Şimdi Ara

Ryzen sistem topladım Soğutucu Patladı!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
47
Cevap
1
Favori
3.759
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Şu an çok sinirliyim. Başıma ilk defa böyle bir olay geldi. Bugün Ryzen 1700x işlemcili PC topladım. Anakart Asus Crosshair VI Hero. Soğutucu olarak da sıvı soğutma aldım. Cooler Master Masterliquede 120 modeli.

    Bilgisayarı özenle kurdum. Sorunsuz şekilde açıldı. BIOS'a girdim ancak işlemci sıcaklığı 70 gösteriyordu. Kapatıp değişik bağlantı noktalarını denedim ama yine 70 gösterdi. BIOS sürümü ile alakalı olabileceğini düşündüm. BIOS güncellemesi yaptım. Sonrasında büyük bir patlama sesi geldi ve her yer su oldu.

    Soğutucunun patlamasının şokunu yaşarken bilgisayarın hala açık olduğunu fark ettim ve hemen fişi çektim kapattım. Bu sırada soğutucunun borusundan ekran kartına ve anakarta doğru sular akıyordu.

    Acilen bunları kuruladım ve soğutucuyu söktüm.

    Şimdi korkum şu. İşlemci ve Anakartın yanmış olma ihtimali var mı? Herhangi bir yanık kokusu olmadı. Benzer durum duyan veya yaşayan var mı?

    Ne yapmamı önerirsiniz?







  • geçmiş olsun hiç birşey olmaz korkma tüm parçaları iyi kurut o kadar



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bilek -- 9 Temmuz 2017; 1:51:58 >
  • bilek kullanıcısına yanıt
    teşekkürler. muhtemelen işlemci çok ısındı. zarar görmüş olma ihtimali yok mu hocam?

    bu arada sıvı soğutucuların bu şekilde patlaması normal mi? bunu iade edebilir miyim yada zarar verdiyse telafi ederler mi?

    açıkçası yeniden soğutucu almaya razıyım. Önemli olan anakart ve işlemcinin sağlam olması. Ondan da emin değilim deneyemiyorum.
  • Vandelay V kullanıcısına yanıt
    sogutucunun o şekilde patlaması normal degil işlemciye gelirsek aşırı ısınma (yani işlemci kızmadıgı sürece) bişey olmaz
  • Hızlı hareket etmek önemli bu durumlarda, kısa devre olmadan tüm enerjiyi kestiyseniz sıkıntı olacağını sanmam. Ayrıca bios pilinide çıkartın anakarta enerji sağlayacak hiçbirşey olmamalı.

    İşlemcinin yanması kolay birşey değil, zaten kritik seviyeye gelseydi bios sistemi kapatırdı. Tek risk anakart. Onun içinde anakartı kurutup beklemeniz lazım, anakart üzerindeki suyu fön makinasinin soğuk konumunda çalıştırıp atın, ardından nemi alması için anakartı pirincin içine yatırın birkaç gün kalsın sonra yeni bir soğutucu edinip tekrar açmayı denersiniz. Sıvı soğutmada genelde kullanılan sıvı iletken olmayan bir yapıdadır yani normal çeşme suyu yok içinde o yüzden çok endişe etmeyin ama yinede tedbiri elden bırakmayın. Neden böyle birşey oldu ona gelirsek, soğutucu pompası arızalı olabilir veya montajda sıkıntı olmuş olabilir bunun tespitini servis yapabilir, zarar karşılama gibi birşey olacağını sanmam.

    Geçmiş olsun.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi donanımcı123 -- 9 Temmuz 2017; 14:52:3 >




  • pompa bilyesi yerinden fırlayıp soğutucu bloğun plastik kısmına çarptıysa patlama sesi gibi ses gelebilir tabi bu sadece bir tahmin

    hava soğutma devam geçmiş olsun...
  • donanımcı123 kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler. Anakarta fazla su damlamadı. Daha çok ekran kartına damladı ve onu hızlıca bezle aldım.

    İşlemci veya anakart yansaydı siyahlık ve koku olurdu sanırım doğru mu?

    BIOS güncellemesi sırasında bu durum meydana geldi ve güncelleme de yarım kaldı. Bu durumda anakartın açılmama gibi bir durumu olur mu?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Vandelay

    Teşekkürler. Anakarta fazla su damlamadı. Daha çok ekran kartına damladı ve onu hızlıca bezle aldım.

    İşlemci veya anakart yansaydı siyahlık ve koku olurdu sanırım doğru mu?

    BIOS güncellemesi sırasında bu durum meydana geldi ve güncelleme de yarım kaldı. Bu durumda anakartın açılmama gibi bir durumu olur mu?

    Dostum tüm aksiliklerde üst üste gelmiş valla

    Bios güncellemesinde güç kesintisi riskli bir durum umarım bir sıkıntı olmamıştır, yanma olsaydı mutlaka koku gelirdi.
  • donanımcı123 kullanıcısına yanıt
    Anakartın özelliklerinde crashfree bios vardı. Sanıyorum böyle durumlarda kurtarıyor kendini. Ama o kadar şanssızlıklar geldi ki bu akşam başıma o da çalışmasa şaşırmam. Umarım işlemci ve anakart elimde patlamaz.
  • Vandelay V kullanıcısına yanıt
    Asus Crosshair VI Hero da bios kurtarma var arkada bios için usb girişi ve bios butonu var bu yolla biosu yeniden yükleyebilirsiniz
  • bilek kullanıcısına yanıt
    BIOS dosyasını zip olarak USB'ye koyup oraya taktığımızda yüklüyor mu hocam? Umarım bozulmamıştır da yüklerim. Eğer çalışırsa PC ömür boyu sıvı soğutmaya bulaşmam artık.
  • Vandelay V kullanıcısına yanıt
    Hayır ilk önce usb yi 32 fat formatında biçimliyorsun
    zipden bios dosyasını çıkarıyorsun ve dosya ismini C6H.cap yapıyorsun ve usb ye atıyorsun
    usb yi arkadaki bios bölümüne takıp bios butonuna 5 saniye basılı tutuyorsun ışık yanıp sönünce elini çekiyorsun yükleme başlıyor
    yükledikten sonra ışık kendinden sönüyor


    burda biri anlatmışhttps://www.youtube.com/watch?v=utSsbULnHAA



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bilek -- 9 Temmuz 2017; 2:42:18 >
  • Öncelikle geçmiş olsun.
    Yukarıda bir arkadaşın dediği gibi böyle durumlarda hemen gücü kesersek olabilecek hasarlar riskini en aza indirgemiş oluruz. Yukarıdaki arkadaşların tavsiyelerini yaptığın zaman herhangi bir problemle karşılaşacağını sanmıyorum. İşte böyle durumlarda Amiral gemisi bir anakart ile Kısa devre korumalı bir PSU hayati derecede rol oynar. Çünkü bunlarda olası kısa devre durumlarına karşı koruma devreleri vardır. O yüzden sistem toplarken bu parçalardan bütçe kısmak doğru değildir.
    Bilinenin aksine bir sistemde anakart en önemli ve hayati bileşendir. Çünkü tüm parçalar buna monte olur ve bir anakart ne kadar koruma tedbirlerine sahipse sistem bileşenleri de o kadar emniyet altında demektir.
    En önemli bileşen öyle ekran kartı vs değildir!!! Bunu sakın unutmayın. Sistem tavsiyesi verirken, bakıyorum millet anakarttan kısıp, diğer bileşenlere abanıyor. Ama sonra olası kötü bir durumda ağlıyorlar. Bir sistemde bence en önemli iki bileşen: 1-)Kaliteli bir PSU. 2-)Kaliteli bir anakart (Koruma özellikleri olan)...

    Sıvı soğutmalardaki (AIO) risklere gelirsek, risk her zaman vardır. Zira bilinen bir deyimle sonuçta bunlar kul yapısıdır. Asla bozulmayan bir cihaz henüz icad edilmemiştir. Sıvı soğutma sistemi, eğer ilk kurulumunda hatalı kurulmamışsa,( Örneğin: Boruları çok bükmek, radyatörü düşürmek, pompayı zorlamak vs...) çalışırken bozulmasının temel nedeni, likid sıvı sıcaklığının takip edilmemesi ve bunların kontrol yazılımlarını kullanırken yapılan hatalar. Mesela: Eğer likid sıvı sıcaklığı çok artmışsa ve siz sırf sessiz kasam olsun diye fanları düşük devirde çalıştırıyorsanız, haliyle ısınan sıvının boru ve kılcallar içindeki basıncı artacak ve bir yerden patlama yapacaktır. Asla sıvı soğutmanızda fanların devrini çok düşürmeyin ki likid sıvı soğusun ve stabil halde devri daimi yapsın.

    Fanlar radyatörü yeterince soğutursa, sıvı normal basıncı içinde devri daim edecektir ve pompa zorlanmayacaktır. Pompadaki sıcaklıkla ters orantılı olarak radyatördeki sıvı ne kadar soğuksa, devri daim olayının yükü pompadan biraz sıvının fiziksel haraketine verilecek ve pompa daha rahat çalışacaktır. Ayrıca bu sisteme yardımcı olmak için, kasa içi hava akışının da doğrusal bir şekilde her parçanın üzerinden geçmesi lazımdır.

    Tekrar geçmiş olsun.




  • Yetkiliyi çağıralım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • BalistikBomba B kullanıcısına yanıt
    Anakart ve PSU hakkında dediklerinize katılıyorum. Çok doğru. Umuyorum ki bugün fan takınca çalışmaya devam etsinler. Zarar görme ihtimali en yüksek ekran kartındaydı ama önemsemiyorum. Zira sistemi toplarken bir tek ekran kartı almayıp onu eski PCden çıkartıp kullanmaya devam etmiştim.



    Sıvı soğutucuyu içinden çıkan rehbere göre yaptım. Emin olmak için youtubeda kuruluö videolarını da izledim. Borusunu bükmedim bile, işlemci ile kasadaki fanı arasında düz bir yolda duruyordu.



    Evde yokken böyle bir şeyin meydana gelmesinde oluşacak sorunları düşünemiyorum bile.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Geçmiş olsun hocam. Durumdan haberdar edin mutlaka.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • BalistikBomba B kullanıcısına yanıt
    mantikli nasilsa sivi sogutma diye belki adam fani sokuyordur

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • çok üzüldüm sıvı soğutma aşıkları patlamaya mahkum
  • quote:

    Orijinalden alıntı: noctuad15s

    çok üzüldüm sıvı soğutma aşıkları patlamaya mahkum

    Nick mesaj

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Geçmiş olsun. Bildiğim kadarıyla içindeki akışkan iletken değil. Sıkıntı olacağını düşünmüyorum.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.