Şimdi Ara

Oda ve Banyoda ısınma sorunu, ne yapmalıyım?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
5
Cevap
0
Favori
4.071
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar,

    Benim evin odalarının planı ekteki krokideki gibi.

     Oda ve Banyoda ısınma sorunu, ne yapmalıyım?


    Evin 1 numaralı odasının cephesi kuzey-batı yönündedir, diğerleri de ona göre...

    Evde 9 sene önce tadilat yapıldı çoğu bölgesine içten mantolama yapıldı. (Plandaki yeşil renkli duvarlar). Tadilattan önce ısınma problemi yaşadığım 2 numaralı odaya, daha önce banyoda bulunan 2 numaralı panel radyatör taşınarak ilave edildi. Banyoya ise 120x60 cm ebadında Artepan Kromajlı Havlupan takıldı.

    Bu haliyle (banyo hariç) ısınma probleminin çözüldüğünü düşünüyordum. Çünkü çocuk olana kadar tüm kapılar açık oluyordu. Haliyle odalar arası ısı farklılığı pek belli olmuyordu.

    Banyoda ısınma probleminin olma sebebi, havlupanın üstünün daima havlular, bornozlar, lifler vb. ile kaplı olması. Haftada 2 kez kullanılan ayak havlusu bile sürekli asılı durumda. Bunu engelleyemiyoruz. Banyonun 2 duvarı soğuk duvar, balkona ve apartman boşluğuna bakıyor, kapısı da sürekli kapalı.

    Çocuk olduktan sonra kapılar kapanmaya başlayınca ısınma farklarını görmeye başladık. Buna birkaç sene önce kombideki pislik tutucunun dolması da eklenince resimdeki kalorifer hattının en ucunda yer alan havlupan ve 4 numaralı petek neredeyse hiç ısınmaz oldu.

    Pislik tutucuyu temizledim; odalara giden kalorifer hattı üzerindeki 1, 2, ve 3. peteklere redüksiyon uyguladım (vanalarını kıstım). Ayrıca, mutfaktan salona doğru devam eden diğer kalorifer hattı boyunca, mutfaktaki 5 no'lu petek ve salondaki (resimde görünmeyen) sıradaki ilk peteğe de redüksiyon uyguladım.

    Artık peteklerin ve havlupanın ısınma problemi yok, ateş gibi oluyorlar.

    Gelelim, güncel şikayetime:

    - 3 Numaralı balkonlu oda zayıf ısınıyor.
    - Banyo zayıf ısınıyor. Havlupanın üstüne birşey asılmasa bile komsi-komsa.


    1 ve 2 numaralı odalar ile mutfak oldukça iyi ısınıyor.

    Özellikle çocukları yıkarken banyoya elektrikli ısıtıcı ile takviye yapmak gerekiyor. Banyodaki soğuk algısını artıran en önemli etken ise emayeden yapılma eski tip gömme küvetin balkona paralel olarak apartman boşluğuna bakan köşede yer alması. Buzz gibi orası...

    Aslında banyonun diğer odalardan biraz daha fazla ısınmasını isterim, çünkü hem dış cepheden pek bir koruması yok, hem de kötü koku ve rutubet olmasın diye havalandırma penceresinin sıklıkla açılıyor olmasından dolayı ısı kaybı fazla.

    Bu soruna bir çözüm arıyorum ama önce kırmızı çizgilerimden bahsetmek istiyorum:
    - Banyo fayanslarından son bulabildiğim birkaç taneyi de havlupan taktırırken kullandım, yedek fayans elimde kalmadı. O nedenle banyoda fayans kırmak demek, banyoyu komple tadilata sokmak demektir; asla istemiyorum. Elektrikli ısıtıcımı kullanırım daha iyi.
    - Odalarda içten mantolama olduğu için yeşil renkli duvarlara normal durumda ağır birşey monte edilemez. Kalorifer peteklerinin askı kancaları için ise duvarda denk düştüğü bölgede özel tertibat alındı ve mantolama öyle yapıldı. O nedenle, sözgelimi 4 numaralı peteğin boyunu uzatmak istesem askı kancasının yerinin değişmesi gerekeceğinden özel tertibattan faydalanamam ve montajını yapamam. (Normal duvar olsa, 140 cm'e kadar uzatabilirim.) Mantolamalı duvarda tadilat yapmayı da düşünmüyorum.
    - Olabildiğince pratik ve ucuz bir çözüm arıyorum.

    Çözüm için aklıma gelenler:
    1- 3 numaralı odadaki 4 numaralı panel radyatörü, ebadını değiştirmeden (100x60 cm) tip 33 ile değiştirmek. Böylece askı kancalarıyla oynama yapmadan, teorik olarak %42 daha fazla ısınma sağlayabilirim.
    2- Havlupanın solunda, kolona kadar 37 cm boşluk var. Havlupanı bir 10-15 cm sağa kaydırıp, soldaki boşluğu genişletip, oraya 40x90 cm ebadında (eni dar, yüksekliği fazla) tip 22 bir panel yerleştirmeyi düşünüyorum (Başka dikey paneller de olabilir). Duvardaki vanalardan bir T ile dıştan boru çekerek hem paneli hem de havlupanı beslemeyi düşünüyorum. Ya da bu tip bir bağlantı sorun olursa, havlupanı iptal edip, oraya alttan beslemeli uygun bir panel de koyabilirim. (Ama o panelin de üstüne illa ki havlu atmak isteyen çıkar, o nedenle kalabiliyorsa havlupan kalsın.)
    3- 1, 3, ve 5 no'lu peteklere termostatlı vana koymayı düşünüyorum. (Termostatlı vana kaçadır ki?)


    Değerli ustalarım, üstadlarım bu konuda bana nasıl bir tavsiyede bulunabilirler? Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler.

    Not-1: Kombim, Buderus U122 Akıllı Hermetik kombi. Oda termostatı olan ERC kumanda paneli ise giriş holü yazan kısımda, mutfak kapısının hemen dışında.
    Not-2: Planda görünmüyor ama giriş holünde odaların tam aksi istikameti (mutfak duvarının arkası) salondur. Kombiden çıkan 2. bir kalorifer hattı üzerinde sırasıyla, mutfaktaki 5 no'lu petek + 50x60 cm + 250x60 cm + 100x60 cm şeklinde salondaki petekler mevcut.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dedikodu -- 15 Şubat 2015; 4:09:30 >







  • dedikodu kullanıcısına yanıt
    merhaba
    düşünceleriniz doğru ve uygulanabilir,100cm pkkp radyatör yerine tip33 dediğimiz 3 konvektörlü+3saçlı dkek panel radyatör montajında ısıl değer daha yüksektir
    havlupanın yanına aynı bağlantı borularıyla dikey panel radyatör monte edebilirsiniz,eca'da mevcut ürünler var,havlupan ile dikey radyatör yanyana durur
    http://www.eca.com.tr/tr/urun/detay/4034/standart-dikey-panel-radyator
    termostatik vanada en iyisi danfoss ra 2000'dir,gaz sensörlüdür tepki süresi diğer sıvı sensörlü trv vanalara göre kısadır,ayrıca malzeme kalitesi iyidir,radyatörler ile duvar arasında en az 15cm mesafe varsa yatay köşe danfoss ra 2000 öneririm. gövde+kafa internette (istanbulda) tanesi 40liraya satılır,kombiye yakın peteklere trv vana taktırdığınızda ve bu petekler set edilen derecede trv vana tarasından kısıldığında daha uzaktaki özellikle oda3'ün peteği daha iyi sirküle olur,kapalı devre tesisat suyu uzaktaki peteklere kanalize olur
    termostatik vanaların ayarını,erc oda termostatına göre her zaman 1c aşağıda ayarlayın
    önce trv vanalar petekleri kıssın,en son erc oda termostatı kombiyi sustursun




  • soba kur :D
  • dedikodu kullanıcısına yanıt
    1-Tesisatiniz kirli
    2-(cok cok zayif ihtimal) ters baglanti var.
    3-vana su an anlamsiz. tesisat temizlendikten sonra ihtiyac duyulursa tasarruf amacli takilabilir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: SedatUsta

    1-Tesisatiniz kirli
    2-(cok cok zayif ihtimal) ters baglanti var.
    3-vana su an anlamsiz. tesisat temizlendikten sonra ihtiyac duyulursa tasarruf amacli takilabilir.

    Verdiğiniz cevaplar için hepinize çok teşekkür ederim.

    @SedatUsta,
    1- Tesisatım bir miktar kirli olabilir, zira normal pilastik borulardan müteşekkil bir tesisat, zamanla oksitlenme olabilir. Ama çok da kirli olduğunu düşünmüyorum. Çünkü eve 2002 yılında taşındım. 2006'da tadilata girdim ve tesisattaki su boşaltılmış oldu. (Ancak tadilat zamanı pislik tutucu temizlenmedi). En son 2 sene evvel, 2013 yılında hem psilik tutucumu temizlettim hem de tadilat sırasında taktırdığım tahliye vanası üzerinden tüm peteklerimi basınçlı su ile yıkadım.

    Son 2 senedir hem pislik tutucum hem de tesisatım temiz olması lazım. Üstelik ısınma sorunu yaşayan peteğim de yok. Yani tüm peteklerim ve havlupan'ım ateş gibi ısınıyor. Ancak 3 numaralı oda ve banyo diğer odalara göre zayıf ısınıyor (petekler değil, odanın kendisi zayıf ısınıyor).

    Havlupan'ın üzeri sürekli havlularla dolu olduğu için banyom zayıf ısınıyor, o nedenle yanına dikey bir petek atmak istiyorum. Oda 3'deki peteğin ise yeterli olmadığını düşünüyorum.

    Gündüz zaten tüm oda kapıları açık olduğu için hiç bir sorun yok, ama gece oda kapıları kapanınca bahsettiğim bölgede ısınma problemi farkediliyor. Diğer odalar ise çok ısınıyor.

    Zaten evin planını hol boyunca dikey olarak ikiye bölerseniz, ısıtıcıların büyük çoğunluğunun sol tarafta kaldığını, sağ tarafta ise pek bir ısıtıcı olmadığını farkedebilirsiniz. (Petekler, 1,2,3 ve 5 olmak üzere toplam 2,5 metre sol cephede; Petek 4 ve havlupan olmak üzere toplam 1 metre ve havlupan sağ cephede kalır.)

    Üstelik sağ cephedeki sarı renkli duvarlar ise yalıtımsız dış cephe duvarları olarak çoğunluktadır. (Bina 4 cepheli).

    2- Ters bağlantı derken ne kastettiğinizi tam olarak anlamadım. Peteklerde ısınma problemi yok; ters bağlantı olduğunu hangi belirtiyle anlayabiliyoruz?

    3- Vana anlamsız derken... 1 ve 2 numaralı odalar çok ısınıyor... Zaten yukarıda da bahsettim, 4 cepheli binada ısıtıcıların ekseriyeti sol cephede kümelenmişken sağ cephede ise pek bir ısıtıcı bulunmuyor. Bu asimetrik dağılım, oda kapılarının kapatıldığı gece vakitleri odalarda da dengesiz bir ısınmaya sebep oluyor gibi geldi bana.

    Bunu dengelemek için sağ cephede ısınma bakımından tek başına kalan oda 3 ve banyo'ya takviye yapmak gerektiğini düşünüyorum.

    Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.