Şimdi Ara

Semavi dinler varoluşu açıklamıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
0
Favori
833
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Açıklamış olsa hadi bir ihtimal verelim ama açıklamıyor. Dediklerine göre her şeye gücü yeten bir güç, bir cennet bir de cehennem yaratmış eee sonra? bir de insan yaratmış demişki şimdi bana tap dur bakalım beni yaratırken bana sordunmu? ben yokken zaten bana soramazdın o zaman yaratacağın ürünün defolu olacağını (cehenneme gideceğini) bile bile neden yarattın? semavi dinler bugünlere kadar nasıl gelmiş diye düşündüm aklıma ilk gelen varoluşa açıklık getirdiği için oldu, onu da yapamıyorki?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-4D62BFE91 -- 26 Mayıs 2020; 18:34:50 >



  • Açıklamıyorsa açıklamıyor diye bu kadar şeyin kendi kendine olduğuna mı inanmalıyız?
  • Semavi dinler için yazdım. Deist'lere sözüm yok.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-4D62BFE91

    Semavi dinler için yazdım. Deist'lere sözüm yok.
    Biliyorum semavi dinler için yazdığını, okuma anlamam var diğerleri gibi değilim.
    Bende diyorum ki; madem semavi dinler sana göre mantıksızsa diyorum herşeyin kendi kendine olduğuna mı inanalım diyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Novagate -- 26 Mayıs 2020; 16:25:29 >
  • Bir film izlemiştim adını bilmiyorum 10bin yaşında idi adam. Hiç ölmüyordu ve sıradan bir kişi olarak yaşıyordu hep. Bir odada geçiyordu, 7-8 arkadaşı ile sohbet ediyordu; sırf konuşmadan oluşan çok değişik bir film idi. Çok da güzeldi.

    1400 yıldır diye başlayan cümleni doğru yazmamışsın; anlatım bozukluğu içeriyor; nedense o filmdeki adam gibi konuştuğunu düşündüm birden, 1400 yıldır düşünüyorsun ve sonunda aklına ilk defa bugün bir fikir gelmiş de konu açmışsın gibi olmuş

    Semavi dinler öncelikle 1400 yıldan eski, 2. si Yahudilik ile Hristiyanlık ne kadar benzer bilmiyorum ama Kur'an ile diğer yaratılış hikayeleri çok çok farklı. Yani mezhepler ile karışık olan yaratılış iddiası önceki semavi dinlere benzerken Kur'an pek az bilgi verir. Havva ismi dahi yoktur Kur'an da. Tek bir kadın-erkek çiftinden ürediğimiz de yoktur. Öyle karışık şekilde işlenmiş ki insanın yaratılması hiç bir şey öğrenemiyorsun aslında, kafan karışıyor.

    Yaratılış hikayesinin cennet ve cehennem ile alakası ne onu da anlamadım. Orası varacağımız yer diye herhalde öyle düşündün.




  • torlofan T kullanıcısına yanıt
    Man From Earth filmin adı. İzlemek isteyen olursa bırakayım adını.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-1AB9A40D5 -- 26 Mayıs 2020; 19:1:19 >
  • torlofan T kullanıcısına yanıt
    1400 ü kaldırdım, cennet cehennem derken sınavda olmanın mantıksızlığını ima etmeye çalıştım.
  • Geçenlerde aklıma gelmişti bir türlü adını hatırlayamamıştım, daha eski sanıyordum 2007 yılının filmiymiş, spoiler vermeyeyim diye pek detay vermedim ama sende de epey iz bırakmış sanırım ki hemen anladın bahsettiğim filmi

    İzlemek isteyen legal izleyebiliyor mu? Ben zamundadan torrentini başlattım bile
  • torlofan T kullanıcısına yanıt
    İz bırakmaktan ziyade karakteristik bir film. Birazcık anlatınca böyle bir tarifin tek örneği bu film olduğu için aklıma o geldi direk
  • Sonunda bana tek tek ayetleri ayıklatacaksın bu konuda

    Kur'an a göre kimin cennete gidip gitmeyeceği bilinen bir konu değil. Allah da mı bilmiyor? Evet

    Kur'an a göre Allah her şeyi bilir. O zaman kimin cennetlik kimin cehennemlik olduğunu bilmiyor mu? Mantıken evet

    Bu iki soru birbiriyle zıtlık içermiyor mu? Mantıken evet

    O zaman hem biliyor hem bilmiyor gibi mantıksız bir sonuç çıkmıyor mu?

    İşte bu herhangi bir sınırsız güçte tanrıya inanan kişinin asla ve asla açıklayamayacağı bir paradoks.

    ---

    Son olarak ise şunu ekleyeyim; sen cümlede hata yapmasaydın ben en az 1 aydır aklımda olan, hatta bazen beynimi kemiren bir türlü ismini hatırlayamadığım filmi sana hitaben mesajımda anmayacak ve hiç ummadığım bir şekilde adını öğrenemeyecektim.

    Şimdi senin yaptığın hatadan bu sonucun çıkması mantıklı mı mantıksız mı

    Tesadüf böyle bir şey midir?

    Yoksa bazen bilmediğimiz şeyler hiç ummadığımız zamanda hiç ummadığımız birileri tarafından bize öğretilebilir mi




  • Üniversitedeyken 2007 imiş demekki, internetten(1 mb download -109 kb ile indirirdik, hey gidi günler heyyy-) indirip izledik herhalde; 4-5 kişiden oluşan fen lisesi mezunu, iyi ünilerde okuyan genç adamları epey yıpratmıştı jack! denen herif Bir arkadaşım adam hepimizi g.t etti demişti filmin sonunda, iyi kurgulanmış bir senaryosu var kesinlikle izlenmesi gereken bir film.

    Gerçekten aslında karakteristik bir film olarak türünün tek örneği olarak kalacaktır belki de. Bakayım orta yaşlı bir herif olarak ne hissettirecek bana, teşekkürler son dönemde aklıma gelen bir filmi sayende hatırlamış oldum, konu açmayı bile düşünmüştüm film bölümünde de vazgeçmiştim




  • torlofan T kullanıcısına yanıt
    Tesadüf diye bir şey yok psikolojik halim bilgi seviyem konuya verdiğim değer vs. benim hatalı yazmama neden oldu bu hata sana bu filmi hatırlattı Determinizm rulz

    Paradoks diyip sıyrılma şimdi, burada bir tanesi yalan ya Tanrı herşeyi bilmiyor ya da sınavda değiliz.
  • Yaratılış diye bildiğimiz ayetler, aslında insanın sürekli mücadelesidir. Yani orada Adem değil, ben sen o anlatılırız. Gerçekte şahıs Adem'in varlığı da tartışmalıdır ve ben de inanmıyorum açıkçası.

    İmtihan meselesine gelince de; biz bir şeyi yapar, toplarken en iyi ve uygunları bir araya getiriyor isek, Yaradan da kendinde ya da kendi dışında bunu yapıyor diye düşünürüm. Yani yoğurdu yararlı bakteriler ile yapıp yediğimiz gibi, Yaradan da yararlı parçalar(insanlar) ile yoğurdu yapıyor diye düşünürüm.

    Ayrıca; Kur'an'ın olabildiğince indiriliş sırasıyla okunmasını tercih ediniz. Konu bütünlüğü diğer tarza göre oldukça artar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Orhan Hoca -- 26 Mayıs 2020; 20:38:41 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sevgili Qtrone,
    Bu kadar şeyin kendi kendine oluşamayacağı düşüncesi zaten bu inancın ortaya çıkardığı bir şey değil mi? Bu inanç yıkıldığında, bununla beraber bu inanca dayanan bu düşünceler de yıkılır, dolayısıyla çoğu şey artık kendi kendine oluşmuş sıfatını kazanmış olur. Ayrıca bu andan itibaren bu durum inanılacak bir durum değil; gözlemlenebilecek bir durum haline gelir.
  • quote:

    Dediklerine göre her şeye gücü yeten bir güç, bir cennet bir de cehennem yaratmış eee sonra? bir de insan yaratmış demişki şimdi bana tap dur bakalım beni yaratırken bana sordunmu? ben yokken zaten bana soramazdın o zaman ...


    Tanrı, senin var olmadığın bir anda, var olup var olmak istemeğini sana sorması “Ex nihilo nihil fit” dediğimiz kadim ilke gereği mantıksal olarak imkansız. Ancak Tanrı her şeyi bilen sıfatına sahipse(ve açık teizmin yanlış olduğuna binaen) senin var olmak isteyip istemediğini bileceği için dediğin noktaya çıkabiliriz.

    Buraya kadar sorun yok. Fakat buraya çıkmamız(senin var olup olmak istemediğini bilmesi) neden önem teşkil etsin? Tanrı’nın senin isteklerini ultima facie dikkate alması gerektiğine nasıl varıyorsun? Hadi bir argüman koy ortaya. Bundan daha önemlisi senin bedenin, aklın, ruhun, Tanrı tarafından sana emanet edilmiş. Tanrı, seni sonsuz mümkün insan arasından yaratmayı seçti, üstelik bunu hiç hakketmediğin halde seni ruhsal olarak kendisine çağırdı, ve seni kendisine dost kılmayı irade etti. Tüm mevcudiyetin nihai sahibi Tanrı'dır. Sana, mevcudiyetinin sahibine-Tanrı- ne yapması gerektiğini söyleme hakkını kim veriyor?

    quote:

    ... yaratacağın ürünün defolu olacağını (cehenneme gideceğini) bile bile neden yarattın?


    Aynı şekilde senin cehennemi gideceğini bile bile, seni yaratmamasını zorunlu kılacak ultima facie bir gerekçen var mı? Aksi için gerekçelerimiz var mesela; meydana gelecek iyilikler, Tanrı’yla samimiyet kurma yetisi, Kutsal Ruh’a(sensus divinitatis) tanıklık gibi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-596C9B846 -- 27 Mayıs 2020; 11:9:3 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • varoluş diyince varoluşçuluk anladım. şuna yaradılış desene :)
  • Sana diyorum Kur'an bu konularda çok farklı şeyler söylüyor. Mezheplerin ve önceki semavi dinlerin iddialarından farklı şeyler söyler.

    Net olarak çıkacak sonuç şu:

    Bu dünyada iken bize tüm bilgi verilmeden ancak yeteri kadar bilgi verilerek sınava tabi tutulduğumuz. Yani bu konuların belirsiz bıraklıması da sınava tabi

    Kalan bilginin yani merak ettiğimiz ama anlamlandıramadığımız şeylerin bilgisinin ve açıklanmaması sebebinin kıyamet zamanında açıklanacağı.

    Bu kuantum fiziğinden sonra aslında Kur'an ın bu iddiaları da mantıklı bir zemine oturuyor. Ne kadar istersek isteyelim aynı anda herşeyin cevabını bulamayacağız

    Ayrıca bilimsel olarak tesadüf matematikte vardır. Yazı tura atılması, anne karnındaki çocuğun kız/erkek olması- her hangi bir müdahalesiz %50 olasılıkları ile ifade edilir. Hangisi gelirse gelsin tesadüfen oldu diyebiliriz.

    Ama bu olaylara müdahale eder de sonucu kesin olarak bitmeden %100 olasılık haline getirirsek işte o zaman o iş tesadüf olmaktan çıkar. Yani xx/xy hücresinin hangisinin büyüyeceğine müdahale etmezsek tesadüf, edersek tesadüf değil

    Tabi aslında herşeyi bilen birisi için hiç bir şey tesadüfen olmaz. İşte ona Tanrı demek mantıklı

    Tabi bir de tesadüf kavramını tanrılaştıranlar var onlara birşey demeyeyim şimdi.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Prof.Celal Şengör

    Sevgili Qtrone,
    Bu kadar şeyin kendi kendine oluşamayacağı düşüncesi zaten bu inancın ortaya çıkardığı bir şey değil mi? Bu inanç yıkıldığında, bununla beraber bu inanca dayanan bu düşünceler de yıkılır, dolayısıyla çoğu şey artık kendi kendine oluşmuş sıfatını kazanmış olur. Ayrıca bu andan itibaren bu durum inanılacak bir durum değil; gözlemlenebilecek bir durum haline gelir.
    Bu kadar şeyin kendi kendine olamayacağı düşüncesi, bu kadar şeyin kendi kendine olamayacağı gerçeğini de ifade edebilir. Bunu salt inanca bağlamak önyargı olur.
  • quote:

    seni kendisine dost kılmayı irade etti.

    Dost olup olmayacağımı da biliyor yani robottan farkımız yok, o halde sınavdayız demek mantıksız.

    quote:

    meydana gelecek iyilikler, Tanrı’yla samimiyet kurma yetisi, Kutsal Ruh’a(sensus divinitasis) tanıklık gibi.

    İyiliklerden bahsediyorsun bilinçli olarak cehennemlik insanlar yaratıyorsun
  • Prof.Celal Şengör kullanıcısına yanıt
    adam trol, ilgi çekmek için ülke gündemini altını üstüne getirmiş :D
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.