Şimdi Ara

Sağır Olacağım Yardım Lütfen (PSU Fan Gürültüsü)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
1.363
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba, yakın zamanda ikinci el masaüstü kasa satın aldım rx590'lı işimi göreceğini düşündüğüm bir kasaydı.


    İlk zamanlarda çok iyi kullandım memnundum ancak son zamanlarda kasadan çok şiddetli sesler yükselmeye başladı. Masayı bile titretiyor arada öyle söyleyim.


    Kasanın yanındaki camı çıkarıp kontrol ettim sesin nereden geldiğini anlamak için dönen bütün fanları sırayla durdurdum, belki hatalı bir yol izlemiş olabilirim, sonuçta sesin güç kaynağından geldiğini fark ettim.


    Hava tuttum tozlarından arındırdım ama düzelmedi. Bilgisayarı açtığım anda başlıyor bu gürültülü fan sesi ve hiçbir şekilde durmuyor.


    Kasa xigmatek marka, güç kaynağı da aynı marka. Garantisi var mı yok mu emin değilim..


    Bazı yerlerde yağ sürünce düzeldi demişler, denemek istedim ama kasanın güç kaynağı kısmı korunuyor yani rahatça söküp çıkaramıyorum güç kaynağını. Ayrıca psu'nun fan kısmı kasanın altında yer alıyor.


    Nasıl bir yol izlemeliyim, tavsiyelerinize açığım.








  • Aynı problem benim arkadaşımda da mevcut, sorunun PSU kaynaklı olduğunu düşünüyoruz. Kısa süre içerisinde PSU değişimi yapacağız.

  • Kasanın diğer taraftaki kapağını açarak PSU'yu çıkarabilirsiniz. Sorun fandan kaynaklı ise PSU fanını kaliteli bir fan ile değiştirerek sorunu çözebilirsiniz. Yağlamak belki kısa süreli çözüm sağlayabilir ama kesin çözüm olmaz.

  • Coil whine olayıdır bu. Yapacak pek birşey yok. Genelde GPU işlemcisi ağır yük altındayken bu sesin çıkması olası. Bobinlerin titreşiminden meydana gelir. Teknoloji hatasıdır. Ben de yaşadım, tek çözüm değiştirmek maalesef. Geçmiş olsun.

  • Türkiye'nin durumu işte o PSU markasindan fazla bir şey beklemeyin


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • memomix kullanıcısına yanıt

    coil whine masayı titretiyor mu?  

  • Elinizden geliyorsa psuyu söküp fanı temizleyebilirsiniz. Fanın sekmanlarını söküp pervanesini dışarı alarak rulmanların olduğu kısmı da iyice temizleyip yağlarsanız sorun kalmaz. En son ihtimal de fan değiştirirsiniz. Fan sesi için PSU değiştirmek bence gereksiz bir masraf.

  • Güç kaynağını elektrik işlerinden anlamıyorsanız sökmenizi tavsiye etmem, içerisinde yüksek voltaj ile çalışan devre elemanları var. Prizden çıkarsanız bile bir süre elektrik enerjisini üzerinde tutarlar. Çarpılma tehlikesine karşı dikkatli olun.

  • Kasa yada psu kaç yıllık dostum ? olabilir bütün fanları durdurup denediysen sıkıntı psu ise zaten belli eder. Ek olarak öyle içini açıp fanını çıkartıp yağlayabilmende zor, neden zor ? çünkü çok eski bir psu değil ise fanının yağlama kısmı arkası kapalıdır yani üstten pres ile takılmışsa o fan yağlamak neredeyse imkansız. Öyle içini açıp yani kabloları kesip yeni fan takabilirsin ama psu içindeki kartının oralardaki elemanlara asla dokunmadan yapman lazım. Büyük silindir kapasitörler vardır oralarda sağlam voltajlar oluyor. 400volt gibi akımlar var, allah korusun elini dokundurduğun anda adamı allahına kavuştururlar. Yani bu işin şakası yok.

  • benim gibi ses takıntın varsa psu fanını noctuayla değiştir kesin çözüm ama biraz tuzlu olur  noctua fan alacağına psu al diyeceğim ama kaliteli psular da çok para olmuş... noctua yerine scythe bulabilirsen o da işini görür

  • Öncelikle konuya mesaj bırakan yardımcı olan herkese çok teşekkür ederim. Bildirim gelmedi hepsini yeni gördüm :(


    2 yıllık hocam kasa. İlginç bir şekilde o masayı titreten gürültü kesildi. Hiçbir şey yapmadım ama. Şimdilik gayet iyi ama tekrar başlar mı o gürültü bilemiyorum hastalık oldu resmen sürekli ses kısıp kasayı dinliyorum yine başlayacak mı diye.  

  • hakaniko kullanıcısına yanıt

    Teşekkür ederim ilginiz için, sorun kendi kendine düzeldi gibi şimdilik o ses yok kasada hiçbir şey yapmadım. Tekrar başlar mı bilemiyorum, umarım başlamaz.  

  • miyavlayankirpi kullanıcısına yanıt

    Rulmanı bozulmuştur büyük ihtimalle. Rulman bilyası bozulan kısıma denk gelince ses yapar iyi kısımda ses kesilir. En sağlıklısı o fanı değiştirmek. Fazla para vermenize gerek yok bilgisayarcıdan herhangi bir büyük tip kasa fanı alın işinizi görür.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.