Şimdi Ara

Radyatörüm tıkalı, hangi yolla temizlememi önerirsiniz?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
43.593
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Ustam eliyle dokunarak ve aracı test ederek radyatörün tıkanmış olduğunu söyledi. ben de radyatörü kontrol ettiğimde sol tarafında hiç sıcaklık olmadığını farkettim. boruların giriş ve çıkış yaptığı yerler ve çevresine el değmiyor ama radyatörün sol tarafı buz gibi.. termostat açtıktan sonra da durum aynı.. sözde radyatör temizleyicilerden aldım , koydum radyatöre denedim. hiçbir faydası olmadı. würth ün böyle bir ürünü var fiyatı 30-40 tl. civarı.. onu kullananlar işe yaradığını söylüyor ama ben ona vereceğim parayla radyatörcüye gidip radyatörü temizleteyim diyorum... ustam 30-40 liraya temizlerler demişti.. tabi bu konuyu araştırınca yeni yeni tabirler öğrenmiş durumdayım mesela radyötörü şişletmek, porçözle radyatör temizliği vs... tabi herbiriyle ilgili farklı görüşler de ortaya atılmış. mesela porçöz radyatörü çok güzel temizliyormuş, tabi plastik aksama temas ettirmeden, sadece radyatör sökülüp temizlenecek... ama parçöz ün veya şişletmenin radyatöre zarar verdiği , deldiği de söyleniyor.. sizlerden görüşlerinizi almak istedim. ne yapmalıyım? acaba radyatörü kendim sökmeyi deneyip, porçözle temizlesem mi? yoksa würth veya elf marka radyatör temizleyici mi kullansam veya bir radyatörcüye mi gideyim? ne dersiniz?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eranyumm -- 1 Haziran 2012; 10:57:06 >







  • Radyatörü değiştirin, ne uğraştığınıza ne de aracınızı ileri vadede riske attığınıza değmez.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aracınızın markasını ve modelini bilemiyorum ama radyatör fiyatları 100 TL'den başlıyor. Radyatör temizletmeye vereceğiniz 40-50 TL yerine yeni radyatör almayı düşünebilirsiniz. Radyatör temizleme işlemi işçiliğe göre değişir. Ustaya bağlı olarak çok temiz olabilir, kısa sürede tekrar tıkanabilir de.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: LionTech16

    Aracınızın markasını ve modelini bilemiyorum ama radyatör fiyatları 100 TL'den başlıyor. Radyatör temizletmeye vereceğiniz 40-50 TL yerine yeni radyatör almayı düşünebilirsiniz. Radyatör temizleme işlemi işçiliğe göre değişir. Ustaya bağlı olarak çok temiz olabilir, kısa sürede tekrar tıkanabilir de.

    hocam citroen xsara var bizde. benim aklımda nerden kaldıysa radyatör fiyatları 600 tl. şeklinde kalmış.. o yüzden hiç değiştirme ihtimalini düşünmemiştim. diğer arkadaşla birlikte yorumlarınızdan sonra bir kaç siteden fiyatlara baktım. benim bakmam gereken sanırım motor su radyatörü. fiyatları 170'den başlamış. ama bir sanayiyi dolaşmak lazım belki daha uyguna bulunur. 100 civarına bulmak mümkün olsa , sizlerin de tavsiye ettiği gibi değiştirmek daha mantıklı geldi. ama 200'ü bulursa biraz fazla oluyor.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: eranyumm

    quote:

    Orijinalden alıntı: LionTech16

    Aracınızın markasını ve modelini bilemiyorum ama radyatör fiyatları 100 TL'den başlıyor. Radyatör temizletmeye vereceğiniz 40-50 TL yerine yeni radyatör almayı düşünebilirsiniz. Radyatör temizleme işlemi işçiliğe göre değişir. Ustaya bağlı olarak çok temiz olabilir, kısa sürede tekrar tıkanabilir de.

    hocam citroen xsara var bizde. benim aklımda nerden kaldıysa radyatör fiyatları 600 tl. şeklinde kalmış.. o yüzden hiç değiştirme ihtimalini düşünmemiştim. diğer arkadaşla birlikte yorumlarınızdan sonra bir kaç siteden fiyatlara baktım. benim bakmam gereken sanırım motor su radyatörü. fiyatları 170'den başlamış. ama bir sanayiyi dolaşmak lazım belki daha uyguna bulunur. 100 civarına bulmak mümkün olsa , sizlerin de tavsiye ettiği gibi değiştirmek daha mantıklı geldi. ama 200'ü bulursa biraz fazla oluyor.

    Daha uygun fiyata bulunabilir tabii. Radyatörü değiştirmek kesin çözüm olur, başınızı ağrıtmaz. Ya da işçiliğine güvendiğiniz bir yere radyatörü temizletirsiniz. Daha ekonomik olur.




  • merhaba arkadaşlar, radyatör fiyatlarını araştırmaya başlamıştım aslında ama bir gün radyatör temizliği diye google'da arama yapınca bu sitedeki konuyla karşılaştım, yapan arkadaş faydası olduğunu söyleyince ben de Sirke yöntemini denemeye karar verdim..
    http://www.izmirtuning.com/forum/radyator-temizleme-onemli-ltfn-okuyun-t1690.html

    Sonuç; Bu kadarını beklemiyordum arkadaşlar ama gerçekten işe yaradı Allahın izniyle. :)

    internette bu yöntemi uyguladığını söyleyen pek fazla kimseye rastlamadım. uygulamış ve faydasını görmüş biri olarak, başkalarına da faydası olur düşüncesiyle deneyimlerimi paylaşmak istiyorum.
    ilk mesajda dediğim gibi radyatörün belki toplam 3'te 1'inde ancak su dolaşımı vardı. hararet 90 derece iken radyatörü elimle kontrol ettiğimde soğuk yerler çok belliydi. Yukardaki konuda arkadaşın söylediği şekilde uyguladım. yalnız benim araçta antifriz olduğu için önce antifrizi mümkün olduğunca bir kaba boşalttım. Sonra doluncaya kadar 1 lt. sirke ve su ekledim. 2 gün boyunca su yeterince devir daim yapana kadar o şekilde kullandım arabayı. ilk gün sonunda yaklaşık 60km. yol yapmıştım ve 1. günün sonunda radyatörün önceden kontrol ettiğim yerlerinde büyük oranda sıcak su dolaşmaya başladığını gözlemledim. yani çok şükür ki, sirke etkisini göstemişti. aslında 1.gün sonunda bile suyu boşlatmayı düşündüm ama o gün çok yağmur vardı, o yüzden o gün birşey yapmadım. 2. gün de yaklaşık 15-20 km. kadar daha yol yaptım. eve gelip suyun soğumasını bekledim ve içindeki suyu boşalttım. 2 .gün sonunda çok şükür radyatörün her yerinde su dolaşımı başlamıştı.. yalnız içindeki sirkeli suyu tamamen temizlemek için 30-40 lt. kadar su harcamam gerekti çünkü radyatörün altındaki hortumu çıkarınca sadece su haznesi, radyatör ve bazı hortumlardaki su boşalıyor. motorun üstünden dolaşan su gelmiyor.. o yüzden çok defa doldur başlat yapmam gerekti.. tabi mutlaka su koyduktan sonra hararetin 90'a çıkması ve fan açmasını beklemek gerek veya suyunu doldurup arabayla bir iki tur atmak lazım.. asıl sirkeli su fan açınca çıkıyor. her neyse sirkenin iyice temizlendiğine kanaat getirince su ve önceden kalan antifrizli suyu ilave ettim. bugün de ilk defa kullandım aracı , soğutma suyu yaklaşık 1 lt. kadar eksik olmasına rağmen yolda çok nadir bir kaç defa 90'un üstünde fan açtı.. eskiden olsa hararet 95'i rahat görüyordu. şu an eksik kalan 1lt.lik soğutma sıvısını da ilave ettim. (bilmeyen arkadaşlar için, ilk başta koyduğunu su , devir daim yapıp her yere su gidince azalıyor, o yüzden 1 lt. kadar eksik kalmış su).

    bu arada alüminyum radyatörler de şişletme çözüm olmuyormuş diye yorumlar okudum, şişletip radyatöre antifriz koyulduktan sonra, yapılan yerlerinden kaçırmaya başlıyormuş hatta bir vatandaş bu yüzden yolda kaldığını yazmış.. o yüzden şişletme, kimyasal maddeler koymak yerine, daha az zararı olma ihtimalinden dolayı sirke daha mantıklı bir uygulama.
    Sonuç olarak arkadaşlar radyatör açıcılardan vs. hiç kullanmaya gerek yok. sirke iyi bir çözüm olabilir..

    sirke yorumlara göre asetik asit içeriyormuş ve çok fazla uygulanırsa plastik boruları sertleştirebilir şeklinde yorumlar vardı. o yüzden 2 günden fazla durdurmanızı tavsiye etmem. hatta 1 günde faydasını görürseniz o bile yetebilir duruma göre. 3 lt. civarında su varsa, 1 lt. civarında da sirke vardı. dolayısıyla saf sirke olmayıp sulandırıldığı için, kısa süreli uygulamada plastik aksama doğrudan zarar vereceğini söylemek çok mümkün değil şahsi fikrim. ama dediğim gibi 2 günden fazlasına da gerek yok. tabi burda 2 günde kat ettiğiniz yol da önemli..

    dikkat edilmesi gereken başka bir noktada , aracı 2 gün boyunca sirkeli su ile kullandım. bu süreçte hararetin normalden hızlı şekilde arttığını gördüm. bunun nedenini tam bilemiyorum ama sirkenin kaynama noktası 100 derecenin altında ise bu da soğutma sıvısının hızlı bir şekilde ısınmasına neden olabilir düşündüm.. her neyse aracınızı sirkeli su ile kullanırken hararet göstergesine daha fazla dikkat edin. şimdilik söyleyeceklerim bu kadar, umarım birilerine faydası olur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eranyumm -- 28 Mayıs 2012; 15:19:31 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: eranyumm


    Peki bu işlemi yaparken radyatör hava almıyor mu ? Havayı nasıl boşaltıyorsun ?

    Ek olarak aracın ne, su boşaltma işlemini yaparken motor sürekli olarak çalışır halde mi ?
  • motor çalışmıyorken;
    radyatördeki ve su haznesindeki suyu boşaltmak için radyatörün altındaki hortumu çıkartınca suyun tahminen 3'te 2'lik kısmı boşalıyor. ama boşalmayan kısmı da var. kalan suyu bizim boşaltmamız pek mümkün değil. onun yerine sisteme tekrar su ilave edip suyun tekrar devir daim etmesini , fan açmasını beklemek gerekiyor.. bu şekilde 3-4 defa doldur boşalt yapınca sistemdeki sirkeli su tamamen boşalmış oluyor. tabi bu işlem araçtan araca değişebilir.. bazı araçlarda radyatörün altında tıpa varmış veya hortumunu çıkarınca suyun tamamı boşalıyorsa, bu söylediğim işlemleri yapmaya gerek kalmayabilir...

    her aracın soğutma sisteminde havasını alacak bir nokta oluyor zaten. bendeki araçta sileceklere yakın bir noktada bir yer var, havası ordan alınıyor.
    radyatörün altındaki hortumu çıkardıktıp suyu boşalttıktan sonra hortumu yerine taktım. hava alma kısmındaki kapağı çıkartıp sisteme su doldurmaya başladıktan bir süre sonra hava musluğundan az bir miktar su gelmeye başlıyor. o sırada su haznesi de dolmuş oluyor zaten.
    daha sonra hava alma yerinin kapağını ve su haznesinin kapağını kapatıp aracı çalıştırın, boştayken az bir süre çalışsın ve 5000 devire kadar gelecek şekilde bir kaç kere gaza basın. (yalnız bu işlem , soğutma suyunu ısıtacak kadar uzun sürmesin).
    sonra motoru durdurmadan önce soğutma suyu haznesinin kapağını dikkatlice açın, (kısa süre çalıştığı için henüz ısınmamış olması gerekir) sonra da hava alınan kapağı açın. hava alınan kapağı çıkarttığınız anda ordan su çıkmaya başlayabilir. çıkmazsa su gelinceye kadar bekleyin.... su haznesine taşacak şekilde su ilave edin, siz su ilave ettikçe hava musluğundan su belirgin şekilde çıkmaya başlar. su çıkmıyorsa su çıkıncaya kadar bekleyin. ordan su çıkması sistemde hava kalmadığına işaret ediyor.. sonra kapakları tekrar kapattığınızda işiniz büyük oranda bitmiş oluyor. büyük oranda dedim, çünkü 10 km. kadar yol yaptıktan sonra su devirdaim edince su haznesinin seviyesi düşebiliyor, su haznesindeki su azalırsa üstüne ilave yapıyorsunuz.. son su ilavesini yaptıktan sonra artık sistemde su eksilmesi olmaması lazım.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: eranyumm


    Anladım hocam,çok teşekkürler.Bütün bu işlemi kendiniz mi,yaptınız ? Sanayiye gitmeden,aracı liftle falan kaldırmadan ? Fan açmasını beklemek içinde üzerine tekrardan su ilave edip bayağı bir devirli kullanmak gerekiyor.



    Yalnız benim araçta radyatör hava alma yeri galiba yok ya da ben bulamadım.Klima gazı koyma tıpası varda hemde 2 tane fakat radyatör havası alma yok
    Nasıl yapmışlarsa resmen sıkıştırmışlar her yerden motoru,radyatörün alt tarafında olabilir,yarın birde oraya bakayım.Araç clio 1 ilk çıkan kasası.

     Radyatörüm tıkalı, hangi yolla temizlememi önerirsiniz?




  • +ekleme

    Bugün gaz problemi ve ayarı nedeniyle sanayiye gittiğimde radyatörün en ön kısmının buz gibi olduğunu fark ettim,2 panel,bölüm benim ki. Hava alma yeri de hemen marş motorunun arkasında.Araç neden hemen fan açıyor diyordum,rölanti de hiç gaz vermeden çalışınca bile 2 dk sonra fan açıyordu.Yalnız içinde antifrizli su var ve 2 ay önce max ın biraz üzerindeydi şu an o çizginin altına inmiş, azalmış.Bu durum normal mi ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: xenon_06

    +ekleme

    Bugün gaz problemi ve ayarı nedeniyle sanayiye gittiğimde radyatörün en ön kısmının buz gibi olduğunu fark ettim,2 panel,bölüm benim ki. Hava alma yeri de hemen marş motorunun arkasında.Araç neden hemen fan açıyor diyordum,rölanti de hiç gaz vermeden çalışınca bile 2 dk sonra fan açıyordu.Yalnız içinde antifrizli su var ve 2 ay önce max ın biraz üzerindeydi şu an o çizginin altına inmiş, azalmış.Bu durum normal mi ?

    o kadar azalması normal. hararet 80 civarında ve fan açmadan önce de radyatörü bir elinizle kontrol edin. fan açtığı anda radyatörün özellikle fan hizasındaki kısımları soğuyor çünkü. eğer yine buz gibiyse bendeki gibi bir sorununuz olabilir.

    evet su değiştirme hava alma vs.. işlemini ustayı takip edince nasıl yapıldığını gördüm. açıkçası zor bir işlem değil. hava alma yerini de bulduğunuza göre sorun kalmamış resimde motorun hemen sağ tarafında yukarı doğru olan çıkıntı hava olma yeri olabilir diye düşünmüştüm.

    eğer hava alma yerine ulaşmanız kolaysa, radyatör kolay ulaşabileceğiniz bir yerdeyse ve içindeki suyu boşaltma konusunda zorlanmayacaksanız işlemi tarif ettiğim şekilde kendiniz yapabilirsiniz. benim araçta radyatörün içindeki suyu en alttaki hortumun kelepçesini çıkararak boşalttım. siz de o şekilde yapabilirsiniz veya radyatörün altında tıpası varsa ordan da boşaltabilirsiniz.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.