına bol bol çıkacak üzerinde fazla durma, günümüz animelerinde kızarıp idiot its not like i did it for your sake or anything repliğini kullanan her karaktere tsundere diyoruz mesela.

    Tanımlara gelelim,Moe terimi heralde kelimelere dökmesi en zor terim.Moe bir tepki ifadesi öncelikle kelime anlamı yok yani,Genel olarak insanda hoş duygular uyandıran durumlarda kullanılan bir terim daha nasıl açıklıyayım bilemiyorum,Fetiş gibide düşünebilirsin sadece onun kadar ağır değil. Genel olarak tatlı karakterler için kullanılmakta hani sakar tipler falan ancak birçok farklı türüde var.Örneğin Maid-moe gayet ünlüdür birçok animede karşına çıkmıştır zaten,Cat-ears moe var mesela oda son zamanlarda bol miktarda kullanılmakta kedi/köpek bazen tavşan kulağı takan karakterler,Glasses-Moe var,varda var yani.Bu terimi anlatması gerçekten çok zor anime izleye izleye bi yerden sonra kafana yer edicektir.

    Tsundere Ana karaktere sert çıkan,soğuk davranan genel olarak "idiot,stupid" tarzı hakaretlerde bulunan fakat hikaye geliştikçe ana karaktere iyice bağlanan karakterlere denilmekte. Genel olarak özellikleri artık ana karaktere aşık olduğu bırak seyirciyi animedeki en alakasız karaktere bile bariz görünse dahi sürekli bir "its not like i did it for your sake " tarzı bir mantıkla kabullenmezler iyice son noktaya kadar.Genel olarak utandıklarında veya ana karakter hoşlarına gitmeyen birşey yaptıgında ana karakteri döverler.Yer yer ana karaktere sevgilerini gösterirler,El yapımı yiyecek çikolata falan tarzında veya buna benzer şekilde,Fakat asla kabullenmezler dediğim gibi sürekli bir bahanesi vardır "sabah erken uyandım kendime yaparken fazla hazırlamışım çöpe gitmesin diye sana getirdim sadece" şeklinde.Son zamanların en popüleridir 20 animenin 18inde tsundere bi karaktere rahatlıkla rastlarsın yani.Bunu açıklamaktansa örneklendirmek daha kolay,En ünlü birkaç tanesini sayayım zaten eğer içlerinde izlediğin varsa direk "haa demek buydu" diye kafana oturacaktır;

    Zero no Tsukaima -Louise
    Shakugan no Shana -Shana
    Hayate no gotoku -Nagi/-Hinagiku
    Clannad -Kyou
    Fate stay night -Rin
    Sora no otoshimono -Nymph
    Toradora -Taiga
    Toaru majitsu no index -Mikoto
    Evangelion -Asuka

    Kuudere(Orjinali Coodere'dir) ile Dandere Nerdeyse aynı terimler,daha doğrusu karakterlerin %99unda kuudere aynı zamanda dandere oluyor,tabiki tam terside geçerli bu yüzden genel olarak dandere değilde kuudere kullanılmakta hepsi için 2sinide açıklıyayım ben yinede.Kuudere basitçe Emotionless Girl demek, Sürekli aynı surat ifadesi bulunduran,olaylara karşı pek şaşkınlık utanç gibi reaksiyon vermeyen karakterler.Dandere dediğimiz olay ise Sessiz karakterler demek.Pek konuşkan olmayan genel olarak sessiz takılan,fakat genelde ana karakterle yalnız kaldığında az maz konuşmaya başlayan tipler büyük bir çoğunluğu kitap kurdudur bu dandere karakterlerin.

    Böyle anlatınca aralarında büyük bi fark varmış gibi görünsede üç aşağı beş yukarı bazı karakterler hariç 2side aynı kapıya çıkıyor,Bu yüzden dandere kullanan nadirdir forum veya sohbet ortamında 2sinede kuudere denir genelde,Bu sebepten ötürü bende örnekleri ayırmadan bir yazıyorum.

    Shuffle -Primula
    Kanon -Mai
    Angel Beats -Kanade
    Haruhi -Yuki
    Evangelion -Rei

    Yandere Diğer terimlere göre daha nadir bulunmakta,Biraz argo olsada heralde bunlara en uygun terim piskopattır.Bu karakterler Ana karaktere deli gibi aşıktır veya aşık olur bir noktada,Fakat asıl problem sonrasında.En ufak bir olaydan dolayı ana karakteri kıskanır ve eve zincirlemekten öldürmeye kadar giderler.Kıskandığı kızı öldürdükleri durumda bol bol olmakta,En iyi örnek School daysdeki Kotohana mesela,

    Animenin sonunda önce Sekai'yi öldürüyor sonra ana karakterin kafasını koparıp ona sarılıyor bundan sonra hep birlikteyiz diye.


    Ancak şunuda belirteyim yanlış anlaşılma olmasın,Yandere dediğimiz tipler eninde sonunda ana karakteri öldürüyor tarzı düşünmemek lazım,Sadece olaylar karşısında sürekli kanlı bıçaklı çözümlere gitmekteler o kadar.Bazıları aşırı manyak olduğundan kıskandığı kızı hatta kendi sevgilisini öldürüyor, Bazıları gözdağı vermekle yetiniyor,derecesi var işte değişiyor tipten tipe.Dediğim gibi Yandere tipli karakterler diğer türlere oranla çok daha nadir gelmekte sebebini zaten anlamışsındır,Son zamanların en ünlü yandere'si Mirai Nikki'deki Yuno.

    Ana terimler bunlar,Diğer sordukların biraz daha detaya giriyor ;

    Meganekko Gözlük takan karakterler,Örnek vermeye gerek yok sanırım aklına gelen gözlük kullanan tüm kız karakterler Meganekko türüne girmekte.

    Dojikko Pek kullanılan bi terim değil,Sakar fakat şirin karakterlere kullanılmakta.Yine örnek vermiyorum buna,Aklına geliyordur zaten yürürken elektrik direğine çarpan ikidebi sağa sola düşen tiplemeler.

    Goudere Bu Goudere Sora isimli mangadan türemiş birşey,Kullanan nerdeyse hiç bulamazsın örnek sayısıda çok çok nadirdir.İlla açıklama istiyorsan basitçe Efendisinin iyiliği için kafasına ne eserse yapan karakterlere denilmekte,Örneğin goudere'deki karakterimiz sokaktaki kızları kaçırıyordu efendisini bir hareme layık gördüğünden dolayı her ne kadar ana karakter böyle birşey istemesede.Bunu zaten bilen yok,Örneğide yok,Bir mangaka espri amaçlı mangasının ismini bu şekilde koymuş ordan türemiş birşey.Bilmeni gerektiren birşey değil yani.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi burnaldinho -- 18 Nisan 2015; 0:26:38 >
  • burnaldinho B kullanıcısına yanıt
    Moeyi biliyorum aslında, ona benzer bir anlam uyandırmıştı bende.Ancak açıklamasında yazacak kelimeleri kuramadım kafamda Bende yabancı sitelerdeki açıklamaları ekledim.

    Ayrıca -dere terimlerini ben 1-2 mangada gördüğüm için ekledim.Belki birisi karşılaşır, aramasın o kadar diye



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tmp341 -- 18 Nisan 2015; 7:33:12 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Tmp341

    Moeyi biliyorum aslında, ona benzer bir anlam uyandırmıştı bende.Ancak açıklamasında yazacak kelimeleri kuramadım kafamda Bende yabancı sitelerdeki açıklamaları ekledim.

    Ayrıca -dere terimlerini ben 1-2 mangada gördüğüm için ekledim.Belki birisi karşılaşır, aramasın o kadar diye

    İyi etmişsin iyi etmişsin, zaten kaliteli bir konu olmuş. Benim bunları eklememin sebebi bir eksiklik gördüğümden değildi zaten hazır yazmışken tarihe karışmasın bi köşede kalsın diye gönderdim
  • Çok faydalı bir konu. Teşekkürler.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.