Şimdi Ara

Rastgele LED Yakmak ve Sayaçlı Display

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
1.279
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba Arkadaşlar.Bana lazım olan iki devre konusunda yardımınızı istiyorum.
    Birincisi 1 buton ve 4-5 ledden oluşuyor. Butona basıldığında ledlerden herhangi biri yanacak onlara bağlı cap. deşarj olduğunda sönecek ve butona tekrar basıldığında rastgele atanan diğer led yanacak??
    İkincisi de display e sayaç bağlayıp 90sn saydırdıktan sonra display 0 ı gösterdiğinde ya bi ses çıkacak ya bi led yanacak??
    Bana multivibratör yada flip-floplarla yapabilirim gibi geliyo ama uygulamada eksikliğim olduğundan çıkaramıyorum,fikri olan var mı?
    Herkese iyi çalışmalar..



  • Devreler basit gibi dursa da yapmadan önce düşünmek gerekiyor. Eğer digital-analog devreler konusunda tecrüben fazla yoksa işin içinden çıkamayabilirsin. En basit çözüm en ucuz microcontroller ı kullanmak da olabilir (1-2 tl birşeydir. Prgramlayıcısı biraz pahalı 20-30 tl gibi)


    1- devre
    1 den 5 e kadar sayan bir devre yaparsın. Devreyi bir sayıcı chip i yada flip floplarla yapabilirsin. Ancak ilkinde 1 den 5 e kadar saydırmak, ikincisinde clock bulmak sıkıntı olacak. Belki daha basit bir yöntemle tek chip ile yapılabilir, ancak piyasadaki chipleri bilmediğim için fazla birşey söyleyemeyeceğim.
    Buton kapasitörü charge eder. Ancak digital bir devreye capacitorun çıkışını vermek biraz sıkıntı olabilir. Bunun için voltaj belli bir değin altına düşünce hızla 5 den 0 volta inen yapılar vardı (opampla falan da yapılıyor). Ancak butona basma süren ışığın yanma süresini etkileyecektir. Butonun debounce etmesi de sorun teşkil edebilir. Düşünmek lazım.

    2. Devre
    bir tane sayaç chip şart. Daha sonra bu sayacın çıkışı binary den LED e uygun forma dönüştürülecek vs. Led in yanması içinde sayaçın sıfır çıkışı varsa bağlanabilir. Yoksa karşılaştırma ünitesi koyup ledi yakmak lazım vs.

    Dediğim gibi kolay gibi dursa da epey uğraştırıcı bir iş. Hem analog hem digital bilginin olması gerekiyor. Microcontrollerla hem daha ucuza hem daha kolay yapabilirsin (Programlayıcı parasını saymazsak)




  • Çok teşekkürler teorik olarak birkaç fikir edindim.Bilgi konusunda sıkıntı yok ama sizinde dediğiniz gibi benimde piyasadaki malzeme konusunda bilgim fazla olmayınca uygulamada tekliyorum.Önerilerinizi değerlendirip biraz araştırayım ben sonucu buradanda paylaşırım.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.