Şimdi Ara

Profesyonel ses sistemleri. Equaliser, Gate, Compressor, Mixer vb. nedir, nasil calisir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
4.264
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaslar,

    Profesyonel ses sistemleri hakkinda (PA) herhangi bir sorusu olan arkadas olursa, elimden geldigince yardimci olmaya calisacagim bu kosede. Bilgi almak istediginiz herhangi bir cihaz varsa da danisabilirsiniz.
    Umarim meraklilara yardimim dokunabilir.

    Selamlar



  • yardımın için teşekkür ederiz.burada bu konularda dehşet bilgili arkadaşlar da var.Amfi konusunda burak ile üntay var.Hoparlör teknolojisi ile ilgili ben varım.diğer konularla ilgili senin gibi sevdiğimiz arkadaşlarımız var.ama madem ısrar ettin.feedback in oluşumunu teknik olarak açıklarsan bilmeyenler sebeplenir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alfa147 -- 25 Mayıs 2006; 2:28:31 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: alfa147

    yardımın için teşekkür ederiz.burada bu konularda dehşet bilgili arkadaşlar da var.Amfi konusunda burak ile üntay var.Hoparlör teknolojisi ile ilgili ben varım.diğer konularla ilgili senin gibi sevdiğimiz arkadaşlarımız var.ama madem ısrar ettin.feedback in oluşumunu teknik olarak açıklarsan bilmeyenler sebeplenir.

    Merhaba Alfa147,

    Sizin gibi bilgili arkadaslarla beraber olmak memnunluk verici.
    Anlasilan o ki ben su durumda teknik olarak bir bilgi vermekten ziyade teknik bir mulakata cevap verir bir durumdayim. Ama bu da gerekir, herhalde beni daha iyi tanimak adina bu soruyu sordunuz. Ben de soyle aciklamaya calisayim;

    Feedback: Turkce pek manidar bir karsiligi olmasa da (unutmadan burada anlatmakta oldugum PA sistemlerde ki feedback) 'geri besleme' demektir. Fakat bu isle profesyonel olarak ugrasanlar arsinda 'otmek' diye bahsedilir.

    Simdi ses sistemi nasil oter ona bakalim; Sizin de bildiginiz gibi, basit bir canli ses sitemi; mikrofon, preamplifier (ya da mixer), amplifier, hoparlor seklinde bir baglanti sekliyle kurulur. Tabii ki mikrofonumuzu dinamik tip mikrofon olarak secmeliyizdir ki biraz sonra tam olarak aciklayacagim feedback'e bastan zemin hazirlamayalim.

    Ses sistemini calistirdigimizda preampliferdan ( ya da mixerden) gain'i (kazanci) Orta degerlere kadar acariz (daha dogrusu konusmacinin sesini clip degerlerine vardirmayacak kadar acariz) ortamin ihtiyaci kadar sesi de master volume kontrolden ayarlayarak veririz. Normal kosullarda konusmaci (ya da sarkici) da belli bir bilgi duzeyindeyse sistemi otturmeden program guzel bir sekilde devam eder. Buraya kadar hersey guzel.

    Eger ki sistem de konusan ( ya da sarki soyleyen) bilgisizse ve/vaya ucuz bir mikrofon kullaniyorsak ve/veya ucuz bir hoparlor kullaniyorsak ve/veya kapali bir mekanda isek ve/veya acik havada iken ruzgar cikmissa ve/veya hoparlorler mikrofonu direkt olarak goruyorsa ve/veya sistemde compressor gibi yardimci bir cihaz kullanmiyorsak vede konusmaci (sarkici) sesini aniden yukseltecek olursa ses otebilir (feedback olusabilir). Bahsettiklerimden biri veya birkaci bazende hepsine yakini bir anda karsiniza cikabilir (DEHSET ANI). Siz de birden bire ne olduda guzelim 120 dB ses firlatan sistemim bulbul gibi otmeye basladi der. kalp spazmi ile beraber derin endiselere dalarsiniz.

    Aslinda olan cok basit bir akustik (istenmeyen) olusumdur. Mikrofona gelen frekanslar arasinda bir frekans ozellikle digerlerinden daha yuksektir (genel de bu 'mid' dedigimiz bandda -1kHz. ile 4.5 kHz. arasinda- gerceklesir) mikrofonla olusan bu 'peak' frekans preamplifier ve amplifier ile katlanarak hoparlore verilir. Hoparlorden cikan ses tekrar mikrofona girer. Bu sefer bahsettigimiz frekans daha da kuvvetlenerek sistemde islenir ve hoparlorden gonderilir. Bu bahsettigim dongu milisaniyeler icinde korkunc degerlere ulasir. Nihayetinde sistemin ulasabilecegi en ust kuvvetlere bir an da cikar. Bu sirada siz kulak parcalayan (daha dogrusu genelde hoparlor parcalayan) bir dehset sesine maruz kalirsiniz. Dedigim gibi genelde 'mid' bandda gerceklestiginden bir islik sesini andiran bir ciglik olusur. Sistemi kullanan kisi bilgili ise sesi el cabuklugu ile kisarak sisteme bir zarar gelmesini onlemeye calisir. Bununla beraber, bu yapilabilecek en ilkel feedback onleme yontemidir. Bunun cok daha teknik yontemleri vardir. Merak eden olursa detayli olarak aciklayabilirim.

    Bir dip not olarak da sunu belirtmeden gecmiyeyim. Sistem sadece tonmaister tarafindan yonlendirilmez. Ayni zamanda konusmaci (sarkici) da sistemi kontrol edebilir. tabii bu da tecrube ve bilgi gerektirir. Eger konusmaci (sarkici) bilgili bir kisi ise feedback aninda elindeki mikrofonun basini sahne zeminine cevirecek olursa, feedback aninda kesilir. Fakat siz gelin de boyle bilgili bir konusmaci (sarkiciyi) gunumuzde bulun.

    Selamlar.
  • teşekkür ederiz.bir de neden yüksek frekansın daha çok geribeslemeye neden olduğunu açıklayabilirsen sevinirim.Madem mülakat olarak algıladın al sana bir soru.neden bazı hoparlörlerin kağıdına (cone) ağırlık yapıştırırlar.Yada tozluk denilen bölüme metal koyarlar ağırlık yapsın diye.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alfa147 -- 27 Mayıs 2006; 0:58:36 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: alfa147

    teşekkür ederiz.bir de neden yüksek frekansın daha çok geribeslemeye neden olduğunu açıklayabilirsen sevinirim.Madem mülakat olarak algıladın al sana bir soru.neden bazı hoparlörlerin kağıdına (cone) ağırlık yapıştırırlar.Yada tozluk denilen bölüme metal koyarlar ağırlık yapsın diye.


    Sevgili Alfa147,

    Isin gercegi ben yuksek frekanslar geri beslemeye daha cok sebep olur demedim. Aksine, belkide siralamaya koyacak olursak; en cok mid frekanslar, daha sonra alcak frekanslar en son da yuksek frekanslar sebep olur feedback'a.

    Bunun da sebebi; Genel olarak elektronik cihazlarin dizayninda ki (onlenemeyen, azaltilsa da onlenemeyen) hatadan kaynaklanmaktadir. Cihazlar tabiatlari itibari ile daha cok orta sesleri yukseltmege megillidirler. Bu mikrofon icinde boyledir, amfi ve ozellikle de hoparlorler icinde. Mesela cok bariz bir ispati genel ekolayzir ayarlarinda yatar. Gozonune getirecek olursaniz. Genelde ekolayzirlar hep " V" seklinde ayar edilirler. Bu genelde uretilmesi ve yansitilmasi zor olan bas ve tiz seslari arttirmak ve onlenemeyen mid kazancini belli degerlere cekmek icindir.

    Tabii lutfen unutmayin ki burada bu konuyu cok kaba hatlari ile ele aliyorum. Detayda cok farkli aciklamalar yapilabilir.

    Bu arada bahsettiginiz agirlik ve metal parcalar bana bir mana cagristirmadi. Bunu da siz aciklarsaniz memnun olurum.

    Selamlar
  • Selam kardeş
    Uzun zamandır ses sistemleri ile ilglileniyorum elimde 2x300 watt amerikan malı Power Anfi var bu sürmek için önyükselteç (Preamplifier)
    ihtiyacım var uygun bir önyükselteç (Preamplifier) tavisye edebilirmisin nerden bulabilirm ayrıca

    Şuan kullandımığım sistem Onkyo Entengre anfi 150 watt yetiyor gerçi ama bunuda adam ediyim dedim
  • merhaba arkadaşlar. ben tonmaister adayıyım inş. kapalı alanda konserler veriyoruz. ama malesef birtürlü feedback i önleyemiyoruz. medine arkadaşımızın dediği gibi ilkel yöntem olan masteri kısmakla işi hallediyoz. ama isteyen olursa daha detaylı bilbi verebileceğini söylemişsin. bana bu konuda yardımcı olabilirsen sevinirim. gerçekten buna ihtiyacım var. veya bu sitede bu işten anlayan arkadaşlar var galiba bana yardımcı olursanız çok sevinirim. şimdiden teşekkür ediyorumm..
  • +5 sene
  • Merhabalar gazimmc


    Konunun üzerinden çok zaman geçmiş. Çoktan bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyorum ama belki bu konuda araştırma yapan arkadaşlar buraya denk gelirlerse diye kısaca bilgilendirmek istedim. 2021 yılından bildiriyorum: Günümüz teknolojisi oldukça gelişti. Akıllı telefonlarımıza kuracağımız bir "Spectrum Analyzer" uygulamaları ile "feedback" yapan frekanslar tespit edilip "ötme" şeklinde tabir edilen ilgili frekansı mikserden kısabilirsiniz. Örnek verecek olursak canlı bir performansta gitar ve bas gitarın "La (A)" sesleri üst üste bindiğinde iki enstrümanın da 440Hz'deki frekansları üst üste binmiş oluyor. Bu durumda bu iki enstrümanın mikserde bağlı bulunduğu kanallar üzerinde bulunan "Low", "Mid", "High" potansları üzerinden, feedback'e sebep olan frekanslar azaltılabilir. Tabii ki üst üste binmelerin, performansın gerçekleştirildiği salon, oda veya mekan ile doğrudan bir ilgisi de var. Buradaki püf nokta çakışan frekansları tespit edebilmek. Umarım doğru anlatabilmişimdir. Yanlışım varsa şimdiden af ola.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi together_as_one -- 13 Ocak 2021; 13:6:20 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.