Şimdi Ara

RESİM TELİF HAKKINI RESİMDE BAZI OYNAMALAR YAPARAK DEĞİŞTİREBİLİR MİYİM

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
259
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle foruma yeni girdim pek kuralları bilmiyorum yanlış birşey yaparsam affedin :D


    Oyun yapmayı düşünüyorum 2D bir araba oyunu olucak yapacağım oyunda çok fazla araba görseli olmalı bu görselleri internetten bulacağım

    ama görsellerin telif hakları hakkında pek bir bilgim yok.


    Sorum: İnternet'teki bir görseli bazı değişiklikler, oynamalar yaparak değiştirsem yani tam kopyalamadan kullansam bu resmin birebir olmadığı

    için telif ile ilgili bir sorun yaşarmıyım.

    Yapacağım değişiklikler arka plan silme ve pixelleştirme gibi şeyler.


    Siz söylemeden söyliyeyim internette telifsiz görsel bulabileceğim siteleri biliyorum ama istediğim görseller oralarda mevcut değil.


    ŞİMDİDEN İLGİLENDİĞİNİZ VE VAKİT AYIRIP BAKTIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.








  • Değiştirmek çözüm sağlamaz yakalanırsanız telif sorunu yaşarsınız. Otomobillerin fotolarını kendiniz çekseniz bile oyunda izinsiz kullanamazsınız çünkü dizaynları patentli. Ancak bazı oyunlardaki gibi dizaynları ve markaları tanınmayacak şekilde değiştirip kullanabilirsiniz.

  • Cevap yazdığınız için teşekkür ederim.


    Peki pixelleştireceğim için dizayn farkı olmazmı(yani birebir olduğu fazla anlaşılmaz ise) bide marka kısmını kapattıklarını

    gördüm bende kapatır yada siyaha boyarsam olurmu.


    Çekmek bile sorun çıkarıyorsa çekip google'a atıyorum bmw fotosu koyan o kadar insan var.

    Bide 3d oyunlarda nerdeyse birebir dizayn ile model koyuyorlar isimleri bile değiştirmiyorlar o nasıl oluyor????

    (Mobil için oyun çıkaracağım)




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CXXSS -- 5 Aralık 2020; 18:22:53 >
  • CXXSS C kullanıcısına yanıt

    Elinizdeki dizayn orijinal dizayn ile benzerlikler göstermemeli, orijinal dizayn'ın değiştirilmiş olduğu anlaşılamamalı. Oyunlarda kullanılan orijinal dizaynlar izinli, izin almayanlar zaten dizaynı ve markayı değiştirip kullanıyor veya konuyu bilmiyorlar ve risk aldıklarının farkında değiller. Foto çekmekten kastım kendiniz foto çekip oyunda kullanırsanız anlamındaydı. Sonuçta telif konusu sandığınızdan daha riskli ve herhangi bir dava açılırsa telifli materyalleri oyundan kaldırdım deyip sıyrılamazsınız ciddi rakamlar ödemek zorunda kalabilirsiniz. Çok basit bir örnek vereyim, Penguen dergisi forumlarda paylaşılan tek bir karikatür için dava öncesi uzlaşmada 20.000 TL ücret talep edebiliyor, dava açılırsa bu rakam 2-5000 TL civarlarına inebilir fakat tek bir karikatür paylaşımından dolayı avukat ve mahkeme masrafları dahil edildiğinde binlerce lira ödemek zorunda kalınabilir.

  • Cevapladığın için teşekkür ederim bu resimleri yani mesela biri bmw resmi çekmiş diyelim ben sadece çeken kişiden izin alırsam yeterlimi sonuçta dizayn falan direk BMW ye ait bir sıkıntı yaşarmıyım ve nasıl kurtulabilirim çünkü oyunu oynayacak kişilerin direk bu bmw nin şu modeli bu audi nin şu modeli demesini istiyorum.



    CEVAP VERİP ZAMANINI AYIRDIĞIN İLGİLENDİĞİN İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: CXXSS

    Cevapladığın için teşekkür ederim bu resimleri yani mesela biri bmw resmi çekmiş diyelim ben sadece çeken kişiden izin alırsam yeterlimi sonuçta dizayn falan direk BMW ye ait bir sıkıntı yaşarmıyım ve nasıl kurtulabilirim çünkü oyunu oynayacak kişilerin direk bu bmw nin şu modeli bu audi nin şu modeli demesini istiyorum.



    CEVAP VERİP ZAMANINI AYIRDIĞIN İLGİLENDİĞİN İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.

    Bakın şunu anlamanız lazım, sizin kullanacağınız şey adamın çektiği fotoğraf değil. Yani adamın çektiği fotoğrafı tabelaya koyacağım deseniz tamam ama siz fotoğrafa bakıp BMW'yi yapacağım diyorsunuz. Bundan dolayı muhattabınız BMW oluyor. Bundan dolayı kullanamazsınız. Adamlar zamanında bizim arabamız parçalanmış gözükemez deyip film stüdyosuna tekrar sahne çektirmiş adamlar.


    İzin alıp fotoğraf bile kullansanız yazılı onay, muaffakiyetname gibi şeyler gerekiyor. Çünkü bir ay sonra adam size dava açarsa kimse ''bana söz verdi'' lafıyla ilgilenmez. Evrak, yazışma gibi şeyleri göstermeni ister.


    Telif durumları bıçak sırtıdır. Mesela yazı karakterlerinin normalde lisansının alınıp kullanılması gerek ama Türkiyede çalışan çoğu reklam ajansı fontları warez diye tabir ettiğimiz illegal şekilde temin edip kullanır. Dünyanın göz önünde olan bir kampanya olmadığı ya da şikayet edilmediği (farkedilmediği) sürece de çoğu zaman üretici firmanın bile haberi olmaz ve kullanmaya devam ederler. Öte yandan zamanında Harlem Shake'i Turkcell reklamında kullandı diye hem reklam yayından kaldırılmış hemde yüklü bir miktar para cezası ödemek zorunda kalmışlardı. Bir benzeride bir boğaz pastili firmasının reklamında sırf solist detone olunca Led Zeppelin şarkısından kısa bir bölüm söyledi diye aynı şekilde hem reklam kaldırılmış ve para cezası ödemek zorunda kalmışlardı. Kısacası telif işleri şakaya gelmez. Bir anda kendini kaosun içinde bulabilirsin.


    ''Gelip beni mi bulacaklar, nereden farkedecekler'' diyebilirsin. Aynı şeyi bu pastil reklamını yapanlar da demişti sonrasında, ''Biz Türkiyede avukatları olduğunu bile bilmiyorduk, hemen reklamı kaldırmak zorunda kaldık'' diye açıklama yapmışlardı.


    Senin yapman gereken, araçları mümkün olduğu kadar farklılaştırmanın yollarını aramak. Yapılan diğer işlerde nasıl bir yol gitmişler onları inceleyip etüt et.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cüheyir -- 19 Şubat 2021; 12:42:5 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.