Şimdi Ara

[Proje]32GB MMC Kart Yapımı (Tamamlandı!)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
83
Cevap
3
Favori
22.163
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar. Bu yazımda sizlere bir süre önce bitirdiğim el yapımı 32 gb lık mmc kart projemden bahsedicem..

    Öncelikle hafıza kartlarının yapısından bahsetmek istiyorum.Bildiğiniz gibi piyasada çok farklı yapıda ve boyutta genişletilebilir hafıza birim bulunmakta. Bunlardan en çok bilinen ve kullanılanları, SD(Secure Digital),MMC(MultiMedia Card),micro SD,mini SD,xD(Extreme Digital),CF(Compac Flash),MS(Memory Stick), ve M2 kartlardır. Micro SD kartlar, küçük, basit yapısı yapısı ve kullanım kolaylığı sayesinde oldukça popüler olmuştur. Yakın tarihte çıkan hemen her cep telefonu ve mobil cihaz bu standardı desteklemektedir. Aşağıdaki linklerden hafıza kartları hakkında daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

    http://www.chlazza.net/sdcardinfo.html

    http://en.wikipedia.org/wiki/Template:MultiMediaCard_comparison

    Çıkarılabilir disklerin dışında yine yakın zamanda üretilmiş cihazların bir kısmı içlerinde gömülü nand flash yongalar barındırıyor. IPhone, Nokia N95 8GB,Nokia N97 bunlara güzel birer örnek. Nokia N97 diğerlerinden farklı olarak 32GB lık bir dahili hafızaya sahip.

     [Proje]32GB MMC Kart Yapımı (Tamamlandı!)

    Cihazı daha yakından incelediğimde 32 gb lık hafızanın Toshiba firmasina ait, MMC arayüzlü bir çip olduğunu farkettim. Elektronik yapıda ve kılıfta olduğundan dolayı eMMC (Electronic Multimedia Card) ismi verilmiş. Standart bir MMC karttan kılıfı dışında hi bir farkı yok, Bu da bu projeyi geliştirmemin asıl sebebi.

     [Proje]32GB MMC Kart Yapımı (Tamamlandı!)

     [Proje]32GB MMC Kart Yapımı (Tamamlandı!)

    Ufak bir araştırma ile çip hakkında daha detaylı bilgilere ulaştım. Yabancı bir sitede bulduğum dökümanlar işimi oldukça kolaylaştırdı.

     [Proje]32GB MMC Kart Yapımı (Tamamlandı!)

     [Proje]32GB MMC Kart Yapımı (Tamamlandı!)

    Yukarıdaki resimde çipin bacak bağlantıları görülmekte. Gerekli yerlere mikroskop altında tel lehimleyerek iletim hatlarını oluşturdum.

     [Proje]32GB MMC Kart Yapımı (Tamamlandı!)

    Dikkat ettiyseniz şemada birden çok bacağa aynı isim verilmiş fakat yukarıdaki resimde aynı isimli bir çok bacakta bağlantı yok.. Bunun nedenini hemen açıklayım, yaptığım incelemelerde çip üzerindeki aynı isimli bacakların kendi içinde birleşik olduğunu gördüm. Yani tek bir Vccq noktasına uygulanan gerilim çipin üzerindeki yollar sayesinde diğerlerine de gidiyor. Yine dikkat ettiyseniz şemada Vccq ve Vcc adında 2 tane besleme ucu var. Aslında bir önceki resimde gayet açık gösterilmiş. Çip üzerinde mmc arayüz ve çekirdek nand flash beslemeleri ayrı verilyor. Benim kart okuyucum ve standart mmc kart tek bir besleme noktasına sahip olduğundan pratikte sorun çıkartıyor ancak iki hattı birleştirerek sorun çözülebiliyor. Ben bu şekilde çözdüm fakat sağlıklı bir çözüm olmadığını belirmek isterim. Ani voltaj dalgalanmalarında, statik boşalmalarda veya herhangi bir arıza durumunda tüm verilerinizi kaybedebilirsiniz. Bu güne kadar böyle bir sorun yaşamadım ancak olmayacağı anlamına gelmez..

     [Proje]32GB MMC Kart Yapımı (Tamamlandı!)

    Gördüğünüz gibi micro SD kartın bacak yapısı ile eMMC kartımızın bacak yapıları birbirine çok benziyor. zaten pratikde de mmc kar ile sd kart ın kılıfları ve bacak sıraları aynı fakat mmc kart sd kart dan biraz daha incedir. Sanırım bu sefer farkettiniz çipin üzerinde toplamda 8 tane data pini var, micro sd ve normal sd hatta mmc kartta bile 4 tane ! Yukarıdaki wikipedia linkini okuyanlar anlayacaktır, MMC kartlar bir çok özellikte üretilebiliyor. Örneğin MMC-DV, MMC-RS,MMC Plus gibi.. Çipimiz MMC Plus serisinden. Yani 8 bite kadar data transferine izin veriyor. Aslında opsiyonel bir özellik. 1bit üzerinden bile data trasferi mümkün fakat hem nokia hem de ben elimizdeki imkanlar nedeniyle çipin ilk 4 bitini kullanıyoruz. 416 Mbit/s ile data transferi yapmayı isterdim doğrusu..

     [Proje]32GB MMC Kart Yapımı (Tamamlandı!)

    Çipten çıkardığım telleri micro sd kart adaptöründeki uygun yerlere lehimledikten sonra çipin sorunsuz bir şekilde çalıştığını gördüm. Uzun süreli kullanım için bu bağlantının sabitlenmesi gerekliydi. Mini SD kart adaptörlerinin bu iş için çok uygun olduğunu farkettim ve elimde sadece 1 tane olduğundan hemen forumda ikinci el bölümüne ilan açarak 2 tane daha temin ettim. Sonuç mu?

     [Proje]32GB MMC Kart Yapımı (Tamamlandı!)

    Kartım uzun süredir çalışıyor, oldukça işime yaradılar. Peki bu çipleri nerden buluruz dediğinizi duyar gibiyim, üzgünüm ama piyasada bulmanız pek mümkün değil. İşim gereği bu tarz parçaların değişimini yapıyorum. Kısacası tanınmış bir firmada BGA Operatörüyüm. ''Madem bu çipler çalışıyor neden değiştiriyorsun?'' diyebilirsiniz.. Açıklayım; piyasada birden çok firma nand flash üretiyor. Nokia da nand flashlarını önde gelen 2 firmadan temin ediyor. bunlardan biri Toshiba diğeri ise Samsung. Samsung çipler bazı özelliklerinden dolayı cihaz üzerinde sorun çıkartabiliyor. Bu nedenle değiştirmek durumunda kalıyoruz. Evet çip sağlam ancak cihazla uymlu değil. Bu arızadan dolayı onlarca çip değiştirdim, aralarından 6 tanesi sorunsuz çalıştı.2 tanesini mini SD adaptörüne yerleştirdim ve o şekilde kullanıyorum. kalan 4 tanesi ile yeni bir projem var. 128 gb lık ssd yapmayı düşünyorum. Bitirdiğimde sizlerle paylaşıcam.Okuduğunuz için teşekkürler,Saygılar..

     [Proje]32GB MMC Kart Yapımı (Tamamlandı!)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Chex -- 19 Eylül 2010; 20:46:26 >







  • Kolay gelsin,

    İmkanlar dahilinde bu şekilde işler yapabilmek güzel. Benim de çalıştığım firmada gerek bga lehimleme/sökme cihazı (Pace marka) gerekse çok yüksek (18 GHz ye kadar) frekans altında çeşitli paramatrelerin ölçümleri kısacası RF konusunda imkanlar mevcut eğer radyo amatörü olsaydım köşe olmuştum zevkten fakat sizin kadar şanslı değilim ki maalesef bu imkanlarla yapabileceğim uygulamalar evde (gündelik hayatta) işime yaramıyor.

    Bu çipleri taktığınız sd/mmc adaptörlerini veri transfer hızı (hem okuma hem yazma) konusunda test ettiniz mi? Bir ssd yaptığınızda bunun performansı kapasitesi ile oranlı olarak yüksek olacak mı ?
    Neden derseniz bilirsiniz ucuz usb bellekler çok düşük okuma yazma oranları nedeniyle kullanımda özellikle büyük boyutlu dosya yada dosya gruplarında insana illallah dedirtiyor. Sonucta siz bunu uğraşıp yaptığınız için keyif vericidir o hazzı bilirim ama benim için bunu yapmak eğer yeterli performansı vermezse işkenceye dönüşür.

    Çalışmalarınızın devamını ve başarılar diliyorum kolay gelsin.

    Barış SÖZÜAK




  • emek var tebrikler
  • hocam tebrikler iyi iş çıkarmışsınız bi şey sormak istiyorum mmc yada sd kartların bellek kısmı olarak bir harici hdd yi yada pc yi kullanmak mümkünmüdür? fotoğraf makinesine sd kartı bağlayıp 1 tb gibi bir hafıza sağlanmış olunur yani ? eskiden beri düşünürüm bunu 1.44 lük disket ler içinde düşünmüştüm aynı olayı. umarım anlatabilmişimdir
  • Herşeyden önce bağlayacağın cihazın adresleyebildiği bir bellek miktarı vardır sen onun üzerine kolay kolay çıkamazsın. Ek olarak arkadaşın da belirttiği üzere çeşitli kart formatları var bunlar veriyi 1- bit 4 bit gibi genişlikte yazıyorlar. araya çevirici bir sistem gerekli. Uğraştığına değmez gidip 16 gb lik kart alıp kullanmak hem güç tüketimi hem de boyut olarak taşınabilir makinelerde bir numaralı ölçüttür.
  • Mesela MicroSD de CMD gibi uçlar var.Bu uçların kullanımı nasıl oluyor?Protokolden de biraz bahsedebilirmisiniz?
  • @Sozuak;
    yorumunuz için teşekkürler. çiplerin okuma yazma hızları benim için oldukça yeterli olduğundan test etme gereği duymadım. tahminen 15MB/s olabilir. çünki 2 gb lık sandisk extreme 2 hafıza kartım la hemen hemen aynı hıza sahip. ayrıca yukarıda da söylediğiniz gibi daha geniş belek imkanı cihazın desteklemesiyle sınrılı.ancak kalkıpta dijital fotoğraf makinasına 1tb lık disk takmak pek de mantıklı olmaz. şu an için bu teknoloji mevcut fakat kullanım alanı hem az hem de maliyetli. örnek olarak;

     [Proje]32GB MMC Kart Yapımı (Tamamlandı!)


    @mınaaa;
    teşekkürler...

    @med_cezir197;
    teşekkürler, sanırım sorunun cevabı yukarıda mevcut. teknoloji var ancak kullanımı maliyetli ve kısıtlı. yeni teknoloji ile belki daha makul olabilir.. toshibanın yakın zamanda 128 gb lık tek chip nand flash çıkaracağını duydum. yine eMMC ve eSD arayüze sahip olacakmış.elime geçerse yeni bir proje yaparım..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Chex -- 22 Ağustos 2010; 17:25:11 >




  • Bayıldım harika
  • en ufak bir faydam dokunabildiyse ne mutlu...
  • İnsanlara ilham verici bir çalışma olmuş kesinlikle
  • bu tarz aşırı kaliteli bilgi paylaşımı yapan kişilere hep büyük saygı duymuşumdur bir elektronikçi olarak...
    sizin gibi yardımsever ve paylaşımcı kardeş ruhu olan insanları bulmak çok zor açıkçası...

    yaptığınız proje bence çok güzel ve faydalı mesela ssd yapabilirrim demişsiniz hedef olarak bunu bir netbook a 80 gb olarak uyarlandığında o netbook un demeyin keyfine...

    takipteyim usta...
  • Yorumlar için çok teşekkürler. insanlardan böyle övgü dolu sözler duymak benim hoşuma gidiyor açıkcası.. Gönül isterdiki sizlerle gsm sektörü konusunda daha ayrıntılı bilgiler paylaşayım.. Ne yazık ki iş sözleşmem gereği bu bilgilerin 3. şahıslarla paylaşılması hukuki yaptırım nedeni.. anlayacağınız gizli bilgi.. paylaştıklarımın çoğu internet kaynaklı olduğundan sorun olmuyor. daha fazlasına izin yok malesef..

    aslında bu diskleri ben kendi netbookum da kullanıyorum(asus eee pc 900) oldukça işime yarıyor. hatta şu anda downloadlarımın tamamı bu disklere yapılıyor.kalıcı bir biçimde adapte etmek için biraz daha teknik bilgye ihtiyaç var. 128 gb lık ssd projem için 4 tane kart okuyucu ve 1 tane usb hub kullanmayı dşnüyorum. elimdeki imkanlar ve zamandan dolayı anca bu kadarını yapabilirim. çiplerin hepsini 8 bit ile okuyup tek bir disk halinde çalıştırmak isterdim ama imkanlar buna el vermiyor. yaptığım araştırmalarda mmc kartları 8 bit il okuyan tek bir kart okuyucu buldum o da sandisk in br modeli. adet fiyatı 12 usd. bir şekilde temin etsem bile yine 4 tane farklı disk olarak okutmam gerek.. 4 chip i birleştirme teknolojisine şu anda sahip değilim.. araştırmalarım sürüyor.. kayda değer bir bilgiye rastlarsam sizlerle paylaşırım.. saygılar...




  • quote:

    Orijinalden alıntı: uzman_as

    Yorumlar için çok teşekkürler. insanlardan böyle övgü dolu sözler duymak benim hoşuma gidiyor açıkcası.. Gönül isterdiki sizlerle gsm sektörü konusunda daha ayrıntılı bilgiler paylaşayım.. Ne yazık ki iş sözleşmem gereği bu bilgilerin 3. şahıslarla paylaşılması hukuki yaptırım nedeni.. anlayacağınız gizli bilgi.. paylaştıklarımın çoğu internet kaynaklı olduğundan sorun olmuyor. daha fazlasına izin yok malesef..

    aslında bu diskleri ben kendi netbookum da kullanıyorum(asus eee pc 900) oldukça işime yarıyor. hatta şu anda downloadlarımın tamamı bu disklere yapılıyor.kalıcı bir biçimde adapte etmek için biraz daha teknik bilgye ihtiyaç var. 128 gb lık ssd projem için 4 tane kart okuyucu ve 1 tane usb hub kullanmayı dşnüyorum. elimdeki imkanlar ve zamandan dolayı anca bu kadarını yapabilirim. çiplerin hepsini 8 bit ile okuyup tek bir disk halinde çalıştırmak isterdim ama imkanlar buna el vermiyor. yaptığım araştırmalarda mmc kartları 8 bit il okuyan tek bir kart okuyucu buldum o da sandisk in br modeli. adet fiyatı 12 usd. bir şekilde temin etsem bile yine 4 tane farklı disk olarak okutmam gerek.. 4 chip i birleştirme teknolojisine şu anda sahip değilim.. araştırmalarım sürüyor.. kayda değer bir bilgiye rastlarsam sizlerle paylaşırım.. saygılar...


    Çalışmanız için tebrik ederim gerçekten emek var.

    Ben bir soru sormak isterim biraz konu dışı ama, önümüze her zaman yetkili serviste çalışan biri gelmiyor.

    Sorum şu:
    Board'a silikonlu entegreyi nasıl sökebiliriz?

    Bu konuda beni aydınlatabilieseniz bahtiyar olurum.




  • Ayrıca bir sorum daha olacak, rapido'yu söktükten sonra kalıplasam bile oturturken çok zorlanıyorum. Bi okadarda montaj sırasında entegre yanıyor. Az ısıtsam yerine oturmuyor. Bu konuda yardımınız olabilir mi?
  • @command_4;
    sorunuzun cevabının büyük bir kısmı gizli bilgi. elimden geldiğince kendi tecrübelerim ile cevaplamaya çalışayım,

    silikon tabir ettiğiniz madde parçanın pcb den sökülmemesi için uygulanan bir maddedir. piyasada genelde 2 tipi kullanılır siyah ve şeffaf. şeffaf olan genelde samsung cihazlarda kullanılır ve ana maddesi epoxy dir. diğeri hakkında daha ayrıntılı bilgi veremem malesef. ama sökmek için piyasada bulunan x20 ismindeki çözeltiyi kullanabilirsiniz. tahtakalede çok rahat bulunabiliyor. kutunun üzerinde sökme talimatları mevcut. aynen uygulayın sorunsuz çıkacaktır. sökülmüş parçayı geri takma konusunda ise şu şekilde yardımcı olabilirim. sanırım parçayı çok fazla ısıtıyorsunuz bu nedenle parça bozuluyor.. size tavsiyem sadece parçayı değil borduda ısıtın yani pcb bir fırındaymışcasına eşit oranda ısınsın. pcb nin nekdar geniş yüzeyini ısıtırsanız parça okadar iyi oturacaktır. saygılar..




  • yardımınız için teşekkür ederim. benim için değerli bilgiler. malum elimizde ne doğrudürüst yedek parça var ne de binlerce dolarlık ekipman...

    ben sony ericsson tamiri yapıyorum genelde. sizin servis alanı dışında kalıyor sanırsam :)

    soynlerde db2000 serisinden sonra ab20xx adında bir power entegresi koymuşlar ki böyle lanet bir şey görmedim. entegre silikonsuz. sökmesi ayrı bir dert, takması ayrı bir dert. söksem bile kalıplama sırasında entegre amaçsızca şişiyor.

    tavsiyenize uyarak bundan sonra daha geniş bir alanda ısıtmayı deneyeceğim. birde tersten ısıtma yapın diyorlar, denediniz mi?

    uem gibi göreceli hassas parçalarda ise bozuk bir entegreyi, boarddaki entegrenin üzerine ters bir şekilde koyup bol flux ile sökün diyorlar. uem'in kullanıldığı cihazlarda tecrübeli olmadığım için denemedim. bu mantıklı bir hareket mi?

    bide son zamanlarda infrared bga rework makineleri ayağa düştü iyice fiyatları ucuzladı. makineyi hiç kullanmadım. elimdeki üflemeli smd rework makinesinden daha mı iyidir? kullandınız mı?

    db2012 den sonra sony ericssonlar hakkında bilginiz var mı bilmiyorum ama bu cihazlarda sanırsam üretim maliyetlerini kısmak adına, sinyal jeneratörü, anten switch ve pa yı küçük ince bir board üzerine dizip bu boardıda asıl boarda monte etmişler. üstten zaten sökemiyorum, board ısınana kadar pa fazla ınıp yanıyor. tersten ısıtınca da genelde board şişiyor. bunun için infrared ısıtıcı daha mı pratik olur?




  • hocam bu konunun yeri aslında burası değil.. yinede cevaplamaya çalışayım.. kısa ve öz bir cevap olacak umarım işinize yarar..

    şu elektrikçilerde satılan rezistanslı basit elektrik ocaklarından bir tane alın( telleri görünen) bir tane de dimmer devres alın. mümkünse yüksek watt lı olsun. devreye seri bağlayıp ısıtıcıyı istediğiniz gibi ayarlayacağınız bir duruma getirin. demirden,bakalitten,teflondan veya epoxy den pcb yi ısıtıcıdan 15mm yukarıda tutacak şekilde bir ayak yapın. pcb yi yerleştirin, ıstıcıyı mümkün olduğunca düşük güçte çalıştırın hatta imkanınız varsa pcb ye termokupl bağlayıp 120 derecenin üzerine çıkmamasını sağlayın daha sonra sıcak hava ile istediğiniz parçayı kolayca söküp takabilirsiniz. unutmayın ki mükemmel sonucu yakalamak tecrübe gerektirir. bu süreçde karşılaşacağınız zararların tamamından siz sorumlusunuz.. saygılar...
  • tebrik ederim. çok güzel bir çalışma olmuş.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: uzman_as

    hocam bu konunun yeri aslında burası değil.. yinede cevaplamaya çalışayım.. kısa ve öz bir cevap olacak umarım işinize yarar..

    şu elektrikçilerde satılan rezistanslı basit elektrik ocaklarından bir tane alın( telleri görünen) bir tane de dimmer devres alın. mümkünse yüksek watt lı olsun. devreye seri bağlayıp ısıtıcıyı istediğiniz gibi ayarlayacağınız bir duruma getirin. demirden,bakalitten,teflondan veya epoxy den pcb yi ısıtıcıdan 15mm yukarıda tutacak şekilde bir ayak yapın. pcb yi yerleştirin, ıstıcıyı mümkün olduğunca düşük güçte çalıştırın hatta imkanınız varsa pcb ye termokupl bağlayıp 120 derecenin üzerine çıkmamasını sağlayın daha sonra sıcak hava ile istediğiniz parçayı kolayca söküp takabilirsiniz. unutmayın ki mükemmel sonucu yakalamak tecrübe gerektirir. bu süreçde karşılaşacağınız zararların tamamından siz sorumlusunuz.. saygılar...



    benim için muazzam bir bilgi. çok teşekkür ederim.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: command_4


    quote:

    Orijinalden alıntı: uzman_as

    hocam bu konunun yeri aslında burası değil.. yinede cevaplamaya çalışayım.. kısa ve öz bir cevap olacak umarım işinize yarar..

    şu elektrikçilerde satılan rezistanslı basit elektrik ocaklarından bir tane alın( telleri görünen) bir tane de dimmer devres alın. mümkünse yüksek watt lı olsun. devreye seri bağlayıp ısıtıcıyı istediğiniz gibi ayarlayacağınız bir duruma getirin. demirden,bakalitten,teflondan veya epoxy den pcb yi ısıtıcıdan 15mm yukarıda tutacak şekilde bir ayak yapın. pcb yi yerleştirin, ıstıcıyı mümkün olduğunca düşük güçte çalıştırın hatta imkanınız varsa pcb ye termokupl bağlayıp 120 derecenin üzerine çıkmamasını sağlayın daha sonra sıcak hava ile istediğiniz parçayı kolayca söküp takabilirsiniz. unutmayın ki mükemmel sonucu yakalamak tecrübe gerektirir. bu süreçde karşılaşacağınız zararların tamamından siz sorumlusunuz.. saygılar...



    benim için muazzam bir bilgi. çok teşekkür ederim.

    cidden şuanda imreniyorum ve saygıyla selamlıyorum...
    konuşmalar içinde geçen bilgiler benim gibi yeni yetme elektronikçiler için altın değerinde usta kıvamındaki insanlardan bilgi almak gibi güzel bir şey yok bu meslekte bence...
    başarılarınızın devamını dilerim...




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.