Şimdi Ara

R7 1700 Testleri, 3200Mhz bellek çalıştırma, Asus Crosshair VI, TridentZ RGB çözümleri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
119
Cevap
12
Favori
8.145
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Özel Mesaj atan arkadaşların dikkatine:

    Arkadaşlar, özelden mesaj atamıyorum. Bu nedenle, özelden sorduğunuz sorulara dönüş yapamıyorum. Sorularınızı bu başlık altından sorarsanız size yardımcı olabilirim.


    Arkadaşlar, bazılarımızın yaşamış olduğu G SKILL TridentZ RGB bellekler konusunda temel sorunları ve çözümleri hususunda bilgilerimi paylaşmak için bir rehber hazırladım. Umarım yardımcı olabilirim.





    R7 1700 Testleri, 3200Mhz bellek çalıştırma, Asus Crosshair VI, TridentZ RGB çözümleri R7 1700 Testleri, 3200Mhz bellek çalıştırma, Asus Crosshair VI, TridentZ RGB çözümleri



    ÖNEMLİ GÜNCELLEME-1 (Yeni!):Artık hemen hemen en son bioslarla G Skill Trident Z RGB bellekler artık sorunsuz bir şekilde 3200 MHZ hızında CL14 olarak, çalışmaktadır.


    Bellek kitlerini yurt dışından satın aldım. Bu bellek kitlerinin 3200Mhz CL16 olanları Türkiye'de satılmaktadır. 3200Mhz CL14 olan tipleri ise maalesef yurt dışında satılmaktadır. Dual olarak test ettim.

    Sistem ile ilgili birkaç test yaptım.:

    Sistemi 3,85GHZ'ye hız aşırttım. Bunu yaparken sadece Ryzen Master ile 1,35V değeriyle yaptım. Gayet stabil ve serin çalışmaktadır.

    R7 1700 Testleri, 3200Mhz bellek çalıştırma, Asus Crosshair VI, TridentZ RGB çözümleri R7 1700 Testleri, 3200Mhz bellek çalıştırma, Asus Crosshair VI, TridentZ RGB çözümleri

    R7 1700 Testleri, 3200Mhz bellek çalıştırma, Asus Crosshair VI, TridentZ RGB çözümleri R7 1700 Testleri, 3200Mhz bellek çalıştırma, Asus Crosshair VI, TridentZ RGB çözümleri

    R7 1700 Testleri, 3200Mhz bellek çalıştırma, Asus Crosshair VI, TridentZ RGB çözümleri R7 1700 Testleri, 3200Mhz bellek çalıştırma, Asus Crosshair VI, TridentZ RGB çözümleri

    R7 1700 Testleri, 3200Mhz bellek çalıştırma, Asus Crosshair VI, TridentZ RGB çözümleri

    ÖNEMLİ GÜNCELLEME-2: Thaiphoon Burner ile normalde İntel uyumlu üretilen belleklerimizi, Aynı programda bulunan SPD Browser ile sonunda X olan SPD datasını indirerek TridentZ RGB belleklerimi AMD uyumlu hale getirebiliriz. Bunun için ileride güncelleme yapacağım.

    GÜNCELLEME-3: BOZULAN BİOS'U KURTARMA: ASUS içindir. MSI için olanı yine daha sonra siz isterseniz eklerim. Üstelik anakartınızın bios kurtarma düğmesi olmasa bile. Gayet basit...

    Arkadaşlar, bazılarımızın bildiği, bazılarımızın bilmediği bir konu olan Bios güncelleme esnasında, elektriklerin gitmesi, ya da başka nedenlerden dolayı bios çökmesi ya da eski biosa geri dönme gibi durumlar olduğunda aşağıdaki yöntemle, biosumuzu rahatlıkla kurtarabiliyoruz ya da eski biosa geri dönüyoruz. Örnek adımlar için ben 1401 Bios dosyasını seçtim, siz istediğiniz bios dosyasını seçip indirip, flash belleğe kaydedebilirsiniz.

    1-)Kurulmasını istediğiniz bios'un dosyasını anakartınızın driver destek sayfasından indiriniz. Ve Fat32 olarak biçimlendirilmiş bir sağlam flash belleğe dosyayı rar'dan çıkarmadan direk atınız.
    2-)https://www.asus.com/tr...-HERO/HelpDesk_Download/ buradan işletim sistemini seçtikten sonra bios araçları kısmından BRenamerl adlı rarlı dosyayı indiriniz. Bunu da rar'dan çıkarmadan direk Flash belleğin içine atınız.
    3-) Şimdi flash belleğin içine giriniz ve hem bios dosyasını hem de BRenamerl dosyasını rardan çıkartınız. Sonra rar'lı dosyaları siliniz. Flash bellekte açılmış halde hem bios dosyası hem de BRenamerl dosyası olacaktır.
    4-) BRenamerl dosyasını çalıştırınız. Çıkan dos ekranından entere basınız ve çok kısa bir işlemin ardından bios dosyası C6H.CAP olarak değişecektir. Şimdi BRenamerl dosyasını flash bellekten silebiliriz. Bios dosyasının adı değişmişse işlem doğrudur. Değişmemişse bu iki dosyası masaüstünden bir klasöre atınız ve orada bu işlemi yapınız. Flash bellekte sadece bios dosyası kalsın. İsmi C6H.CAP olacak.
    5-) Ve artık Flash belleğimiz, bios kurtarmaya hazır hale gelmiştir. Biz burada bios kurtarma ya da biosa geri dönme olayını yapacağız.
    6-) Bilgisayarı kapatınız. Ve anakartın arkasında bulunan BIOS yazan USB kısmına belleği takınız. Belleği doğru yere taktığınızdan emin olunuz. Herhangi bir USB'ye değil, BIOS yazan yere takmalısınız.
    7-) Bilgisayar kapalı vaziyette olmalıdır. AMA ANAKARTA KESİNLİKLE GÜÇ GELMELİDİR! Yani PSU'yu kapatmayınız. Komple fişten çekmeyiniz!
    8-) Son olarak anakartın arkasında üstte BIOS yazan tuşa, tuş içindeki mavi led yanıp sönmeye başlayıncaya kadar basılı tutunuz. Yanıp sönmeye başladığı zaman bırakınız ve ARTIK HİÇBİR ŞEKİLDE MÜDAHALE ETMEYİNİZ.
    9-) Mavi led yanıp sönme işlemini bitirdikten sonra komple sönecektir. Mavi led komple sönmüşse, biosu yüklemiş demektir! Artık sistemi açabilirsiniz. Biraz bekledikten sonra bios ekranına girmek için seçenek gelecektir. F1 ile biosa girip tekrar istediğiniz ayarları yapıp F10 ile kaydediniz ve sistem başlasın.

    R7 1700 Testleri, 3200Mhz bellek çalıştırma, Asus Crosshair VI, TridentZ RGB çözümleri



    Çok Önemli Edit: G Skill Trident Z RGB RAMLER HAKKINDA ÇOK KRİTİK BİR UYARI VE BOZULAN BELLEK SPD DATASININ KOLAYCA TAMİRİ:

    Arkadaşlar, G Skill Trident Z RGB Ramlerin ışıkları çok güzel olsa da hatta harika efektler verse de bu hoş görüntünün küçük bir üzücü tarafı var. Zamanla belleğin EEPROM'unda kayıtlı SPD datasının (yani bir nevi bellek biosu) bozulması... (Bu sorun Yeni Aura V1.04.43 sürümü ile düzeltildi. Yukarıdaki açıklamaları DİKKATLE OKUYUNUZ!)
    Kendi bellek kitlerimden örnek vermek gerekirse, 8*2 GB'lık 2 adet Trident Z RGB bellek setlerimden birinin XMP profili komple silindi, diğerinin de SPD datasının bazı yerleri bozuldu. Bunu anlamak için öncelikle http://www.softnology.biz/files.html adresinden Free versiyonu indiriyoruz. Programı yönetici olarak çalıştırdıktan sonra üst menülerin hemen altındaki sekmelerden READ yazan kısma tıklıyoruz. Karşımıza gelen alt sekmeden Read SPD OnBUS... kısmından bellekleri READ yapıyoruz. (Eğer iki adet 8*2 Gb gibi belleğiniz varsa 2 adet SMBus gözükür. 4 adet bellek varsa da 4 adet gözükür. Biri bitince diğerine de READ yapıp test etmemiz gerekir!)

    Bu testin sonucunda en altta complete in 3,36sec/CRC: OK diyorsa belleğimiz sağlam demektir. Şayet CRC:Error diyorsa belleğimiz hatalı demektir. (Bunu bütün bellekler için yapmalısınız!,Hepsi CRC:OK diyorsa sağlam demektir.)

    Örnek resim:

    R7 1700 Testleri, 3200Mhz bellek çalıştırma, Asus Crosshair VI, TridentZ RGB çözümleri

    Bu durumda şunları yapmalıyız:

    Adım 1:

    Tam daire içine alınmış yerden SPD BROWSER'i açıyoruz. Keyword yazan yere belleğinizle ilgili kısa bir şey yazıyoruz. (Direk marka da yazabilirsiniz ama çok seçenek gelir aramak durumunda kalırsınız!) Class'a belleğin türünü DDR4, DDR3 gibi seçiyoruz. Type yazan kısma UDIMM yazdım. (Siz kesin doğru olması için AIDA64 programından Anakart-SPD-birim türü: Unbuffered DIMM yazıyorsa siz de UDIMM seçiniz.) Capacity'den belleğinizin miktarını seçiniz.(Örneğin 16 GB belleğiniz tek modülden 16 ise 16'yı, 8*2GB'den 16 ediyorsa 8'i seçiniz!)

    Tüm bu işlemlerin ardından ''Search'' tuşuna basınız! Belleğinize ait olan SPD verisini bulunuz ve üstüne tıklayınız! (Belleğinizin tam adını AIDA64'ten öğrenebilirsiniz! Anakart-SPD yolunu takip edin)

    R7 1700 Testleri, 3200Mhz bellek çalıştırma, Asus Crosshair VI, TridentZ RGB çözümleri

    Adım 2:

    Belleğinize ait SPD versinin üstüne tıklayınca EXTRACT tuşu aktif olacaktır! Ve orjinal SPD dosyasının nereye kaydedileceğini soracaktır. Masaüstüne kaydedin. Masaüstünde belleğinizin adıyla .thp uzantılı bir dosya olacaktır. Bu dosya sağlam SPD datasının olduğu dosyadır. Şimdi sıra geldi bu SPD DATASINI BELLEĞİMİZE YAZMAYA:
    6 no'lu daireden WRITE tuşuna basıyoruz ve sonra 7 no'lu yere basıp, orjinal SPD dosyamızı gösteriyoruz.( Masaüstüne kaydettiğimiz dosya oluyor bu!) Eğer belleklerimizin her ikisinin de SPD datası bozuksa 8 no'lu daireyi tıklıyoruz. Belleklerimizden sadece birinin SPD datası bozuksa (Yani hangisi SMBUS Read testinde CRC hatası vermişse, o belleğin SMBUS adresini seçiyoruz.) Ve ardından Write tuşuna basıyoruz.
    Böylelikle kısa süren bir Write-Read döngüsünün ardından orjinal SPD dosyasını belleğimizin EEPROM'una yazdırmış ve işlemi bitirmiş oluyoruz.


    R7 1700 Testleri, 3200Mhz bellek çalıştırma, Asus Crosshair VI, TridentZ RGB çözümleri





    Dipnot: Programı lisanslı 60 TL'ye satın aldım. Ücretsiz versiyonda ise test yapabilir ve belleklerde CRC hatası olup olmadığını anlayabilirsiniz ama yukarıdaki gibi belleğe orjinal SPD datası yazma işlemini yapamazsınız! Programın korsanı vs yok arkadaşlar boşuna araştırmayın. Bunun muadili bir program da maalesef yok. Programın yapımcıları, programı dikkatli kullanın diye uyarsalar da, kullanması son derece basit ve kolay.
    Ben hem Aida64 hem de Cpu-Z programımda XMP profili hatta belleklerimden birini görmeme hatasını bu şekilde düzelttim. Şu an hepsi sağlam ve çalışır vaziyetteler. Bana yeniden bellek kitleri garantiden gelecek,(Ki geldi, eskileri değişime göndermeyip, yeni gelenleri satın aldım.) Zaten buna istinaden ve yine böyle durumlar olursa ne yapabiliriz sorusuna cevap olması için son çare bunu denedim ve başarılı oldum. Bilenler vardır, bilmeyenler vardır. Bu konuda muzdarip olan veya meraklı olan kişilere ufak bir yardım olsun diye bu konuyu açtım. Bir şeyler öğrenip test ettikçe de güncellerim. Yalnız şu uyarıyı yapmam gerekir: Yukarıdaki işlemler Bios güncellemek kadar basit ama riskli işlemlerdir! Eğer garanti vs yoksa veya değişim yapamıyorsanız yukarıdaki çözümleri uygulayabilirsiniz!

    Edit: Programı satın alırken önce free versiyonu indirerek, programın help kısmından registration kısmında yazan numarayı, programı satın alırken dolduracağınız forma girmelisiniz! Programı satın alma işlemi bittikten sonra, size bir adet indirme bağlantısı ve de gereken diğer bilgiler anında verilecektir. İndirme bağlantısından indirdiğiniz Full sürümü masaüstünde açacağınız başka bir klasöre indirin VE BU SÜRÜMÜN registration kısmına size verilen bilgileri girin. Programı kapatıp açtığınızda program lisanslanmış olacaktır. Help===Program version kısmından programın adınıza lisanslanıp lisanslanmadığını kontrol edebilirsiniz.

    Edit: Eğer elinizde hazır bir SPD dosyası varsa, kısa yoldan direk 6 no'lu daire ve sonraki işlemleri yapmanız yeterli olacaktır. Eğer SPD dosyasını bulamıyorsanız, size yardımcı olmaya çalışırım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BalistikBomba -- 18 Haziran 2018; 3:7:9 >







  • hızlı cevap için teşekkürler
  • TÜRKÇESİ.

    Değerli müşterimiz,

    F4-3200C14D-16GTZR'yi 2133MHz'de çalıştırabiliyorsanız, bu bellek kitinin çalışma durumunda olduğunu gösterir. Modüllerin 2933MHz, 2666MHz veya 2400MHz'de önyükleme yapıp yapamayacağını görmek için elle denemeniz gereken şey:

    1. Önyüklemeden önce CMOS'u silin
    2. "D.O.C.P.'yi etkinleştirin. Ai Overclock Tuner'de 1 "
    3. BLCK Frekansında "100" girişi
    4. "Bellek Frekansı" nı 2933MHz olarak değiştirin (2933MHz çalışmıyorsa lütfen 2666MHz veya 2400MHz deneyin)
    5. Kaydet ve Çıkış

    Lütfen CMOS'un önyüklemeden önce temizlenmesini sağlayın ve sonuçları bize bildirin.

    Teşekkür ederim.
  • Bu ramler samsung chipli değil mi? Taiphoon burner programı ile kontrol eder misiniz? Samsung ise 3200mhz rahat çalışması lazım, bilgi verirseniz yardımcı olmaya çalışırım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • batuhano B kullanıcısına yanıt
    Samsung B-Die, yani bizim ramlerle birebir aynı. Arkadaş yukarıda belirttiği ayarların yanında hızı 3.200MHZ'e çekse sorunsuz çalışacak zaten
  • ßekir kullanıcısına yanıt
    Hocam bazı Gskill ramler, Samsung b-die ile aynı spesifikasyona sahip olsa bile Hynix chipli olabiliyormuş. Dolayısı ile chipten emin olsun, hız ayarını öyle yapsın bence, Hynix chipli 3200 zorlamaya gerek yok, zaten çıkabilecekleri mevcut durumda max 2933mhz oluyor.

    Taiphoon Burner ile ram bilgilerini görebilirsiniz.

    Samsung b-die ise aşağıdaki gibidir.

    R7 1700 Testleri, 3200Mhz bellek çalıştırma, Asus Crosshair VI, TridentZ RGB çözümleri

    Bu arada imzamda yer alan konunun ilk mesajında, Asus Crosshair VI hero ile Gskill Samsung B-die ramlerin 3200 Mhz de çalışması için gerekli bilgiler ve bios resimleri yer alıyor. (Ram voltajı, ram zamanlamaları, boot ram voltaj ayarı, Soc voltajı)

    Bu ayarlar Ryzen 1800X işlemci için ama aynı anakart ve gskill b-die ram olanlar isterlerse Ram ayarlarını deneyebilirler. Benim yabancı sitelerde ve forumlarda incelediğim kadarıyla bios resimlerinde ram voltajları ile ilgili paylaştığım tüm değerler kullanılabilir voltaj aralığı içinde, tabi OC her zaman risk taşır !! . (işlemci hızı ve işlemci voltajı için bios resimlerinde paylaştığım değerleri kendi işlemcinize göre ayarlamalısınız!!!)

    Bir diğer konu da ram hızı için, işlemcinin Ram kontrolcüsünün oynadığı rol (IMC - Integrated Memory Controller). Her işlemci aynı ramler ile bile aynı hıza çıkamaz. Yani konu sadece Ram ve anakart değil, işlemciniz ile ilgili de olabilr.

    Son Konu : OC konusunda hiç tecrubeniz yok ise, yanınızda deneyimli biri olmadan ya da OC konusunda forum vb. kaynaklardan yeterli bilgiyi edinmeden OC yapmamanızı tavsiye ederim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi batuhano -- 2 Mayıs 2017; 19:38:59 >




  • Dostum konu başlığı için çok teşekkürler. Benim Trident Z RGB 3000 mhz CL15 için bu ayarlar işe yaramadı. 2400 mhz CL14 olarak stabil çalılıyor. Bir üst kademede sistem açılmıyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Benim ramler Samsung çipsetli. Asıl sorun ram hızını 3200 Mhz seçip, 1.35V yaptığımda sistemin stabil çalışmaması... Yabancı forumlardan okuduğum kadarıyla overclock ile bazıları bu hıza ulaşıyor bazıları da ramlerini yaktığını söylüyor. Şu anda ben G Skill'in bana yoladığı bu ayarda 2933 Mhz stabil çalıştırabiliyorum. Ama 3200 Mhz hıza 1.35V değerinde ulaşmam lazımken sistem stabil olmuyor ve açılışta boot sorunlarıyla karşılaşıyorum.
    Agesa güncellemesi gelene dek sanırım bu hızda kullanmaya devam edeceğim.
  • BalistikBomba B kullanıcısına yanıt
    Ramlere boot sırasında anakart 1.2v verir default değerde. Bu ramler ise 3200Mhz için 1.35v istiyor.

    Boot sırasında anakartın rame vereceği voltaj ayarını auto değil de 1.35v çekerseniz belki işe yarayabilir.
  • batuhano B kullanıcısına yanıt
    Bu arada benim ram boot voltaj autoda yeni akartta ve sorunsuz şekilde çalışıyor, hiç boot fail olmadı daha 3200MHZ 14-14-14-34 1T
  • ßekir kullanıcısına yanıt
    BalistikBomba B kullanıcısına yanıt
    Ben 3600 Mhz için kullanıyorum şu anda bu ayarı . Ama farklı işlemci / ram kombinasyolarında 3200Mhz de gerekebilir gene de.

    Bu arada en sorulması gereken soruyu sormamışız, Balistikbomba bios hangi versiyon kullanıyorsun?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi batuhano -- 3 Mayıs 2017; 0:48:5 >
  • batuhano B kullanıcısına yanıt
    BalistikBomba B kullanıcısına yanıt
    Benim ram ker hynix çıktı. Şansıma tüküreyim

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • proxima35 P kullanıcısına yanıt
    Yeni aldıysanız, aldığınız yer ile konuşup değiştirmeyi deneyin. Bir üst model rame geçmek istediğinizi söylerseniz belki yardımcı olurlar.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: batuhano

    Ben 3600 Mhz için kullanıyorum şu anda bu ayarı . Ama farklı işlemci / ram kombinasyolarında 3200Mhz de gerekebilir gene de.

    Bu arada en sorulması gereken soruyu sormamışız, Balistikbomba bios hangi versiyon kullanıyorsun?

    1002 Bios kullanıyorum.
  • Önceden de dediğim gibi, boot ram voltajını 1.35 ya da 1.4 olarak yazıp deneyebilirsini,. 1002 bios 3200mhz hiç sorun çıkartmaması lazım samsung b-die chipli ram ile.

    Zor gelmezse bios ayarlarınızın resimlerini paylaşırsanız ve aldığınız qcode hatasını söylerseniz belki daha çok yardımcı olabiliriz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu ram olayını anakart üreticileri düzelticekmi beyler
  • Sonic Wall kullanıcısına yanıt
    Benim gördüğüm özellikle Agesa bioslarda uyumlu ram kullandıktan sonra sorun olan bir durum bulunmuyor ram ile ilgili.
  • Bunca hız aşırtma getirisinin yüzdesi nedir, bir Allah'ın kulu da açıklar diye sessiz bir tahayyüzle bekliyoruz. Ben an itibârı ile sessizliği bozuyorum... evet?
  • İşlemci her iki testte de 4100Mhz olmak üzere, Ramler 3200 Mhzde ve 3500 Mhzde olarak benim yaptığım benchmark sonucu aşağıdaki gibi.



    Özellikle ramler 3500 Mhz'e çıktığında 3dmark CPU testinde performansda %12,8 artış gözüküyor.



    Grafik kartları zaten iki testte de sürekli %100 çalıştı, dolayısı ile iki test arasında Grafik benchmarklarında ciddi bir artış olmaması lazım ki sonuç da bunu gösteriyor.



    R7 1700 Testleri, 3200Mhz bellek çalıştırma, Asus Crosshair VI, TridentZ RGB çözümleri

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Benim ramlerin bir tanesinin xmp profili silindiği için 3200 mhz hıza çıkardım ama sonra reset çekti sistem ve daha açılmadı. Bios sıfırlayınca açıldı. Bu da aslında en başta verdiğim ayarlarla sisteme riskli overclock yapmadan 3200 mhzye aslında rahat risksiz çıkılabileceğini gösteriyor. Eve gidince ramlerin bozuk olanının datasını kurtarmaya çalışacağım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.