Şimdi Ara

Seagate HAMR ve Dual-Actuator MACH.2 teknolojilerini duyurdu: 48 TB’a varan kapasite yolda

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
45
Cevap
1
Favori
946
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  
    ABD merkezli depolama çözümleri üreticisi Seagate tanıttığı yeni iki teknolojisiyle depolama sektöründe SSD’lerle birlikte HDD’lere karşı azalan talebi yeniden arttırmayı hedefliyor. Yeni teknolojiler depolama kapasitesinin yanı sıra performans kanadında da geliştirmeleri beraberinde getiriyor.

    Mevcut PMR tekniğinini yerini alacak HAMR (Heat Assisted Magnetic Recording) sayesinde bu yılın içinde bulunduğumuz yarısı içerisinde 16 TB’lık modeller görebileceğiz. İkinci yarıda ise kapasite 24 TB’a sıçrayacak ki bu çözümlerde 8 diskte 3’er TB veri depolanacak. 2024 yılına geldiğimizde ise kapasite 2 katına çıkacak ve 48 TB’lık HDD’ler duyurulacak.
     

    HAMR'ın avantajları dezavantajları 

     
    Kısaca HAMR'ın getireceklerine ve götüreceklerine de değindikten sonra MACH.2'ye geçelim. HAMR açılımından da anlaşılacağı üzere ısıtmalı bir sistem. Küçük bir lazerle ısıtılan disk yüzeyine zayıf mıknatısların da yapışmasını sağlayan ve bunu da oldukça ufak bir alanda gerçekleştiren tekniğin kapasite avantajı buradan geliyor. 
     
     
     
    Isıtmayı duyunca çoğunuzun aklına geldiği üzere sıcaklık çoğu bilgisayar bileşenininde olduğu gibi HDD'lerin de düşmanı. Uzun vadede dayanıklılık açısından sorunlara yol açabilecek sistemin kurumsal pazarı hedef aldığı düşünüldüğünde teknik bir hayli riskli. Buna karşın Seagate çözümünden bir hayli emin görünüyor. Sonuçları bekleyip hep birlikte göreceğiz.
     

    MACH.2: HDD'ler ikinci baharını yaşayabilir 

     
    Tabi Seagate’in HDD kanadını canlandırabilmesi için kapasitenin yanı sıra performans cephesinde de yatırım yapması gerekiyor. Bunun içinde Dual-Actuator MACH.2’yi duyuran firma böylelikle 500 MB/s’ye ulaşan hızlara ve 160 IOPS değerine ulaşılacağını müjdeledi.
     
     
    Özellikle de veri merkezlerini sevindirecek gelişme sayesinde HDD’lerin SSD’ler karşısındaki en büyük handikapında ufak da olsa bir gelişme katedilecek. Hatta çoklu aktüatör kullanımının önünü açan MACH.2 teknolojisi aktüatör sayısının 2’ye çıkmasına da müsaade ediyor. Dolayısıyla ileride ikiz aktüatörlü bir MACH.3 de görebiliriz.
     
     
     
     
    Son olarak firmanın iki teknolojinin bir arada bulunduğu HDD’sini tanıtması 2020 yılını bulacak. Buna karşın son kullanıcı çözümlerinde bu gelişmeler kendine ne zaman yer edinir şu an için belirsiz zira her iki teknik de şirketin yol haritasına göre kurumsal segmente yönelik olarak geliştirilecek. Umarız firma SSD’lerin giderek düşen fiyat ve artan kapasite/performans trendini göz önünde bulundurarak bir strateji geliştirir.







  • Mevcut hard disk sürücülerinde bütün kafalar birbirine bağlı şekilde tek bir kolda hareket ederler, dolayısıyla üst üste 5-6 plakadan oluşan bir diskte bu plakaları okuyacak kafalar birlikte hareket etmek zorunda kalır, bu ciddi bir hantallık demek, örneğin 1. plakadaki okunması gereken sektördeki veri için bütün kafalar boş yere işi olmayan bir konuma gelir. Seagate burada kafaları iki gruba ayırıp bağımsızlaştırmış, bir nevi kendi içinde raid yapılmış iki disk gibi olmuş.
  • Kameralara takarız artık. Ama dayanıklılık olayı problem olabilir.

  • İşte özlenilen bir teknoloji haberi tıpkı eski DH gibi. Yalnız teknik detaylar biraz daha irdelenip detaylandırılabilirdi..

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Mevcut hard disk sürücülerinde bütün kafalar birbirine bağlı şekilde tek bir kolda hareket ederler, dolayısıyla üst üste 5-6 plakadan oluşan bir diskte bu plakaları okuyacak kafalar birlikte hareket etmek zorunda kalır, bu ciddi bir hantallık demek, örneğin 1. plakadaki okunması gereken sektördeki veri için bütün kafalar boş yere işi olmayan bir konuma gelir. Seagate burada kafaları iki gruba ayırıp bağımsızlaştırmış, bir nevi kendi içinde raid yapılmış iki disk gibi olmuş.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tostumm -- 11 Şubat 2019; 0:49:55 >
  • bilgisayarda tek mekanik alet fanlar olmaya başladı ama ssd den ucuz olacaksa sıkıntı yok :)
  • Keşke bu işi WD yapsa i. Seagate mi tövbe.

  • ssd ler ucuzlasında, hdd isterse 100TB olsun son kullanıcı için çokta önemli değil, teknolojik ilerlemedir sonuçta olsun, (seagete = disk düzeni mrb oldu :) eski kurtlar anlamıştır.

  • Kim ne yapsın bu mekanik harddiski yahu eski milattan kalma teknoloji, düşürürsün çarparsın bozulur gider, firmalar direttikçe diretiyor suyu çıktı artık, ssd teknolojisi kaçamayacakları bir gerçek, yakında hepsi kapanıp kurumsala çekilirler, bizde isimlerini bir daha anmayız, umarım.

  • 160 IOPS verebilen diskler ile 320.000 IOPS verebilen SSD lere karşı HDD’lerin SSD’ler karşısındaki en büyük handikapı giderilmiş olacak.
    Tabi canıııımm...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OverClocK1ng -- 11 Şubat 2019; 3:1:15 >
  • FreeRun kullanıcısına yanıt
    Buda SSDleri alternatifsiz yapacağından fiyatları aşağı düşüşe dirençli olacaktır.
    Ayrıca Seagate aynı zamanda SSD üreticisi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • HDD öldü diyenlere duyurulur.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • tostumm kullanıcısına yanıt
    Cok guzel bir yorum gercekten. Keske tum yorumlar boyle bilgilendirici olsa.

  • SSD'lerden pahalı olmasın da....

  • Herkes SSD demiş sanki ev kullanıcılarında depolama için herkes ssd kullanıyor. Bir 10 yıl daha depolama için bu kan emiciler bizi HDD'lere mahkum edecek.

  • Depolama için HDD şuan en ucuz çözüm. Kapasite artışları normal kullanıcıyı ilgilendirmeyebilir.

    Ama sektör için gerekli bir şey.
  • tostumm kullanıcısına yanıt
    Doğrudur. Yalnız şöyle bir sorun var. Mevcut SATA protokolü 2 kol desteklemiyor. İki kollu disk SAS olarak piyasaya çıkacaktır. SATA olarak çıkacağını sanmıyorum.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • ipli jeton kullanıcısına yanıt
    SATA protokolu uzerinde RAID yapilabiliyor, dolayisiyla SATA uzerinde 2 farkli disk gibi gorunup RAID yapmaya izin verebilir mi, yada kendi uzerinde dahili kucuk bir RAID controller icerebilir mi SATA ile calisabilmek icin? SAS destekleyen urunler de cok pahali, SAS controllerlar da cok pahali, bundan dolayi ev kullanicilarina hitap etmiyorlar.

  • csh kullanıcısına yanıt
    Port çoklayıcı gibi çözümlerle yapılabilir. Ama uğraşırlar mı bilmiyorum.

    Bu diskleri sınırlayan şey sadece fizik/mekanik kanunları değil, hala 30 40 sene evvelki disklerin mantığında çalışan eskimiş LBA mantığı da performansı sınırlayan bir başka etmen. Diski SATA yaparlarsa çok birşey beklemeyin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 11 Şubat 2019; 14:46:0 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • ipli jeton kullanıcısına yanıt
    Aslinda (sizin dediginiz gibi, dahili bir port coklayici icererek) tek port uzerinde birden fazla portu seri olarak kullaniyormus gibi calisarak yapabilirler, seri bagli iki tane SATA harddisk gibi gorunebilir sisteme, cok da mantikli olur bence. Tabi ureticiye mantikli gelmesi onemli daha cok



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi csh -- 11 Şubat 2019; 12:27:19 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: OverClocK1ng

    160 IOPS verebilen diskler ile 320.000 IOPS verebilen SSD lere karşı HDD’lerin SSD’ler karşısındaki en büyük handikapı giderilmiş olacak.
    Tabi canıııımm...
    Handikap fiyat farkı, artık hard diskler soğuk depolama birimi haline geldiler. Bir ssd ile aralarında katlarca fiyat farkı olunca neredeyse kimse arada erişeceği veriler için ssd tercih etmez, kurumsallar da dahil. Depolayacağın film vs gibi özellikle çok küçük olmayıp dağınık parçalar içermeyen dosyalarda iops pek bir önemi yok, iops mesela binlerce dll dosyasının içinden birini aramak istersen diskin başına bela olur. O zaman film depolayacak biri neden binlerce lira masrafa girsin? Neredeyse 500 mb varan aktarım hızı var. Her zaman derim mutlak en iyi diye bir şey yoktur, getiri ve götürüleri hesaplanıp amacına uygun olan şey en iyisidir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tostumm -- 11 Şubat 2019; 14:14:30 >




  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.