Şimdi Ara

Ryzen 5 5600 BIOS'da 95 derece

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
1.261
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Başlıkta görmüş olduğunuz gibi, daha bugün aldığım ryzen 5 5600 işlemci, kesinlikle bağlantılarını ve temasını kontrol ettiğim işlemci yanında gelen stock soğutucu ile çalıştırıldı.


    Anakartım "Asus tuf b450 plus gaming II", usb bellek ile BIOS güncelleme özelliğini denemiş olmama rağmen sonuçlar nafile, her seferinde hızla 60 dereceden 95 dereceye yükselen bir işlemci ve her seferinde korkup aniden bilgisayarı kapatan ben.


    İnternette yazılanlara göre verilen voltajı farklı bir şey ayarlayıp sorunun çözüldüğünü söyleyenler gördüm ancak o ayarları bulacak zaman bile tanımıyor bu işlemci bana. Yardımcı olabilecek varsa şimdiden bolca teşekkür ederim, aksi taktirde bugün sabah saatlerinde bilgisayarcıya uğramak zorunda kalacağım


    İşlemciyi aldığım yere de problemden bahsettim, umarım karşı tarafan kaynaklı bir problemdir.


    (İşlemci fan 2500 rpm'de çalışıyor gösteriyor, soğutucuyu söküp çıkarttığımda termal macunun temas ettiğini gördüm. CPU fan kablosu yerinde takılı.)








  • İlginç hocam sensör hatası olabilir mi diye aklıma geldi. Yine de daha çok soğutucunun temas problemi var gibi duruyor çok hızlı ısınıyor anlattığınıza göre.


    Windows başlayınca belki normale dönebilir, güç ayarlarını değiştirerek belki sorununuzu çözebilirsiniz.


    BIOS güncellemesinden sonra AMD chipset driverlarını da güncellemeniz iyi olur.


    Bu arada ben de 5600 kullanıyorum 300 rpm cpu fan hızında 40-45 derece arası şuan.

  • Eğer açıksa Pbo ve CPB kapatın. Voltaj ile çok uğraşmayın şimdilik bu ikisini kapatmanız işe yarar diye tahmin ediyorum. Stok soğutucu bile olsa bu değerler yüksek. Kasanızın hava akışı nasıl?

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Soğutucu tam temas etmiyor olmalı. Bu seride ısınma sorunu kesinlikle yok. 4500, 5500,5600,5600g,5600x kullanmış biri olarak montaj hatası dışında bir ihtimal göremiyorum.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Zaten sen kapatmasan da ısı sınırını aşınca kendi kapanır korkup kapatmana gerek yok yani. Acemi değilsen ve soğutucuyu macunu olup doğru taktıysan fanı da çalışıyorsa açtığından kısa sürede 95 derece olması normal değil bunun bir kaç sebebi olur - soğutucu da macun yoktur- soğutucu oturmamıştır- veya fanın dönüş hızı yetersizdir - kasa hava akışı çok kötüdür - egzoz fan yoktur veya fan sayısı yetersizdir - kasa çok kapalı yerdedir - yada son sebep işlemci arızalıdır. Yani voltaj yüksek olamaz zaten otomatik olur biosda voltaj ayarı ki bu kadar sıcak çalışmaz her şey doğru takıldıysa. NOT: daha önce pbo açmadıysan zaten pbo kapalı oluyor bios da ve cpb zaten auto da duruyor bu şekilde ısınmasına sebep olmazRyzen 5 5600 BIOS'da 95 derece 




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mito1172 -- 21 Ekim 2022; 8:24:8 >
  • Kampec kullanıcısına yanıt

    Teşekkür ederim hocam yardımcı olduğunuz için, bir şekilde BIOS ekranını geçebilsem sizin de demiş olduğunuz AMD chipset driverlarını da güncelleyebilirim.


    Soğutucu fanını nasıl takacağıma dair tecrübesiz olduğum için internetten bir video açıp oradaki gibi çıkıntılı AMD yazısı egzoz fan'a gelecek şekilde montelemiştim. Olmadı çıkartıp yukarıya bakacak şekilde de deneyebilirim.


    (Ayriyeten soğutucu aparatını almaya gideceğim birazdan, bilgisayarcıya gitmek yerine onunla birlikte denersem bir umutw olabilir diye düşünüyorum.)

  • Cemo94 kullanıcısına yanıt

    Yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederim hocam, PBO ve CPB'den kastınızın ne olduğunu acemiliğim yüzünden blmesem de hemen araştırıp bakacağım. Sanırsam "Advanced menu (F7) yazan yer aracılığıyla girdiğim yerde karşıma çıkmalı.


    Kasam "NZXT S340 Elite", yeni modellerinde firma hava akışına uygun modeller yapıyor olsa da bende bulunan bu eski model hava akışının kötülüğü ile biliniyor. Buna rağmen şuan arka ve ön paneller açık olacak şekilde kullanıyorum, kabloları düzgün bir şekilde düzenleyip (olabildiğince) yer açmaya da çalıştım.


    Eski işlemcim i5 7500 ve soğutucum be quiet! Pure rock slim ile diğer kasalara nazaran sıcaklıkta fazla bir oynama yaşamıyordum.

  • Çok teşekkürler yardımınız için, soğutucuyu söküp baktığımda termal macunun sanki tam yayılmadığını, işlemci üzerinde orta boyutlarda bir boşluğun olduğunu fark etmiştim. Ama yine de üstünde termal macun olması beni "haa bu temas ediyor olmalı" düşüncesine yöneltmişti.


    Bir kez daha söküp farklı bir açıdan takmaya çalışayım bu sefer, yanına da yardımcı olması amacıyla YouTube'dan bir video açıp izleyeceğim.

  • mito1172 kullanıcısına yanıt

    Teşekkür ederim hocam yardımlarınız için, maalesef seneler önce biraz burada takılıp biraz da montaj videosu izledikten sonra yapmıştım ilk bilgisayar montajımı. Dün sökmeye kalkarken " keşke bir de bilgisayarı sökmesini öğrenseydim) dedim kendime Ryzen 5 5600 BIOS'da 95 derece , bayağı bir acemilik var yani diyeceğim. Hele ki o derecelere gelince aklımda oluşan "param cayır cayır yanıyor" düşüncesi beni de alevler içine atmaya yetiyor Ryzen 5 5600 BIOS'da 95 derece 


    Onun dışında siz ve diğer hocalarının dediği üzere, kasa hava akışında ben bir sıkıntı göremiyorum her iki panel de şuan açık olduğu için, termal macun sürülü ve temas ediyor ama "bu temasın yeterli olup olmadığı" konusu benim için bir muamma.


    Stock fanı ile bir kez daha deneyeceğim montajı, olmazsa soğutucu aparatını alıp başka bir soğutucu ile deneyeceğim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LoliconOtaku -- 21 Ekim 2022; 9:56:26 >




  • İşlemci ve soğutucunun hali şu şekilde


    Ryzen 5 5600 BIOS'da 95 derece
  • Dostum aynı işlemciye sahibim aynı şekilde stok fan ile 95 dereceyi gördü. Ancak ben stok soğutucuya rağmen ryzen master ile 4.45 ghz'e almıştım işlemciyi :) Onunla alakalı olsa da, stok fan ile CPB açık iken kullanmak çok akıl karı değil bu işlemciyi. PBO açık iken kullanım sağlayabilirsin bu voltajı düzgün şekilde iletir anakartına bağlı olarak ancak CPB frekanslar arası dengeyi ayarladığından ani ısı yükselmesi normal yani fanı düzgün bağlayamama gibi bir durumun olduğunu sanmıyorum. Güzel bir hava yada sıvı soğutma alırsan işin kolayca çözülecektir.

  • Bir ihtimale kasanın dış fanlarına bak, doğru tarafa mı üflüyorlar ? Üst fan dışarı, arka fan dışarı üflemesi lazım, varsa ön fanlar içeri olacak şekilde.... Bir arkadaş arka fanı ters taktığı için kasa içi cayır cayırmış, sonradan düzeltince herşey normale dönmüş.... Ben de 5600 stok fanla kullanmıştım ama boşta 50 dereceyi geçmiyordu... Arkadaki metal plakayı tutarak monte yaptığından emin ol yoksa oturmuyor soğutucu

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • LoliconOtaku kullanıcısına yanıt

    bizde eskiden acemiydik kimse doğuştan bilgin olmaz bilmemek değil öğrenmemek ayıpRyzen 5 5600 BIOS'da 95 derece 


    tahminim stok soğutucu soğutmuyor ama boşta 95 olması garip yine deRyzen 5 5600 BIOS'da 95 derece Yalnız soğutucuyu sökünce şayet macun çok bozulduysa yenile öyle tak derimRyzen 5 5600 BIOS'da 95 derece  ve mümkünse 12 cm fanlı kule tipi soğutucu al derimRyzen 5 5600 BIOS'da 95 derece 




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mito1172 -- 22 Ekim 2022; 2:55:43 >
  • Yani biosta ayarı değiştirecek zamanınız yoksa işlemciyi çıkartıp bios güncellemenizi öneririm. Asusta bu özellik var mı bilmiyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sorunun kaynağı benim de 2 gündür başımın etini yiyen şey stock fanın temas etmeyişiymiş.

    Yay vidalı (?) bir stock soğutucu ile ilk defa uğraştığım için arka plakayı tutmama rağmen bir şekilde bir veya daha fazla ayağı otutturamayınca da işlemci ısınmış da gitmiş.

    Çözüme ise eski kule tipi soğutucumu takarak ulaştım. Eski model bir soğutma olduğu için soğutma bloğu (?) normalde olması gerektiği gibi ram'lere ve kasa önüne değil, yukarıdaki egzoz fan'a bakıyor. Aynı serinin 2. modeli bu problemi çözmüş olsa da şuan için gerekli bir şey değil benim için

    Hava akımı açısından işlemci soğutucu ve üst egzoz fan arasında garip bir şey dönse de boşta 39-43 °C aralığında geziyor, ki sanırsam bu olması gereken bir değer.

    Zaman ayırıp yardımcı olan herkese binlerce kez teşekkür ederim, sağlıcakla kalın.

    (Ayrıca acelem olduğu için kazıklanmayı göze alıp girdiğim mahalle bilgisayarcısından 180 TL'ye aldığım arctic mx4 termal macuna selam olsun...)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • LoliconOtaku kullanıcısına yanıt

    Demiştim bir gariplik var diye neyse sorun hallolmuş ama o yöne bakan soğutucu bu defada ekran kartını ısıtabilir en güzeli arka egzoza bakan yöndür.


    Birde pbo artı curveyi aç daha da iner ısılar ve performans artar ben 5700x de yaptım boşta 34 c


    YAPTIĞIM AYARLAR


    OK İLE GÖSTERDİĞİM YERLERE DOKUNMADIM


    Ryzen 5 5600 BIOS'da 95 derece

    BURADA OK İLE GÖSTERİLEN YERİ 25 YAPTIM



    Ryzen 5 5600 BIOS'da 95 derece

    Zen3'te Curve Optimizer Nasıl Ayarlanır? | DonanımHaber Forum » Sayfa 31 (donanimhaber.com)





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.