Şimdi Ara

RAW olan harddisk için acil yardım

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
1.600
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar 750gb'lık (600ü dolu) toshiba taşınabilir harddiskim raw formata dönüştü. Yaklaşık 5 senelik harddisk. Denemediğim program izlemediğim video kalmadı. Son çare olarak buraya yazıyorum. Harddisk öyle bir hale geldi ki taktığımda bütün bilgisayarı kastırıyor. Ne yapacağımı şaşırdım, içindekiler çok önemli değil filmdir müziktir geri dönüşü olacak şeyler. Ancak ihtiyacım olan depolama alanı. Bilgisi olan aydınlatırsa çok sevinirim.

    Deneyip sonuç alamadığım yöntemler:

    -Dos ekranından chkdsk komutu
    -Easeus partition yazılımı
    -wizard recovery yazılımı
    -partition recovery yazılımı
    -Türkçe içerikle konuya çözüm arayan bütün siteler

    Lanet olsun böyle arızaya, bir elektrik kesintisi yüzünden haftalardır uğraşıyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Linux ortamında denedin mi hiç?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam eğer ki dediğiniz gibi sadece alanı kullanmak içinse 2 yol tavsiye edebilirim. Yalnız her ikisinde de diskte bulunan herşey gider.

    1. Yol : Başlattan komut istemini ( cmd ) yönetici olarak çalıştırın. Açılan siyah ekrana ''diskpart'' yazın enter yapın. DISKPART> bu işaret çıkınca ''list disk'' yazın. Bilgisayara takılı olan diskleri listeleyecek. Disk 0 - Disk 1 - Disk 2 şeklinde diskleri boyutları ile görürsünüz. Bu kısımda iken işlem yapmak istediğiniz diski seçmeniz lazım. Diyelim ki işlem yapacağımız disk '' Disk 1'' olarak görünüyor. Onu da diskin boyutundan anlıyorsunuz. Yani disk 1 karşısında 750 gb yazar. Artık sizde disk numarası ne ise onu seçmeniz lazım. Uzatmadan o kısmı anlatayım. Disk 1 sizin sileceğiniz disk olsun. Komut şöyle olacak ''select disk 1'' bunu yazıp enter yaptığınızda disk 1 in seçildiği belirten succes ya da select disk gibi bir yazı çıkarsa disk seçilmiş demektir. Burdan sonra ''clean'' yazıp enter yapın. İşlem bittiğine dair uyarı gelince disk silinmiş demektir. Daha sonra exit tekrar exit yazarak pencereyi kapatın. Daha sonra bilgisayarıma sağ tık yapıp yönet diyin. Açılan yerden disk yönetimini seçin ve silmiş oldğunuz diske sağ tık yaparak yeni sürücü harfi ve yolu atayarak ntfs olarak diskinizi oluşturun.

    Kısaca : başlat / çalıştır / cmd / diskpart / list disk / select disk ( disk numarası - örnek : select disk 1 ) / clean / exit / exit

    Sonra disk yönetiminden disk ayarını yapın.

    NOT: Sakın yanlış diski seçmeyin sistemi ya da diğer diskleri silebilirsiniz.


    2. Yöntem ise Linux ortamında gparted veya benzeri bir program ile yeniden silip ntfs olarak biçimlendirebilirsiniz. Bunun için ya live cd olan bir Linux ( mint olabilir ) ya da Linux kurulu bir pc lazım. En basiti usb ye mint kurun onu canlı ortam olarak çalıştırıp gparted ile biçimlendirebilirsiniz. Zaten mint içinde biçimlendirme araçları bildiğim kendinden kurulu geliyor.

    İlk yöntemde ayrıntılı yazmaya çalıştım eğer ki kafanızı karıştıran bir durum varsa TW ile bağlanıp yardımcı da olabilirim.




  • Hocam Linux hiç kullanmadım.
  • MexeSs kullanıcısına yanıt
    Çok teşekkür ederim hocam eksik olmayın. Birazdan deneyeceğim.

    Cmd ekranından chkdsk komutunu yaptığımda dosyalar için corrupted uyarısı geliyor, zannedersem tümü gitmiş dosyaların. O yüzden silinmelerinin pek önemi kalmadı diye düşünüyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Carlsberger

    Hocam Linux hiç kullanmadım.

    Bi makalede raw diskin içindeki verilerin slax live göründüğü ve kurtarıldığını okumuştum.

    Slax live ı iso olarak indirip, bunu rufus programını kullanarak usb belleğe bootable olarak yazdırıp, pcyi bu aygıttan başlat. Masaüstü açılınca başlat menüsünden raw olmuş diski seç ve açmaya çalış bakalım

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • MexeSs kullanıcısına yanıt
    DiskPart has encountered an error: Bir G/Ç aygıt hatası nedeniyle istek yürütülemedi.
    See the System Event Log for more information.


    Bu hatayı verdi Hocam.
  • Slax iniyor hocam deneyeceğim
  • Carlsberger kullanıcısına yanıt
    Hocam o hatayı genelde disk ya da bağlantı sorunlarında verir. Burdaki disk sorunu raw olması değil mekanik ya da farklı yazılımsal sorunlar olabiliyor. Size tavsiyem sadece o disk ve sistemin kurulu olduğu disk bağlı kalsın. Daha sonra psu dan gelen farklı bir enerji kablosu ile farklı bir sata kabloyu kullanın ve sata kablosunu da farklı bir sata girişe takıp tekrar deneyin diskpart komutunu.
  • Ne yaptıysam fayda etmedi. Disk taşınabilir ve laptop kullanıyorum @MexeSs hocam. Güç bela disk yöneticisine girdiğimde raw olarak gösteriyor diski.
  • Carlsberger kullanıcısına yanıt
    Peki hocam diske sağ sağ tık yapınca biçimlendir falan yazıları çıkıyor mu ? Çıkıyorsa eğer önce fat daha sonra ntfs olarak biçimlendirmeyi bir deneyin. Birde diski bilgisayara bağlayın daha sonra normal format atar gibi usb ya da cd den kurulum başlatın ve harici diskinizi format atma ekranındaki disk listesinde görürse ordan format cd si biçimlendirmeyi deneyin. Yalnız sadece o diski biçimlendirin o kadar, biçimlendirme bitince cd yi çıkartıp sisteminizi normal şekilde başlatıp kontrol edin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MexeSs -- 10 Mayıs 2017; 20:50:21 >
  • MexeSs kullanıcısına yanıt
    Hocam hangi işlemi başlatırsam başlatayım 1 dakika kadar işlemi yapıyor ardından mutlaka hata verip iptal oluyor işlem. Sanırım biraz da ben bozdum farklı farklı sürekli bişeyler deneye deneye. Sanırım çöp oldu harddisk.
  • Sorununuz hala devam ediyor mu bilmiyorum ancak RAW hddler linux ortamında kolaylıkla açılabilir ve dosyalarınızı kurtarabilirsiniz.
  • Testdisk diye komut satırından çalışan bir program var. Benim de başıma yeni geldi, Testdisk'le kurtardım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Carlsberger

    Hocam hangi işlemi başlatırsam başlatayım 1 dakika kadar işlemi yapıyor ardından mutlaka hata verip iptal oluyor işlem. Sanırım biraz da ben bozdum farklı farklı sürekli bişeyler deneye deneye. Sanırım çöp oldu harddisk.

    Hocam o zaman ya diski linux ortamında biçimlendireceksiniz ya da diski farklı bir bilgisayarda size anlatılan yöntemlerle biçimlendirmeyi deneyeceksiniz. İlk mesajımda da belirttiğim gibi ilk tercihiniz Linux olsun. Sizde olmayabilir, Linux a çokta yabancı olabilirsiniz ancak çevrenizde illaki ilgisi alakası olan birilerini bulabilirsiniz. En son ise bi servise başvurmanız gerekebilir.
  • Carlsberger kullanıcısına yanıt
    Diskin dışındaki kabını çıkarıp sata ile bağlantı kurmayı deneyin. Burada bir pc gerekecek işte. Bu arıza diskin içindeki usb çevirici karttan da olabiliyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.