Şimdi Ara

Sevgilimin babası vefat etti

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
1
Favori
1.313
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle herkese sağlıklı mutlu huzurlu bir yaşam diliyorum.

    Sevgilimin babası covid 19 virüsünden dün gece oksijen yetmezliğinden vefat etti. Öncelikle şöyle başlıyayım durumu biraz anlatayım yaklaşık 3 hafta önce işyerinde ki aşcıdan kapıyor ve 2-3 gün bu halde tabii bilmeden çalışıyor. 23 yıl önce veremi atlatmış ve 10 öncede sigarayı bırakmış 48 yaşında bir adam kendisi. 6-7 gün kadar evde karantinada kaldıktan sonra artık nefes almakta zorlanıyor ve hastaneye yatırılıyor 4-5 gün orda tedavi gördükten sonra ilerleme olmayınca başka bir hastaneye yoğun bakıma sevk ediliyor. Oksijen makinesine bağlanıyor ve 2-3 gün sonra komple uyutularak sürekli oksijen tedavisine devam ediliyor. En son dün gece oksijen seviyesinin %100e çıkartıldığından fakat yetersiz kaldığından bahsediliyor ve kalbi duruyor yaklaşık 1 saatlik kalp masajının ardından geri dönemiyor ve vefat etti. O acı haberi aldığında yanımdaydı ve o ağlayışını babam çığlıklarını ömrüm boyunca unutabileceğimi düşünmüyorum dörtlüleri yakıpta evine nasıl götürdüğümü hatırlamıyorum bile. Allaha şükür şuan çok daha iyi hala üzülüyor ağlıyor ama toparladı durumu kabullendi.

    Çevremde onun da çevresinde çok fazla bilgili insanlar olmadığı için belki bilen birilerinden birşeyler öğrenebilirim yardımcı olabilirim diye birkaç şey sormak istiyorum.

    Ev kredisi ödüyorlar babasının hayat sigortası var ilerleyiş tam olarak nasıl oluyor?
    Emeklilik gün sayısı dolmuş fakat yaş bekliyor burda ki ilerleyiş nasıl oluyor?
    Annesi çalışmıyor kardeşi 18 yaşında yeni girdi okuyor ailesine annesine kardeşine maaş bağlanıyor mu bağlanıyorsa ne kadar?

    Tekrardan hayırlı geceler hem biraz acımı paylaşıp hem de bu konularda bilgi alabileceğim kişiler olduğunu düşünerek böyle bir konu açtım. Lütfen bana bişey olmaz demeyin nerde ne olacağı kimde çıkacağı belli olmuyor. Yaş falan da dinlemiyor bu virüs yoğun bakımda çalışan kuzenim söylüyor 25-30 yaşında hiçbir kronik rahatsızlığı olmayan insanlarda yatıyormuş. Kendinize dikkat edin bu virüsün şakası yok.







  • Allah rahmet eylesin. Başınız sağolsun.


    Kredi alınca sigorta yapıyorlar. Sigortadan alacakları para kredi miktarını rahatlıkla karşılar. Hatta fazlası da kendilerine kalır.


    Miktarını bilmiyorum ama ölen kişinin karısına, kaç yaşında olursa olsun bekar kızlarına, 18 yaşından küçük çocuklarına maaş bağlanıyor. Bu işler için epey uğraşılıyor. Ölüm raporunu kaybetmeyin, çok lazım olacak. İstediklerinde aslını vermemeye çalışın. Fotokopi çektirin, aslı gibidir yaptırın verin. Bir tane aslı mutlaka kendilerinde bulunsun.


    Ben bildiklerimi yazdım. Yanlışlarım olabilir, daha bilgili arkadaşlar daha doğru bilgi verirler diye düşünüyorum.

  • DoubleDragon D kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler hocam şimdi bir de aldıkları eve taşınıcaklar nakliyesiydi oranın boya badana bakımıydı hepsi masraf anne kardeş çalışmıyor sevgilimde zaten bu ay nerdeyse karantinaydı, test yaptırmak içim 3 gün rapordu derken çalışamadı epey düşük maaş alıcak muhtemelen sigortadan para alıyorlarsa bu çok güzel haber sevindim şuan para konusu para derdi en son çekmeleri gereken şey çünkü . Aslının fotokopisinin lazım olacağını düşündüğümden bir tane kendim sakladım 3-4 tane de onlara çektirdim verdim. Aslı gibidir olanlardan bayağı var ellerinde.
  • ReaLLibe kullanıcısına yanıt

    Falan yerden şunu getir, filan yerden şunu getir. Maaş bağlanmak için epey uğraşmak gerekiyor.


    Vefat eden kişi emekli olmadığına göre çalıştığı işyerinden tazminat da alınabilir diye düşünüyorum. Çünkü emekli olsaydı emeklilik ikramiyesi alacaktı. Bunu da araştırın. Ben çok bilgili değilim belki başka alacakları da çıkabilir.

  • Üzüldüm hocam Allah rahmet eylesin. Kızın zor zamanlarında yanında olmayı ihmal etme. Nasıl davranılır böyle bi durumda bilmiyorum ama en kötü zamanlarını yaşıyordur muhtemelen.
  • DoubleDragon D kullanıcısına yanıt
    İnternetten araştırıyorum ama bir sürü hukuki terimde var çok anlayamadığım için forumda da doktorudur, mühendisidir avukatıdır çok olduğundan belki bu konuda donanımlı birine denk geliriz diye konuyu açmak istedim açıkcası. Fakat bu dediğinizi düşünmemiştim bunu da araştıracağım şöyle bişey var babası ev için işyerinden 20 bin liralık para çekmiş fakat 40 bin lira olarak sözleşme imzalatmışlar yani tazminat alamasa bile en azından bu borcu silinse yine kâfi en azından borç harç dertleri olmaz.
  • Olmaya çalışıyorum elimden geldiğince dün gece 4te eve geldim o da mecburiyetten ne babası ne kardeşi bilmiyorlar sevgili olduğumuzu annesi biliyor sadece açıkcası o yüzden çokta göze batmamaya çalışıyorum sonuçta işyerinden arkadaşı sıfatıyla gidiyorum ki o da bi yere kadar. Bugün de cenazesinde olsun evde olsun akşama kadar yanındayım yarın işe gidicem hayatın acı gerçekleri bende bi yere kadar yanında olabiliyorum ister istemez.

    Edit: Babası öğrenemicek artık koyuyo biraz keşke bilseydi en azından kızını onun gibi sahiplenicek birinin olduğunu bilseydi tanısaydı beni. Çok söyledim babana söyle diye ama çekinirdi hep.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ReaLLibe -- 28 Kasım 2020; 1:39:9 >
  • Yardımcı olabilmek için giriş yaptım,
    Öncelikle kredi mevzusu, sigortanın yönetmeliğine bağlı ölüm belgesiyle birlikte en kısa sürede kredinin çekildiği bankaya gidin, banka dosya oluşturup sigortaya gönderiyor, sigortada imzalanan sözleşmeye göre karar veriyor. Umarım pürüzlük çıkmaz ve olumlu sonuç alır.

    Maaş muhabbetine gelirsek, en net cevabı sgk birimi verir, sgk birimine gidin danışmana sorun ya da 170'i arayabilir ama yüzyüze gidip sormak iyidir.
    Emekli olunan kuruma göre (sgk/bağkur/emekli sandığı) neyse artık, maaş bağlanırsa
    Yüzdelik dilime göre pay ediliyor,

    Yine E devlet üzerinden ölüm dul yetim aylığı başlığı altında babanın TC'si girilip talep oluşturulabilir


    Ölüm belgesinin fotokopisini bol bol çekin, yanınızda aslını da taşıyın fakat kurumlara fotokopisini verin

    Şunu unuttum, bankadan önce notere gidin ve mirasçılık belgesi alacaksınız o da 1 - 2 hafta ölümün nüfusa işletilmesi için bekletilir.
    Vefat eden kişinin mirasçıları kim bunun için noterden belge çıkarın. Banka ister bunu

    Maaş konusunu detaylandırırsam,
    Kurumdan kuruma değişir, kaç kardeşse
    Annesi çalışmıyorsa, çocuklar da maaş alırsa
    Babanın emekli maaşısının %90ının
    Annesi %50
    Çocuklar %25
    Çocuklar %25
    Paylaşılır
    2 çocuksa, anne işe girip çalışsa bile çocuklar maaş alacağından dolayı %50 alır.
    Çocuklar evlenip veya iş sahibi olduktan sonra anne %75 artar
    Gibi oranlar var. Ama dediğim gibi en net cevabı
    170 veya Sgk danışma birimleri

    Zor bir süreç, yalnız bırakma sakın. Elinden geleni yap. Ben yaşadım bunları ama kendi başıma üstesinden gelmeye çalıştım. Sevgilim vardı yardımcı olmak isterdi. İstemedim onun yardımını anlatamadım her şeyi ona. Her neyse
    Umarım yardımcı olabilmişimdir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jocko Willink -- 28 Kasım 2020; 2:8:33 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Sağolun hocam bu bilgileri yardımcı olabilmek adına paylaşıyorum onunla teşekkür ederim
  • Başınız sağolsun hocam

  • Dostum başınız sağ olsun, soruların hakkında çok fikrim yok fakat kıza lütfen yardımcı ol bu süreçte maddi manevi hep destek halinde ol.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bilmem değil mi değilse ne forumu ona göre konu açayım
  • OrQuN kullanıcısına yanıt
    Çok konuşamıyoruz ama hep destekçisiyim babası hastanedeyken de maddi manevi destek halindeydim yine olmaya çalışıyorum ama şu ara olay taze olduğundan pek kafası yerinde bende hem çalıştığım hem resmi olarak ailesi tarafından tanınmadığım için sürekli yanına gidip gelemiyorum haliyle bide beni açıklamak zorunda kalıp kafasını bunlarla ağrıtmasın diye
  • Sağolun Allah razı olsun
  • Öncelikle Allah rahmet eylesin, okuyunca gerçekten çok duygulandım.


    Sorularınıza dönecek olursak;

    1. Emekli maaşı konusunda en net bilgiyi SGK birimlerinden alabilir. Bulunduğu ilçe SGM' ye gidip sorarsa yardımcı olurlar.
    2. Kredi mevzusunda ise, hayat sigortasından kredinin kalan miktarı mahsup edilir. Artan meblağ olur ise mirasçılarına verilir. Gecikmeksizin Bankaya ölüm raporuyla bildirimde bulunmaları gerekiyor.
    3. İş yerinden aldığı borca ilişkin olarak ise; sözleşme mi imzalatılmış yoksa senet mi vermiş bu kısmı aydınlatırsanız yardımcı olabilirim.
  • Ayrıca vefatından dolayı hastanenin sorumluluğu olduğunu düşünüyorsanız İdare Mahkemesinde tazminat talepli tam yargı davası açılabilir.


    Sorularınız olursa mesaj göndererek de sorabilirsiniz, iyi günler...

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.