Şimdi Ara

Yurt Dışı Yüksek Lisans Başvuru Rehberi

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
476
Cevap
153
Favori
56.309
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
19 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • NOT: Herhangi bir sorunuz olursa lutfen ozel mesaj yerine konu uzerinden sorun, boylece herkes yararlanabilir. Benzer bir cok soru mesaj yoluyla geliyor.


    Herkese merhaba,

    Bu sene bilgisayar mühendisliğinden mezun oldum. Uzunca bir süredir başvuru işleriyle uğraşıyorum. Burada yurt dışında yüksek lisans için gereken şeyleri detaylı bir şekilde paylaşabilceğimiz bir rehber konu yararlı olur gibi hissettim. Bu rehbere tecrübesi olanlar da katılırsa güzel ve kapsamlı bir konuya sahip olabiliriz. Konu şu an için eksik olabilir ancak zamanla eksiklerimizi giderebilceğimizi düşünüyorum. Aklıma gelenleri başlıklar halinde yazacağım.

    1 İngilizce Seviyesi
    Çok iyi derecede ingilizce bilmek şart. TOEFL ya da IELTS sınavları her okulda zorunlu olarak isteniyor. Yüze yakın okul incelemişimdir, istemeyen rastlamadım. Eğitim dili İngilizce olan bir okuldan mezun olunması şart mı emin değilim, ama eğer eğitim dili ingilizce değilse büyük bir dezavantaj olcağını söyleyebilirim. Bu sınavlardan birini seçceklere IELTS öneririm. Okulların istediği minumum IELTS puanını almak minumum TOEFL puanını almaktan daha kolay. TOEFL sınavı 120 üzerinden. Ve okulların istediği minumum sınırı genelde 80 ve 100 arasında değişiyor. 100 isteyen okul sayısı oldukça az diyebiliriz. Bunun yanında çok iyi bir okul 80 sınırı koyarken çok daha düşük sırada bir okul 100 isteyebiliyor. Yine de Amerika'ya başvurcaksanız ve okul minumum 80 dese bile 80'i yeterli görmeyin. En azından 90 almayı denemelisiniz.

    2 Not Ortalaması
    Herkesin tahmin edebilceği gibi not ortalaması en önemli kriterlerden birisi. Ancak öyle illa en az 3.50 ortalama olmasına gerek yok(M.I.T, Harvard vs. harici konusuyorum). Tabiki ortalama düştükçe kabul alınabilcek okul kalitesi düşüyor. Okulların hemen hemen tamamı son 2 yıl notlarına özellikle önem veriyor. Diyelimki şu an 2. sınıftasınız ve ortalamanız 2.50 bile değil. 3. sınıftan itibaren büyük bir çaba gösterirseniz ve son 2 yıl ortalamanız çok yüksek olursa genel ortalamanız 3 civarı bile olsa aslında oldukça iyi bir başvurunuz var demektir. O yüzden üniversitede henüz alcak çok dersiniz varsa ortalamam düşük zaten düzeltemem diye kesinlikle düşünmeyin.

    3 Okulunuzun Kalitesi
    Önemli bir kriter olsa da aslında kesinlikle sandığınız kadar önemli değil. Çin, Tayvan, Hindistan gibi ülkelerden adı sanı duyulmamış okullardan Avrupa ve Amerika'ya giden çok fazla öğrenci var. Tabi bunların hemen hemen hepsinin 4.0 a yakın ortalaması var. Yani ben Odtü'de okuyorum ortalamam 2.80 derseniz, aslında o Hintli çocuk kadar şansınız yok malesef (Aldığınız eğitim kalitesi çok daha yüksek olsa bile). Ayrıca bir örnek olarak forumda Çankaya Üniversitesinden mezun UCLA'ya kabul alan arkadaşın konusuna bakabilirsiniz. Çankaya Üniversitesi'ni başvuru yapcağınız bir çok okulun daha önceden bir kere bile duymadığına emin olabilirsiniz. Ancak görüyoruzki yine de Dünyanın en iyi üniversitelerinden birine kabul alma şansınız var.

    4 Referanslar
    Aslında okulun kalitesinin öneminin arttığı noktalardan birisi. Amerika'da en az 3 referans ve Avrupa'da genelde en az 2 referans hoca istenir. Bu hocalar sizin nasıl bir öğrenci olduğunuz hakkında yazı yazarlar. Eğer hocanız iyiyse ve sizi oldukça övecek bir yazı yazdıysa kabul alma şansınız artar. Ancak hocanız düşük seviyede okullardan mezun ise ya da size yazdığı referansta çok övmeden sadece bu öğrenciyi tavsiye ederim vs. gibi ifadeler kullanırsa o aslında pek faydalı bir referans değildir.

    5 Niyet Mektubu
    Oldukça önemli başvuru parçalarından biridir. O okulu niye istediğinizi, o okulun size neden uygun olduğunu, ve kendi başarılırınızı yazmak için size bir olanak sağlar bu mektup. Bu mektupta istediğiniz şeyden bahsedebilir ve kendinizi satabilirsiniz. Örneğin üniversite giriş sınavında derece yaptınız, ve iyi bir okulda burslu okuyorsunuz diyorsunuz diyelim. Bu tarz şeylerden işte bu mektupta bahsetmek gerekir, çünkü başvurcağınız okullar bunu başka türlü bilemez. Yaptığınız değişik etkinlikler, projeleriniz, araştırmalarınız, yayınlarınız, gönüllü çalışmalarınız ve daha bir çok şey bu mektupta anlatilabilir. Ya da ilk yıllarda bir sebepten dolayı düşük ortalama yaptınız ve sonradan çok iyi seviyelere geldiniz. Bunun sebepleri ve kendinizdeki değişimler bahsedilebilir.

    6 GRE Sınavı
    Eğer aşırı dandik bir okul değilse Amerika'da için mutlaka zorunluluktur bu sınav. Sayısal, sözel ve kompozisyon bölümleri vardır. Sözeli çok çok zordur ve İngiliz Dili Edebiyatı vs. gibi bölümlerde okumuyorsanız çok önemli değildir. Sayısalı bizim sisteme göre tahmin bile edemeyeceğiniz kolaylıktadır ve önemli bir kriterdir. Writing kısmında iyi derece almak gerçekten zordur, ancak çok çok batırmadıkca yine başvurunun tamamına göre elenmenize sebep olcak bir kriter değildir. Avrupa'da genelde istemiyor okullar ancak zorunluluk olmasa bile bazıları gre sınavını tavsiye ediyor.

    7 Master mı Doktora mı?
    Genelde Amerika'ya özel olarak masterla bütünleşik doktora programları var. Yani normal lisanstan mezun olunca direk doktoraya kabul alıyorsunuz ve bu program süresince ilk 2 yılda master derecesini alıp sonra doktoraya devam ediyorsunuz. Malesef Amerika'da masterlar ücretli oluyor ve burs bulmak imkansız gibi bir şey. Bu yüzden maddi durumunuz çok çok iyi değilse Amerika'da doktoraya kabul almalısınız. Böylece okula hiç bir ücret ödemezsiniz, sağlık sigortanız vs. okul tarafından yapılır, ayrıca asistanlık yapcağınız için maaş da alırsınız. Ailenizden para almadan bile hayatınızı geçindirmek mümkün olabilir bu durumda. Tabiki tahmin edebilceğiniz gibi aynı okulda doktora kabulu alabilmek master kabulu alabilmekden çok daha zor.

    8 Ülkelere Göre Dil gerekliliği ve Okul Ücretleri

    Amerika
    Yukarıda bahsettiğim gibi master Amerika için çok masraflı olabiliyor. Örneğin UCLA master için yıllık 15.000 dolar isterken, bir de Kalifornya sakini olmadığınız için bir 15.000 dolar civarı daha ödemeniz gerekiyor. Bu da 2 yıl için 60.000 dolar yapıyor ve tabiki buna artı olarak okula ödemeniz gereken bir kaç ücret daha var. UCLA demişken pahalı bir örnek verdiğimi sanmayın. Genele göre ucuz bir okul örneği verdim aslında. Dediğim gibi hemen herkesin doktora kabulu alması şart.

    Almanya
    Almanya'da master programlarının %90 ından fazlasında Almanca gerekliliği vardır. Ancak yine de kendinize uygun %100 İngilizce bir program bulmak imkansız değil. Ben en iyi 6-7 okulunun 3ünde istediğim bir program bulabildim. Sistemini sevdiğimin ülkesi gerçekten hem çok güzel okulları var, hem de sadece ufak bir harç ücreti var. Örneğin Münik Teknik'te başvurcağım bir programın sadece 111 euro dönemlik harcı var.

    Finlandiya
    Bu ülkenin güzelliği okullarında hiç bir ücret olmaması. Bu yüzden diğer Kuzey ülkelerine tercih edilebilir. Helsinki ve Aalto en iyi okulları.

    Diğer Kuzey Avrupa Ülkeleri
    Malesef 2 ya da 3 yıl önce İsveç'te master programları ücretli oldu ve işin kötüsü Avrupa Birliği üyesi her ülke vatandaşı ücretsiz gidebilirken biz malesef en az yıllık 10.000-15.000 euro gibi ücret ödemek zorundayız. Danimarka ve Hollanda'da da aynı durum geçerli.

    İngilitere
    Bu ülkenin avantajı genelde masterı bir yılda bitirebilmek. Ama hiç bir şekilde gitmeye değmez diye düşüyorum. Sebebi ise Avrupa birliği üyesi ülke vatandaşlarının ödediğinin 3 katını ödemek zorunda olmamız. Örneğin elin Yunan'ı 10.000 pound'a masterını alabilcekken bizim 30.000 ödememiz gerekiyor ve bu da inanılmaz bir rakama denk geliyor.

    Diğer Ülkeler
    Yüzde yüz İngilizce program bulmak zor, o yüzden diğer ülkelere pek bakmadım.

    Notlar
    Not 1: Yazılıcak edilecek çok şey var, burda bilgisi olan herkes paylaşsın, eklemeye çalışırım. Ben de aklıma geldikçe daha detaylı bilgi vermeye çalışırım. Aklınıza gelenleri sormaktan çekinmeyin. Özel mesaj atmanıza gerek yok, sorular konu altında sorulursa hem herkes faydalanır hem de bilgili başka kişilerden cevap alabilirsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CThirty -- 5 Ekim 2015; 5:52:45 >



  • quote:

    Orijinalden alıntı: CThirty

    quote:

    Orijinalden alıntı: Fermess

    Almanya ve Finlandiya gibi ülkelerde yüksek yüksek lisans için not ortalaması ne kadar önemli ? 2.30-2.40 gibi ortalamalarla avrupada yüksek lisans yapmak mümkün mü ?

    Almanya'nın en iyi ikinci mühendlislik okuluna 2.70-2.90 arası bir ortalamayla Hacettepe mezunu bir arkadaşın gittiğini biliyorum. Sanırım başvurduğu alanda daha önce bir miktar iş tecrübesi de varmış. Not ortalaması her şey demek değil ancak çok ekstra olaylarınız yoksa gerçekten önemli.

    Sorunuza cevap olarak mümkün diyebiliirm ama zor. GRE sınavındayken 9 eylül bilgisayar mezunu bir çocukla tanışmıştım. 2.40 civarı bir ortalamayla mezun olmuştu. Ama 4-5 tane makale yazmış, Microsoft'ta staj gibi bir şey yapmış ve bazı etkinliklere katılmış. Çok iyi okullara doktora başvurusu yapcağını söylüyordu ve gayet de kendinden emindi. Ordaki hocalarla bağlantıya bile geçmişti.

    Eğer henüz 3. sınıfın 2. dönemi olsanız bile. Son 3 döneminizi çok çok iyi değerlendirin. Gerekirse alttan ders alın düzeltmek için notları. Düşük bir ortalamayla mezun olsanız bile sonraki ivmeniz büyük artı olacaktır.

    Alıntıları Göster
    Ben de uzun süredir bu konuları araştırıyorum.Fakirseniz tamamen hayal,ötesi yok.
    AnotherPlanet kullanıcısına yanıt
    AnotherPlanet demiş ki;
    Mesajı Yerinde Gör
    quote:

    Orijinalden alıntı: AnotherPlanet

    Ben de uzun süredir bu konuları araştırıyorum.Fakirseniz tamamen hayal,ötesi yok.

    Hayal değil kesinlikle. Amerika'da doktoraya kabul alırsanız ücretsiz okuyorsunuz+para kazanıyorsunuz. Ben bu şekilde 3 okula başvurdum doktora için, sonuçları bekliyorum. Tabiki doktoraya kabul almak daha zor ücretsiz olduğu için ama iyi bir ortalama ve iyi bir üniversite geçmişiyle kesinlikle hayal değil.
    Yok artik. Amerika irkcilik gorebilceginiz en son yerlerden biridir. Sadece 11 eylul saldirilarindan sonra muslumanlarin cok buyuk sikintilar cektigini biliyorum ama su anda kesinlikle oyle bir sey yok. Bir sure Ingiltere'de yasadim. Orada sizi yadirgiyabilirler ama burda asla. Insanlar kesinlikle cok nazik. Ornegin sinifimda peceli bir kiz var bembeyaz giyiniyor sadece gozleri gozukuyor hayalet gibi. Heralde en cok ben yadirgiyorumdur. Bu kiz gidip hocaya derste gayet rahat soru sorup tartisabiliyor.

    Egitim olarak cok bir sey gormedim daha sadece bir kac ders. Acikcasi ogrencilerin bizim en iyi okullardaki ogrencilerden daha iyi oldugunu dusunmuyorum. Ancak imkan olarak cok daha iyi burasi. Ornegin bilgisayar alainda kariyer fuarina Apple disinda akliniza gelen butun firmalar geldi. Google, Microsoft, Amazon ve dahasi. CV ni verip mulakatlara giriyorsun oyle dusun. Benim su an ders anlattigim cocuklar bu firmalarla mulakata giriyor
    quote:

    Orijinalden alıntı: bir tesla değil

    Yüksek lisans için burs araştırıyor musunuz?Örneğin yıllık ücreti 15.000 dolar olan UCLA için bu ücretin tamamı burslarla karşılanabilir mi?Yani öyle değilse maddi durumu kötü olanların Amerika'da master yapması zor görüyor ve de çalışıp,para biriktirip master başvurusu yapması lazım öyle değil mi?

    Doktoraya başvurulabilir anlatığım gibi. İlk 2 yılında master alınıyor, sonra doktoraya devam ediliyor. Ph.d diye geçer bu program. Ben de 3 okulda doktoraya başvurmuştum, bir tanesi belli oldu ve kabul almışım. Okul tamamen ücretsiz, sağlık sigortası yapıyorlar ve asistanlık çıktığı için gayet cazip bir maaş da var. Ailemden hiç para almadan hayatımı geçindirmem mümkün

    Edit: Masterda burs almak imkansıza yakın diyebilirim. Kimse elin Türk'üne orda burs vermiyor malesef.
    Oncelikle Irlanda'nin durumunu bilmiyorum.

    Diger Avrupa ulkelerinde (Isvicre, Almanya, Fransa, Italya vs) eskiden universite egitimi 5 yillikti. Bunu 2 ye bolup Amerikan sistemine benzetelim diye 3 yil bachelor + 2 yil master a cevirdiler. Eger durum boyleyse o ulkede de okuduktan sonra calisma izni cikiyorsa git. Fakat ulke Turkiye gibiyse, yani lisans hep 4 yil + 2 yil master + 4 yil Ph.D sekilndeyse, buyuk ihtimalle Master onemsizdir. Yani master okuyupta yabanci firmalar beni begenicek gozune girme.

    2. olarakta, ne yapmak istiyorsun? Software Engineer tarzi birseyse girme business ile ilgili masterlara. Eger planin, management tarziysa. YINE YAPMA MASTER! Neden dersen, once teknik iste calis yani developer, tester gibi birsey ol. Business analyst, program manager tarzi birsey icin de business uzerine master a gerek yok. Eger kariyer plani istiyorsan su en iyisidir:
    1) Bachelor oku + min 1 yil teknik iste calis.
    2) Is deneyimin sana, teknik yonden mi yoksa management yonunde mi olacagini verir
    3) 2 ye gore kararini verip pozisyon degistir veya pozisyonunu koru
    4) Yurtdisinda is ara(eger ilk isin yurtdisinda degilse)
    5) Yurtdisinda ise basla
    6) Turkiye ile karsilastir, eger fikirlerin ayniysa bu noktada egitim kararini ver:
    a) Teknik olarak yetersizim. O zaman 'taught' veya 'coursework only' master i computer science uzerine yap!
    b) Teknik olarak yetersiz gormuyorum, fakat teknik pozisyonumu korumak istiyorum. Isine devam et, egitime gerek yok
    c) Teknik olarak yetersiz gormuyorum veya onemsiz cunku artik yonetici vs pozisyonuna gecmek istiyorum. O zaman dedigin tarz MBus, MIS, MBA gibi seyleri arastir.
    d) Zaten pozisyonumu management olarak yaptim, fakat yukselmek istiyorum. O zaman MBA yap.
  • hocam master ve doktora icin pek bir bilgim yok ama ucla hicte ucuz degil mesela senelik 57 bin dolar her sey dahil, ayni sey arizona state te 20 bin dolar civari birde buna kendi harcadiginiz miktar ekelnirse fiyati cidden kabariyor
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Markus Schulz

    hocam master ve doktora icin pek bir bilgim yok ama ucla hicte ucuz degil mesela senelik 57 bin dolar her sey dahil, ayni sey arizona state te 20 bin dolar civari birde buna kendi harcadiginiz miktar ekelnirse fiyati cidden kabariyor

    57.000 dolar hangi program için acaba? Verdiğim linkte UCLA'daki bütün programların ücretlerini görebilirsiniz ve dediğim gibi ücret 30.000 civarı.

    http://www.registrar.ucla.edu/fees/gradfee.htm

    State okulları tabiki daha ucuz. Ancak bildiğiniz gibi State ismi geçen okullar çok daha düşük sıralarda genelde ve fiyatlarının daha düşük olması normal. İyi okullar arasında bakınca California üniversitesinin her kampüsü uygun fiyatlarda kalıyor.

    Duke University'den örnek vermek gerekirse UCLA'da 30.700 dolar öderken Duke'de 47.000 dolar ödemeniz gerektiğini görebilirsiniz.

    http://admissions.duke.edu/application/aid
  • CThirty kullanıcısına yanıt
    http://www.admissions.ucla.edu/prospect/budget.htm#budget onlar orada yasayan amerikalilar icin diye biliyorum bu attigim international icin basvururken international olarak basvuruluyor hatta onumuzdeki senelerde uc lerin pahali olmasi yuzunden ucla in mezun sayisinda dusus yasanmasi bekleniyor
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Markus Schulz

    http://www.admissions.ucla.edu/prospect/budget.htm#budget onlar orada yasayan amerikalilar icin diye biliyorum bu attigim international icin basvururken international olarak basvuruluyor hatta onumuzdeki senelerde uc lerin pahali olmasi yuzunden ucla in mezun sayisinda dusus yasanmasi bekleniyor

    Hocam verdiğimiz fiyatlar arasındaki fark sizin oda kirası, sağlık sigortası, okul gereçleri, kişisel ihtiyaçlar vs. dahil ufak tefek masrafları da dahil ederek söylemeniz. Ben sadece okula ödenecek parayı söyledim. Normalde Calirfonia sakinleri programına göre 10.000-15.000 dolar sadece okula öderken, yabancılar ekstradan 10.000-20.000 dolar kadar okula ödemek durumunda kalıyor.

    Yaşam masraflarını ekleyince tabiki fiyatlar dediğiniz gibi 50.000 leri geçiyor. Duke'de ise toplam masraf 68.000 dolar civarında. Ama yine de aynı noktadayız kesinlikle, iyi bir okulda master eğitimi almak inanılmaz fiyatlara denk geliyor.

    Ancak şöyle bir durum var bildiğim kadarıyla, her okulda geçerli mi emin değilim. Mastera kabul aldıktan sonra asistanlık hakkı kazanırsanız, non resident ücretini ödemiyorsunuz. Yani California sakinleriyle aynı ücreti ödüyorsunuz okula. Ayrıca aylık 2.000 dolara yakın asistanlık maaşı alıyorsunuz, bu da okula ödeyeceğiniz tüm masrafı karşılyabilceğiniz anlamına geliyor. Ancak kira ve yaşam masraflarını yine ailenizden temin etmeniz lazım. Bu durumda maddi durumunuz iyi sayılabilcek düzeydeyse master imkansız değil gibi görünüyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: CThirty

    quote:

    Orijinalden alıntı: Markus Schulz

    http://www.admissions.ucla.edu/prospect/budget.htm#budget onlar orada yasayan amerikalilar icin diye biliyorum bu attigim international icin basvururken international olarak basvuruluyor hatta onumuzdeki senelerde uc lerin pahali olmasi yuzunden ucla in mezun sayisinda dusus yasanmasi bekleniyor

    Hocam verdiğimiz fiyatlar arasındaki fark sizin oda kirası, sağlık sigortası, okul gereçleri, kişisel ihtiyaçlar vs. dahil ufak tefek masrafları da dahil ederek söylemeniz. Ben sadece okula ödenecek parayı söyledim. Normalde Calirfonia sakinleri programına göre 10.000-15.000 dolar sadece okula öderken, yabancılar ekstradan 10.000-20.000 dolar kadar okula ödemek durumunda kalıyor.

    Yaşam masraflarını ekleyince tabiki fiyatlar dediğiniz gibi 50.000 leri geçiyor. Duke'de ise toplam masraf 68.000 dolar civarında. Ama yine de aynı noktadayız kesinlikle, iyi bir okulda master eğitimi almak inanılmaz fiyatlara denk geliyor.

    Ancak şöyle bir durum var bildiğim kadarıyla, her okulda geçerli mi emin değilim. Mastera kabul aldıktan sonra asistanlık hakkı kazanırsanız, non resident ücretini ödemiyorsunuz. Yani California sakinleriyle aynı ücreti ödüyorsunuz okula. Ayrıca aylık 2.000 dolara yakın asistanlık maaşı alıyorsunuz, bu da okula ödeyeceğiniz tüm masrafı karşılyabilceğiniz anlamına geliyor. Ancak kira ve yaşam masraflarını yine ailenizden temin etmeniz lazım. Bu durumda maddi durumunuz iyi sayılabilcek düzeydeyse master imkansız değil gibi görünüyor.

    Alıntıları Göster
    Almanya ve Finlandiya gibi ülkelerde yüksek yüksek lisans için not ortalaması ne kadar önemli ? 2.30-2.40 gibi ortalamalarla avrupada yüksek lisans yapmak mümkün mü ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Fermess

    Almanya ve Finlandiya gibi ülkelerde yüksek yüksek lisans için not ortalaması ne kadar önemli ? 2.30-2.40 gibi ortalamalarla avrupada yüksek lisans yapmak mümkün mü ?

    Almanya'nın en iyi ikinci mühendlislik okuluna 2.70-2.90 arası bir ortalamayla Hacettepe mezunu bir arkadaşın gittiğini biliyorum. Sanırım başvurduğu alanda daha önce bir miktar iş tecrübesi de varmış. Not ortalaması her şey demek değil ancak çok ekstra olaylarınız yoksa gerçekten önemli.

    Sorunuza cevap olarak mümkün diyebiliirm ama zor. GRE sınavındayken 9 eylül bilgisayar mezunu bir çocukla tanışmıştım. 2.40 civarı bir ortalamayla mezun olmuştu. Ama 4-5 tane makale yazmış, Microsoft'ta staj gibi bir şey yapmış ve bazı etkinliklere katılmış. Çok iyi okullara doktora başvurusu yapcağını söylüyordu ve gayet de kendinden emindi. Ordaki hocalarla bağlantıya bile geçmişti.

    Eğer henüz 3. sınıfın 2. dönemi olsanız bile. Son 3 döneminizi çok çok iyi değerlendirin. Gerekirse alttan ders alın düzeltmek için notları. Düşük bir ortalamayla mezun olsanız bile sonraki ivmeniz büyük artı olacaktır.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: CThirty

    quote:

    Orijinalden alıntı: Fermess

    Almanya ve Finlandiya gibi ülkelerde yüksek yüksek lisans için not ortalaması ne kadar önemli ? 2.30-2.40 gibi ortalamalarla avrupada yüksek lisans yapmak mümkün mü ?

    Almanya'nın en iyi ikinci mühendlislik okuluna 2.70-2.90 arası bir ortalamayla Hacettepe mezunu bir arkadaşın gittiğini biliyorum. Sanırım başvurduğu alanda daha önce bir miktar iş tecrübesi de varmış. Not ortalaması her şey demek değil ancak çok ekstra olaylarınız yoksa gerçekten önemli.

    Sorunuza cevap olarak mümkün diyebiliirm ama zor. GRE sınavındayken 9 eylül bilgisayar mezunu bir çocukla tanışmıştım. 2.40 civarı bir ortalamayla mezun olmuştu. Ama 4-5 tane makale yazmış, Microsoft'ta staj gibi bir şey yapmış ve bazı etkinliklere katılmış. Çok iyi okullara doktora başvurusu yapcağını söylüyordu ve gayet de kendinden emindi. Ordaki hocalarla bağlantıya bile geçmişti.

    Eğer henüz 3. sınıfın 2. dönemi olsanız bile. Son 3 döneminizi çok çok iyi değerlendirin. Gerekirse alttan ders alın düzeltmek için notları. Düşük bir ortalamayla mezun olsanız bile sonraki ivmeniz büyük artı olacaktır.

    Alıntıları Göster
    Ben de uzun süredir bu konuları araştırıyorum.Fakirseniz tamamen hayal,ötesi yok.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: AnotherPlanet

    Ben de uzun süredir bu konuları araştırıyorum.Fakirseniz tamamen hayal,ötesi yok.

    Hayal değil kesinlikle. Amerika'da doktoraya kabul alırsanız ücretsiz okuyorsunuz+para kazanıyorsunuz. Ben bu şekilde 3 okula başvurdum doktora için, sonuçları bekliyorum. Tabiki doktoraya kabul almak daha zor ücretsiz olduğu için ama iyi bir ortalama ve iyi bir üniversite geçmişiyle kesinlikle hayal değil.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: CThirty

    quote:

    Orijinalden alıntı: AnotherPlanet

    Ben de uzun süredir bu konuları araştırıyorum.Fakirseniz tamamen hayal,ötesi yok.

    Hayal değil kesinlikle. Amerika'da doktoraya kabul alırsanız ücretsiz okuyorsunuz+para kazanıyorsunuz. Ben bu şekilde 3 okula başvurdum doktora için, sonuçları bekliyorum. Tabiki doktoraya kabul almak daha zor ücretsiz olduğu için ama iyi bir ortalama ve iyi bir üniversite geçmişiyle kesinlikle hayal değil.

    Alıntıları Göster
    Avrupaya Isvicreyi de eklemeni tavsiye ederim Yasam pahali ama egitimi ucuz (yillik 1000 CHF (2500 TL) civari). Ayrica master programlarinin cogu ingilizce.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ThisisaNightmare -- 20 Ocak 2015; 13:34:12 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ThisisaNightmare

    Avrupaya Isvicreyi de eklemeni tavsiye ederim Yasam pahali ama egitimi ucuz (yillik 1000 CHF (2500 TL) civari). Ayrica master programlarinin cogu ingilizce.

    Haklısınız aslında, İsviçre're de güzel sanırım bu konuda, çok da araştırmaya fırsatım olmadı. Ancak yaşam masrafları inanılmaz boyutlara ulaşabilir
  • quote:

    Orijinalden alıntı: CThirty

    quote:

    Orijinalden alıntı: ThisisaNightmare

    Avrupaya Isvicreyi de eklemeni tavsiye ederim Yasam pahali ama egitimi ucuz (yillik 1000 CHF (2500 TL) civari). Ayrica master programlarinin cogu ingilizce.

    Haklısınız aslında, İsviçre're de güzel sanırım bu konuda, çok da araştırmaya fırsatım olmadı. Ancak yaşam masrafları inanılmaz boyutlara ulaşabilir

    Alıntıları Göster
    Güzel konu olmuş, emeğine sağlık. Bu bilgilere elbette ulaşılabilir ama toplu olarak yer alması birçok kişinin (bende dahil ) işini kolaylaştıracaktır.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: CThirty

    quote:

    Orijinalden alıntı: ThisisaNightmare

    Avrupaya Isvicreyi de eklemeni tavsiye ederim Yasam pahali ama egitimi ucuz (yillik 1000 CHF (2500 TL) civari). Ayrica master programlarinin cogu ingilizce.

    Haklısınız aslında, İsviçre're de güzel sanırım bu konuda, çok da araştırmaya fırsatım olmadı. Ancak yaşam masrafları inanılmaz boyutlara ulaşabilir

    Isvicre'de ETH Zurich ve EPFL var. ETHZ ayni ABD gibi GRE istiyor. EPFL icin zorunlu degil fakat olsa iyi olur. EPFL'de bildigim kadariyla Martin Odersky hala calisiyor. Martin Odersky, Scala denilen fonksiyonel programlama dilinin yaraticilarindan. Ayrica bu ulkelerde de ABD gibi asistanlik yapana burs veriyorlar. Ayrica sanirim ilk 6 aydan sonra haftalik 15 saatlik calisma izni cikiyor.


    quote:

    Orijinalden alıntı: CThirty

    1 İngilizce Seviyesi
    Çok iyi derecede ingilizce bilmek şart. TOEFL ya da IELTS sınavları her okulda zorunlu olarak isteniyor. Yüze yakın okul incelemişimdir, istemeyen rastlamadım. Eğitim dili İngilizce olan bir okuldan mezun olunması şart mı emin değilim, ama eğer eğitim dili ingilizce değilse büyük bir dezavantaj olcağını söyleyebilirim. Bu sınavlardan birini seçceklere IELTS öneririm. Okulların istediği minumum IELTS puanını almak minumum TOEFL puanını almaktan daha kolay. TOEFL sınavı 120 üzerinden. Ve okulların istediği minumum sınırı genelde 80 ve 100 arasında değişiyor. 100 isteyen okul sayısı oldukça az diyebiliriz. Bunun yanında çok iyi bir okul 80 sınırı koyarken çok daha düşük sırada bir okul 100 isteyebiliyor. Yine de Amerika'ya başvurcaksanız ve okul minumum 80 dese bile 80'i yeterli görmeyin. En azından 90 almayı denemelisiniz.


    Bu arada unutmusum bunu. Eger amaciniz sadece ABD ve Kanada ise, IELTS ile ugrasmayin! TOEFL a girin cunku hala bazi universiteler IELTS i kabul etmiyor. Ornegin Georgia Tech ABD nin en iyi teknik okullarindan biri olmasina ragmen IELTS kabul etmiyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ThisisaNightmare -- 22 Ocak 2015; 12:25:54 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ThisisaNightmare

    quote:

    Orijinalden alıntı: CThirty

    quote:

    Orijinalden alıntı: ThisisaNightmare

    Avrupaya Isvicreyi de eklemeni tavsiye ederim Yasam pahali ama egitimi ucuz (yillik 1000 CHF (2500 TL) civari). Ayrica master programlarinin cogu ingilizce.

    Haklısınız aslında, İsviçre're de güzel sanırım bu konuda, çok da araştırmaya fırsatım olmadı. Ancak yaşam masrafları inanılmaz boyutlara ulaşabilir

    Isvicre'de ETH Zurich ve EPFL var. ETHZ ayni ABD gibi GRE istiyor. EPFL icin zorunlu degil fakat olsa iyi olur. EPFL'de bildigim kadariyla Martin Odersky hala calisiyor. Martin Odersky, Scala denilen fonksiyonel programlama dilinin yaraticilarindan. Ayrica bu ulkelerde de ABD gibi asistanlik yapana burs veriyorlar. Ayrica sanirim ilk 6 aydan sonra haftalik 15 saatlik calisma izni cikiyor.


    quote:

    Orijinalden alıntı: CThirty

    1 İngilizce Seviyesi
    Çok iyi derecede ingilizce bilmek şart. TOEFL ya da IELTS sınavları her okulda zorunlu olarak isteniyor. Yüze yakın okul incelemişimdir, istemeyen rastlamadım. Eğitim dili İngilizce olan bir okuldan mezun olunması şart mı emin değilim, ama eğer eğitim dili ingilizce değilse büyük bir dezavantaj olcağını söyleyebilirim. Bu sınavlardan birini seçceklere IELTS öneririm. Okulların istediği minumum IELTS puanını almak minumum TOEFL puanını almaktan daha kolay. TOEFL sınavı 120 üzerinden. Ve okulların istediği minumum sınırı genelde 80 ve 100 arasında değişiyor. 100 isteyen okul sayısı oldukça az diyebiliriz. Bunun yanında çok iyi bir okul 80 sınırı koyarken çok daha düşük sırada bir okul 100 isteyebiliyor. Yine de Amerika'ya başvurcaksanız ve okul minumum 80 dese bile 80'i yeterli görmeyin. En azından 90 almayı denemelisiniz.


    Bu arada unutmusum bunu. Eger amaciniz sadece ABD ve Kanada ise, IELTS ile ugrasmayin! TOEFL a girin cunku hala bazi universiteler IELTS i kabul etmiyor. Ornegin Georgia Tech ABD nin en iyi teknik okullarindan biri olmasina ragmen IELTS kabul etmiyor.

    Alıntıları Göster
    Hocam merhaba.
    Konuda verdiğiniz bilgiler için teşekkürler, hiç bilgisi olmayanlar için bile aydınlatıcı olmuş.

    Benim merak ettiğim bir durum var.

    avrupa veya amerikada yüksek/doktora başvurusunu ne zaman yapmalıyız? yani mezun olduktan sonra mı yoksa son sınıfın ortalarında mı?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ThisisaNightmare

    quote:

    Orijinalden alıntı: CThirty

    quote:

    Orijinalden alıntı: ThisisaNightmare

    Avrupaya Isvicreyi de eklemeni tavsiye ederim Yasam pahali ama egitimi ucuz (yillik 1000 CHF (2500 TL) civari). Ayrica master programlarinin cogu ingilizce.

    Haklısınız aslında, İsviçre're de güzel sanırım bu konuda, çok da araştırmaya fırsatım olmadı. Ancak yaşam masrafları inanılmaz boyutlara ulaşabilir

    Isvicre'de ETH Zurich ve EPFL var. ETHZ ayni ABD gibi GRE istiyor. EPFL icin zorunlu degil fakat olsa iyi olur. EPFL'de bildigim kadariyla Martin Odersky hala calisiyor. Martin Odersky, Scala denilen fonksiyonel programlama dilinin yaraticilarindan. Ayrica bu ulkelerde de ABD gibi asistanlik yapana burs veriyorlar. Ayrica sanirim ilk 6 aydan sonra haftalik 15 saatlik calisma izni cikiyor.


    quote:

    Orijinalden alıntı: CThirty

    1 İngilizce Seviyesi
    Çok iyi derecede ingilizce bilmek şart. TOEFL ya da IELTS sınavları her okulda zorunlu olarak isteniyor. Yüze yakın okul incelemişimdir, istemeyen rastlamadım. Eğitim dili İngilizce olan bir okuldan mezun olunması şart mı emin değilim, ama eğer eğitim dili ingilizce değilse büyük bir dezavantaj olcağını söyleyebilirim. Bu sınavlardan birini seçceklere IELTS öneririm. Okulların istediği minumum IELTS puanını almak minumum TOEFL puanını almaktan daha kolay. TOEFL sınavı 120 üzerinden. Ve okulların istediği minumum sınırı genelde 80 ve 100 arasında değişiyor. 100 isteyen okul sayısı oldukça az diyebiliriz. Bunun yanında çok iyi bir okul 80 sınırı koyarken çok daha düşük sırada bir okul 100 isteyebiliyor. Yine de Amerika'ya başvurcaksanız ve okul minumum 80 dese bile 80'i yeterli görmeyin. En azından 90 almayı denemelisiniz.


    Bu arada unutmusum bunu. Eger amaciniz sadece ABD ve Kanada ise, IELTS ile ugrasmayin! TOEFL a girin cunku hala bazi universiteler IELTS i kabul etmiyor. Ornegin Georgia Tech ABD nin en iyi teknik okullarindan biri olmasina ragmen IELTS kabul etmiyor.

    Hocam ben de öyle düşünüyordum ilk başta o yüzden en geçerli olan TOEFL'a giriyim dedim. Sonradan bir baktım ki başvurduğum bütün okullar IELTS kabul ediyormuş. Açıkcası TOEFL ya da IELTS almadan önce okullara karar verilirse IELTS yeterli olabilir bir çok kişi için. Dediğiniz durumlarda da TOEFL tercih edilebilir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Theory of Everything

    Hocam merhaba.
    Konuda verdiğiniz bilgiler için teşekkürler, hiç bilgisi olmayanlar için bile aydınlatıcı olmuş.

    Benim merak ettiğim bir durum var.

    avrupa veya amerikada yüksek/doktora başvurusunu ne zaman yapmalıyız? yani mezun olduktan sonra mı yoksa son sınıfın ortalarında mı?

    Son sınıfta başvuru yapmak tabiki daha iyi olur. Çünkü arada bir sene kayıp olmaz, üniversite biter bitmez gidebilirsiniz. Benim son senenin ilk dönemindeyken yeterli referansım yoktu. Ayrıca TOEFL ve GRE'ye çalışmak zor geldi ve not ortalamamı son sene iyice yükseltmek istedim. Sonuç olarak mezun olduktan sonra başvurdum ve 1 sene kaybettim. Ancak çok daha güçlü bir başvuru yollayabildim. Eğer yeterli olduğunuzu düşünüyorsanız son sene başvurmalısınız.

    Amerika için Aralık ve Ocak ayları son başvuru tarihleri. En iyi okulların son başvuru tarihi en erken oluyor. O yüzden aslında kasım gibi tüm sınav sonuçlarını almış, referansları almış, niyet mektubu vs. hazırlamış olmalısınız. İsveç için Ocak son başvuru, Almanya için ise Mart ayında. Tabiki okuldan okula bir kaç haftalık sapmalar oluyor, okulların başvuru sayfalarında deadline'ları görebilirsiniz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bir tesla değil

    Yüksek lisans için burs araştırıyor musunuz?Örneğin yıllık ücreti 15.000 dolar olan UCLA için bu ücretin tamamı burslarla karşılanabilir mi?Yani öyle değilse maddi durumu kötü olanların Amerika'da master yapması zor görüyor ve de çalışıp,para biriktirip master başvurusu yapması lazım öyle değil mi?

    Doktoraya başvurulabilir anlatığım gibi. İlk 2 yılında master alınıyor, sonra doktoraya devam ediliyor. Ph.d diye geçer bu program. Ben de 3 okulda doktoraya başvurmuştum, bir tanesi belli oldu ve kabul almışım. Okul tamamen ücretsiz, sağlık sigortası yapıyorlar ve asistanlık çıktığı için gayet cazip bir maaş da var. Ailemden hiç para almadan hayatımı geçindirmem mümkün

    Edit: Masterda burs almak imkansıza yakın diyebilirim. Kimse elin Türk'üne orda burs vermiyor malesef.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CThirty -- 29 Ocak 2015; 23:12:00 >
  • 2 yıl master sonra doktora demişsiniz, bu iki yıl içinde para ödemesi yapacak mısınız yoksa doktora programına seçildiğiniz için o iki yılda ücretsiz mi?
    Hangi okuldan kabul aldınız?

    Edit: Asistanlara ne kadar veriyolar aylık biliyor musunuz?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Eflatun. -- 29 Ocak 2015; 23:17:00 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Eflatun.

    2 yıl master sonra doktora demişsiniz, bu iki yıl içinde para ödemesi yapacak mısınız yoksa doktora programına seçildiğiniz için o iki yılda ücretsiz mi?
    Hangi okuldan kabul aldınız?

    Edit: Asistanlara ne kadar veriyolar aylık biliyor musunuz?


    Okul ismini bazı özel sebeplerden dolayı şimdi veremeyeceğim ancak seçimimi yaptıktan sonra bir kaç ay sonra yazabilirim, ancak mühendislikte ilk 100 de olan bir okul olduğunu söyleyebilirim. Bu bahsettiğim bütünleşik doktora programı. Yani program başladığı andan itibaren para kazanıyorsunuz. Hiç bir ücret de ödemiyorsunuz. 2000 dolara yakın bir para teklif ettiler aylık.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bir tesla değil

    Yüksek lisans yapmadan doktora yapmanın avantajı var mıdır?Google,Cisco gibi buyuk şirketler doktoranızı yaparken staj teklifi edebilir mi?Yani yurt dışına açılmak için doktora veya yüksek lisans şart gibi benim gözlemlediğim kadarıyla

    Anlattığım gibi doktoraya kabul alınca zaten bütünleşik programa girmiş oluyorsunuz. İlk 2 yılda master alıp, sonra doktoraya devam ediyorsunuz. Tabiki avantajı var, cebinizden hiç bir şekilde para çıkmıyor.

    Staj işini inanın bilmiyorum ancak Amerika'da iyi bir okuldan mezun olduktan sonra orada iş bulmanız garanti. Türkiye'den direk Google, Microsoft gibi şirketlerin mülakatlarına girip orada işe başlamak da mümkün ancak bu gerçekten zor bir olay. Çok iyi olsanız bile mülakat ayarlamak mümkün olmayabilir.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.