Şimdi Ara

ROKETSAN açıkladı: İkinci kez uzaya çıkıyoruz

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
55
Cevap
0
Favori
1.159
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • Türk savunma sanayisinin lider şirketlerinden olan Roketsan, uzay araştırmalarında önemli aşamalar kat etmeye devam ediyor. Bugün bazı açıklamalar yapan Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, bu yıl sonuna doğru ikinci kez uzaya roket göndereceklerini duyurdu.



    Türkiye'de yörünge roketi çalışmaları son yıllarda büyük ivme kazanmış durumda. Geçtiğimiz ay yapılan resmi bir açıklamada, Roketsan tarafından geliştirilen bir deneme roketinin 2018 yılında 130 kilometrelik irtifaya ulaşarak uzaya çıkmayı başardığı duyurulmuştu. Roketsan böylece Türkiye tarihinin uzaya ulaşan ilk roketini üretmiş oldu.



    Askeri füzeler ve uzay roketleri aslında temel anlamda çok benzer teknolojilere sahip. Örneğin ABD, uzay roketlerini bir askeri teknoloji olarak değerlendiriyor ve ülkesindeki SpaceX, Blue Origin gibi roket firmalarının yabancı uyruklu eleman çalıştırmasına izin vermiyor. Türkiye de şu anda ROKETSAN gibi değerli bir şirkete sahip, ROKETSAN'ın bu bilgi birikimi ve uzmanlığıyla uzay teknolojilerine giriş yapmaması beklenemezdi.



    Türkiye uzay ligine katılacak



    Murat İkinci şimdi Roketsan'ın işi bir kademe daha ileriye götürmek istediğini söyledi. İkinci'nin ifadelerine göre bu yılın sonunda, yeni teknolojilerin deneneceği ikinci bir fırlatma gerçekleşecek. İkinci önümüzdeki bir-iki yıllık süreçte ise Türkiye'nin kendi uydusunu kendisi uzaya fırlatabilen ülke sınıfına gireceğini belirtti.



    Murat İkinci, şöyle konuştu:



    "Yıl sonu itibarıyla yeni denememizi gerçekleştireceğiz. Önceki fırlatmada deneyemediğimiz ve bu süre içinde geliştirdiğimiz itki sistemlerinin, manevra kontrol sistemlerinin, itki yönetim sistemleri üzerindeki bazı aviyonik sistemlerin test ve denemeleri yapılmış olacak. Bundan sonraki aşamada ise ilk hedefimiz, kısa süre içinde 100 kilogramlık bir yükü 400 kilometredeki yörüngeye yerleştirebilecek ve ülkemizi 'kendi uydusunu kendi yörüngesine yerleştirebilecek ülke' statüsüne eriştirecek çalışmanın tamamlanması olacak. Bunun için de özellikle yakıt teknolojileri konusunda ROKETSAN kendi imkanlarıyla ve endüstrinin bütün imkanlarını kullanarak geliştirme yapıyor. Buradaki temel gaye, tamamen kendi mühendislerimizle, ekosistemimizle, partnerlerimizle böyle bir çalışmayı nihayetlendirebilecek aşamaya gelebilmek."



    Türkiye uzayda yeni bir oyuncu



    Gidişata bakıldığında Türkiye'nin bu çalışmalardan çok başarılı sonuçlar elde edebileceğini söylemenin mümkün olduğunu vurgulayan İkinci, "Türkiye uzayda yeni bir oyuncu. Aradaki mesafeyi kapatabilmesi için çok yoğun bir çaba içinde olması lazım. Çünkü çok temel teknolojileri milli ve yerli olarak gerçekleştirebilmek için çok fazla insan gücü ve çalışmaya ihtiyacımız var. Gelinen noktada ROKETSAN, SSB'nin ve Türkiye'nin uzay programına olan taahhütlerini yerine getirdi. Bundan sonraki aşamalarda da taahhütlerini zaman kısıtları da dahil olmak üzere, yerli ve milli imkanlarla geliştirmeye devam edecek." ifadelerini kullandı. 



    Uzaya erişim noktasında hem Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılamayı hem de uluslararası alanda çok saygın bir uzay şirketi olmayı hedeflediklerini dile getiren İkinci, teknoloji geliştirme çalışmalarının yanında uzaya erişimi sağlayacak mühendislik ve insan gücünü oluşturmak üzere de çalışmalar yürüttüklerini ve bu sayede Türkiye'nin uzay programının çok hızlı şekilde ilerleyeceğine inandıklarını kaydetti.



    1-2 sene içerisinde ilk roket tamamlanacak



    Şirketin uzay teknolojilerine yönelik yatırımlarına ilişkin de bilgi veren İkinci, şu değerlendirmede bulundu:



    "Bundan sonraki aşamalarda üst seviye hedefleri yerine getirmek üzere çok ciddi yatırımlar altına girilecek. Bunların bir kısmı şu anda devletimiz tarafından destekleniyor. Sayın Cumhurbaşkanı'mız ve SSB bu işin ciddi destekçilerinden. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın vermiş olduğu talimatlarla yatırımlarımızı hızlandırdık. Bundan sonraki 1-2 sene içinde özellikle 400 ve 400 kilometre ötesindeki yörüngelere ulaşabilecek büyük motorları yerli ve milli imkanlarla geliştirmek üzere çok ciddi bir yatırım programı içindeyiz. ROKETSAN mevcut kabiliyetlerin çok daha üst düzeye çıkartılacağı, çok daha büyük ve güçlü motorların yerli ve milli imkanlarla gerçekleştirileceği bir yatırım planlaması içerisinde. SSB ve Cumhurbaşkanlığımız koordinasyonunda yol haritasını oluşturuyor. Bu yol haritası işlemeye başladı. Önümüzdeki dönemde çok daha üst seviye motor, itki ve roket sistemlerinin geliştiğini ve bunların sahada operasyonel olarak çalıştığını göstereceğimiz bir süreç bizleri bekliyor."



    Bunların ciddi yatırımlar olduğunu, uzay programlarının milyarlarca dolarlık kaynak gerektirdiğini belirten İkinci, son 5-6 yılda Türkiye'nin özellikle bu konuya kaynak ayırma ve kaynağı harekete geçirmede herhangi bir eksiklik hissettirmediğini söyledi. İkinci, "Bundan sonraki dönemde de sıkıntı olacağını düşünmüyoruz. Çalışmalar tüm hızıyla devam edecek." dedi.




  • Asıl ce-ha-let dolarla olayları karıştırmak


    2013 dolar 1,78Tl , faiz 4.75 aynı hükümet ,ama o zaman SİHA ların yoktu


    Hergün bomba hergün basılan karakol verilen şehit haberleri duyuyordun


    Bunlar kesildi mi kesildi , Suriyede çoğalıp gelebiliyorlar mı yok abd rusya istediği gibi at koşturuyor mu yok


    Libya da var mısın varsın ,doğu akdenizi parselledin mi parselledin , fransa kuyruğunu kıstırıp gitti mi gitti ,natoyada şikayet etti fransız gemisini istese batırır kitlediler diye :)


    Ermenistan kılını kıpırdatıyor mu yok ,neden biz varız ,


    Diğer sayfalarda milletin 300-400binlere araba aldığını göre göre açız öldük bittik diyosun 90 ları görmediğin belli


    Evet ekonomi 2013 gibi zirvede değil ,darbe sonrası 2018 gibi bile değil ama istediğini bulabildiğin dünyanın pandemiyle kavrulduğu dönemde araba alma kuyruklarında avm kuyruklarındasın anlamasan da aslında savaş ekonomisindesin ve bu atılımlar yapılmasaydı keşke dolar 100Tl olsaydı da vatanım olsa diyecektin ,nasıl 2001 krizi sonrasını bunlar sarıp ülkeyi ayağa kaldırdıysa yine düzelir belki 5 sene sürer ama toparlanır arapça nutuk dağıtanlar mı doları düşürecek :))


    Biz artık oyun kurucuyuz varsın dolar 10Tl olmuş ,Dedelerimiz kanlarını canlarını vermiş kardeşlerimiz şehit olmuş sen kalkmışın dolara takmışın isterse 20Tl olsun ama kimse bize yan bile bakamasın ben bundan yanayım ne fransa ne rusya ne abd , anca ekonomiden saldırırlar artık savunması zayıf Türkiye yok ..

  • tamam

  • Yerli roket göklerde

  • 2023 de herşeyi yapıyoruz sözde,dolar 8 e dayandı ama

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • th9 T kullanıcısına yanıt

    Dolar sana mı dayandı ?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 400 km dikine çıkacak roket yapılbiliyorsa balistik füzede yaparık yüksek irtifa ya çıkan hava savunma füzeside yaparık

  • quote:

    Orijinalden alıntı: torabi

    Dolar sana mı dayandı ?

    Ona dayanan belli ama biz ona nasıl dayanıyoruz ben hala onu anlamıyorum




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi addidas_85 -- 14 Ekim 2020; 15:9:36 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • torabi T kullanıcısına yanıt
    hahaha hala savunuyosunuz bide,bir daha seçilip ülke tamamen yok olunca sizde yerli arabanızın resmine sarılırsınız

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Diğer ülkeler alışverişe çıkar gibi uzaya çıkıyor biz daha 2.kez çıkıyoruz helal olsun.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Roketsan 88 yılında kuruldu hangi hükümet olsa yapılacak şeyler bunlar boş yapmayın. Burada hükümete giydiyorsanız o propagandayı yemişsiniz demektir...

  • th9 T kullanıcısına yanıt
    Senin gibilere dolar dayıyarak böyle işlerle uğraşmayın çiftçisiniz çiftçi kalın diyolar sizde emriniz olur diye esas duruşa geçiyosunuz

  • tokatli6061 T kullanıcısına yanıt
    ne diyon kanka,dolar hergün artıyor ve ekonomi her gün dahada kötüleşiyor,ekonomi iyi olmadıktan sonra bunların sonuda gelicek



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi th9 -- 14 Ekim 2020; 15:50:54 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • mokoko_TR kullanıcısına yanıt
    Uzay araçları dikine değil eğik yörünge ile fırlatılır dostum.

  • BekirHan kullanıcısına yanıt
    ne kadar eyik ?

  • genç muhalifler rahatsız.

  • th9 T kullanıcısına yanıt
    kankaaa bunlarlamı dolar 1 lira o
    lacak ?

  • mokoko_TR kullanıcısına yanıt
    kankası chp hakkında tek bir laf etmedim,hükümeti eleştirince direk chpyi örnek gösteriyosunuz baymadımı artık bu vizyonsuzluk

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bazı şeyler zaten biliniyor. Bütün teknolojiyi baştan keşfetmiyorsun. Sıfırdan roket yapmıyorsun. Mevcut bilgi birikimi ve teknoloji üzerine koyuyorsun. Çok geç bile kalınmış çalışmalar.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • th9 T kullanıcısına yanıt

    Savunma yok birader .dolar 8 e dayandı diyorsun 8 davacı değilken sen niye 8 in adına konuşuyorsun? Merak ettim belki bilmediğimiz şeyler var. acaba dolar 8 in yerine sana mı dayandı diye meraklandım ???




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi torabi -- 14 Ekim 2020; 17:55:24 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • torabi T kullanıcısına yanıt
    kanka devam böyle,cebindeki para eriyor ama sıkıntı değil zaten biz simit ekmek yeriz yeter bize teknoloji filan hep gevur işi napıcaz biz teknolojiyi pehh şükür ediyim en iyisi

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.