Şimdi Ara

HDD'den SSD'ye geçiş ve SATA1,2,3 sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
663
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • selamlar arkadaşlar...

    benim HP Pavilion dv6 bir dizüstü bilgisayarım var. Ben bu bilgisayarımı değiştirmek istiyordum bir süredir. fakat daha sonra ssd güçlendirmesi ile bir miktar daha kullanabileceğimi farkettim. zaten şu anda da değiştirmek için yeterli maddi gücüm yok.

    bu düşünce ile bir adet 120gd kingston V300 serisi ssd aldım. (158 tl ye vatandan aldım, fiyatının gayet uygun olduğunu düşünüyorum.) ayrıca bir tane de dvd rom u hdd ye dönüştüren caddy denilen o aparattan aldım. ikisi de henüz elime ulaşmadı, kargodalar.

    şimdi ilk olarak sormak istediğim şey, benim anakartım sata1 imi destekliyor, yoksa sata2 yi mi destekliyor?? ben bunu anlayamadım.

    fakat üzerinde takılı olan hdd sata2 onu biliyorum. aşağıdaki linkten görebilirsiniz.
    http://i.hizliresim.com/99Q6Z3.png

    anakartım şu:
    http://www.gigabyte.com.tr/products/page/mb/ga-8s648fx-775/

    birde disk hızı testinin ekran görüntüsünü gönderiyorum:
    http://i.hizliresim.com/GpBqA7.png


    ben anakartımın sata1 mi yoksa sata2 mi desteklediğini anlayamadım. tamam mevcut hdd sata2 görünüyor ve bu yüzden anakartta sata2 destekliyordur diyebiliriz ama bildigim kadarıyla bu varsayım dogru olmayabilir de. yani adamlar fabrika çıkışı olarak sata2 hdd takmış olabilirler ama eğer anakartım desteklemiyorsa??

    gerçi sata1 hdd lerin hız testleri genelde 30 mb/s civarı oluyor forumdaki örneklere bakarsak. benimki 90 mb/s civarlarında geziyor.




    şimdi bu birinci sorumdu. lütfen işi bilen arkadaşlar yardımcı olurlarsa sevinirim.



    ikinci sorum ise şu; ben hız testi yapmadan önce hdd nin hızının 30 mb/s civarlarında olduğunu düşünerek bu ssd ile güçlendirme kararını verdim ve ssd yi aldım... fakat hız testini yaptıktan sonra şunu gördüm ki benim hdd zaten çokta yavaş değilmiş ki... 90mb/s sanırım iyi bir hız... bu yapmayı düşündüğüm geliştirme benim hızımı ne kadar etkiler acaba??

    yani şunu demeye çalışıyorum: normalde 30mb/s olan hızı 111mb/s civarına çıkarıyor sata1 olan anakartta... peki benim hızım zaten 90mb/s, o zaman benim hızımı 110mb/s yapacaksa ben boşuna mı aldım bu ssd yi?



  • up....

    yok mu şu işten anlayan birileri arkadaşlar?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mmattafixx -- 7 Ocak 2015; 21:32:27 >
  • upp
  • up...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mmattafixx

    up...

    Hocam sitesinde sata 1 olduğu yazıyor. Yani sata1 destekliyor satax2 diye yazmışlar zaten iki giriş olduğunu belirtmişler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • DV6'nın birçok modeli var. Tam modelini öğrenebilirseniz daha çok bilgi elde edebilirsiniz. Aida64 veya cpu-z programlarından biriyle anakartınızın tam modelini öğrenebilirseniz (linkteki anakart masaüstü bilgisayara ait) belki sata kaç olduğunu öğrenebilirsiniz. Ben sata2 olduğunu tahmin etmekteyim. Teste gelince aldığınız o değer sıralı okuma/yazma hızının en yüksek değeri. Oysa performansı tam anlayabilmek için rastgele okuma/yazma hızı, erişim süresi, iops değerleri ve günlük kullanım önemlidir. Sipariş etmiş olduğunuz ssd şu anki aldığınız performanstan daha üst bir performans sunacaktır. Erişim süresi (örneğin sistem açılış süresi) bayaa bir kısalacaktır. Yine de kafanızdaki sorulardan tam emin olana dek siparişinizi beklemeye alın derim hayırlı forumlar.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • DGMI kullanıcısına yanıt
    teşekkürler cevaplarınız için.

    zaten artık kargo yolda, istesemde askıya alamam ssd yi. ama bende sizin belirttiğiniz gibi sata2 olduğu kanaatindeyim. sıralı okuma/yazma hızlarının en yüksek değerlerini 90mb/s olarak almış olsam bile yine de diğer etkenleri dikkate aldığımızda çok aşırı bir şekilde düşeceğini pek sanmıyorum. en yüksek değer 90mb/s ise, ortalama değer de 70mb/s den aşağıya inmez sanırım. ama şunu iyi biliyoruz, sata1 hdd nin sıralı okuma/yazma hızı 30mb/s nin üzerine çıkmıyor neredeyse. ki 70mb/s bu değerin çok üzerinde. bu sebepten ben sata2 destekleyen bir anakarta sahip olduğumu düşünmekteyim.



    şimdi başka bir problemim var; ben ssd yi birincil olarak hdd yuvasına takmak istiyorum ve dvd rom yerine de hdd yi takıcam. tabii windows u da ssd ye kurmak istiyorum. elimde lisanslı win 7 home premium var. linuz ten hiç anlamıyorum ve kaçak windows 8 kullanmakta istemiyorum. elimdeki win7 nin şu anki mevcut hdd te D: nin içerisinde recovery si var. ben bu recovery i hiç bozmadan, bu hdd üzerinden ssd ye nasıl kurabilirim??

    yani hdd iki bölümden oluşuyor; C: ve D: olarak. C de win7 kurulu. D de ise recovery var. ben C yi tamamen temizleyip, D: deki recovery üzerinden ssd ye win7 yi nasıl kurabilirim?? (D deki recovery i hiç bir zaman bozmak istemiyorum. formatı hep oradan atmak istiyorum.)

    umarım anlatabilmişimdir. bu konuda yardıma ihtiyacım var...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.