Özel Mesaj atan arkadaşların dikkatine:
Arkadaşlar, özelden mesaj atamıyorum. Bu nedenle, özelden sorduğunuz sorulara dönüş yapamıyorum. Sorularınızı bu başlık altından sorarsanız size yardımcı olabilirim.
Arkadaşlar, bazılarımızın yaşamış olduğu G SKILL TridentZ RGB bellekler konusunda temel sorunları ve çözümleri hususunda bilgilerimi paylaşmak için bir rehber hazırladım. Umarım yardımcı olabilirim.
ÖNEMLİ GÜNCELLEME-1 (Yeni!):Artık hemen hemen en son bioslarla G Skill Trident Z RGB bellekler artık sorunsuz bir şekilde 3200 MHZ hızında CL14 olarak, çalışmaktadır.
Bellek kitlerini yurt dışından satın aldım. Bu bellek kitlerinin 3200Mhz CL16 olanları Türkiye'de satılmaktadır. 3200Mhz CL14 olan tipleri ise maalesef yurt dışında satılmaktadır. Dual olarak test ettim.
Sistem ile ilgili birkaç test yaptım.:
Sistemi 3,85GHZ'ye hız aşırttım. Bunu yaparken sadece Ryzen Master ile 1,35V değeriyle yaptım. Gayet stabil ve serin çalışmaktadır.



ÖNEMLİ GÜNCELLEME-2: Thaiphoon Burner ile normalde İntel uyumlu üretilen belleklerimizi, Aynı programda bulunan SPD Browser ile sonunda X olan SPD datasını indirerek TridentZ RGB belleklerimi AMD uyumlu hale getirebiliriz. Bunun için ileride güncelleme yapacağım.
GÜNCELLEME-3: BOZULAN BİOS'U KURTARMA: ASUS içindir. MSI için olanı yine daha sonra siz isterseniz eklerim. Üstelik anakartınızın bios kurtarma düğmesi olmasa bile. Gayet basit...
Arkadaşlar, bazılarımızın bildiği, bazılarımızın bilmediği bir konu olan Bios güncelleme esnasında, elektriklerin gitmesi, ya da başka nedenlerden dolayı bios çökmesi ya da eski biosa geri dönme gibi durumlar olduğunda aşağıdaki yöntemle, biosumuzu rahatlıkla kurtarabiliyoruz ya da eski biosa geri dönüyoruz. Örnek adımlar için ben 1401 Bios dosyasını seçtim, siz istediğiniz bios dosyasını seçip indirip, flash belleğe kaydedebilirsiniz.
1-)Kurulmasını istediğiniz bios'un dosyasını anakartınızın driver destek sayfasından indiriniz. Ve Fat32 olarak biçimlendirilmiş bir sağlam flash belleğe dosyayı rar'dan çıkarmadan direk atınız. 2-)https://www.asus.com/tr...-HERO/HelpDesk_Download/ buradan işletim sistemini seçtikten sonra bios araçları kısmından BRenamerl adlı rarlı dosyayı indiriniz. Bunu da rar'dan çıkarmadan direk Flash belleğin içine atınız. 3-) Şimdi flash belleğin içine giriniz ve hem bios dosyasını hem de BRenamerl dosyasını rardan çıkartınız. Sonra rar'lı dosyaları siliniz. Flash bellekte açılmış halde hem bios dosyası hem de BRenamerl dosyası olacaktır. 4-) BRenamerl dosyasını çalıştırınız. Çıkan dos ekranından entere basınız ve çok kısa bir işlemin ardından bios dosyası C6H.CAP olarak değişecektir. Şimdi BRenamerl dosyasını flash bellekten silebiliriz. Bios dosyasının adı değişmişse işlem doğrudur. Değişmemişse bu iki dosyası masaüstünden bir klasöre atınız ve orada bu işlemi yapınız. Flash bellekte sadece bios dosyası kalsın. İsmi C6H.CAP olacak. 5-) Ve artık Flash belleğimiz, bios kurtarmaya hazır hale gelmiştir. Biz burada bios kurtarma ya da biosa geri dönme olayını yapacağız. 6-) Bilgisayarı kapatınız. Ve anakartın arkasında bulunan BIOS yazan USB kısmına belleği takınız. Belleği doğru yere taktığınızdan emin olunuz. Herhangi bir USB'ye değil, BIOS yazan yere takmalısınız. 7-) Bilgisayar kapalı vaziyette olmalıdır. AMA ANAKARTA KESİNLİKLE GÜÇ GELMELİDİR! Yani PSU'yu kapatmayınız. Komple fişten çekmeyiniz! 8-) Son olarak anakartın arkasında üstte BIOS yazan tuşa, tuş içindeki mavi led yanıp sönmeye başlayıncaya kadar basılı tutunuz. Yanıp sönmeye başladığı zaman bırakınız ve ARTIK HİÇBİR ŞEKİLDE MÜDAHALE ETMEYİNİZ. 9-) Mavi led yanıp sönme işlemini bitirdikten sonra komple sönecektir. Mavi led komple sönmüşse, biosu yüklemiş demektir! Artık sistemi açabilirsiniz. Biraz bekledikten sonra bios ekranına girmek için seçenek gelecektir. F1 ile biosa girip tekrar istediğiniz ayarları yapıp F10 ile kaydediniz ve sistem başlasın.

Çok Önemli Edit: G Skill Trident Z RGB RAMLER HAKKINDA ÇOK KRİTİK BİR UYARI VE BOZULAN BELLEK SPD DATASININ KOLAYCA TAMİRİ:
Arkadaşlar, G Skill Trident Z RGB Ramlerin ışıkları çok güzel olsa da hatta harika efektler verse de bu hoş görüntünün küçük bir üzücü tarafı var. Zamanla belleğin EEPROM'unda kayıtlı SPD datasının (yani bir nevi bellek biosu) bozulması... (Bu sorun Yeni Aura V1.04.43 sürümü ile düzeltildi. Yukarıdaki açıklamaları DİKKATLE OKUYUNUZ!) Kendi bellek kitlerimden örnek vermek gerekirse, 8*2 GB'lık 2 adet Trident Z RGB bellek setlerimden birinin XMP profili komple silindi, diğerinin de SPD datasının bazı yerleri bozuldu. Bunu anlamak için öncelikle http://www.softnology.biz/files.html adresinden Free versiyonu indiriyoruz. Programı yönetici olarak çalıştırdıktan sonra üst menülerin hemen altındaki sekmelerden READ yazan kısma tıklıyoruz. Karşımıza gelen alt sekmeden Read SPD OnBUS... kısmından bellekleri READ yapıyoruz. (Eğer iki adet 8*2 Gb gibi belleğiniz varsa 2 adet SMBus gözükür. 4 adet bellek varsa da 4 adet gözükür. Biri bitince diğerine de READ yapıp test etmemiz gerekir!)
Bu testin sonucunda en altta complete in 3,36sec/CRC: OK diyorsa belleğimiz sağlam demektir. Şayet CRC:Error diyorsa belleğimiz hatalı demektir. (Bunu bütün bellekler için yapmalısınız!,Hepsi CRC:OK diyorsa sağlam demektir.)
Örnek resim:

Bu durumda şunları yapmalıyız:
Adım 1:
Tam daire içine alınmış yerden SPD BROWSER'i açıyoruz. Keyword yazan yere belleğinizle ilgili kısa bir şey yazıyoruz. (Direk marka da yazabilirsiniz ama çok seçenek gelir aramak durumunda kalırsınız!) Class'a belleğin türünü DDR4, DDR3 gibi seçiyoruz. Type yazan kısma UDIMM yazdım. (Siz kesin doğru olması için AIDA64 programından Anakart-SPD-birim türü: Unbuffered DIMM yazıyorsa siz de UDIMM seçiniz.) Capacity'den belleğinizin miktarını seçiniz.(Örneğin 16 GB belleğiniz tek modülden 16 ise 16'yı, 8*2GB'den 16 ediyorsa 8'i seçiniz!)
Tüm bu işlemlerin ardından ''Search'' tuşuna basınız! Belleğinize ait olan SPD verisini bulunuz ve üstüne tıklayınız! (Belleğinizin tam adını AIDA64'ten öğrenebilirsiniz! Anakart-SPD yolunu takip edin)

Adım 2:
Belleğinize ait SPD versinin üstüne tıklayınca EXTRACT tuşu aktif olacaktır! Ve orjinal SPD dosyasının nereye kaydedileceğini soracaktır. Masaüstüne kaydedin. Masaüstünde belleğinizin adıyla .thp uzantılı bir dosya olacaktır. Bu dosya sağlam SPD datasının olduğu dosyadır. Şimdi sıra geldi bu SPD DATASINI BELLEĞİMİZE YAZMAYA: 6 no'lu daireden WRITE tuşuna basıyoruz ve sonra 7 no'lu yere basıp, orjinal SPD dosyamızı gösteriyoruz.( Masaüstüne kaydettiğimiz dosya oluyor bu!) Eğer belleklerimizin her ikisinin de SPD datası bozuksa 8 no'lu daireyi tıklıyoruz. Belleklerimizden sadece birinin SPD datası bozuksa (Yani hangisi SMBUS Read testinde CRC hatası vermişse, o belleğin SMBUS adresini seçiyoruz.) Ve ardından Write tuşuna basıyoruz. Böylelikle kısa süren bir Write-Read döngüsünün ardından orjinal SPD dosyasını belleğimizin EEPROM'una yazdırmış ve işlemi bitirmiş oluyoruz.

Dipnot: Programı lisanslı 60 TL'ye satın aldım. Ücretsiz versiyonda ise test yapabilir ve belleklerde CRC hatası olup olmadığını anlayabilirsiniz ama yukarıdaki gibi belleğe orjinal SPD datası yazma işlemini yapamazsınız! Programın korsanı vs yok arkadaşlar boşuna araştırmayın. Bunun muadili bir program da maalesef yok. Programın yapımcıları, programı dikkatli kullanın diye uyarsalar da, kullanması son derece basit ve kolay. Ben hem Aida64 hem de Cpu-Z programımda XMP profili hatta belleklerimden birini görmeme hatasını bu şekilde düzelttim. Şu an hepsi sağlam ve çalışır vaziyetteler. Bana yeniden bellek kitleri garantiden gelecek,(Ki geldi, eskileri değişime göndermeyip, yeni gelenleri satın aldım.) Zaten buna istinaden ve yine böyle durumlar olursa ne yapabiliriz sorusuna cevap olması için son çare bunu denedim ve başarılı oldum. Bilenler vardır, bilmeyenler vardır. Bu konuda muzdarip olan veya meraklı olan kişilere ufak bir yardım olsun diye bu konuyu açtım. Bir şeyler öğrenip test ettikçe de güncellerim. Yalnız şu uyarıyı yapmam gerekir: Yukarıdaki işlemler Bios güncellemek kadar basit ama riskli işlemlerdir! Eğer garanti vs yoksa veya değişim yapamıyorsanız yukarıdaki çözümleri uygulayabilirsiniz!
Edit: Programı satın alırken önce free versiyonu indirerek, programın help kısmından registration kısmında yazan numarayı, programı satın alırken dolduracağınız forma girmelisiniz! Programı satın alma işlemi bittikten sonra, size bir adet indirme bağlantısı ve de gereken diğer bilgiler anında verilecektir. İndirme bağlantısından indirdiğiniz Full sürümü masaüstünde açacağınız başka bir klasöre indirin VE BU SÜRÜMÜN registration kısmına size verilen bilgileri girin. Programı kapatıp açtığınızda program lisanslanmış olacaktır. Help===Program version kısmından programın adınıza lisanslanıp lisanslanmadığını kontrol edebilirsiniz.
Edit: Eğer elinizde hazır bir SPD dosyası varsa, kısa yoldan direk 6 no'lu daire ve sonraki işlemleri yapmanız yeterli olacaktır. Eğer SPD dosyasını bulamıyorsanız, size yardımcı olmaya çalışırım.
|