Şimdi Ara

QAT MS5 MUSIC SERVER incelemesi.....

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
87
Cevap
4
Favori
4.724
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Değerli Arkadaşlar,
    Daha önce üyelerin sistemlerinin paylaşıldığı sayfalarda sistemime NAIM NDX streamer ‘ın yerine gelen QAT MS5 Music Server ‘ından bahsetmiş ve bununla ilgili incelememi paylaşacağımı belirtmiştim. Beni tanıyan arkadaşlarım da bilir olabildiğince objektif davranmaya çalışan ve marka bağımlısı olmayan birisiyim hatta satın alıp para verdiğim cihazları da acımasızca eleştiririm. Bu sebeple de birkaç ay kullandıktan ve iyice dinledikten sonra bu incelemeyi paylaşmak istedim.

    Son zamanlarda müzik formatlarında olan trend değişikliklerine kayıtsız kalamayarak pek de aşina olmadığım dijital dünyaya adım atmıştım. Computer Audio işine hiç girmemiş biri olarak CD ve Plak dışında bir kaynak kullanmıyordum. Ancak her albümün ülkemizde yayınlanmadığını ve plak bulmaktaki zorlukları da düşünerek yeni yeni piyasaya çıkan Network Streamer cihazlarından bana en uygun olanını seçerek bu dünyaya NAIM NDX ile geçiş yapmıştım. NDX 192khz/24bit desteğiyle üzerinde herhangi bir data bulundurmayarak ve Ethernet veya WIFI ile ev ağınızdaki uygun dosya tiplerini oynatıyordu ancak özellikle Hard Disk bağlanamaması ve elinizdeki CD’ler için bir çözümü olmaması benim gibi PC’ye mahkum olmak istemeyen birisi için önemli zorluklardı ayrıca NAIM’in Android için halen bir aplikasyon yayınlamamış olması ve DSD gibi farklı formatların desteklenmesi için yapılması gereken geliştirmeler ile ilgili beklentilerimi de boşa çıkarıyordu. Ancak ürettiği ses kalitesi konusunda da bir şikayetim yoktu. Klasik NAIM ses kalitesi ile sistemimin değerli bir parçasıydı fakat kalbi de olamamıştı. Halen ISEM EGO CD Transport bağlayıp CD’leri çalıştırıyordum. Ancak QAT ‘yi ilk gördüğümde sanki NAIM’de olmasını istediğim tüm kolaylıklara sahip olduğunu fark ettim. Ancak gene de bazı şüphelerim vardı . Her şeyi üzerinde standart olarak bulunduran all-in one cihazların seperate cihazlara göre dezavantajları olduğuyla ilgili önyargılarım ve birkaç dinletide ürettiği soundu detaylı bulsam da ben seste nasıl anlatsam birazda sakinlikten ve drama dan hoşlandığım için yeterli bulmamıştım. Ancak geçen birkaç aylık süreçte Türkiye’deki kullanıcıların da içerisnide bulunduğu kullanıcı geri beslemeleriyle algoritmaları yenilenen DAC’ı ve DSD desteğiyle bir şans verdiğim bu makine beni her geçen gün daha mutlu etti . Bunu da siz değerli forum arkadaşlarımla paylaşmak istedim. Eksiklikleri var mı mutlaka vardır. Hatta birçok konuda bundan daha başarılı cihazlar da vardır. Dijital dünyada gün geçmiyor ki yepyeni ürünler piyasaya çıkmasın ancak önemli olan bir firmanın ürünün ne kadar arkasında durduğu ve onu olabildiğince güncel tutmasıdır ki ben QAT firmasına bu konuda güveniyorum.

    Makine ile ilgili teknik detaylardan bahsetmek gerekirse;
    Teac DV-w28ss R93 slot tipinde CD sürücüsü ile EAC rip motoru; 2TB Western Digital hard disk; 1GB of RAM (512MB ‘lık kısmı data streaming için ayrılmış); RCA/XLR analog çıkışlar; coaxial çıkışlar; USB ve RJ45 digital girişler; RJ45 network portu; ve Wifi ile Android ve IOS grafik kullanıcı arayüzü . 32-bit/192kHz dosya desteği PCM, WAV, APE, FLAC, AIFF, WMA, M4A, MP3, AAC, Ogg Vorbis , DSD ve diğer formatlar için upgrade desteği. AD1896 ASRC ile 16/44 den 24/192 ‘ye yükseltme ve 2 adet Analog Devices AD1955 DAC çipi ile tam balanced converter devreleri. 425 x 370 x 265mm, 12.7kg boyutlarında fansız bir alüminyum kasa içerisinde bulunmaktadır. Renk seçenekleri siyah,gümüş,şampanya,mavi,yarış yeşili ve kırmızı.

    http://www.qat-audio.com/product-info-pid-14.html

    Özetle;
     CD çalabiliyor
     CD içerisindeki albümü dakikalar içinde kendi Hard Diskine WAV veya FLAC formatında depolayabiliyor
     Kendi Hard Diskindeki bir albümü CD ‘ye yazabiliyor .
     2TB ‘lık internal Hard Diskine dışarıdan data import edebiliyor ve bu datayı istediğiniz gibi sınıflandırabiliyorsunuz.
     Dışarıdan Hard Disk bağlayabiliyor ve bu HDD ‘ler içerisindeki Albümlere ulaşabiliyorsunuz. Ben şu anda üç adet 2 TB hard diski sorunsuz olarak çalıştırıyorum . İçerisindeki ile birlikte 8TB WAV,FLAC ve DSD arşivim sürekli hazırda bekliyor.
     Internet radyo arşivinden internet radyolara ulaşabiliyorsunuz ancak en önemlisi URL’sini bildiğiniz radyoları da listeniz ekleyebiliyorsunuz.
     IPAD’iniz var ise yüksek çözünürlükle optimize edilmiş grafik arayüzü kullanması kolay ve eğlenceli eşim bile kendi beğendiği albümler veya şarkılardan playlist’ler oluşturuyor.Sürükle bırak yöntemiyle kendi playlistinize şarkı ekleyebiliyorsunuz.Hatta cihaz açıldığında direk olarak eşinizin yaptığı playlist’in devreye girip çalmasını bile sağlayabiliyorsunuz.
     DLNA eşleşmeleri ile ev içi Data Paylaşımı ve NAS desteği mevcut.
     WEB Kullanıcı Arayüzü ile cihazın IP adresinden direk olarak PC üzerinden Hard Diskine IMPORT/EXPORT yapabilme imkanınız var.
     AIRPLAY desteğiyle IPHONE veya IPAD’inizdeki aplikasyonlardan direkt müzik çalabiliyorsunuz.

    Gelelim Ses kalitesine;
    NAIM NDX ile kıyaslama şansı da bulduğum zamanlarda A/B testleri de yaptım.NAIM RCA ile QAT XLR ile sisteme bağlı olarak. Benim kullandığım ADAM TENSOR GAMMA Aktif hoparlörler; Class D amplifikasyona sahip MID/TWEETER ve SUPERTWEETER’ları Ribbon olan ve elektrostatiklere yakın transparanlıkta çalan özellikle kötü kayıtları daha da berbat eden bir yapıda olduğundan kullanacağım elektronikleri seçerken ince eleyip sık dokumamı gerektiriyor. Yeni taşındığım evde kullanım alanım daraldığından özellikle üst bass aralığında bir sıkışma ortaya çıkmıştı .Ben de NAIM NDX ile kullanırken hoparlörlerin üzerindeki potanslar ile oynayarak ve Q ayarını 150hz seviyesinde genişleterek kullanmaktaydım. QAT geldikten sonra hoparlörleri gene flat pozisyona alabildim tüm frekans bandında şişmeden oldukça dengeli ses üreten bir sistemim oldu sayesinde. Ne tizler sert ve önde ne de orta sesler baskın ancak beni en çok etkileyen özelliği albümler arasındaki farklılıkları bir bir sunması ve NAIM ‘de birbirinin benzeri gibi çalan Albümlerin aslında ne kadar farklı ses seviyelerinde ve tonlamalarda olduğu da ortaya çıkarmasıydı.
    Genellikle Jazz ve biraz da klasik müzik albümleri dinleyen birisi olarak bazı albümlerin CD , 24/96 FLAC, DSD ve plaklarını sistemimde dinleme şansım oldu. Kullandığım Pikap Pro-Ject evo 10.1 Ortofon Rondo Bronze MC ve Octave pre ile hoparlöre ses iletiyorum. Açıkçası DSD kayıtların plaktaki analog hissine yaklaştığını ancak inanılmaz temizlikteki ses üretimi ile tercih sebebi olabileceğini bana gösterdi. Evet CD kalitesinde de iyi sonuç var ancak yüksek çözünürlüğe geçtiğinizde bambaşka bir derinlik , sahnede büyüme ve boyut kazanımı oluyor. Mikro dinamikleri tek tek ortaya çıkarırken keskinleşmemesi benimki gibi monitör hoparlörlerin üretim felsefesiyle üretilmiş acımasız sürücülerin de iyi bir dostu haline geliyor. Audiophile ‘lerin beklediği önemli vurgulardan biri olan tınıların arasında oluşan boşluklar ve bu havadar etkilerin arkasındaki derin sessizlikler MS5 de var. QAT’leri DALI’lerin hemen hemen tüm serileriyle ve Tannoy Stirling ile de dinleme şansım oldu özellikle DALI Zensor ile yaptığımız dinletide şaşkınlıkla bu bütçedeki bir hoparlöre nasıl hayat verdiğini duydum. STELLO marka bir entegre amfi ile Zensor 5 ve QAT birlikteliği bile çok etkileyiciydi.
    Özellikle yoğun iş temposundan vakit bulduğum zamanlarda sürekli açık olan MS5 hiç üzmeden , networkten kopmadan , kullanıcı ara yüzü donmadan ,HDD’leri kaybetmeden saatlerce çalıştı(Bunları bu şekilde yazıyorum çünkü evdeki WDTV Live Hub cihazımı bile üç günde bir resetlemem gerekiyor WD hardiskleri bile tanırken nazlanıyor) . Ayrıca QAT mühendislerinin bir sorunla karşılaştığınızda uzaktan müdahale edebileceği bir yapıda olduğunu bilmek de insanı rahatlatıyor.
    Ben cihazı kullanmaya başladığımda MS5 ‘in küçük kardeşi RS3 ‘de gelmişti. Onu da dinleme şansım oldu MS5 ‘den çok daha uygun fiyatlı olan bu canavar da dinlenmeyi hak ediyor.

    Eksiklerine gelince;
    Özellikle dosyaları formatlarına göre klasifiye etmek mümkün olsaydı fena olmazdı. Ayrıca Spotify ve Rhapsody gibi aplikasyonları içinde barındırsa mükemmel olurdu neyse ki AIRPLAY ile bunlardan mahrum kalmadan dinleti yapılabiliyor. Sanırım DXD ve MQA gibi yeni gelişen kodeklere de uyum sağlayacak güncellemeler gelir sonuçta 2012 ‘de piyasaya çıktığında DSD desteği de yoktu ancak şimdi var.

    Kritik anlamda stereo müzik dinlemeyi kafasına koymuş ve benim gibi fazla uğraşmadan ,kafası bozulmadan ,kaliteli müzik dinlemek isteyen arkadaşlara önerebileceğim bu ürünü kullanıcı ara yüzü detaylarına fazlaca girip sizleri sıkmadan tanıtmak istedim. Kullanıcı ara yüzü ile ilgili olarak bazı fotoğraflar koyacağım sanırım açıklayıcı olur.

    Sormak istediğiniz sorulara cevap vermekten memnuniyet duyarım .Tabi ki Computer Audio dünyasından gelmediğim gerçeğini unutmadan sorun  …

    Bol keyifli günler…..

    Sevgiler.
    Altuğ.



     QAT MS5 MUSIC SERVER incelemesi..... QAT MS5 MUSIC SERVER incelemesi..... QAT MS5 MUSIC SERVER incelemesi..... QAT MS5 MUSIC SERVER incelemesi..... QAT MS5 MUSIC SERVER incelemesi..... QAT MS5 MUSIC SERVER incelemesi..... QAT MS5 MUSIC SERVER incelemesi..... QAT MS5 MUSIC SERVER incelemesi.....







  • eline sağlık Altuğ,inceleme için teşekkürler.

    SACD iso desteği var mı? diye sormak isterim.
  • astramastra kullanıcısına yanıt
    Serdar eğer bundan bahsediyorsan destekliyor..dsd64 ve dsd128

     QAT MS5 MUSIC SERVER incelemesi.....

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • İnceleme için teşekkürler, ben de yüksek çözünürlüklü ses dosyalarını karşılaştırıyordum geçenlerde ancak 192 khz native çalan ekipmanım yok. Aşağıdaki track için DSD64 versiyonu ile 24 bit 192 khz waveformuna baktığımda farklar görüyorum ama benim DSD->PCM conversion yapan program yapıyor da olabilir. Denemeniz mümkün mü?

    http://www.2l.no/hires/

    Groven: Undring
    Sigmund Groven, harmonica
    Iver Kleive, organ

    Bir de benim modifiye ettiğim bir dosya var, onda fark duyuluyor mu (ben pek fark duymuyorum, ses şiddeti seviyelerini eşitlemeye çalıştım müziğin olmadığı yerlerde gürültü seviyesinden belki farkedilebilir. Farktan kastım çok çok ince detaylar değil, kulak tırmalama durumu vb. var mı merak ediyorum.)

    http://ge.tt/96SZGZ72/v/0?c

    Resimdeki üstteki dalga formu PCM.
     QAT MS5 MUSIC SERVER incelemesi.....



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dustdevil -- 29 Aralık 2014; 22:25:08 >




  • dustdevil D kullanıcısına yanıt
    2L sitesinden gelen DSD64 'ler ile 24bit192khz 'ler arasında pek bir fark yok gibi Akşam eve gidince deneyeyim belki benim downloadlarda vardır.
  • Hd diskleri dahili ve harici olanları folder bazında browse etmek mümkün mü ? Cd kopyalamalarda internetten otomatik tag leri buluyor mu ? Kullanım vs gibi konuları bir kenara bırakırsak ses kalitesi naim de mi daha iyi yoksa bu cihaz da mı? Çok soru oldu lütfen kusuruma bakmayın.
  • altanpsx A kullanıcısına yanıt
    Altan selamlar.
    Sorularına cevap vermeye çalışayım:
    1-Folder view görüntülemek mümkün buradan arama da yapılabiliyor.
    2-Benim kopyaladığım tüm CD'lerde resimdeki gibi Albüm kapağı ve TAG'ler gelmiş ben ayıramadım ancak diğer arkadaşlara da sordum internetten de buluyormuş.
    3-Naim ile kıyaslandığında benim diğer elektroniklere daha fazla uyum sağladı diyeyim aralarındaki farkı biri daha kaliteli diğeri değil şeklinde tanımlamak istemem.Benim seçimim belli zarar da etme pahasına mutlu olduğum cihaz ile devam ediyorum.
    Saygılar...



     QAT MS5 MUSIC SERVER incelemesi.....




  • dustdevil D kullanıcısına yanıt
    Dostum senin gönderdiğin dosya bu şekilde görünüyor ve DSD olanla pek bir fark hissedilmiyor. En azından ben pek fark alamadım ... Sadece orta sesler ağırlıklı olduğundan olabilir keza DSD farkını üst frekansların netliği ve tınılar arasındaki boşluklarda daha fazla belli ediyor.

     QAT MS5 MUSIC SERVER incelemesi.....
  • 2l sitesindeki albümlerin orjinal kaydı 24/384 olması lazım, pcm den pdm(dsd) ye çevriliyor... Kayıtların orijinalinin dsd olmasının bir esprisi olur sanırım veya şöyle demek lazım orjinal kayıt neyse native olarak o formatta dinlemek lazım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kdundar -- 30 Aralık 2014; 21:27:52 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: HI-DEF-MAN

    Dostum senin gönderdiğin dosya bu şekilde görünüyor ve DSD olanla pek bir fark hissedilmiyor. En azından ben pek fark alamadım ... Sadece orta sesler ağırlıklı olduğundan olabilir keza DSD farkını üst frekansların netliği ve tınılar arasındaki boşluklarda daha fazla belli ediyor.

     QAT MS5 MUSIC SERVER incelemesi.....

    Bende özellikle dsd64 de üst frekansları rahatsız edici buluyorum, sebebini bulmaya çalıştım muhtemelen dsd nin doğası gereği üst frekanslarda ciddi gürültü oluşuyor bu gürültüyü duyulabilir frekansın ötesine atmak için çok keskin gürültü şekillendirme filtreleri kullanılıyormuş, yani aslında bilindik bir gürültü(noise) ekleyip öteliyorlar, bu da gürültü tabanını arttırdığı için dinamik aralığı daratıltıyor(Muş). Dsd128 değil ama dsd64 lerde benim duyumum bu şekilde ama denemeye dinlemeye devam :)

    Bu arada zamanı ayarlayalım konuştuğumuz testi bende yapalım.

    Sevgiler.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • Dostum ne zaman istersen ...

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: HI-DEF-MAN

    Dostum ne zaman istersen ...

    Mail adresinizi pm atar mısınız?

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çok teşekkür ederim denediğiniz için. Bu dosyaya yaptığım işlem bit derinliğini düşürüp ( niyetim 24->16 idi ama olmuşken tam olsun deyip 24->8) oluşan kuantizasyon gürültüsünü fazla dither etmeden ultrasonik bölgelere taşımak oldu (aslında sadece düğmelere bastım, software yaptı :)), bunun sonucunda gürültü arttı, software vumetrelerde de görülebiliyor ancak kulak duymadığı için çok farkedilmiyor.

    Spektrum analizinde çok fazla gürültü olduğunu görünce benzer özelliklere sahip dsd64 ile karşılaştırayım dedim ve ses seviyelerini kabaca audiacity yazılımı ile eşitledim.

    Dosyaları ABX metodu ile ayırmaya uğraşmadım ama hangisi çalınıyor bilmeyince ayırt etmek zor gibi, spektrum analizlerine bakarsam ise gürültü bölgesini görünce başıma ağrı giriyor, seslerden en temiz olan orjinal PCM hem dalgaformu hem de spektrum analizine bakınca.

    Buradan sonrası spekülasyon:
    2l sitesi dsd versiyonunu biraz daha az volume ile ayarlamış gibi... volume seviyeleri eşitlenmeden dinlenirse pcm versiyonunun temiz ama parlak, aynı zamanda kulağı yoran, dsd versiyonunun ise daha huzur verici ancak daha az detay içeren veya parlak olmayan analog gibi algılanacağını düşünüyorum.

    Müsait olursanız dinlemelere ben de katılmak isterim, aslında işim gereği boş vakit pek olmuyor ve hayatım düzensiz o yüzden söz veremiyorum ama niyet olarak belirteyim :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Herkese selamlar

    qat basligina ben de birseyler yazmak istedim . Ben de yeni qat rs3 kullabicilarindan oldum :)

    Hidefman teknik detaylariyla ilgili gayet guzel bir inceleme yazisi yazmis...ben daha genel hatlariyla bir yorum yapacagim.

    genel olarak kaynak tarafinda bugune kadar ya cok audiophile olmayan ama pratik kullanima sahip cihazlar kullaniyordum yada audiophile ama kullanimi cok pratik olmayan bir digital kaynak buna bagli ayri bir dac hepsine bagli ayri bir streamer gibi...

    ilk kez bir cihazi hem son derece audiophile hem de son derece kullanimi pratik ve kullanisli buldum.

    sonos ornegin kullanimi cok pratik ancak audiophile seviyesinde bir ses performansindan bahsedemiyoruz...

    bir pc bir kaliteli ses karti kaliteli bir dac arada kablolar vs dedigimiz zaman da audiophile ama ( ki o da yuksek maliyetli olmali ) hem gorece daha maliyetli hem de pratik olmayan bir kullanima mecbur ediyor.

    Hatta bu anlamda all in one cihazlarda bir seviyeye kadar hifi hiend skalasinda adi gecebiliyor.

    qat bu anlamda benim icin yeni icat edilmis bir cihaz hissi yaratti bende:) ve dinledikce de performansinin ne kadar yuksek oldugunu ve kullaniminin da ne kadar rahat ve pratik oldugunu gorunce daha da mutlu oluyor insan.

    tek cihaza takilmis 7-8 tb yuksek cozunurluklu arsiv+kaliteli radyo kanallari+airplay ile tlf daki sonos kullanimini yapabilme(spotify,deezer vs)+cok kaliteli bir dac yani hiend seviyede bur streampl hiend bir dac ve hiend transport gibi bir tek kutu performansi.

    kisacasi hani ev alirken de bir evi gorur cok begenir ve hemen icinize siner ya...iste qat nin de sistemde ben de yarattigi duygu bu oldu ...teknik detaylarindan bagimsiz tamamen tum sistemi onun uzerime kurdugum bir set up olacak ve elimdeki tum cd leri de hdd ye aktaracagim.

    elbette bu tur cihazlar alternatifler artacaktir belki farkli markalarda da vardir olacaktir ancak bu fiyatina gore sagladigi fayda ve memnuniyet acisindan bakildiginda iyi ki almisim dedirten bir cihaz ile karsi karsiyayiz.

    boyle cihazlari ve performanslarini gordukce artik digital kaynak ile pikap-plak iki buyuk stereo muzik kaynagi/materyalleri olarak belirleyici olacaga benziyor.

    henuz cik yeni oldugundan fazla teknik detay aktarmadim kullandikca ve cihaz da pistikce detaylari da paylasirim.

    herkese tekrar selamlar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • MURGAYLI M kullanıcısına yanıt
    Dostum hayirli olsun...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • MURGAYLI M kullanıcısına yanıt
    Hayırlı olsun Meriç,hiç rahat durmuyorsun :)
  • Ne zamandır yazicam yazamadım buraya abiler cihazlarınız hayırlı olsun öncelikle :-) ssd takmak istiyorum deneyen varmıdır :-)

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Altuğ hocam, incelemen bileğine sağlık. sayende
    bir cihazı kendim inceliyormuş gibi hissettim. valla hiç bilmiyordum böyle bir cihaz olduğunu.
    velakin bazan pratik ve all in one bir cihaz illa ki vardır diyordum. ama ne marka model bilmezdim. hürmetler.
    DSD için eSATA yahut IEE1394 bağlantısı var mı?
  • External olarak yok ancak içeriden e-sata bağlanabiliyor diye biliyorum içersinde hdd var zaten.şimdi ssd de denemelerine başlayacağız...

     QAT MS5 MUSIC SERVER incelemesi.....

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • valla Altuğ Bey sabırsızlıkla bekliyorum böyle bir denemeyi qat daha neler yapabilir acaba

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.