Şimdi Ara

Selüloz kullanılarak roket yakıtı geliştirildi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
217
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Joule dergisinde yayınlanan bir makaleye göre Çin Bilimler Akademisinde görevli bilim insanı Yanting Liu ve ekibi selülozu roket yakıtına çevirmeyi başardı. Bitkilerin hücre duvarını oluşturan selülozun muhtemelen Dünya’da en çok bulunan madde olduğu düşünüldüğünde, söz konusu gelişmenin son derece heyecan verici olduğu rahatlıkla söylenebilir.

    Tekstil ürünleri, ahşap ve kâğıt üretiminde kullanılan selülozun yüksek yoğunluklu uçak yakıtına dönüştürülmesi ise birçok konuda fayda sağlayabilecekmiş gibi görünüyor.

    Ekip yaptığı paylaşımda, “Yenilenebilir lignoselülozun (bitki hücrelerini kuvvetlendiren lignin ve selülozun birleşmesi) katalitik dönüşüm sayesinde taşıt yakıtlarına dönüştürülmesi, enerji güvenliğinin sağlaması ve CO2 salınımının azaltılması kapsamında kilit rol oynuyor.” ifadelerini kullanmış.

    Bilim ekibi keşiflerini kanıtlarken sundukları yöntemde, selülozu öncelikle toksik bir ara ürün olan 2,5-hexanedion’e çevirmişler. Daha da işlenen ara üründen, adına polisikloalkan (polycycloalkane) denen karbon molekülleri karışımı elde edilmiş. Söz konusu karışımın ise yüksek kaliteli uçak yakıtının ana bileşenlerinden olduğu belirtiliyor. Ekibe göre dönüşüm işlemi çok yüksek sıcaklık veya basıncın aksine “makul şartlarda” gerçekleştirilmiş.

    Yapılan küçük müdahaleler sonunda ise yüksek oktanlı petrol için katkı maddesi olarak kullanılabilecek metil siklopentan (yüksek yanıcılığa sahip olan bir sikloalkan) üretilmiş.

    Daha hızlı bir yöntem

    Bilim insanları kaleme aldıkları makalede, “Bulunan bu yeni yöntem sayesinde; daha az hammadde, daha düşük tepkime koşulları ve çok daha az aşamadan geçilmesi ihtiyacı bulunuyor. Ayrıca nihai ürünün yüksek yoğunluklu ve düşük donma derecesine sahip olduğunu söyleyebiliriz.” ifadelerini kullanmışlar.








  • Bitkiyi ineğe ver sana doğal gaz döndürür. Taksilerin yakıtı.

  • iyi bir haber ama iş orman katliamına dönmez inşallah
  • fosil yaklarıntın gelecegi yok sınırsız olan gravite sevk sistemlerini geliştirmeliyiz

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Deniz suyundan hidrojen borla çalışan arabalar yakın gelecekte benzine ihtiyaç olmayacak

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Tugrul_512bit kullanıcısına yanıt
    ona bakarsan ye kuruyu ver gazı dogalgaz istasyonlarına.

    bu arada şu geçen çinde patlama olmuştu. havaya karışan bir şey vardı muhtemelen nasıl parladı öyle görmüşsünüzdür. bu konuyu görünce o kaza akla geldi hemen.

    gübre fabrikasında olmuş. 2,2 şiddetinde deprem emsaline bir sarsıntı meydana getirmiş.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The souls migration -- 24 Mart 2019; 2:46:52 >
  • birincisi yeni bir fikir degil. selulozun nitrik asitle reaksiyonundan uretilen nitroseluloz 20. yuzyilin ilk yarisinda roket yakiti olarak kullaniliyordu. pamuk barutu olarakda gecer, bugunki havaifiseklerde gorebilirsiniz.

    ikincisi dogaya salinan karbon miktarina bir etkisi olmasi icin koca koca ormanlari yakita donusturmen gerek ki bu seferde ormanlarda hapsolmus karbonu atmosfere salmis oldugun gibi ormanin gelecekde emecegi karbon miktarinida yok etmis oluyorsun. yer altindaki petroldeki karbonu hayava salmakdan daha yesil bir uygulama oldugunu, dogaya cevreye bir katkisi olacagini iddia etmek saflik olur. ancak cin gibi petrolde disa bagimli bir ulkenin bagimliligini azaltir.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: The souls migration

    ona bakarsan ye kuruyu ver gazı dogalgaz istasyonlarına.

    bu arada şu geçen çinde patlama olmuştu. havaya karışan bir şey vardı muhtemelen nasıl parladı öyle görmüşsünüzdür. bu konuyu görünce o kaza akla geldi hemen.

    gübre fabrikasında olmuş. 2,2 şiddetinde deprem emsaline bir sarsıntı meydana getirmiş.
    doğal gaz iyidir
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.