Şimdi Ara

Rusya, Su-57 savaş uçağını insansız olarak uçurduğunu iddia etti

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
538
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • Beşinci nesil savaş uçağı geliştirme çalışmaları, muhtemel hava muharebelerinde üstünlük sağlamak isteyen ülkelerin üzerinde titizlikle durduğu bir konu. Bu alanda öne çıkan uçakları ise ABD’ye ait F-22 Raptor ve F-35 Müşterek Taarruz Uçağı, Çin’e ait J-20 ve Rusya’nın Su-57’si olarak sıralamak mümkün.



    Ayrıca Bkz.NASA, Ay’ın keşfi ile ilgili temel prensipleri anlattığı Artemis Mutabakatı’nı duyurdu



    Geçtiğimiz aylarda saldırı İHA’sı S-70 Okhotnik-B ile müşterek bir uçuş gerçekleştiren Su-57 ile ilgili Rusya merkezli bir iddia savunma sanayii gündemine bomba gibi düştü. Rus devlet medyasının bir kolu olan RIA Novosti kaynaklı habere göre uçak, “insansız” olarak ilk uçuşunu gerçekleştirdi.



    İddia, çok inandırıcı bulunmadı



    Su-57’nin nerede uçtuğu ile ilgili bir bilginin paylaşılmadığı haberde, kokpitte bir pilot bulunduğu ancak pilotun hiçbir şekilde uçağa müdahale etmediği belirtildi. Haberin devamında pilotun sadece uçağın sistemlerini izlediği bilgisi paylaşıldı.





    Tabi haberin devlet kontrolündeki bir ajanstan ve anonim bir kaynaktan yayılması, olayın salt propaganda maksadıyla gündeme getirilmiş olabileceği şüphesini de uyandırmış. Havacılık uzmanlarına göre pilot marifetiyle uçmak için tasarlanan bir uçağın otonom olarak görev icra edebilmesi için ilave ekipman kurulumuna ihtiyacı var. Araç silah, uçuş sistemleri ve sensörlerinin yönetilmesi için ihtiyaç duyulan bu ilave ekipmanı tek kişilik Su-57’de konumlandırmak pek mümkün değil. Bu yüzden uzmanlar, bahsi geçen Su-57’nin ya iki kişilik kokpit tasarımına sahip bir uçak olabileceğini ya da aracın uzaktan kontrol edilmiş olabileceğini ifade etmiş.



    Bakalım önümüzdeki günlerde söz konusu iddialar ile ilgili yeni haberler gelecek mi?








  • Kim inanır Kadir inanır. Böyle ülkelerin devlet televizyonlarında yapılan haberlerin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıkar her zaman. En büyük kötülük de devamlı kendi vatandaşını gazlamak, neysen o sun işte.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Portraitclub -- 22 Mayıs 2020; 11:0:36 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Portraitclub

    Kim inanır Kadir inanır. Böyle ülkelerin devlet televizyonlarında yapılan haberlerin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıkar her zaman. En büyük kötülük de devamlı kendi vatandaşını gazlamak, neysen o sun işte.
    Bence çok ütopik bir şey değil. Sonuçta hali hazırda sihalar gayet insansız uçabiliyor. Pistten uzaktan kontrolle kalkıp hedefini vurup piste iniş yapıyor aynı sistemin entegre edileceği bir savaş uçağı fikri neden imkansız olsun ki?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu haberlere her zaman şüphe ile yaklaşmak gerekiyor. Özellikle de birçok bilgi paylaşılmamış, kaynakalar anonimse. Rusya'nın başı çektiği birçok ülke günümüzde psikolojik bir mücadele halinde. İnsanların kafasını bulandırıp neyin gerçek, neyin yalan olduğunu anlayamayacakları bir ortam yaratıyorlar.

    Ayrıca uzaktan kontrol ile tam otonom uçuş tamamen farklı şeyler. Bunlar olmaz diye bir şey yok ancak böyle önemli bir haber bu kadar desteksiz olarak duyurulmaz diye düşünüyorum.

  • Yalan. Bukadar başarısızlıktan sonra tribüne oynuyor.

  • maho2306 kullanıcısına yanıt
    insanlı savaş uçaklarının yanında iha/siha lar oyuncak. su57 nin insansız uçması demek ayrı bir boyut. daha ülkeler adam gibi siha ları üretemezken (misal fransa) 5. nesil uçakların insansız uçurulması şu an için hayal. tabi gelecekte muhakkak olur ki zaten gidişatta o yönde. 5. nesil savaş uçaklarına da insanlı son uçak denmesinin sebebi o.

  • Niye pilotları insan değil miymiş bunların?
    Madem böyle iddian var koyarsın videosunu biz de "vay be yapmış lan adamlar" deriz.
    Normalde olmayacak birşey değil çünkü ABD geçmiş senelerde F-16 uçurdu bu şekilde.

  • kendi vatandaşını insandan saymayan bir ülke için normal bir iddia.

  • Hadi ordan. Baktılar itibar gidiyor. Rus tenekeleri. Şunlara nasıl olurda siyasi olarak yakınlık kurdu hükümet hala anlamış değilim.

  • Otomatik iniş özelliği Rus savaş uçaklarında uzun zamandır var. Yani pilot bir sebepten dolayı (şuur bulanıklığı vs.) otomatik iniş düğmesine bastığında uçak kendiliğinden kalktığı alana dönüp iniş yapabiliyor. Rus uçakları uçuşun en zor bölümünü otonom yapabildiğine göre diğer kısımlarını da yapabilir. su-57' lerin teknik alt yapısı da başından beri robotik uçuş dikkate alınarak oluşturulduğu için ilave ekipmanı kokpite koymak gibi bir zorunlulukları yok. Başka bir yerine yerleştirmişlerdir...

  • Rusya bundan onyıllar önce Venüs gezegeni yüzeyine uzay aracı indirerek görüntü almayı başardı.Bu günümüzde bile çok zor. Günümüz teknolojisiyle otonom iniş kalkış seyir hatta saldırı yapan bir savaş uçağı yapmaları zor değil.
    Türkiye nin MMU üzerinde çalışmalarını sürdürürken bir taraftan insansız savaş uçağı çalışmalarına başlaması doğru bir yaklaşım olur.

  • Adamların SU 57 gibi bir uçağı yaptığına inanıyorsunuz da İnsansız uçurabileceklerine mi inanmıyorsunuz?

  • quote:

    Orijinalden alıntı: alaz1903

    Adamların SU 57 gibi bir uçağı yaptığına inanıyorsunuz da İnsansız uçurabileceklerine mi inanmıyorsunuz?
    Güzel yerden vurdun
  • rusya gunes batidan batar dese, soyle gozucunla doguyu kontrol edeceksin. her devlet yalan soyler ama pek azi rusya gibi yalani sistematik bir devlet politikasi haline getirmistir. hatta doktirinleri sudur: tek yalan soylersen yalanci olursun, her kaynakdan surekli yalan haber pompalarsan manupule etmis olursun.

  • alaz1903 kullanıcısına yanıt
    Daha yapıldığı yok yalnız, test aşamasında

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: fxmaster

    Rusya bundan onyıllar önce Venüs gezegeni yüzeyine uzay aracı indirerek görüntü almayı başardı.Bu günümüzde bile çok zor. Günümüz teknolojisiyle otonom iniş kalkış seyir hatta saldırı yapan bir savaş uçağı yapmaları zor değil.
    Türkiye nin MMU üzerinde çalışmalarını sürdürürken bir taraftan insansız savaş uçağı çalışmalarına başlaması doğru bir yaklaşım olur.
    Yine buran isimli bir uzay mekiği yapıp insansız yollayıp geri getirmişlerdi yanlış hatırlamıyorsam.

    Haber doğru veya yanlış ama günümüz şartlarında çok da şaşılacak bir şey değil rusya için.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: olağan_şüpheli

    Yine buran isimli bir uzay mekiği yapıp insansız yollayıp geri getirmişlerdi yanlış hatırlamıyorsam.

    Haber doğru veya yanlış ama günümüz şartlarında çok da şaşılacak bir şey değil rusya için.

    Alıntıları Göster
    Buran uzay mekiği programı Sovyetler birliğinin çökmesine yakın bir dönemde yapıldı. Proje Ukrayna nın havacılık ve metalurji endüstrisinin de muazzam bir gelişim göstermesini sağladı. Antonov AN225 gibi şuanda hala daha büyüğü yapılamamış olan dünyanın en büyük kargo uçağı buran uzay mekiğini taşımak için Ukrayna menşeli antonov tasarım bürosu tarafından yapıldı.
    640 tonluk maksimum kalkış ağırlığı olan bu uçağın uçamayacağını savunan mühendislerde vardı.
    Bu arada Sovyetler çöktüğünden İngiltere fırsatçılık yaparak buradaki knowhow ı çok komik sayılabilecek bir paraya elde etti. Bu dönemde Türkiye biraz gözünü açsa füze teknolojisi,uzay sanayisi,askeri ve yolcu uçağı teknolojisini neredeyse bedavaya sovyetler birliği ülkelerinden transfer edebilirdik. Türkiyede knowhow ın yüksek teknoloji üretmenin veya transfer etmenin önemi ve kıymeti malesef hiçbir dönemde anlaşılamadı.
    Biz Türkiye olarak başkalarının birşeyleri yapamamasını ümit etmektense kendimiz daha üstününü yapma çabasına girmeliyiz.
    Türk havacılık endüstrisi için akıncı,hürkuş çok önemli aşamalar.Hürjet de yerli motorla uçarsa bu da çok önemli bir aşama olacak ve milli muharip uçak projesinde yolu yarılamış olacağız.
    Bir havacılık tutkunu olarak bu projeleri heyecanla takip ediyorum. Ayrıca pilot lisans maliyetlerinin devlet okulları ile düşürülerek ülkemizde pilot sayısının arttırılması gerektiğini düşünüyorum.Hürkuş ile bu eskisine göre çok daha kolay.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fxmaster -- 27 Mayıs 2020; 2:0:38 >




  • Sorun Yapıp Yapmadıkları değil yapmışlardır yapmasına ama su 57 35 milyon dolar bir siha olsa olsa 8-10 arasıdır 3 siha parasına 1 su 57 alabiliyorsun uzaktan kontrol etmek istese rusya siha basar direkt. Telefonlarda olan asla kullanılmayan özellikler gibi su 57 de uzaktan kontrol olması

  • Bizde insansız olarak yeni nesil uçak tasarladık,fuarlarda maket olarak sergiliyoruz:D

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.