Editlendiği tarih: 3 Mart 2020
Geçtiğimiz yıllarda hızlıca büyüyen anime serilerinden en büyüğüdür Fate evreni. Karakter toplama temalı(Gacha) mobil oyunu en fazla kazanan mobil oyun olmuş, merchandiseları ve doujinleri başka serilere fark atmış, bu da yetmezmiş gibi sayısız OVA ve yeni seriyle beraber genişlemeye devam etmekte. Peki nedir bu Fate evreni, sayısız kaynaktan hangisiyle başlamalı? Hangileriyle devam edilmeli?
Ana Seri

Fate serisi, 2004 yılında bir yetişkin görsel romanıyla başlamıştır. Bu romanın ismi Fate/Stay Night. F/SN 3 ayrı yoldan oluşur, ve bu 3 ayrı yolu oynamanın belli bir sırası vardır. Bu sıra Fate,Unlimited Blade Works ve son olarak Heavens Feel'den oluşur. Konu olarak bu üç yol da ana karakter olan Emiya Shirou ve etrafında olanlardan bahseder, ama gittikçe birbirlerinden büyük şekillerde ayrılmaya başlarlar.
Fate/Stay Night'ın hikayesinin ana hatları ise şu şekilde:
Dünyada büyücüler mevcut, ve bu büyücülerin büyük ailelerinden bazıları her dileği gerçekleştirebileceğine inanılan bir kutsal kase için bir savaş başlatıyorlar. Adı Kutsal Kase Savaşı olan bu savaşta 7 Kahraman ruh çağıran 7 büyücü birbirleriyle savaşa başlıyor ve son ayakta kalan kutsal kaseye sahip oluyor.
Bu görsel roman bayağı uzun, günlerinizi belki haftalarınızı vermeniz gerekiyor tamamını bitirmek için. O yüzden çok önermiyorum okumanızı. Anime adaptasyonları daha ulaşılabilir Fate serisinin.

2006 yılında Fate/Stay Night'ın ilk yolu olan Fate yolunun anime adaptasyonu Stüdyo Deen tarafından 2 cour(24 bölüm) şeklinde çıkarıldı. Hikaye anlatımı olarak fena olmasa da görsel anlamda zamanına göre ortalama, şimdiye göre ise ortalama altı olan bu anime Fate evrenine çıkmış ilk animedir. Eğer eski animasyonlar sizi rahatsız etmiyorsa izleyebilirsiniz, ama Ufotable'ın adaptasyonları yapım kalitesi olarak bu animenin çok çok üzerindedir.

Ufotable'ın Fate evrenine girişi olarak Fate/Zero aynı anda hem bir görsel şölen, hem de Fate evrenine mükemmel bir giriştir. Konu olarak Fate/Stay Night'a göre prequel olsa bile, hikaye anlatışı F/SN'tan tamamiyle farklıdır. Bir kaç ana karaktere yoğunlaşmak yerine birden fazla karakteri yeterince iyi anlatabilmeyi başarabilmiştir Fate/Zero. Müziklerden animasyona her karesi, sahnesi film bütçesiyle hazırlanmış gibidir.

Fate/Zero'nun başarısından sonra Ufotable Fate/Stay Night'ın Unlimited Blade Works yolunu animeye çevirmeye başlar. Fate/Zero'da kullandıkları kalitedeki animasyon ve müziklerle beraber bu anime de aynı Fate/Zero gibi bir görsel şölendir, ve hikaye anlatımı da Stüdyo Deen'in denemelerinden çok daha iyi adapte edilmiştir.
Stüdyo Deen'in denemeleri derken, Stüdyo Deen F/SN UBW yolunu bir film şeklinde animeye çevirmiştir, ama pek çok sevilmez. Ufotable'ın versiyonunun çıkışı da bu filmi tamamiyle anlamsız kılmıştır.

Ufotable'ın şu anda uğraştığı yol olan Heavens Feel 3 ayrı film şeklinde çevrilmektedir animeye. Şu ana kadar ilk iki filmi çıkmış olan bu üçlemenin üçüncü filmi 2020 yılında çıkacaktır. Bu filmlerin ilk ikisi ufotable'ın sınırsız gibi görünen bütçesinin filmlerde nasıl daha fazla olabileceğini göstermiştir.
Farklı Adaptasyonlar, Hikayeler
Farklı adaptasyonlar ve hikayelerin genelde main canon'a çok etkisi olmaz, ama Fate evreninde kahraman ruhların hikayeleri değiştirilmez çoğu versiyon arasında. Yani evrenin işleyişi ve Karakterler hakkında paralel evren hikayelerinde bile bilgi alabilirsiniz. O yüzden Fate evreninin yan hikayeleri de ana hikaye kadar önemlidir main canon için.
Bu sebepten dolayı, bu segmentteki animeleri main canon'a olan önemlerine göre puanlayacağım. Puan ne kadar yüksekse animenin main canon'a bağlantısı o kadar yüksek demek.

Fate/Stay Night'ın hikaye olarak devamı Fate/Hollow Ataraxia adında başka bir görsel roman olarak mevcut, ama bu romanın daha bir adaptasyonu yok. Eğer F/SN görsel romanını okuyup zevk aldıysanız önerebilirim, ama ben okumadım ve siz de okumadıysanız Heavens Feel spoileri yiyebileceğinizi düşünüyorum. O yüzden ya romanı okuyana kadar, ya da üçüncü film çıkana kadar uzak durmanızı tavsiye ederim.

Fate/Apocrypha Fate/Zero'nun savaşının olaylarının farklı yaşandığı bir paralel evrende yer alıyor. Bu paralel evrenin ilerisinde yeni bir kutsal kase için 2 farklı taraf savaşa geçiyor, ama kutsal kase taraflanmadan dolayı 7 değil 7+7 şeklinde 14 kahraman ruh ve büyücünün savaşmasına izin veriyor.
Kahraman sayısı olarak en fazla sayıyı bulunduran F/A bu karakterlerin hikayeleri bakımından da dünyanın ve kasenin işleyişi bakımından da hikayeye büyük artılar sunuyor. 9/10

Fate/Prototype Fate/Stay Night'ın prototipi yapı olarak. Canona çok katmıyor ve 1 bölümlük bir OVA. 1/10

Fate/Kaleid Liner Prisma İllya serinin büyülü kız paralel evren versiyonu. Shiro'nun yarı kardeşi olan İllya'nın kahraman ruhların kartlara dönüşmüş hallerini toplamasını konu alıyor. Ama yanlış anlaşılmasın, bu çocuk animesi değil. Kan vahşetten de bahsetmiyorum. Gigguk'un sözleriyle "it has lesbian lolis kissing". Konu olarak pek de hoş değil ortalama anime izleyicisi için. Ama konu olarak içerdikleri normal canonda da var. O yüzden ana hikaye için önemi var. 6/10
Filmi çok iyidir ama, ve Shirou'nun karakterini çok güzel anlatır.

Lord El Melloi II Case Files canonın bir parçası, ama hikaye olarak F/Zerodan çok sonra geçiyor. Fate Zero'daki Masterlardan biri olan Waver Velvet'in Fate Stay Night'ın hikayesinin hemen öncesinde yaşadıklarını anlatıyor. Diğer yan hikayelerde geçen karakterlerin bir çoğunu görmek mümkün. 5/10

Fate Extra Last Encore Fate serisinin yan hikayelerinden birini anlatan oyunların anime adaptasyonu aslında, daha doğrusu devamı gibi bir şey. Diğer yan hikayelerdeki gibi klasik bir kutsal kase savaşı yerine Moon Cell denilen başka bir şey giriyor olayın içine. Ana karakteri "biraz" popülerdir fate fandomunda, onun dışında diğer yan serilerin neredeyse tamamına göre zayıf kalıyor bir anime olarak. 3/10

Kara no Kyoukai teknik olarak Fate evreni içinde değil, ama Fate evreni Kara no Kyoukai'ı da içeren daha büyük evrenin parçası. Bütün kurallar fate evreni ile aynıdır, ama hikaye'nin bakış açısı Master-Servant ilişkileri yerine ölümü gören bir kızla onun yanında olan bir erkeğin hikayesini anlatır. 7 ana ve 1 devam filmi olmak üzere 8 filmden oluşur. Fate evrenindeki anlaması daha karışık şeyleri (Mistik gözler, büyücülerin amacı vb.) üzerinde durarak anlatır. Fate'i sevmediyseniz bile kesinlikle bakmanızı öneririm, ama fate'i sevdiyseniz bunu da seveceksiniz diye bir şey yok. Konu olarak çok farklı ilerliyor; ki tam bu yüzden Fate evreninin bir parçası değil. 7/10
Fate/Grand Order (ENDGAME)

Fate Grand Order son zamanlarda popülerleşen karakter toplama (gacha) oyunlarından biridir. En fazla oynanan değildir ama en fazla kazanan gacha oyunlarından biri. Fate'in diğer yan hikayeleri gibi ana hikayeden ayrı bir evrende geçer, ama aynı şekilde bütün kurallar ve önemli karakterler evrenler arasında sabit tutulur. Fate Grand Order'ın konusu insanlığın sonunu engellemek isteyen bir organizasyon olan Chaldea ve oradaki tek Master olan Ritsuka Fujimaru'nun hikayesini anlatır.
Oyundaki ücretsiz karakterler de en nadir karakterler de detaylıca seslendirilir, hikayeler özenle yazılır ve yeni çıkan karakterlerin hiçbiri diğerlerine göre aşırı güçlü olmaz. Bu bir telefon oyunu olduğu için her şeyin bir sınırı var tabii, ama bu oyunu oynarken onlarca karakterin hikayesini hatırlayıp onları önemsemek animelerin güzel yanlarını hatırlatıyor oynayanlara. Ayrıca oyun p2w değil kesinlikle, power creep olmadığı için oyundaki görevleri sadece bedava karakterlerle bile tamamlayabilirsiniz.
Bu oyunun inanılmaz popülerliğini pixiv, twitter, reddit gibi sitelerde de görmek mümkün fanartlar aracılığıyla. Zaten artık anime endüstrisine de sızmaya başladı.
Fate/Grand Order First Order İsimli filmi oyunun ilk görevini anlatır. Oyundaki karakterimiz olan Ritsuka Fujimaru'nun Chaldea isimli organizasyona gelişi ve ilk görevini yani. Bunun dışında hikayenin 8. Kısmı mart ayında sona erecek şekilde animeleştiriliyor şu an. Bu anime serisi Ritsuka Fujimaru'nun mezopotamya'daki insanlığın sonunu getirecek olayla uğraşmasını anlatıyor. Ayrıca bir üçleme olarak hikayenin 7. kısmı da film olarak animeleştirilecek.
Alt-başlıkta da yazdığım gibi Fate/GO her şeyin sonunda gideceğiniz yer. Eğer diğer animelerin çoğunu izlediyseniz ve daha fazla Fate istiyorsanız başlarsınız bu oyuna. Edit: İstemiyorsanız da başlarsınız. Oyun anime severler için bir altın madeni adeta.
TLDR
Fate evrenine en güzel giriş Fate/Zero ile bence, sonra Ufotable'ın F/SN UBW ile devam edin isterseniz. Sonra puanlamalarıma göre bakabilirsiniz diğer animelere.
|