Şimdi Ara

78 LEDLİ IŞILDAK ARIZA

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
4.195
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar resimdeki devre 78 ledli şarjlı ışıldağın şarj devresi.Görüldüğü üzere kondansatör patlamış ledlerin biri yanık diğer ikisi ise tamamen karbon'a dönmüş.Şimdi bu dirençleri nasıl yapacaz,şöyle birşey olsa,elinde böyle 78 ledli veya o civarda led sayısına sahip olan bir ledli ışıldağı olan arkadaş mutlaka vardır devresine baksada direnç değerlerini bana söylese ne kadar hayra geçer o kadar yani
    Tesadüf ya belkide aynı şarj devresini kullanmışlardır.Bu arada devre seri bağlı iki adet 4 voltluk küçük aküleri şarj ediyor....
     78 LEDLİ IŞILDAK ARIZA 78 LEDLİ IŞILDAK ARIZA 78 LEDLİ IŞILDAK ARIZA 78 LEDLİ IŞILDAK ARIZA







  • Kaba taslak bir şema çizmeye çalışın oradan takip edersek buluruz diye düşünüyorum, karmaşık bir devre değil.
  • Devrenin kenarında bir şeyler yazıyor.

    Devrenin şemasıyla ilgili kodlar olabilir. O yazanlarla nette bir araştırma yap, belki bir şeyler çıkar.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kukubara

    Kaba taslak bir şema çizmeye çalışın oradan takip edersek buluruz diye düşünüyorum, karmaşık bir devre değil.

    Aha bende bundan korkuyodum zaten
    Bakalım başka bir hayırsever cengaver çıkmazsa öyle yapacaz artık.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cyborg1981

    Devrenin kenarında bir şeyler yazıyor.

    Devrenin şemasıyla ilgili kodlar olabilir. O yazanlarla nette bir araştırma yap, belki bir şeyler çıkar.

    Valla uyduruk cihazlar bunlar sanmıyorum öyle birşey yapacaklarını olmazsa bir ara deneriz.
  • Geçenlerde buna benzer bir şey tamir ettim . evime asla sürekli şarjda tutmayacağım bir ucuz ışıldak . öncelikle diotları kontrol edin . kondansatörü diotlarının birinin kısa devre olması sonucu patlamıştır ,1N 4007 Diot kısa devre olunca yüksek AC akım kondansatörü patlatmış ,benim tamir ettiğim kondansatörün parçaları kutuya yapışmış vaziyette kazıdım . Devreyi çizerseniz yardımcı olurum . ayrıca çıkış transistörlerinede bakın onlarda açık devre olmuştu.
  • Şemayı çıkarttım umarım eksik çizmemişimdir.
     78 LEDLİ IŞILDAK ARIZA
  • led sürücü transistörleri dirençler yandığına göre ölmüştür.HSD 965 kontrol ediniz . Köprü diotlar 4007 büyük olasılık kısa devre olmuştur . Öncelikle yarı iletkenleri kontrol ediniz .Köprü diotların çıkışında 9 volt arasında bir değer okumanız gerekir . 470 uf kondansatörü sığıyorsa daha yüksek voltlu ile değiştiriniz. transistörlerin beyz'ine bağlı olan Siyah işaretli yanmış direnç sanırım 1.5kohm olması gerekir.Sarı ile işaretlediğiniz direnç 8 voltluk aküye yaklaşık 8.5 volt gelecek şekilde seçilmelidir.8850 transistörü elektrik kesildiği zaman akü ile devreye girecek olan tetikliyici transistör. beyz bağlı 47 kohm biraz hatalı okumuşsunuz gibi geldi ,4.7 kohm olmasın sakın Kırmızı işaretli direnç 2.2 kohm olacak diye tahmin ediyorum .
    ben yanmış dirençlerde yerine 5 kohm veya datalardan öğrendiğim beyz voltajına göre daha yüksek değerde trimpot bağlayarak en yüksek omajdan başlayarak en stabil halde çalışacak halde iken bırakırım , daha sonra trimpotun ayarını bozmadan söker ,ayarladığım dirençin değerini bulurum . Eh insan mühendis olmayınca basit yöntemlere başvuruyor. sarı ile gösterdiğiniz direnç elektrik kesilince ışıldağın devreye girmesini sağlayan transistörün beyz tetikler . tamirat yaparken bunu göze alın . kolay gelsin .




  • Devreyi çalıştırırken mutlaka aküler bağlı olmalıdır . bu devrede akü devrede olmayınca devre zarar görüyor. Aküleride kontrol ediniz tek akü en az 3.6 Volt değerinde olmalı .sarı işaretli dirençe bağlı kırmızı led mi var?. unutuldu galiba .led'e bağlı dirençse sarı işaretli 390 ohm olmalıdır.kırmızı ledide değitirmeniz gerekir yüksek voltaj ledi yakmıştır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi elektürükçü -- 24 Aralık 2014; 11:37:06 >
  • elektürükçü kullanıcısına yanıt
    8050 nin base sini süren direnç 47K bu kesin.
    Kırmızı daire içindeki direncin ilk rengi sarı yani 4.
    Siyah daire içindeki direncin ilk rengi kahve yani 1. Sizin tahmininiz olan 1K5 olabilir gibi.
    Akülerin ikiside 4.3 volt tam dolular yani.İşin gerçeği ışıldak çalışır durumda,ledler yanıyor.
  • Ledler yanıyor derken ,devre sağlıklımı . 470 uf filitre kondansatörün yüksek voltajdan patlaması diotların eseri . 220 v bağladığınız zaman aküler şarj oluyormu ,fişten çekince kendiliğinden ledler yanıyormu . 220 v bağladığınız zaman çalıştığını gösteren sarı ile işaretli kırmızı ledin dirençide yanmış .yarı iletkenleri kontrol ettiyseniz sorun yoksa ,yazacak bir şey yok
  • Getiren arkadaş,fişe takınca kıvılcım çıkarttı deyince ben fişe hiç takmadım.Ama ledler yanıyor,anahtar kapalı-az ışık- çok ışık şeklinde çalışıyordu.Bende soğuk lehim gibi küçük bir sorunla karşılaşacağımı düşünerek açtım içini,ardından durum resimlerde görüldüğü gibi.Benimde tahmin ettiğim diyotlardan birinin
    kısa devre olması sonucu voltajın yükselip kondansatörün patlaması.Ve buna bağlı olarak sarı çerçeve içinde olan görevi boşta gezinen riple voltajını sabit tutmak olan direncin yanması. Kırmızı ve siyah çerçeve içine aldığım dirençlerde bu sebepten dolayı yandı büyük ihtimal.Transistörler sanırım arızalı değil akşama daha ayrıntılı bir inceleme yapıp neticeye ulaşmış olurum heralde.
  • ekrem3457 kullanıcısına yanıt
    Kırmızı led nereye bağlı ? . işte o sarı ile işaretlediğiniz direnç kırmızı ledi voltajını belirler .
  • elektürükçü kullanıcısına yanıt
    Kırmızı power ledin direnci hemen önündeki kavruk olan,(bu arada kırmızı led dışarıdan voltaj verince yanıyordirenç yanmış ama led sağlam)kırmızı ledi ve ona bağlı olan direnci şemada çizmedim önemsemediğim için,o iş kolay çünkü.
    Sarı daire içine aldığım direnç 470 uf filtre kondansatörden sonra (regüle devresi olmadığı için)salınım yapacak voltajı belli değerde baskılayıp sabitlemek için.
    Direk artı ve eksi voltaja bağlı başka herhangi bir bağlantısı yok direncin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ekrem3457 -- 24 Aralık 2014; 13:52:14 >
  • Kolay gelsin . sonuçunu paylaşırsanız , siteye ziyaret edenlere ve bizlere faydalı bir döküman olur.
  • Bu direncin değeri çok kritik değil zaten 1K5 gibi bir değer işimizi görür.Mühim olan alttakiler.
  • Siyah işaretli 1.5 k ile 2.2 k arasında bir değer olacağını düşünüyorum .
  • Siyaha 1K5 KIRMIZIYA 4K7 sarıya 1K5 takıp deneyeceğim akşam bakalım ne olacak.Kondansatörüde 50 v 470 uf attıkmı yeter.
  • bunları yapmadan önce 4007 leri kontrol etmeyi unutmayın .
  • Bu tür devrelerde gerilim regülasyonu yapılmadığı için çıkış yükü olarak akünün şarj için çektiği yük kullanılarak dengede tutuluyor.
    Aküler bir süre sonra akım çekmemeye başlayınca çıkıştaki gerilim yükselerek devreyi bozuyor.
    Aslında evladiyelik yapılacak basit bir devre sürekli yenisi satılsın diye resmen belirli bir süre sonunda intihar ettiriliyor.
    Bu segmentteki ürünlerin hemen hepsi de bu durumda.

    Ben ev için linkteki devreyi yaptım. Gayet verimli ve de sorunsuz bir şekilde kullanıyorum. Olur da bozulursa her türlü tamir de edebilirim. Çıkışa yük olarak şerit led bağladım 12V-7A çıkma UPS aküsü ile saatlerce yanabiliyor.

    http://www.simple-electronics.com/2010/11/simple-led-emergency-light-circuit.html




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.