Şimdi Ara

Private Trackerlar ve P2P Teknolojisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
105
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar, geçtiğimiz ay private tracker hobisine girmiş bulundum. Nacizane trackerlar ile ilgili öğrendiklerimi basit bir dil ile paylaşmak istiyorum.


    Konu ile ilgili bilgisi olmayan arkadaşlar için kısaca özetlemek gerekirse P2P (Peer to peer - Eşler Arası) teknolojisi ve torrent sadece illegal şeylerin paylaşıldığı bir sistem değildir. Böyle bir genelleme yapmak internet kullanımı için böyle bir genelleme yapmaktan farksızdır. Aynı internet gibi içerisinde hem iyiyi hem de kötüyü barındarabilir. Ama asıl önemli olan kullanıcıların seçimleridir. Bu aracı ve teknolojiyi nasıl kullanacağı kullanıcıya bağlıdır ve dolayısıyla kendi sorumluluğundadır. Yasalara, etiğe ve ahlaka uymayan davranışlar içerisine girip girmemek sizin elinizdedir ve girmemeniz gerekmektedir.


    P2P ve torrent temelde kullanıcıların indirmek istedikleri bir dosyayı doğrudan parça parça başka gerçek kullanıcılara bağlanıp onların bilgisayarlarından indirebilmesini mümkün kılar.


    Mesela P2P sistemi şuanda aktif olarak Microsoft tarafından Windows güncellemelerinin kullanıcılara ulaştırılmasında kullanılmakta ve Steam'de oyunların yüklenmesi ve güncellenmesinde P2P sisteminin kullanılması için hazırlıklar yapmakta. Böylece binlerce dolarlık sunucu masraflarından tasarruf edilebilmektedir. Bu bağlamda hem ciddi enerji tasarrufları hem de karbon ayak izinin küçültülmesi sağlanmaktadır.


    Tabii ki bu sistemin sağlıklı çalışabilmesi için bir dosyayı başka kullanıcıların yardımı ile indirdikten sonra sizin de o dosyayı başka kullanıcılara yardım edip göndermeniz gerekmektedir.

    Maalesef insanlar bencil ve düşüncesiz olduğu için gönderme seçeneği kullanıcı insiyatifine bırakıldığında sadece insanlardan indirme kısmını yapıp başka insanlara gönderme kısmı es geçiliyor. Haliyle sistem çöküyor veya verimsiz hale geliyor.


    Tam burada da devreye private trackerlar giriyor. Diğer bütün sosyal medya siteleri gibi kullanıcıların bir şeyler paylaşabildiği siteler. En önemli farkı ise her isteyenin her istediği şekilde yeni üyelik açamaması. Sadece davetiye ile girilebilmesidir. Ayrıca kurallara uymayan kullanıcıların ve o kullanıcıyı davet eden kullanıcının hesabının kapatılabileceği sitelerdir. Böylece güvenilir kişilerden oluşan kapalı bir topluluk oluşturması sağlanmaya çalışılır. Bu sitelerde kullanıcılar sadece kendi topluluklarındaki kullanıcılar ile dosya alış verişi yapar ve kim ne kadar indirme yapmış, kim ne kadar yükleme yapmış bunun kaydı tutulur. Bu sayede sadece indirme yapıp yükleme yapmayan bencil kullanıcılara yaptırım uygulanabilir. Böylece olabildiğine adil ve sağlıklı bir şekilde sistem işler. Private trackerların bir diğer artısı da yüklenen dosyanın kimin tarafından yüklendiğinin belli olması, böylelikle içerisinde zararlı bir yazılım veya virüs olan bir dosya yüklendiğinde hem o dosya hem de o dosyayı paylaşan kişi topluluktan çıkartılabilmesi. Böylelikle sitenin ve içeriklerinin daha güvenli bir hal alıyor olması.


    Bu konuda bilinmesi gereken bir kaç temel kavram var.


    Leech: Bir kullanıcının doğrudan başka kullanıcılardan dosya indirme durumu.


    Seed: Bir kullanıcının doğrudan başka kullanıcılara dosya göndermek üzere hazırda bekleme durumu. (Bir dosya Leech ettikten sonra, o dosyayı en azından indirdiğiniz dosya boyutu kadar gönderme yapana kadar veya belirli bir süre kadar seed etmeniz gerekmektedir.)


    Download: Bir kullanıcının başka kullanıcılardan indirdiği toplam dosya boyutu karnesi.


    Upload: Bir kullanıcının başka kullanıcılara gönderdiği toplam dosya boyutu karnesi.


    Ratio: Bir kullanıcının Upload/Download oranı. (Bu oran azaldığında kullanıcıya indirme kısıtlamaları veya hesabın engellenmesi gibi yaptırımlar uygulanır)


    HnR (Hit and Run / Vur Kaç): Bir kullanıcının bir dosyayı diğer kullanıcılardan indirdikten sonra seed etmemesi durumu.


    Freeleech: Leech ettiğinizde indirdiğiniz dosya boyutunun download karnenize yansımayacağı dosyalardır. (Leech ettikten sonra HnR yapmamak için bütün dosyalarda olduğu gibi belirli bir süre seed edilmesi gerekmektedir. Ayrıca bu dosyaları seed edip başka kullanıcılara dosya gönderiminde bulunursanız bu upload karnenize yansır. Yani freeleech dosyalar ratio kasmak için biçilmiş kaftandır denebilir.)


    Seedbox: Leech ve seed işlemleri için kullanılabilecek ve 7/24 açık olan bir cihaz. (Bu kendi evinizde bir raspberry pi ile kurduğunuz bir sunucu da olabilir, kiraladığınız bir vps de olabilir veya direkt olarak seedbox olarak satılan sistemlerden biri de olabilir.)


    Bu bağlamda bilinçli bir şekilde kullandığınızda yasal bir sürü içeriğe güvenli bir şekilde erişme ve insanların erişmesine katkı sağlama imkanına sahip oluyorsunuz.

    Üstelik düzgün bir ratio tutturmak hiç de zor değil. 1TB bir alan ayırıp çok indirilen freeleech dosyaları o alanda barındırıp seed ederek çok güzel oranlara sahip olabilirsiniz.


    Şahsen ben şuana kadar bilindik bir kaç yabancı tracker üzerinden hobimi ihtiva etmekteyim ve rahatlıkla 5-10 aralığında bir ratio tutturmuş bulunmaktayım.

    Bu arada Türk Trackerlar'dan bahsetmek gerekirse maalesef davetiye bulamadığım için bir tecrübem olmadı ama özellikle Türkçe sunumlar yapan grupların dosyalarını bulmak ve Türkçe içeriklere erişmek bakımından çok yararlı olabileceklerini düşünüyorum.


    Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim. Bu teknolojinin kötü ve illegal şeyler ile ilişkilendirilip ondan ibaretmiş gibi anılması çok üzücü. Umarım bu alana dair kafanızda oluşmuş olan bazı önyargılara dair soruları cevaplandırabilmişimdir. Konu ile alakalı sorularınız olursa konu altından cevaplandırmaya çalışırım.


    Türk Trackerlardan davetiye yollayabilecek olursa çok mutlu olurum. Kullandığım trackerlardaki Upload/Download ve Ratio bilgilerimi paylaşabilirim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jahabel -- 19 Kasım 2022; 17:24:13 >







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.