Şimdi Ara

Isı Pompası Deneyimim

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
3
Favori
15.186
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • size kısaca bir ısınma maceramı anlatayım siz karar verin hangisi daha ekonomik yada verimli diye;
    yer Kayseri soğuk bir memleket, ev üç katlı müstakil villa, yalıtımlı ısı camlı, toplam alan 380-400m2 yaklaşık 28m aliminyum radyatör mevcut.
    ilk olarak doğal gaz ve vismann vitodens 200W + 200lt boyler, evin sıcakılığı 22-23C oda termostadı ile kullanıldı sürekli olarak. bir yılık gaz tüketimi yaklaşık 4.000m3 fiyatta yaklaşık 4.000,00TL
    bu sene havalar daha soğuk olduğundan 15 aralık, 15 ocak arası 900m3, 15- ocak 1 şubat arası 460m3 gaz kullandım.
    bu arada çatıya 10KW lık GES kurdum. yani elektriği bedavaya getirdim. bunun üzerine ısıtma sistemini elektriğe çevirdim. ISI POMPASI taktırdım kombinin yerine. 45KW lık kombiyi çıkarıp, yerine 2 adet 12KW lık havadan suya ısı pompası + 300LT boyler takıldı. 23 gündür kullamaktayım. ısıtmada yada sıcak suda herhangi bir problem yok. tesisat suyu istenirse 60C ye kadar ısınabiliyor. ancak radyatör boyu normalden fazla olduğu için -15C dış sıcaklıkta 45C tesisat suyu ile ev rahatça 23C de ısınıyor.
    gelelim maliyete 23 günde evin bütün elektrik tüketimi 2200KW hava sıcaklıklarının normalin altında olduğuna dikkate alırsak çokta fazla bir tüketim olmadı sanırım. evin normalde aylık elektrik faturası zaten 120-150TL arasında değişmekte idi.
    ancak belirtmeden geçemeyeceğim husus ISI POMPASININ ilk kurulum maliyeti, oldukça yüksek yaklaşık olarak 25.000TL-30.000TL arasında değişmekte tabi benim ev büyük olduğundan maliyet bu kadar yüksek normal bir evde sanırım kurulum maliyeti 10.000-15.000TL arasında değişecektir. ayrıca sistemin yazında SOĞUTMA yaptığı dikkate alındığında çokta fazla bir maliyet değil sanırım.
    ELEKTRİKLİ KOMBİ DÜŞÜNENLER İÇİN İYİBİR ALTERNATİF SANIRIM klima ile sadece klimanın bulunduğu odayı ısıtırken ısı pompası ile tüm evi ısıtıp soğutabilirsiniz







  • Ertan Bey tam şu sıra hayata geçirmeyi planladığım işi siz çoktan gerçekleştirmişsiniz. Açıkçası anahtar teslim bir kendi enerjisini üreten ev projesiyle yola çıktık ilk etapta ama maliyetler hem m2'ye 2500 TL civarı olduğu için ve hem de daha öngörülemeyen birçok kalemi olduğu için vazgeçtik.

    Şimdi paylaşmanızı istediğim, elektrik ihtiyacınızın ne kadarını GES ile karşılıyorsunuz-bu kapasiteyi kurdurmak ne kadara mal oldu-sistem şebeye bağlı çalışıyor değil mi, ikincisi havadan suya ısı pompasından hali hazırda memnun musunuz? Marka ve modelleri ve her iki konuda çalıştığınız şirketleri de öğrenmek isterim sakıncası yoksa. Ayrıca deneyimlerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim...
  • evin bütün ihtiyacını elektrikten karşılıyorum şöyleki, 10KW saatli bir güç var çatıda, kışın güneşli havalarda 4 saat güneşlenme ile yaklaşık günlük 40KW elektrik üretiyorum. sistem şebeke bağlantılı, kullanımdan fazla üretim olunca şebekeye geri satıyorum. ancak kışın elektrik tüketimim ısı pompalarından dolayı yüksek olmakta. günlük ürettiğim elektrik tükettiğimin tamamını karşılamıyor. kalan kısmını şebekeden destekliyorum. ancak bahar ve yaz aylarında güneşlenme sürelerinin artması ve evin elektrik kullanımının düşmesi sebebiyle ortalam 8-9 saat güneşlenmeyle yaklaşık günlük 100KW elektrik üretip bunun yaklaşık 15-20KW sının tüketmekteyim. geri kalanını ise şebekeye geri satmaktayım. yaklaşık olarak 7-8 ay bu şekilde fazla üretimimi sattığım zaman aylık ortalama 2700-3000KW elektrik 7 ayda 20.000KW elektrik eder yaklaşık olarak şebekeye sattığım. kışın 5 ay aylık 1500KW elektrik şebekeden alsam bile toplam yıl olarak şebekeden kullandığım elektrik şebekeye sattığım dan daha fazla olacağından elektrik faturam her halükarda sıfır olacaktır.
    GES in kurulum maliyeti yaklaşık olarak 12.000EURO civarında bir maliyet tuttu.kayseride kayzerenerji ye yaptırdım.
    ısı pompaları nibe şimdilik hiçbir sorunla karşılaşmadım. en soğuk günlerde bile ki -18C bile gördüm ısı pompası kurulduktan sonra ısıtmakla ilgili her hangi bier sorun olmadı. en soğuk gecelerde bile toplam tüketim günlük olarak 100-110KW arasında değişti. evin sıcaklığı her daim 23C de +300lt boyler sürekli kullanımda. ısın pompalarını kayseride aba ısı aydemir beye yaptırdım.




  • Tebrik ederim sizi. Şebekeye satıyorum dediğiniz faturanız alacağa mı düşüyor?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • evet mahsuplaşıyoruz
  • ertan081 E kullanıcısına yanıt
    Merhaba sizleri kutlarım böyle bir çevreci sistem kurdumuz için toplam maliyet ve amortismanı kaç yılda geri dönecek bunları da paylaşırsanız seviniriz, yapmışsınızdır mutlaka.
  • ertan081 E kullanıcısına yanıt
    Ertan Bey verdiğiniz detaylı bilgiler için müteşekkirim, gerçekten oldukça aydınlatıcı ve faydalı oluyor her okuyan adına. Hayırlı olsun diyorum. Şebekeye bağlı sistem için protokol oluşturma aşaması kolay oldu mu, nasıl bir yol izlediniz detayları paylaşabilir misiniz? Öte yandan son haliyle sistemi ne kadar süredir kullanıyorsunuz, gözlemleriniz nasıl genel olarak bize aktarabilirseniz çok memnun olurum...
  • toplam maliyet yukarıda yazmıştım zaten elektrik sistemi yaklaşık 12.000Euro, ısı pompaları 25.000TL civarı. normalde yıllık 4.000, 4.300TL civarında doğalgaz tüketimim, 2.500Tl civarında da elektrik tüketimim vardı. yıllık toplamda bugünkü fiyatlarla 6.500-7.000 tüketimim vardı. buna ilave yaklaşık olarak yıllık 2.000-2.500TL de sattığım elektrikten alacağım varsayıldığında yıllık 10.000TL civarında kazancım olacak, sistemin tamamı yaklaşık 6.5-7 yılda amorti ertmiş olacak,
    tedaş ile süreç yaklaşık 3 ay sürdü tabi tanıdık bulunca iş hızlandı. birde kayseride bireysel başvuru az olduğu için hızlı sonlandı. sistemi son haliyle yaklaşık 1,5 aydır kullanıyorum. yukarıda da bahsettiğim gibi kış için üretim tüketimi karşılamıyor. ancak bahar ve yaz aylarında üretimin ciddi miktar da artacağı düşülününce o fark kapatılacaktır. ısı pompaları ise sorunsuz. dış hava sensörü ve oda termostadı birlikte çalışıyor. ılık havalarda neredeyse hiç elektrik tüketmiyor. ısıtmada ve sıcak suda herhangi bir sıkıntı görmedim şimdiye kadar.




  • ertan081 E kullanıcısına yanıt
    Merhaba,
    Öncelikle tebrik ederim, çok iyi bir iş yapmışsınız. Ben de Kayseri'de yaşıyorum ve solar ev yapmak niyetindeyim. Açıkçası Kayseri'de bu iş olabilir mi diye düşünürken, sizin paylaşımınız bana cesaret verdi. Acaba daha fazla bilgi almak için ve sistemi yerinde görmek için evinizi ziyaret etme imkanım olur mu?
  • şimdi şehir dışındayım ağustos gibi döneceğim kısmet olursa ozaman gelip görebilirsiniz tabi
  • Ertan Bey;
    4 yıl sonra konuyu yeniden gündeme taşımış oluyorum AMA 4 yıllık süre içinde ısınma veya elektrik sistemi veya TEDAŞ ile elektrik alışı-satışı, mahsuplaşma konularında hiç sorun yaşadınız mı?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ertan081

    şimdi şehir dışındayım ağustos gibi döneceğim kısmet olursa ozaman gelip görebilirsiniz tabi
    Yıllar so ra bile verdiği fikir için konu sahibine teşekkür ederim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Girdi tarihi 2015, o zamanki fiyatlarla amortisman süresi 6.5-7 yıl gibi hesaplanmış; acaba aradan geçen 4 yılda gelen fahiş zamlarla başabaş noktası yakalandı mı merak etmedim değil.

    Böyle bir projeyi hayata geçirmek takdir edilesi bir davranış, konu sahibine paylaşımı için teşekkür ederim.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.