Şimdi Ara

SAMSUNG C32HG70-C27HG70 vs LG 27GL850 [mini karşılaştırma] | [VA-IPS-TN-32-27-curved-flat]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
1
Favori
2.041
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • https://forum.donanimhaber.com/lg-27gl850-27-nano-ips-1440p-1ms-freesync-gsync-inceleme--140269846-18#143092030



    Arkadaşlar öncelikle herkese merhabalar ve iyi forumlar.

    Hemen üstteki konuda bir arkadaşımıza yapmış olduğum yorumu altta paylaşıyorum.

    *Bu konular hakkında çok soru geldiğini görüyorum. Umarım az da olsa yardımcı olacaktır.
    *Yerine ve isteğe göre konu detaylandırılabilir ve bazı videolar eklenebilir (VA için ışık sızması, IPS Glow vb.)




    İlgili monitörü aldığınızdan dolayı C32HG70 modeli ile aralarındaki muhabbetleri biliyorsunuzdur diye düşünüyorum. Çoğu yoruma ve incelemeye göre C27HG70 modeli tavsiye edilir konumda. C27HG70 birebir kullanmadığım için yorum yapmam çok doğru değil ama kısaca yazabilirim.

    Az çok bileceğiniz gibi piyasada maalesef ki adam akıllı 32 inç bir monitör bulunmuyor. Hepsinin birbirine göre avantajları ve dezavantajları var ve 32 inçlerin 27 inçlere büyüklük dışında (çok pahalı modeller olmadıktan sonra) avantajı bulunmuyor bana göre. Bizzat deneyimleyerek de bunu tekrar güncel olarak görmüş oldum.

    Renk derinliğine ek olarak ufak bir kıyaslama yazabilirim.

    *İkisi de 10 Bit panel barındırmaktalar. Birisi LG'nin Nano IPS teknolojisini diğeri de Samsung'un Quantum Dot teknolojisini içeriyor. Bundan dolayı 1.07B renk derinliği sunabiliyorlar. IPS'in renkleri doğası gereği biraz daha doygun, VA'in ise soft denebilir. Derinlik açısından aşırı bir fark görmesem de LG bana daha iyi geldi. Bunda tabii ki 27 inç olmasının da etkisi vardır. Dediğim gibi C27HG70'i de birebir görmek fikir değişikliği yaratabilir.


    #C32HG70

    +Parlaklık cidden oldukça fazla ve göz alıcı diyebilirim. Tam olarak HDR denemez tabii zira HDR1000 değil ama HDR600 olarak fena değil.
    +Uygun bir masanız varsa büyüklüğü yerine göre avantaj denebilir. Kavis oranı 1800R olsa da 32 inç olmasından dolayı Curved etkisini gayet hissediyorsunuz.
    +Özellikle siyahlarda iyi tabii ki. Fakat köşelerdeki ışık sızması bunu yerine göre gölgede bırakabiliyor.

    -VA'lerin kronik problemlerinden birisi olan tam olarak kavisin arttığı köşelerde ışık sızmaları mevcut.
    -TN ve Fast IPS ile mukayese edilemeyecek düzeyde yavaşlık mevcut. Ghosting, clouding kralını görüyorsunuz. Yine değinmeden edemeyeceğim, bu durum için 32 inç olmasının da etkisi vardır. Bu gözlemi yaparken özellikle en hızlı oyunlardan birisi olan ''CS GO Ölüm Maçı'' modunu kullanıyorum. Diğer birçok oyunda da durum benzer denebilir.
    -Gayet geniş bir masam olmasına rağmen stand oldukça kötü düşünülmüş denebilir. Ergonomi açısından tartışılır fakat en yüksek ayarda olsa bile oldukça alan kaybına yol açmakta.


    #27GL850

    +Parlaklık bana göre optimum düzeyde (bun da TN'den geçişimin etkisi de yadsınamaz). Şu an Gamer 1 modda kullanıyorum, bu şekilde oldukça parlak fakat Samsung kadar göz almıyor.
    +27 inç kullandıktan sonra bir kez daha fark ediyorsunuz ki günlük kullanım + oyun için birebir denebilir. Ortalama düzeydeki birçok masada herhangi bir sıkıntı yaratmayacaktır.
    +Hız açısından oldukça tatmin edici bir panel kullanılmış. MG278Q'daki TN'nin belki bi' tık gerisindedir, o da salise olabilir. Ghosting vb. durumlara denk gelmedim.
    +G-SYNC Compatible ve FreeSync desteklerini beraber sunuyor.

    -IPS'lerin kronik problemi olan köşelerde az da olsa IPS Glow mevcut. Açıkçası ışık sızması kadar rahatsız etmiyor.
    -Siyahlar VA kadar siyah denemez tabii ama rahatsız etmiyor denebilir.

    Teşekkürler.





    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi REDSTONE -- 13 Kasım 2020; 18:6:21 >







  • Güzel inceleme olmuş teşekkürler.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: karaniler

    Güzel inceleme olmuş teşekkürler.
    Rica ederim.

    Aslında pek inceleme sayılmaz. Kısaca deneyimlerimi anlattım desem yeridir. İlk fırsatta birkaç fikir verici video eklemeyi de planlıyorum.

    Konu içerisinde geçen monitörleri düşünen arkadaşlar; herhangi bir sorunuzu buradan dile getirirseniz, diğer arkadaşlarımıza da faydası dokunacaktır.
  • Benimde bir sorum vardı, Va paneller bildiğimiz gibi IPS oranla daha yüksek bir gecikme değerlerine sahiptir. Bu durum, oyunlarda, özellik FPS gibi hızlı akan oyunlarda GHOSTİNG denilen sorun ve benzerlerinin oluşmasına sebep oluyor. Lakin bir çok VA panel monitörlerde gerek GTG olsun gerek mprt değeri olsun iddialı IPS lerdeki gibi düşük. Burada şu soru akıllara geliyor, VA nın IPS den daha yüksek bir gecikmesi olduğunu nereden göreceğiz? Misal 1ms GTG değerli bir VA nın 4 ms GTG değerli bir IPS oranla daha yüksek gecikmeli ve daha sık ghostingli bir oyun oyun deneyimine sebep olacağını neye göre söylebiliriz?
  • TN ve FAST IPS arasında geçikme olarak fark olduğunu düşünüyor musunuz?

    Bugün sırf TN hızını yakalamak için BenQ Zowie XL2731 satın aldım. Üzerine 800 lira daha koyarsam ASUS 27" VG279QM 280HZ IPS alabilirim. Benim için öncelik daha az gecikme süresi ve pürüzsüz olması.

    Siz hangisini tavsiye edersiniz?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: -SKYNET-

    Benimde bir sorum vardı, Va paneller bildiğimiz gibi IPS oranla daha yüksek bir gecikme değerlerine sahiptir. Bu durum, oyunlarda, özellik FPS gibi hızlı akan oyunlarda GHOSTİNG denilen sorun ve benzerlerinin oluşmasına sebep oluyor. Lakin bir çok VA panel monitörlerde gerek GTG olsun gerek mprt değeri olsun iddialı IPS lerdeki gibi düşük. Burada şu soru akıllara geliyor, VA nın IPS den daha yüksek bir gecikmesi olduğunu nereden göreceğiz? Misal 1ms GTG değerli bir VA nın 4 ms GTG değerli bir IPS oranla daha yüksek gecikmeli ve daha sık ghostingli bir oyun oyun deneyimine sebep olacağını neye göre söylebiliriz?
    Özellikle monitör hususunda karar vermek için en belirleyici noktaların başında ''birebir deneyimlemek'' geliyor tabii ki (birçoğumuzun buna şansı olmadığını biliyorum). Fakat sizin bahsettiğiniz durumun analizi daha kolay. VA'de belirtilen değerlere çok fazla inanmayın derim. Çoğu belirtilen durumlar ütopik ayarlar neticesinde elde edilen değerlerdir. Yani; örneğin 1ms değerini yakalamak için ayarlardan şunu aktif etmelisiniz vs. gibi durumlar vardır (C32HG70'de de bunlar mevcuttu). VA'de doğru dürüst 1ms veren monitör pratikte var diyemeyiz. En azından belli görsel ölçütlerde bu olmuyor. Sürekli bir şeylerden feragat edilmesi gerekiyor. Bu da yerine ve monitörüne göre başka sorunları beraberinde getirebiliyor. Amacınız hız ve ghosting olmadan ilerlemek (en azından daha az ghosting ile diyelim) ise VA'de bunu bulmanız pek mümkün olmayacaktır.

    Mağazalar vb. gibi deneyimleme fırsatınız da olmayacaksa aşağıda ileteceğim siteler de fikir verici olacaklardır. Bunların haricinde kullanıcı deneyimleri de pekala önem arz etmektedir.

    Düşündüğünüz modeller üzerinden model bazlı da ilerlenebilir.

    https://www.rtings.com/
    https://www.tftcentral.co.uk/




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Fistikkeit

    TN ve FAST IPS arasında geçikme olarak fark olduğunu düşünüyor musunuz?

    Bugün sırf TN hızını yakalamak için BenQ Zowie XL2731 satın aldım. Üzerine 800 lira daha koyarsam ASUS 27" VG279QM 280HZ IPS alabilirim. Benim için öncelik daha az gecikme süresi ve pürüzsüz olması.

    Siz hangisini tavsiye edersiniz?
    Bu durum modelden modele göre değişmektedir. Öyle TN'ler var ki yanına yaklaşabilecek kendi segmentlerin de bile model yoktur.

    Bahsedilen modeller pek konumuz ile alakalı değiller. Akabinde aralarında segment farkı var (144-240@280Hz).
  • Samsung C32HG70 modelini 8 aydır kullanıyorum. Bahsettiğiniz köşelerdeki hafif ışık sızması dışındaki ghosting vs problemler bende yok. Köşelerdeki ışık sızması da sistem açılırken belli oluyor masaüstüne geçince veya oyunlarda hiç belli değil,sızma göremiyorum. CS Go gibi rekabetçi oyunlar oynamam ama single FPS ve first, third person Rpg oyunlarında hiç ghosting yaşamadım (borderlands 3, metro exodus, fallout 4, witcher 3, assasain's creed odyssey vs...). Cihazı display port 1.3 modda kullanıyorum, paugge marka kabloyu kendim aldım kutudan çıkan kablolara pek güvenmediğim için. Ayrıca nvidia ayarlarında gsync aktif, monitör ayarlarında freesync aktif edildi. Bilemiyorum belki çok hızlı ve çok yüksek fpslerde çalışan cs go gibi oyunlarda bir miktar ghosting olabiliyordur ama ben oynadığım hiçbir oyunda yaşamadım ki ghosting in ne olduğunu eski hp monitörümden bilirim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hyperborian

    Samsung C32HG70 modelini 8 aydır kullanıyorum. Bahsettiğiniz köşelerdeki hafif ışık sızması dışındaki ghosting vs problemler bende yok. Köşelerdeki ışık sızması da sistem açılırken belli oluyor masaüstüne geçince veya oyunlarda hiç belli değil,sızma göremiyorum. CS Go gibi rekabetçi oyunlar oynamam ama single FPS ve first, third person Rpg oyunlarında hiç ghosting yaşamadım (borderlands 3, metro exodus, fallout 4, witcher 3, assasain's creed odyssey vs...). Cihazı display port 1.3 modda kullanıyorum, paugge marka kabloyu kendim aldım kutudan çıkan kablolara pek güvenmediğim için. Ayrıca nvidia ayarlarında gsync aktif, monitör ayarlarında freesync aktif edildi. Bilemiyorum belki çok hızlı ve çok yüksek fpslerde çalışan cs go gibi oyunlarda bir miktar ghosting olabiliyordur ama ben oynadığım hiçbir oyunda yaşamadım ki ghosting in ne olduğunu eski hp monitörümden bilirim.
    Oynamış olduğunuz oyunlar Single player ağırlıklı ve CS GO, BF1-BFV Multiplayer vb. oyunlara göre hissedilir seviyede yavaş olduklarından dolayı görmemeniz normal olabilir. Aslında onlar da bile bi' miktar ghosting olarak tabir ettiğiniz şekilde görülmektedir. CS GO, BF1-BFV Multiplayer olayına girdiğimiz zaman; karşılaştırma yazımda da bahsettiğim gibi aşırı şekilde ghosting mevcuttur. Bu durumu; TN yüksek Hz panel veya fast IPS yüksek Hz panelden sonra bu monitöre geçenler hemen fark edeceklerdir. Örneğin; uzun zamandır 60-75 Hz panel kullanan birisi ilk defa bu panele geçiyorsa fark etmeyebilir. Bu durumun alakalı olduğu bir başka nokta ise; ne kadar zamandır ve hangi yüksek Hz panelleri kullandığınızdır.

    Türkiye'de yüksek Hz panelleri ilk kullananlardanım ve hatta Çin'den numune yüksek Hz monitörler de dahil olmak üzere deneyimlediğim çok ürün var. Dediğim gibi bu noktada deneyim de işin içine giriyor ama C32HG70'teki durum gerçekten kısa bir süre yüksek Hz deneyimi olan bi' kullanıcının bile fark edebileceği bi' husustur. Günlük kullanım + büyük ekran boyutu + genelde Single player ağırlıklı oyunlar için herhangi bir sıkıntı yok zaten. Ama amacın büyük bir kısmı oyunsa ve hızsa bu ürünün tercih edilmesini önermiyorum. Benzer kaderi paylaşan ASUS XG32VQR da var mesela. 32 inç ve VA panellerin şu anki şartlarda kaderi böyle.




  • Bahsettiğiniz rating sitesinde de bu model en iyi 1440p 144hz monitörlerden biri seçilmiş. Özellikle hızı konusunda şu yorum bence doğru : ''This monitor has excellent motion handling, although it should be noted that the response time is significantly worse if you play at 60Hz, which may be disappointing for console gamers.'' Yani tepki hızı olarak mükemmel ancak 60 hz gibi düşük değerlerde ve konsolda oyun oynanırsa cihazın tepki süresinin önemli ölçüde azaldığı söylenmiş. Bence bu monitör ben rekabetçi oyunları ağırlıklı oynarım ve 1 ms bile benim için çok önemlidir diyenler için değil zaten. Onlar için tek seçenek TN ama bende TN panellerin soluk renklerini ve cansızlığını sevmiyorum. Ama genel kullanım, single ve tepki hızının aşırı önemli olmadığı fps, rpg, multi, co-op oyunlar ve multimedya, canlı renkler, parlaklık ve HDR efektleri için bu monitörü tavsiye edebilirim.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: hyperborian

    Bahsettiğiniz rating sitesinde de bu model en iyi 1440p 144hz monitörlerden biri seçilmiş. Özellikle hızı konusunda şu yorum bence doğru : ''This monitor has excellent motion handling, although it should be noted that the response time is significantly worse if you play at 60Hz, which may be disappointing for console gamers.'' Yani tepki hızı olarak mükemmel ancak 60 hz gibi düşük değerlerde ve konsolda oyun oynanırsa cihazın tepki süresinin önemli ölçüde azaldığı söylenmiş. Bence bu monitör ben rekabetçi oyunları ağırlıklı oynarım ve 1 ms bile benim için çok önemlidir diyenler için değil zaten. Onlar için tek seçenek TN ama bende TN panellerin soluk renklerini ve cansızlığını sevmiyorum. Ama genel kullanım, single ve tepki hızının aşırı önemli olmadığı fps, rpg, multi, co-op oyunlar ve multimedya, canlı renkler, parlaklık ve HDR efektleri için bu monitörü tavsiye edebilirim.
    Aynen öyle.

    TN tabii ki en iyisi bu konuda ama renkler konusunda durum aşikar. LG 27GL850 ile beraber hız konusunda TN'e çok yakın değerler alındığından dolayı güzel bir sentez yakalanmış oluyor.




  • REDSTONE kullanıcısına yanıt
    Tabi ki en doğru yaklaşım deneyimlemekten yana lakin buna maalesef imkan yok. Bu durum hep bu şekilde dile getiriliyor, lakin bunun canlı testine rastlayamadım. Misal A oyunu aynı değerleri iddia eden bir ıps x monitörü ile bir va y monitörünü karşılaştırıp bahsedilen gtg değeri ve mprt değerlerinde ne gibi oynama oluyor, hangisinde hangi parametre kaçlara çıkıyor ve bu reelde ekrana nasıl yansıyor. Bu tarzda bir inceleme videosu bulamadım, yerli editörler pazarlamacı edasıyla kılavuz okumaktan ileri geçemiyorlar! Ipsin parlak siyahlarından hoşlanmıyorum, tn panelin siyahı bile ıpsin siyahından güzel geliyor bana. Va'nında bahsedilen yavaşlığı caydırıyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: REDSTONE

    Bu durum modelden modele göre değişmektedir. Öyle TN'ler var ki yanına yaklaşabilecek kendi segmentlerin de bile model yoktur.

    Bahsedilen modeller pek konumuz ile alakalı değiller. Akabinde aralarında segment farkı var (144-240@280Hz).

    Alıntıları Göster
    Teşekkürler yorumunuz için. 144 ve 240 arasında devasa bir fark olmadığını söylüyor deneyimleyen kişiler. Bu yüzden tercihimi 144 TN panel olarak kullandım.

    Şuanda msi optix g271 kullanıyorum IPS ve 144hz. Daha önce samsung VA ve benq TN panel kullandım. IPS panel bana 144hz gibi hissettirmiyor açıkcası.




  • Tek merak ettiğim konu: C27HG70 ve 27GL850 arasındaki siyah ve karanlık sahneler farkı.
  • V1CT0RY kullanıcısına yanıt
    Hocam 2sini de deneyimlemiş biri olarak diyebilirimki, renkler LG de çok daha iyi. Siyah olarak chg daha iyi olsa da aman aman bir fark yok bence. Ben lg den rahatsız olacağınızı düşünmüyorum.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: karaniler

    Hocam 2sini de deneyimlemiş biri olarak diyebilirimki, renkler LG de çok daha iyi. Siyah olarak chg daha iyi olsa da aman aman bir fark yok bence. Ben lg den rahatsız olacağınızı düşünmüyorum.
    Monitörü değiştirtçen hocam bana...
  • V1CT0RY kullanıcısına yanıt
    Hocam imkan varsa alın deneyin. Bu arada 27chg70 kullanırken ekran kristalimsiydi yani ekranda bir tabaka vardı o beni rahatsız etmişti. Bu qled den kaynaklı mi yoksa VA panelden mi bilmiyorum.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: -SKYNET-

    Tabi ki en doğru yaklaşım deneyimlemekten yana lakin buna maalesef imkan yok. Bu durum hep bu şekilde dile getiriliyor, lakin bunun canlı testine rastlayamadım. Misal A oyunu aynı değerleri iddia eden bir ıps x monitörü ile bir va y monitörünü karşılaştırıp bahsedilen gtg değeri ve mprt değerlerinde ne gibi oynama oluyor, hangisinde hangi parametre kaçlara çıkıyor ve bu reelde ekrana nasıl yansıyor. Bu tarzda bir inceleme videosu bulamadım, yerli editörler pazarlamacı edasıyla kılavuz okumaktan ileri geçemiyorlar! Ipsin parlak siyahlarından hoşlanmıyorum, tn panelin siyahı bile ıpsin siyahından güzel geliyor bana. Va'nında bahsedilen yavaşlığı caydırıyor.
    Anladım. Sizin durumunuz belli o zaman. Ya siyahlardan ya da hızdan vazgeçmek durumundasınız.

    İkisini bir arada kullanmak için ciddi ütopik bütçeleri gözden çıkarmanız lazım. Kaldı ki o kadar bütçe kullanılıp, yine %100 memnun eden panel bulmak zor. Her halükarda bir VA panel ile fast IPS panelin hızını yakalamak mantıklı fiyat çerçevelerinde maalesef ki mümkün olmayacaktır. Şahsen ben siyahlardan feragat edip, benim için daha önemli olan hızdan yana seçim yaparak LG 27GL850 ile devam ettim. Üstelik konu içerisinde de göründüğü üzere; C32HG70'den hemen sonra yapılan bir seçimdi bu. Tamam VA'in siyahları iyi denebilir ama karşılaştırma yazısında da belirttiğim gibi ışık sızmaları bunu maalesef ki gölgeliyor. Özellikle 32 inç VA panel ve bu modelden bahsediyorsak. Yoksa 32 inç VA olsa da alınabilecek 1-2 model var (yine hızdan feragat ederek).




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Fistikkeit

    Teşekkürler yorumunuz için. 144 ve 240 arasında devasa bir fark olmadığını söylüyor deneyimleyen kişiler. Bu yüzden tercihimi 144 TN panel olarak kullandım.

    Şuanda msi optix g271 kullanıyorum IPS ve 144hz. Daha önce samsung VA ve benq TN panel kullandım. IPS panel bana 144hz gibi hissettirmiyor açıkcası.

    Alıntıları Göster
    Devasa bir fark yok doğrudur ama 240Hz'in cidden yeri ayrı. Zaten sabit 240 FPS gibi değerler almak için CS GO tarzı oyunlar oynamak lazım veya çoğu oyunda ayar kısmak lazım. ASUS'un bilinen bir modelini deneyimleme fırsatı bulmuştum. Yağ gibi akıyor terimini tam olarak hak ediyordu.

    Açıkçası elinizde olan MSi modelinin öyle hissettirmemesi doğaldır. Tam olarak fast IPS diyemeyiz.




  • Şu an Asus 27" PB278Q 2k monitör kullanıyorum 60hz olduğundan 144hz bir monitöre geçmek istiyorum. 27" bile artık küçük gelmeye başladı. Masaüstü kullanımda yetmeyebiliyor. 32" aynı çözünürlükte olacak ama en azından oyunları büyük oynamak hoşuma gidebilir. Yakın zamanda çıkacak 32" monitör var mı acaba. Dediğiniz gibi çok alternatif yok 32" kısmında. Samsung CHG70'a geçmeyi düşünüyordum.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.