Şimdi Ara

DVD Jon Apple’ı gözüne kestirdi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
443
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • NTV-MSNBC'den copy paste...

    Açık kaynak yanlısı Norveçli hacker Jon Lech Johansen, iPod’lara şarkı sağlayan Apple’ın iTunes sitesinden diğer MP3 çalarlara da şarkı yükleyen bir yazılımı internette yayınladı.

    LONDRA - Daha önce DVD’lerin dijital yazılımlarını kırdığı için uluslararası üne kavuşan ve ‘DVD Jon’ takma adı verilen Norveçli hacker Jon Lech Johansen, şimdi de Apple’ı kızdıracak. Johansen, ‘tersine mühendislik’ adını verdiği bir teknikle iTunes sitesinin dijital korumasını kırdı, bu sayede diğer MP3-çalar kullanıcıları da iTunes sitesinden müzik indirebilecek.
    DVD Jon, daha önce 15 yaşındayken DVD’lerin dijital telif koruma yazılımlarını kırarak, Linux tabanlı bilgisayarlarda izlenmesini sağlayan alternatif yazılımı internetten yayınlamıştı. ABD’li film şirketlerinin itirazı üzerine Norveç’te dava açılmış, ancak Norveç mahkemesi kullanıcıların Linux bilgisayarlarında oynatmak için DVD’leri kodunu kırabileceğine hükmetmişti.

    ‘APPLE’DAN KORKMUYORUZ’
    DVD Jon kendi şirketi DoubleTwist üzerinden diğer şirketlerin de dijital korumalarını kıracağını açıkladı. DVD Jon’un ortağı Monique Farantzos da, Associated Press’e yaptığı açıklamada Apple’ın kendilerini durduramayacağını ve hukuki anlamda her türlü davaya hazır olduklarını söyledi. Johansen, dijital telif hakkı koruması sağlayan yazılımları kıran kendi yazılımlarını ticari olarak satmayı planlıyor.

    Apple’ın iTunes sitesi legal müzik indirme pazarının yüzde 88’ini elinde tutuyor. Dünyadaki tüm MP3-çalarların ise yüzde 60’ı iPod; dolayısıyla DVD Jon’un yazılımı MP3 çalar piyasasında önemli değişimlerin kapısını aralayabilir, zira iTunes’tan indirilen dosyalar sadece iPod’larda çalınabiliyor. Bu özelliğin kırılmasıyla herkes iTunes’tan müzik indirebilecek.
    BBC
    NTV-MSNBC







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.