Şimdi Ara

Burdur, Muğla ve Urfa'ya Toplam 19 MW Gücünde Güneş Enerjisi Santralleri Kuruluyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
0
Favori
1.278
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Yenilebilir enerji kaynakları (rüzgar, güneş, jeotermal, biyokütle ve su başta olmak üzere) konusunda dünyanın en şanslı ülkelerinden birisi olmamıza rağmen gerek ilk yatırım maliyeti, gerek yerel olarak teknoloji üretilmemesi, gerek politika gibi nedenlerle maalesef dışa bağımlı kaynaklarla enerji üreten bir ülke durumunda olmaya devam ediyoruz. 

     

    Neyse ki arada yüzümüzü güldüren bazı gelişmeler de yaşanıyor. 

     

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) kapsamında, Burdur, Muğla ve Urfa illerinde güneş enerjisiyle elektrik üretimi yapılacak üç santral için yeni bir ihale sonuçlandı. 




    Burdur, Muğla ve Urfa'ya Toplam 19 MW Gücünde Güneş Enerjisi Santralleri Kuruluyor 

     



    Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) tarafından düzenlenen ihale ile toplamda 19 MW gücünde, yaklaşık 14.000 hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak fotovoltaik tabanlı üç güneş santrali kurulacak.

     

    İhaleyi alan A.B.D. merkezli First Solar, konusunda tecrübeli olan ve dünya çapında toplam 10 GW kurulu kapasitesi olan büyük bir firma.

     

    First Solar'a yakında baktığımızda hücre bazında %21.5 ve ince film panel bazında %17 seviyesinde verimliliğe sahip modern paneller kullandığını görüyoruz. İlk bakışta bu verimlilik oranları göze düşük gelse de güneş enerjisi dünyası için oldukça iyi rakamlar.  

     

    Firma hali hazırda 1$/Watt maliyet bariyerini yıkmış durumda ve PV panellerinin geri dönüşümüyle de ilgili programları bulunuyor.







  • Kaç kilometre kare alanı güneş panelleri ile kaplamak gerekecek acaba bunun için? Teorik olarak temiz enerji ancak istediğin zamanda istediğin kadar üretim yapamadığın gibi yüksek kapasite için oldukça geniş alanları kaplamaya da gerek var.
    Ah şu nükleer enerjiyi bir güvenli hale getiremediler ki...
  • Güzel bir noktaya değinmişsiniz; güneş panelleri kapasite ve verim oranına bağlı olarak ciddi bir alan kaplayabiliyor. Ama genelde kullanılan ya da kullanılması gereken alanlar tarım, vb. yapılamayacak olan kurak araziler arasından seçiliyor.

    %40-50 gibi yüksek verimli panelleri geliştirmek için çalışmalar devam ediyor.

    Nükleer enerji, enerji başına maliyeti düşük gibi gözükse de A'dan Z'ye fizibilite çalışması yapıldığında bana göre pahalı ve riskleri fazla olan bir enerji üretim yöntemi; en azından fizyon reaktörleri için bunu söyleyebilirim.

    Yakıt konusunda yine dışa bağımlısınız üstelik.

    Türkiye'nin gerçekten çok yüksek çevreci, dışa bağımlı olmayan, yenilenebilir bir enerji potansiyeli mevcut ki bunu GENI gibi enstitülerin raporlarında da görebilirsiniz.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: sis651

    Kaç kilometre kare alanı güneş panelleri ile kaplamak gerekecek acaba bunun için? Teorik olarak temiz enerji ancak istediğin zamanda istediğin kadar üretim yapamadığın gibi yüksek kapasite için oldukça geniş alanları kaplamaya da gerek var.
    Ah şu nükleer enerjiyi bir güvenli hale getiremediler ki...

    gecenlerde bir belgeselde izlemistim sevilla da mi neydi kurulu bir gunes enerjisi kocaman bolgeyi besliyordu ve cok az kuruluydu ek olarak gunes isigini verimli alabilmeleri icin isigi odaklayan kuleler kullaniyorlardi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Güneş enerji kuleleri veya Heliostat olarakta geçen güneş ışınlarını merkezi bir kuleye odaklayarak elektrik üreten santraller özellikle kuş ve böcek yaşamı için tehdit oluşturabiliyor doğru yere kurulmadıklarında.

    Çok yüksek ısı bir merkezde toplandığı için çevreye yayılan ısı sebebiyle o alana giren kuş ve böcekler buharlaşarak yok olabiliyor.

    Şubat ayı içerisinde dünyanın önde gelen popüler bilim dergilerinden olan Popular Science'ta bununla ilgili bir araştırmanın sonuçları yayınlanmıştı.

  • yenilebilir enerji kaynakları ( mesir macunu , fındık )
  • Kurulacak olan tesis kule tipi değil yalnız,fotovoltaik panel şeklinde,kuşlar böcekler için tehdit yok yani.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Seefoo

    Kurulacak olan tesis kule tipi değil yalnız,fotovoltaik panel şeklinde,kuşlar böcekler için tehdit yok yani.

    Bunu soracaktım cevabı aldım. Panel tipli olanların zararı yoksa sorun yok. Aslında rüzgar tirbünleri de iyi gider bizim ülkeye.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kurulsun. Sevindirici bir gelişme. Zaten ülkemizde çorak araziden bol ne var. En azından bu arazilerin hiçbir faydaları yokken fayda sağlar hâle gelecektir. Rüzgâr enerjisi de unutulmamalı tabi. Çoooook fazla gecikmiş bir proje.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Güzel bir gelişme ancak hanelerin üzerine kurulacak paneller ile de desteklenmeli.Dünyada en çok güneş enerjisi kapasitesi Almanya'da.Dünya'nın toplam kurulu kapasitesinin yaklaşık %25 ine sahipler.Bu kapasitenin de önemli bir miktarı hane üzerine kurulu panellerden geliyor.Türkiye'nin özellikle güney bölgelerinde potansiyel Almanya'ya göre çok daha fazla olmasına rağmen hem devlet tarafında önemli bir teşvik yok,hem de insanımızın pek ilgisi alakası yok.
  • yapılacakda edilecekte ne zaman belli değil

  • "arada"

  • Daha fazla para verilse de panelleri burda üretecek bir firma yapsa bu işleri. Burada bahsedilmemiş ama inşallah paneller burada üretilir.

  • Kartal Göz kullanıcısına yanıt
    Urfa vs. iyi yerler de mesela Muğla'da nereye kuracaklar bunu, kurmak için gidip bir de ağaç kesmeye uğraşmazlar inşallah. :)
  • zamanında katı hal fiziği dersi alıpta bu konuda çalısmak istemiştim.
    Ama bizim hoca saolsun bu işte hiç bir destek yok başka seye bak diyerek hevesimi kırmıstı.
    bende gittim biyofizik okudum. Hala içimde yaradır.
    memlekette hiç destek yoktu zamanında.Gunes pili yapmak için bile panel bulamıyorduk.Kapı kapı dolasıyordu
    bizim hocalar sadece proje için gerekli bir kaç panel için.
  • Anladık devletin paraya ihtiyacı var. Ama neden A.B.D li firma kardeşim ? Vesteli koruyan devlet burda nerede ? Hikayeeeeee. Neden devlet kendisi tesis kurup elektiriği satmıyor ? Bu adamlar bugünü kurtarma derdindeler. Olan yarın bizim çocuklarımıza olacak..

  • quote:

    Orijinalden alıntı: birolhan1

    Anladık devletin paraya ihtiyacı var. Ama neden A.B.D li firma kardeşim ? Vesteli koruyan devlet burda nerede ? Hikayeeeeee. Neden devlet kendisi tesis kurup elektiriği satmıyor ? Bu adamlar bugünü kurtarma derdindeler. Olan yarın bizim çocuklarımıza olacak..

    Karşılığında sıcak para ithal edip krizi atlatmayı deneyecek.

    Üretim olmayan ülke batmaya mahkumdur.

    Kendinizi er ya da geç buna hazırlayın abi.

    Bu kadar basit.

    Bizi tofaş, otosan ,renault mais, mb-türk gibi yabancı sermayeler kurtarmayacak!

    Eğitim sistemi ve yönetim değişmediği sürece yolun sonu bu.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sis651

    Urfa vs. iyi yerler de mesela Muğla'da nereye kuracaklar bunu, kurmak için gidip bir de ağaç kesmeye uğraşmazlar inşallah. :)

    İnş öyle bir aptallık yapmazlar. Gerçi olursa da şaşırmam. Ama dediğim gibi tarım arazisi olmayan yerleşimi olmayan yerlerimiz var en azından buralardan verim sağlayabiliriz. Boş arazi sıkıntımız yok bence. Yalnız rüzgâr mı Güneş paneli mi daha fazla verimli olur bence bu düşünülmeli. Bir de ben bunun lafta kalmasından endişeliyim seçim yaklaştıkça çok şey duyarız seçimden sonrası önemli.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • "Yenilebilir enerji kaynakları (rüzgar, güneş, jeotermal, biyokütle ve su başta olmak üzere)" yenilebilir enerji kaynaği ne yahu, ekmek mi bu?

  • sis651 kullanıcısına yanıt
    Muğla üniversitesi mühendislik fakültesi binasının bir tarafı güneş panelleriyle kaplı

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.