Şimdi Ara

PotPlayer'da çözücü, işleyici ve donanımsal hızlandırma ayarları

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
2
Favori
1.259
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Aşağıdaki ayarlar, minimum CPU ve GPU yükleriyle en iyi performansa almaya yöneliktir. Maksimum görüntü kalitesi için değildir.


    Öncelikle, DXVA Checker programı ile grafik işlemcilerinizin (GPU) donanımsal video hızlandırma becerilerini öğrenin:


    https://bluesky-soft.com/en/DXVAChecker.html


    https://www.free-codecs.com/download/dxva_checker.htm



    Bilgisayarınızda birden fazla GPU varsa, daha becerikli olanını sistemin varsayılan grafik işlemcisi olarak ayarlayın, PotPlayer'ın o GPU üzerinden çalıştırılmasını sağlayın. 


    PotPlayer'i indirip kurun:


    https://potplayer.daum.net


    PotPlayer menüsündeki Filtre Yönetimi > OpenCodec kısmında dahili encoder ve decoder'ları "sistem destekliyorsa seçimi göster" olarak ayarlayın ve programı yeniden başlatın.


    Filtre Yönetimi > Video Çözücü > Dahili Kodek/DXVA Ayarları kısmına gelin... Sol taraftaki "kullanılabilir video çözücüler" kısmından istediğiniz çözücüleri seçin, sonra ilgili kodlamadaki bir videoyu açıp deneyin. Her çözücü eşit verimlilikte olmayacaktır. Mesela, Intel QuickSync çözücüsünde, 4K çözünürlüklü videolarda, D3D11 API kullanımına kıyasla çok daha fazla CPU ve GPU yükleri oluşuyor. Bu yüzden QuickSync'i sevemedim.


    NVDEC özellikte, en az 10 bit'te HEVC ve AV1 decode edebilen bir NVIDIA GPU'nuz yoksa, o sol taraftaki çözücüleri fazla kurcalamadan, önerilen ayarlarda bırakabilirsiniz... NVDEC'leri şuradan inceleyebilirsiniz:


    https://developer.nvidia.com/video-encode-and-decode-gpu-support-matrix-new



    Sağ taraftaki DXVA ayarlarından "DXVA kullan" ve "D3D11 DXVA'ya öncelik ata"yı işaretleyin. DXVA2 Copy Back ayarını "D3D11 otomatik" olarak ayarlayıp GPU seçimi yapmayın ki D3D11'in "Native" modda çalışmasını sağlayın. "FFmpeg çözücüye öncelik ver"i işaretlemeyin. MPEG1, MPEG2 diye giden kutuların hepsini "VLD (Bitstream Decoding)" olarak ayarlayın. Video oynatırken "Tab" tuşuna basarsanız, oynatıma dair tüm bilgiler gözükür. Kodek kısmında "Native D3D11 DXVA Decoder (VLD) ve GPU ismi" yazacaktır.


    GPU'nun desteklemediği bir format için, örneğin AV1 kodlaması için, PotPlayer paketine dahil olan "libdav1d" çözücüsü devreye girecektir, bu çözücü kullanılırken CPU yükünüzün çok yükseldiğini gözlemleyeceksiniz... VVC ve EVC gibi daha yeni kodlamalar için ise, ilgili çözücüler PotPlayer'a veya VLC Player'a eklenmiş değil.


    Video çözücüsü ve donanımsal hızlandırma API'sinin yanısıra, işleyici de doğru ayarlanmalı. Video > Video işleyicisi kısmından "Dahili Direct3D 11 Video Renderer" ayarlayın...


    Video işleyicisi olarak Madshi Video Renderer ayarlarsanız, GPU yükü artacaktır. Ayrıca, Madshi işleyicisi, D3D11 API'si ile sorun yaratabilmekte, sadece DXVA2 API'si (ki bu da aslında D3D9 API'sidir) ile çalışmakta. Bu yüzden Madshi'nin sadece 4K-HDR videolar için kullanılması gerekir.


    Video işleyicisi olarak EVR, EVR Custom veya daha eski işleyicileri kullanmayın. Çözünürlük ve kodlamadan bağımsız olarak, SDR videolar için D3D11 Renderer, HDR videolar için Madshi'yi tercih edin.


    Artık DXVA Checker programının GPU'nuz için raporladığı o bütün formatları, çok düşük işlemci yükleriyle izleyebilirsiniz.


    GPU'nun desteklemediği formatlar için harici çözücü kullanılacak ve CPU'ya iş düşecektir. İlgili videonun çözünürlük ve bit oranıyla doğru orantılı şekilde, CPU'nun yükü artacaktır. Gerisi CPU'nuzun gücüne kalır. Benimkisi, AV1 kodlanmış videoları, en fazla 5K çözünürlük ve 10-12 megabitlik bir veri akışına kadar oynatabiliyor. Daha fazla çözünürlük (8K) veya bit oranı (13 megabit üstü), CPU yükümün %100'e varmasına yol açıyor (Bu da videonun oynatılamaması demek).


    Ses konusunda ise, Filtre Yönetimi > Ses Çözücü > Dahili Kodek/Passthrough kısmındaki önerilen ayarlar yeterli. LAV Filters paketini kurarsanız, DTS-HD Master Audio ve Dolby TrueHD seslerin çözülmesi için LAV Audio Decoder devreye girecektir.


    Maksimum görüntü kalitesi konusunda, Madshi video işleyicisini didik didik etmeniz gerekir.


    Video > Renk Alanları kısmındaki YCbCr <-> RGB dönüşüm matrisini de "ITU-R BT.709" olarak ayarlayabilirsiniz.




  • 4K uydu yayınları için donanımsal hızlandırma:


    PotPlayer'ın geliştiricisi DVB-S desteğiyle uğraşmadığı için, uydu yayınları için SmartDVB gibi başka bir medya oynatıcı yazılımı kullanmak zorundayız.


    SmartDVB ve LAV Filters kurulduktan sonra, 4K uydu yayınları için ayarlarım resimlerdeki gibidir. %10'u geçmeyen CPU yükü ile, son derece rahat bir 4K izleme deneyimi oluyor. TRT 4K ortalama bit oranı 25 megabit/s'dir.


    Geçen yılki "Euro 2020"de TRT 4K'da HDR, daha doğrusu "HLG" denenmişti, Dünya Kupası'nda SDR'den devam ediliyor (11794-V frekansındaki TRT1 HD ve TRT Spor HD kanalları ise, 15 megabit/s'lik yüksek bit oranlarına sahip - Diğer HD kanallardan 3 kat fazla bit oranı)


    D3D11 API'si ile Madshi işleyicisi sorun yaratabilse de, yani Madshi, DXVA2 API'si ile çalışmaya meyilli olsa da burada onu tercih ediyorum, sorun olursa EVR-Custom işleyiciye dönülebilir (PotPlayer'in aksine, SmartDVB'de D3D11 Renderer seçimi yok)


    PotPlayer'da çözücü, işleyici ve donanımsal hızlandırma ayarları


    PotPlayer'da çözücü, işleyici ve donanımsal hızlandırma ayarları


    PotPlayer'da çözücü, işleyici ve donanımsal hızlandırma ayarları
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.