Şimdi Ara

s pen çalışma prensibi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
17
Cevap
2
Favori
22.724
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • S-Pen Çalışma Prensibi
    Cihazımızın diğer telefonlardan ana farkı olan S-Pen'in nasıl çalıştığını en az bir kere hepimiz merak etmişizdir. İşte bu yazı bunu açığa kavuşturmak için hazırlanmıştır.


    s pen çalışma prensibi


    İlk önce biraz teorik bilgi verelim.
    Kapasitif ekranlar dokunuşları kondansatör şarjından verilen kaçak akımdan tespit ederler. Bu durumda bir "kutbu" telefon ekranı, diğer "kutbu" ise insan vücudu oluşturur. Telefonunuzun ekranının arka tarafına iletken materyallerden yapılan ince şeritler uygulanmıştır (direk ışığa doğru tutunca bunları görebilirsiniz

    s pen çalışma prensibi

    Resim 1: Kapasitif ekran sensörü ("H" şeklinde olana mini kondansatörler ve aralardaki iletkenler.)

    Sensör ekranın kontrolörü saniyede birçok kez kondansatörleri doldurup boşaltır ve her seferinde kapasitelerini kontrol edip hafızadaki değerlerle karşılaştırır. Ekrana dokunduğunuz anda kondansatörler için şarj edilmesi gereken bir nesne olarak algılanırsınız ve akım çekmeye başlayacaksınız. Ekran kontrolörü ise bu aşırı kaçak akımını tespit eder (kondasatörler sınırlı akımla şarj olur, oysa insan vücudu çok daha fazla akım çeker) ve ekrana dokunduğunuzu anlar.

    Birkaç kondasatörden gelen verilere göre karmaşık formüllü hesaplardan sonra dokunuşun yeri ve alanı tespit edilir. Veya birkaç dokunuş aynı anda tespit edilebilir. Tek seferde gerçekleştirilen dokunuş sayısı sadece kontrolör ve ekran boyutlarıyla sınırlıdır (3" içine 20 parmak sığdırmayı deneyin bakalım).

    Bu teknolojide bir takım sınırlayıcı durumlar var. İlki, elementleri birbirine çok yakın şekilde konumlandıramıyorsunuz (saydamlık azalıyor), camın sınırlı iletkenliği ve pazazit sinyal eşiği (rastgele ve kısmi dokunuşlar, kir vs) bu durumda minimum algılama alanı 5x5mm sınırlandırılmış oluyor.
    Ayrıca ekrana dokundurulan obje insan vücudunun iletkeliğine yakın bir iletkenliğe sahip olmalıdır, bu da eldivenle ekranı kullanamayacağınız anlamına geliyor (eldivenlerin direnci vücut iletkenliğini algılama eşiğin çok altına indiriyor) ve çok büyük stylusları (kalemleri) kullanmak gerekiyor, ayrıca kalemler galvanik olarak insan vücuduyla etkileşimli olmalıdır (bunun için çoğu zaman metal gövdeye sahipler)
    Peki habgi giriş sistemleri stylusları kullanıp, basınç derecelendirmeye ve net pozisyonlamaya sahipler? Bunlar elektromanyetik antenli sistemlerdir ve birçok çizim tablette kullanılmaktadır.

    s pen çalışma prensibi

    Resim 2: Wacom markalı grafik tablet ve kalemi

    Bu tabletlerin çalışma prensibi de çok karmaşık değil. Stylus (kalem) belli frekansta sinyal iletiyor, tabletin içindeki anten ise bu sinyali algılıyor. Kontrolör dokunulan yerleri karmaşık antan yapısı sayesinde net algılıyor ve basınç derecelendirme ise frekans veya kod iletimiyle belirleniyor.

    s pen çalışma prensibi

    Resim 3: Grafik tabletin içindeki karmaşık anten yapısı

    Aynı sisten Samsung Galaxy Note serisi telefonlarında da mevcut. Üst tarafta cam, camın arka tarfında kapasitif sensör, onun altında ekran ve ekranın altında kalem için alıcı/verici anten bulunmaktadır.


    s pen çalışma prensibi

    Resim 4: Samsung Galaxy Note serisi telefonların yapısı

    Bu da herşeyi kontrol eden, sensörlü ekranın Wacom markalı kontrolörü (mavi) ve anten iletişim kablosu (yeşil)

    s pen çalışma prensibi


    Ancak yukarıda verdiğimiz teknolojinin kısa çalışma prensibi bize yetmez ve kalemin içinde neler var diye merak ediyoruz. Altta verilen kalem fotograflarımicrosin nick'li arkadaşa aittir.


    s pen çalışma prensibi

    Resim 5: S-Pen yandan görünüşü.

    Kalem gövdesi zımparayla aşındırldı, pil görünmüyor, demek ki enerjiyi kalem ekrandan alıyor.


    s pen çalışma prensibi


    Resim 6: Alıcı/verici bobin yakından görünüşü


    s pen çalışma prensibi

    Resim 7: Kalem gövdesinden çıkarılmış halde


    s pen çalışma prensibi

    Resim 8: S-Pen anakartı

    Elektrik şeması çok basittir

    s pen çalışma prensibi


    s pen çalışma prensibi


    Değişken rezonans frekanslı basit dalgalanma devresi. Frekans değişimi kapasite değiştirilerek (ek kondansatör tuş vasıtasıyla bağlanır ve tuş basmalarını algılar) veya indüksiyon değişmesiyle (bobinin sarılmış olduğu çekirdeğin iki parçası arasındaki aralık boyutu değiştiğinde) elde edilir.


    s pen çalışma prensibi

    Resim 9: Dokunuş sertliği algılama prensibi

    Aralık boyutu ise kalem ucuna basınç artarken değişir. Basınç yumuşak silikon contaya iletiliyor ve conta ezilerek aralık boyutunu değiştiriyor.


    s pen çalışma prensibi

    Resim 10: 1- Silikon conta, 2- Çekirdeğin ikinci parçası, 3- Kalem ucu

    Kalem ucu da iki kısmdan oluşuyor. Plastik temelin üstünde floroplastik uç.

    s pen çalışma prensibi


    İşin ilginç tarafı bu yapıya sahip olan bir kalemin, dokunuşu gerçekleştirmek için ekranın kendisine ihtiyacı yoktur. Kalemi ekrana yaklaştırıp, kalem ucuna tırnakla bastırdığınızda telefondaki kntrolör dokunuşunuzu algılar.
    Kalem ucunu bantla sabitlediğiniz anda, ekrana hiç dokunmadan kalemi havada oynatarak resim çizebilir veya yazı yazabilirsiniz. (Bazı kişilerin şikayet ettiği "sorun" bu değilmiydi?)

    Şimdi ise öğrendiklerimizi toparlayalım:

    s pen çalışma prensibi


    Ekranın altındaki alıcı/verici anten impulsları üretir (tahmini frekans aralığı onlarca kHz), resimde bunlar ana frekans olarak gösteriliyor (turuncu ok). Bu impulslar, kalemin içindeki dalgalanma devresinde bulunan indüksiyon bobini tarafından algılanıyor. Bu devre "dalgalanmaya" başladıktan sonra belli bir süre depolanan enerjiyle kendi rezonans frekasında dalgalanmaya devam eder, bir kısım enerji ısı ve ışınlama olarak dışarı çıkar. Tabi bu bahsettiğimiz ısı ve ışınlama değerleri çok çok düşüktür, ışınlar etkisi birkaç santim uzağında kaybediyor zaten. Harcanan enerji de çok düşüktür, mühendisler sağlam bir verimlilik çalışması yapmışlar.
    Dalgalanma devresi kendi rezonans frekansta ışınları gönderir, devrenin frekansı ise bobin indüksiyonuna (o da kalem ucu pozisyonuna) ve kondasatör kapasitelerine (tuş basmaları) bağlıdır. Devrenin ışınları alıcı/verici anten tarafından algılanır ve antende elektrik akımları oluşturur.


    s pen çalışma prensibi


    Artık anten içinde karmaşık yapılı bir akım dolaşmaktadır. Bu akım iki frekanstan oluşuyor, sabit "verici" frekansı ve kalemden alınan değişken "alıcı" frekansı. Kontrolör antendeki gerilim uç noktalarını tespit edip, o noktanın merkezini buluyor ve bu merkez kalemin dokunuş noktası olarak tespit ediliyor, ardından "verici" frekansını eleyip kalem durumunu sorguluyor (tuş basıldı mı? basınç setliği ne kadar?).

    İşte dersimiz bu kadar. Okurken sıkılmamışınız umarım android-smile

    Resimlerin orijinalleri picasa albümünde görebilirsiniz
    https://picasaweb.google.com/118217604724203015211/NoteIIStilo?authuser=0&authkey=Gv1sRgCM2s_42oi5yPXQ&feat=directlink

    Orijinal metin: vvzvlad
    Çeviri: Chronos1121

    Chronos1121'e teşekkürler.[simage][/simage]



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vflzfv -- 7 Nisan 2017; 17:4:52 >



  • Arkadaşlar konu yabancı bir forumda açılmış bu forumdan Chronos1121 tarafından çevrilmiş forumda aradım ama bulamadım bu konuyla ilgili olarak bi araştırma yapıyorum samsung ativ pc 700t kullanıcısıyım bütün aramalarıma rağmen düzgün bir kalem bulamadım bende acaba kendi kalemimi tasarlayabilirmiyim diye düşündüm ve bu konuya rastladım. İlgili konu daha önceden açılmışsa şimdiden özür dilerim şimdi sadede gelecek olursak;

    samsung note 2 s pen ativ 700t tablet pcde çalışıyordu tabletin kendi kalemi ve note 2 kalemini birlikte tutarsam ne olacak dedim ve olanlar ilginçti yaptığım denemeler sonunda şu sonuçları çıkardım.

    1 kalem uçları birbirleri ile aynı doğrultuda ve çok yakın tutulunca ekrana dokunmadan silgi özelliği çalışıyor

    2 kalemlerden biri ekran üzerindeyken diğer kalem ucu ile ekran üzerindeki kalemin uç noktasına çok yakın bir yere dokununca 2. düğme tıklama işlemi olarak görüyor (kalemlerden sadece birinin ucu serbest diğeri havadaki kaleme temas ediyor)

    3 demekki devre incelenip alakalı frekans değerleri doğru hesaplanırsa istediğimiz amaca önelik s pen üretilebilir.

    Doğrusu benim aradığımda 2 düğmeli silgi özelliği olan s pen di zaten birde kalemin daha noktasal kalibrasyon edilmesi

    Konudaki bobin sarımını değiştirip alakalı devreyi yeniden kurarsak acaba güzel bir kalem elde edebilirmiyiz. Elektirik elektronikten anlayan hocalarım yardımcı olabilirseniz minnettar olurum şimdiden teşekkür ediyorum. Ayrıca üretilebilecek olan kalemin oldukca yüklü bir ticari değeri olacaktır gerçi patent hakları vs vardır ama bu konudan anlayan kişiyede mutlaka faydalı olabilecektir.
  • vflzfv V kullanıcısına yanıt
    Wacom digitizer kullanılan tabletlerde Wacom'un diğer bazı kalemlerini kullanabiliyorsunuz. Benze ürettirmeyle uğraşmadan önce alternatif kalemleri bulup denemeyi çalışın.
    Bu konudaki (tıklayın) linkler size yardımcı olabilir.
  • Chronos1121 kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim ama kendi ürettiğim kalemi kullanmak ayrı bir mutluluk benim için fakat verdiğiniz adres yardımcı oldu enazından biraz daha yeni fikirler edinmemi sağladı sağlıycak :)

    s pen çalışma prensibi


    galaxy tabletlerle uyumlu birkaç kalem ama türkiyede bulmak zor bulsanızda tablet parası isteyebilirler.
  • Eğer kalemin ucu plastik ise enerjiyi ekrandan nasıl alıyor?
  • Manyetik indüklenme enerjisi ile alıyor.
  • Hocam ben note 4 ün ekranını söktüm başka bir note 4 ekranıyla değiştirdim altta incecik alüminyum folyo gibi bi katman vardı o kendiliğinden dağıldı şimdi spen çalışmıyor acaba soketin birini mi takamadım yoksa o folyo mu o işi yapıyordu da şimdi çalışmıyor anlayamadım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Samsung Tab S6 Lite stylus kalem ucu yedeği kutudan çıkmıyor. Sadece yanında gelen kalem var. Kalemdeki ucun ömrü ne kadardır ve yenisini nereden satın alabiliriz acaba?

  • maximilanos kullanıcısına yanıt
    S6 güncel bir ürün, hele Lite versiyonu sonradan çıktı; kalem ucu öyle çabuk deforme olmaz. Yedek kalem uçlarını kullanmadan telefonunu/tabletini eskitenler var.
    Uç olarakta bir cımbız ile deforme etmeden çıkarın, boyu ve kalınlığına uygun tüm Samsung Note, kalemli Tab serileri veya Wacom grafik tabletlerin kalem uçlarını kullanabilirsiniz.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: tayaydin

    S6 güncel bir ürün, hele Lite versiyonu sonradan çıktı; kalem ucu öyle çabuk deforme olmaz. Yedek kalem uçlarını kullanmadan telefonunu/tabletini eskitenler var.
    Uç olarakta bir cımbız ile deforme etmeden çıkarın, boyu ve kalınlığına uygun tüm Samsung Note, kalemli Tab serileri veya Wacom grafik tabletlerin kalem uçlarını kullanabilirsiniz.

    Öğretmen olduğum için uzaktan eğitimden dolayı kalemi çok kullanıyorum. Ne olur ne olmaz diye yedek alayım dedim. Servis ile görüştüm. Uç yok kalem var dediler. Fiyatı 175 tl dediler.

  • vflzfv V kullanıcısına yanıt
    Hocam konu hakkında bilgi sahibi iseniz 0539 331 11 34
    Kapasitif ekranların uzaktan temassız algılama yapmasını istediğim bir projem var sizin değerli bilgilerinizin bana ışık tutacağını umuyorum :) geri dönüşünüzü bekliyorum
  • merhaba. çok güzel bir yazı olmuş. tebrik ederim üstad.


    Galaxy tab A (2016) with s pen tabletim var. modeli SM-P587 diye geçiyor. kalem ucu kırıldı. internetten bakıyorum, hep SM580, SM585 diye ya da NOTE 10 s pen diye ürün buluyorum (resimleri aynı kalem). emin olamıyorum benim tablette çalışır mı diye.

    bilgisi olan varsa yazarsa çok sevinirim.

    SM580 yazan kalemler SM587'de çalışırmı acaba ?

  • xreis48 X kullanıcısına yanıt
    Kalem uçlarının yuvaları birbirine uyuyorsa farklı uçları kullanmakta sakınca yoktur. Hatta uzun geliyorsa kesilip kısaltılarak kullanılabilir; yalnız uç düzgün kesilmeli, zımparalanmalı ekranı çizmemeli... Uçların fonksiyonel görevi yok, ekrana tesas etmek, fiziksel yazma hissiyatı vermek, algılayıcıyı ekrandan belirli bir mesafe yukarıda tutmak gibi işlevi var sadece... Samsung'un kalemleride genel olarak birbirleri ile uyumludur, hepsi Wacom yapımı aynı teknolojiyi kullanıyor.
  • ben wacom intuos medium kullanıyorum.cihaz aniden zigzag şekiller çizmeye başlıyor ben düz çizmek isterken.özellikle de ortamda telefonla görüşülürken.driver lar güncel.alet sorunsuz çalışıyor başka odalarda.ben server a yakınım..frekanslardan etkilenmemesi için nasıl bir önlem alabilirim.bilgisi olan var mı?

  • Bazı tablet kalemlerinin içerisinde pil var bazılarında yok.


    Bunun sebebi nedir bilen var mı.


    Elimdeki dokunmatik ekranlı laptopun pilli bir kalemi var.


    Pilsiz bir kalem alsam sıkıntı olur mu.

  • Ebu Computer kullanıcısına yanıt
    Burda konusu olan s pen wacom teknolojisini kullanıyor, pilsiz. Destekleyen cihazlarda ekran altında kalemle etkileşime geçen bir tabaka mevcut. Yani pilsiz kalemler ancak destekli ekranlarda çalışır. Pilli olanlarda daha farklı teknolojiler mevcut, genelde bluetooth ile eşleşiyor.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.