Şimdi Ara

Rahman Suresi 'O, iki doğunun ve iki batının Rabbidir'

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
387
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • 14. Allah, insanı pişmiş çamur gibi bir balçıktan yarattı.

    15. "Cin"i de yalın bir ateşten yarattı.

    16. O hâlde, Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?

    17. O, iki doğunun ve iki batının Rabbidir.(1)

    18. O hâlde, Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?

    19. O, birbirine kavuşmak üzere iki denizi salıverdi.

    20. (Ama) aralarında bir engel vardır; birbirlerine karışmazlar.

    21. O hâlde, Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?


    Selamlar,


    Bu ayetlerin tefsiri üzerine bir çok görüş var. Araştırıp genel görüşü öğrenebilirsiniz. Ben kendimce anladığımı aktarmak istiyorum. En doğrusunu Yaratan bilir.


    İnsan ve cinin yaratılmasından bahsedilen ayetlerin hemen arkasından "O iki doğu ve iki batı'nın Rabbidir" ayetinin gelmesi, bunun iç içe olan insan ve cin boyutlarındaki 2 doğu ve 2 batıya işaret edilebileceğini düşündürüyor.


    Surenin devamındaki ayetler: "O, birbirine kavuşmak üzere iki denizi salıverdi." ve "(Ama) aralarında bir engel vardır; birbirlerine karışmazlar."


    https://www.bilimveyaratilisagaci.com/2018/01/aralarinda-perde-olan-iki-deniz/


    Birbirine açılan fakat suları kesinlikle birbiriyle karışmayan denizlerin ayette bildirilen bu özelliği, okyanus bilimciler tarafından çok yakın bir zaman önce keşfedilmiştir. “Yüzey gerilimi” adı verilen fiziksel bir kuvvet nedeniyle, komşu denizlerin sularının karışmadığı ortaya çıkmıştır. Denizlerin farklı yoğunluklarından kaynaklanan yüzey gerilimi, adeta bir duvar gibi sularının birbirine karışmasını engeller.

    Elbette ki insanların, fizikten, yüzey geriliminden, okyanus biliminden haberdar olmadıkları bir devirde bu gerçeğin Kuran’da bildirilmiş olması son derece dikkat çekici bir durumdur.


    Denizlerdeki bu olayın 1400 sene önce bildirilmesinin mucize olması bir yana, bu ayetlerin önceki ayetlerle de ilişkisi olduğunu düşünüyorum.


    -İnsan ve cinin yaratılması,

    - iki doğu ve iki batıdan bahsedilmesi

    - iki deniz, aralarında engel olması


    İnsan ve cin aleminin/boyutunun içi içe olması, bunların birbirine karışmasına engel bir şeyin var olduğuna işaret ediyor Rabbimiz benim anladığım kadarıyla. Hatta bu engelle alakalı başka surelerde de işaretler olduğunu düşünüyorum.


    En doğrusunu Allah bilir, selamlar.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kuasar.p -- 14 Aralık 2020; 18:36:33 >







  • Alıntı

    metni:
    Deist olanlar diğer inançlar kısmını kullanabilirAteist olan arkadaşların bu bölümlerde herhangi bir katkısı olamaz çünkü bu bölümler sorgulama değil bilgilenme yerleri. Bilgilenmeden kastım şu bu dinde nasıldır, nedir gibi soruların bilgilendirmesi. Kısacası burası inançları karşılaştırma veya yarıştırma yeri değil.


    Yönetici arkadaş gerekli açıklamayı yapmış. Burası inançları, inançsızlıkları karşılaştırma veya yarıştırma yeri değil. @powerstorm


    Senin inançsızlığına saygı duyuyoruz. Sana da dinlere saçmalık vs. diyerek inananlara saygısızlık yapmamanı tavsiye ederiz.

  • mesaj atamıyorum?



    artık inançlı biriyim. ayarlardan güncelleme yaptım da..  



    cennet ve cehennem de diyebiliriz. ayrıca paralel evren konusuna değinebiliriz.



    bir de bir ayetden ilham alabiliriz:


    "Allah, yedi göğü ve yerden de onların benzerini yarattı…" (Talak, 65/12)


    ayetinde, benzer bir yaratılış ifade ediliyor. bu da ikinci bir doğu ve batının olduğuna dair delil olabilir. bu ayet ile bildirilenin nasıl olabileceğine dair, açıklama mahiyetinde bir siteden de alıntı yapacağım:


    Hadsen ve hissen ve istikrâen ve tecrübeten sabit olmuştur ki, bir maddede tanzim ve teşkil düşse ve o maddeden başka başka sanatlar yapılsa, elbette muhtelif tabaka ve şekillerde olur. Meselâ, elmas madeninde teşkilât başladığı vakit, o maddeden hem kül, hem kömür, hem elmas nevileri tevellüt ediyor/ortaya çıkıyor. Hem meselâ ateş teşekküle başladığı vakit, hem alev, hem duman, hem kor tabakalarına ayrılıyor. Hem meselâ oksijen hidrojenle birleştiği zaman, bu birleşmeden hem su, hem buz, hem buhar gibi tabakalar teşekkül ediyor. Bundan da anlaşılıyor ki, bir madde üzerinde işlem yapıldığında, farklı tabakalara ayrılıyor. Bu kaideye binaen denilebilir ki, Yaratan Allah’ın kudreti esir maddesi üzerinde farklı işlemler yapmaya başladığı için, elbette onda ayrı ayrı tabakalar oluşmuş ve ondan da yedi gök tabakası yaratılmıştır. (sorularlaislamiyet.com)




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi haykoatmaca -- 7 Ocak 2021; 6:37:25 >




  • 
Sayfa: 1

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.