Şimdi Ara

PopOS kullanacağım, arch saçmalamaya başladı

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
1.391
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arch bazlı artix kullanıyordum ama, insanların öyle bi tarafları kalkık ki sormayın, artık bunaldım. Ayda yılda bir forumuna gireyim soru sorayım dedim, kaba kaba cevaplar. Archta da öyle zaten. Bi de bağış yaptım bunlara, ama haketmiyorlar. Kardeşim insanlardan nefret ediyorsan niye insanların hayrına iş yapıyorsun? Yapma. Sana silah zoruyla mı OS yaptırıyorlar?


    PopOS ubuntu nun saçmalıklarına son veren ubuntu bazlı bir şeymiş. Denedim, güzel. Tam geçiş yapacağım. Başlarım systemd freesine de, archına da. Sanki adamlar dünyayı kurtarmış. Wiki fetişistliği var adamlarda. Wiki her zaman işe yaramıyor. Anlatıyorsun anlamıyorlar. Wikiye açıklayıcı güzel bir şey yazdım. Tartışmasız, çok iyi ve açıklayıcıydı. Adamlar anlatamamış, ben yapayım dedim. Adam gelmiş silmiş. Al sok bir yerine. Yani insanların faydası olsun diye yazdım 2 satır şey onda gözleri kalmış. Archçılar saçmaladı iyice kısacası.


    Ama debian da cezbediyor. Direk debiana da kayabilirim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CSB yazmayan adam -- 3 Nisan 2021; 23:44:43 >



  • Debian tarafında Ubuntu'yu sevmem ancak Debian, Linux Mint (+Debian Edition), Pop_OS, Elementary OS bunları ayakları yere sağlam basan dağıtımlar olarak görüyorum. Çekirdekler kararlı geliyor, snap yok, Gnome opsiyonel. Bilgisayar kurdu olmadan da kolayca kullanılabilir

    Debian fanboyu olabilirim ancak Fedora'ya bakmanızı da önerebilirim, onlar da işlerini ciddiye alıyor. Bu saydıklarım genelde [geliştirici olmayan] profesyonellere de yönelik sayılabilecek dağıtımlar

  • arch linux ismi dahi yeni yetme çakma geliştiricileri hatırlatıyor. o yüzden bashettiğin durumu yaşamana hiç şaşırmadım.

    Knoppix, Debian, (Unix) FreeBSD nerdeee, "Arch" Linux nerde...

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arch Linux kaynaklı Archman kurun rahat edersiniz. Dağıtımın geliştiricisi Tulliana çok güzel insandır çözemediğiniz bir konu olunca Archman forumlarına sorun herkes size ellerinden geldiği kadarıyla yardımcı olmaya çalışır. Uzmanlaştıktan sonra Arch Linux kurup düzgün ayarlarsanız uzun yıllar format atmadan devam edebilirsiniz.


    Hangi Linux dağıtımını tercih ettiğiniz fark etmez hangisinde rahat ediyorsanız hangisinde benim dağıtımım bu diyorsanız onunla yola çıkın rahat ederseniz. Bilgisinden çok klavyesi çalışanlar yerine doğru kişilerden destek almaya özen gösterirseniz sıkıntı yaşamadan her dağıtımı kullanabilirsiniz. Archman destek konusunda ilk önerim Türkçe destek arıyorsanız oraya bir bakın!

  • Kesinlikle katiliyorum. Arch forumlarinda en az 5 kere "ubuntu for gays" tarzinda yorum/imza okudum. Ilginc bir kitlesi var, sirf bu yuzden denemedim bile.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: cetinodinson

    Kesinlikle katiliyorum. Arch forumlarinda en az 5 kere "ubuntu for gays" tarzinda yorum/imza okudum. Ilginc bir kitlesi var, sirf bu yuzden denemedim bile.

    Ben forumlarında pek takılmadım. Reddit'teki birkaç alt başlıkta Arch Linux kullananların (doğru deyişle: kurabilenlerin) bir kısmının başkalarını küçümsediğini ben de gördüm. Hayattaki övünç kaynağı tek başarısı kılavuza bakarak çekirdek ve paket kurmayı öğrenmek olan birkaç kişi nedeniyle tüm dağıtımı ve topluluğu kötü görmemek lazım, hatta öylelerini ifşa veya şikayet edip uzaklaştırılmalarını sağlamak daha doğru olacaktır. Eğer uzaklaştırılmıyorlarsa o zaman belki...


    Arch Linux her şeyin en yenisini sunabilen bir dağıtım, tabii arada bug'lar da olabiliyor fakat yeniyi merak edenler ve hemen denemek isteyenler için çok yeğ bir çözüm, her hafta birkaç yüz megabayt güncelleştirme yapmak sorun olmayacaksa :)

  • Halihazırda Pop! OS kullanıyorum, Ubuntu 20.04 LTS'ten geçiş yapmıştım, Ubuntu kullanıyorken saniye başı hata almaktan, çökme sorunlarından bıkmıştım neredeyse.

    Burada bizi çok daha temiz bi dağıtım bekliyor bundan emin olabilirsiniz, GNOME 40'i denerim diyorsanız 21.04 sürümünü de kurabilirsiniz, ben 20.04 LTS kullanıyorum.


    @ugurcansayan ilk mesajınızda snap yok demişsiniz, bu bi dezavantaj mı acaba? Ben arada faydalanıyorum, kurulu gelmemiş olmasına rağmen kendim kurmuştum snapstore'u.

  • Öğrenen kullanıcısına yanıt

    Snap'lerin olmaması bence artı hanesine yazılabilecek bir özellik :D Şöyle açıklamaya çalışayım: snap'ler alternatiflerine göre daha verimsiz çalışıyor, başka paketlerde olmayan buglar snap'lerde olabiliyor, snap geliştirmek için Ubuntu gerekiyor, snapstore kısmen kapalı kaynak kodlu ve alternatifi/rakibi yok, snap'ler Ubuntu'nun neredeyse her yerine yayılmış durumda ve Ubuntu'yu snap'siz kullanmak imkânsız denebilir. Yani snap'ler için bir bakıma Ubuntu'nun Linux dünyasındaki kendi alanı diyebiliriz, Canonical'ın bu ve başka hareketleri de kendisine Linux dünyasının Microsoft'u unvanını kazandırdı. Özellikle GNU/Linux yazmadım PopOS kullanacağım, arch saçmalamaya başladı 


    Snap'lerin şöyle artıları da var: kurulumu ve bağımlılıkların takibi kolay. *deb'lerden başka bir üstün yanı da yok zaten, flatpak'lerin AppImage'lerin yapamadığı bir şeyi de yapmıyor.

    İhtiyacınız varsa, işinizi görüyorsa, faydalanıyorsanız tabii ki kullanabilirsiniz, kimse bir şey diyemez bile. Ancak öyle görünüyor ki Canonical özgür yazılım dünyasında kendine farklı bir yer edinmeye çalışıyor, snap'ler de onun bir parçası...



    Pop OS'i ben de denedim, açıkçası Gnome 3 olmasaydı onunla da devam edebilirdim, Gnome 3 biraz ya sev ya nefret ete benziyor. Alışabilene, sevene Pop OS da Fedora da çok iyi (çoğunlukla temiz, kararlı ve kurması, kullanması, bakımı kolay) dağıtımlar

  • Bilgisayarının sürücü desteği varsa FreeBSD kullan o zaman. Community'si daha iyi. Fakat popos mopos böyle abuk sabuk dağıtımlarla ugrasma. Bu gibi dağıtımlar bence hicbir seye hizmet etmiyor. Windows ve Linux elma ve armut gibi. Linux gibi bir seyin popos ubuntu falan seklinde dağıtılması ve bu sekilde kullanımının beklenmesi bana göre cok mantıksız ve basarısızlıga mahkum bir olay.. Elma olan seyi Armut olan Windows gibi pazarlayamazsın sonucta.. Buna itiraz eden çok kisi cıkar ama bence yani kendi fikrimdir, Linux'u Windows gibi kullanmamak gerekir. Hele ki arabirimi MacOS'a falan benzetmeye calısmak ve bu sekilde dağıtım yapıp yaymak epic fail diyebilirim.. Cünkü MacOS gercekten de bir cok yönden özellikle kullanıcı deneyimi acısından, windows gibi fakat Linux bu ikisinden cok farklı.. Eğer ki MacOS gibi bir sey istiyorsan, senin icin MacOS'dan baska alternatifin olmadıgını söyleyebilirim.. Para bulup alacaksın baska yolu yok bunun..


    Esas olaya gelince, yapabildiğin herseyi konsoldan yaparsan cok daha fazla verim alırsın. UI programları hem OS'un mantığını öğrenmene engel olur community'lere mecbur kalırsın, hem de kalitesiz UI programı cok oldugu icin konsol programlarından aldıgın gibi verim alamazsın.. Konsol programları her zaman daha stabil, daha garanti, daha sağlamdır.. UI Programı ya donar ya calısmaz ya da sorun cıkartabilir.. Düzgün calısanları da vardır ama konsol en garantisidir..


    Linux kullanacak adam, popos kullanmamalıdır.. Konsola ayar dosyalarına uğraştırıcı kuruluma ve ileri düzey dağıtımlara alısmalıdır.. Bunları artistlik olsun diye yap demiyorum bunlarla sürekli olarak uğraşırsan hicbir community'ye ihtiyacın kalmaz. Windows'u nasıl kullanıyorsan nasıl hakimsen Linux'a da hakim olursun.. Baskalarına soracak hemen hicbir seyin kalmaz.. Yoksa OS'u öğrenemezsin.. Öğrenmenin yolu sürekli kurcalamaktan geciyor sonucta..


    Özetle PC'de doğru düzgün iki tane OS vardır. Biri Arch Linux öbürü FreeBSD.. NetBSD'de iyidir.. Debian da güzel ama eski paketler beni bile baydı..




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fortune 4 -- 26 Mayıs 2021; 8:39:42 >
  • Nazar değmesin kapanışta Num Lock ışığının açık kalması, varsayılan ses aygıtı ayarlanmaması ve 1-2 kez hazırda bekletten kaldıramama hariç Ubuntu'da bir problem yaşamadım. Giriş seviyesi bilgisayar tecrübesi olup, bir sorun olduğunda internette araştırmasını bilenlere tavsiye ederim. Hoş, bir noktadan sonra dağıtımların çoğu birbirinin aynısı aşağı yukarı.


    PopOS kullanacağım, arch saçmalamaya başladı
    PopOS kullanacağım, arch saçmalamaya başladı
  • Bana kalırsa oldukça katı bir tutumunuz var.


    Linux'u isteyen istediği gibi kullanabilir, ki açık kaynağın ve forkların bizlere sunduğu güzellik de bu zaten: Sınırsız alternatif ve özelleştirmeler. Yıllarca Windows kullanmış bir insan, aşina olduğu workflow'a uygun bir masaüstü ortamı bulabilir. Yıllarca MacOS kullanmış biri, Amerika'yı yeniden keşfetmek yerine, ElementaryOS yükleyip, aşina olduğu masaüstü kullanımına ve görüntüsüne uğraşmadan kavuşabilir. Bambaşka bir deneyim arayan kimse, GNOME deneyebilir.

    Meraklısı ise kurar tiling window manager'ını, klavye odaklı bir kullanımla tüm işlerini konsoldan halleder. Ama kimse OS mantığını öğrenmek zorunda değil, pek çok insan için Linux kullanmaya "biraz olsun" alışmak yeterli oluyor.


    Kimse Windows'a komut satırı açarak, işlerini oradan hallederek hakim hale gelmiyor. Linux'a da bu şekilde alışmak zorunda değil kimse. Kimileri sistemlerini bozmaktan korkmaz, bozulsa da düzeltmeyi-problem çözmeyi oyun olarak görür, bu yüzden kullandığı işletim sistemini derinlemesine öğrenir; ama kimisi de kurduktan sonra her şey tıkır tıkır çalışsın, program kurmak klavye odaklı değil, mouse odaklı olsun, ve yalnızca işlerini halletsin ister bilgisayarında.


    Ben konuyu açan arkadaşı ikisinin ortasında bir yerde olarak görüyorum. Zamanında Arch tabanlı bir dağıtım denemiş, ama bugün geldiği noktada kullanımı daha kolay bir dağıtım arayışında. Bence Pop_OS! ayakları yere sağlam basan bir dağıtım, çünkü dağıtımın ardındaki System76 aynı zamanda bir donanım üreticisi ve kendi donanımlarıyla birlikte kullanılması için Pop_OS!'i sürekli güncel tutacağa benziyor.


    Son olarak, Linux dünyasında irili ufakli binbir tane dağıtım olmasının nedeni ve sizin bunu başarısızlığa mahkum görmenizin nedeni, onu Windows ve MacOS'dan ayıran en temel farkla ilgili: Açık kaynak. Diğer ikisi özel şirketlerin kapalı kaynak geliştirdiği yazılımlarken, Linux dağıtımlarının her biri komüniteler çevresinde meydana geliyor. Ve bence her dağıtım, açık kaynak evrenine ve Linux dünyasına başka bir artı ekliyor. Yani kısa vadede dezavantaj gibi görünen bu durum, uzun vadede bir avantaja, çok merkezli bir geliştirme sürecine izin veriyor.

  • Biyturs_OnSr kullanıcısına yanıt

    NumLock ışığının açık kalmasını /sys altından bir dosyaya 0 yazarak kapatabiliyorsunuz. Yani numlock açık ama ışığı kapalı gibi birşey oluyor. Ama şimdi hatırımda değil o dosya. Bulunca söylerim.


    Varsayılan ses aygıtının ayarlanmaması gibi bir sorun varsa pipewire'a geçiş yapın (ubuntu 21+ kullanıyorsanız) ve pavucontrol'den çıkış cihazı sekmesine girip cihazınızın sağındaki tik işaretine iki veya üç kez tıklayın. Seçilmiş pozisyonda olması lazım.


    Hazırda bekletten kalkmaması durumunda ise dmesg, journalctl gibi komutlar ile nerde takıldığını tespit etmeye çalışın.

  • samimi söylüyorum linux kullanıcıları kadar toksik bir kitle az bulunur. yıkık netflix tipleri gibi garip insanlar . bir şey sorarsın saçma sapan cevaplar gelir,o gelir bu gelir çözüm gelmez. bir süre ubuntu tr forumuna içerik üretmiştim. nasıl belgeleri falan yaptım ama baktım linux un adam olmaya niyeti yok hem linux u hem forumu bıraktım. en son baktığımda da eski üyelerden kimse kalmamış, forum bu toksik kitleye kalmıştı . bir telegram grubu var " herkes için linux " oraya bi bakın efendi çocuklar. arada böyle toksik tipler geliyor ama kitle efendi.


    ne kullanayıma gelirsek ben uzun süredir linux kullanmıyorum . isterseniz debian kullanın zaten çoğunun kökeni ...

  • İlk kez PC'ye Linux kurdum ve tercihim Pop! OS oldu. Şuan acemiliği çekiyorum, bazı buglarla da karşılaşıyorum ama Windows'tan sıkılmıştım, bu yüzden bir macera atıldım :) Arayüzünü de çok sevdim, Gnome gerçekten şıkır şıkır görünüyor. Steam'de Linux oyun desteği az, onun dışında her programımı buldum sayılır.

  • myze kullanıcısına yanıt

    Selamlar

    Steam'de oyun desteği Windows'taki kadar çok değil ama az hiç sayılmaz:) SteamPlay'i desteklenmeyen oyunlar için de etkinleştirin ve şu siteye bir bakın, gezin:

    PopOS kullanacağım, arch saçmalamaya başladıwww.protondb.com
    https://www.protondb.com
  • ugurcansayan kullanıcısına yanıt

    @ugurcansayan Hocam teşekkür ederim ilginiz için, önemli bir bilgi PopOS kullanacağım, arch saçmalamaya başladı 


    Arkadaşlar ilk Linux tecrübem hoş olmayan bir şekilde bitti, Pop! OS göçtü, laptop'u sabah açamadım, bir hata mesajı verdi. İhtiyacım olan en önemli programları bulmuştum, Gnome masaüstü yöneticisi de gayet şık duruyordu, hevesim kursağımda kaldı. Belki benim donanımdan kaynaklandı, bilemiyorum. Şimdilik Windows'a geri döndüm, istemeyerek.

  • myze kullanıcısına yanıt

    Pop_OS neden çöktü bilmiyorum, ama bir çöküşte vazgeçmeyin:) Linux Mint (LMDE) veya Fedora deneyebilirsiniz. İkisinin topluluk tarafı da çok yardımsever ve ilgilidir. Bunlardan hangisi hoşunuza giderse usb flaş sürücüden başlatın, canlı oturumda kurcalayın, hatta fırsatınız varsa linux-hardware.org adresindeki hw-probe kullanarak cihazınızla ne kadar uyumlu çalışabileceğini görün.



    PopOS kullanacağım, arch saçmalamaya başladı
    PopOS kullanacağım, arch saçmalamaya başladılinux-hardware.org
    Create a probe
    https://linux-hardware.org/?view=howto
  • ugurcansayan kullanıcısına yanıt

    Üstad, Pop! OS gerçekten güzel görünüyordu, Gnome'u çok fazla sevdim ben, belki tekrar kurarım. Mint uzun zamandır radarımda, Cinnamon masaüstü yöneticisi hoş duruyor, onu da kurabilirim. Ubuntu da aklımda giriyor. Eskiden beri OS X arayüzü hastasıyım, Gnome'daki dock bunu fazlasıyla sağlıyor.


    Şuan için benim gibi beginner kullanıcılara kulanımı kolay, stabil bir distro lazım. Mint sanki bir adım önde, siz daha iyi bilirsiniz gerçi. Bir de şu konuda desteğinize ihtiyacım var, Pop! OS kuruluyken fan çok fazla çalışıyor, Windows yüklüyken hiç duymadığım fan seslerini aldım. Çok ilginç değil mi? Mint'de de aynı şekilde fan sesine tahammül edeceğimi sanmıyorum, umarım yoktur.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • myze kullanıcısına yanıt

    Selamlar


    Pop OS'taki arayüz ve masaüstü ortamı, Gnome'un eklentilerle modifiye edilmiş hâli ve Cosmic diye adlandırılıyor. Gnome'un en sade hâlini Fedora'da bulabilirsiniz, eklentilerle istediğiniz gibi şekillendirebilirsiniz. Fan sesi muhtemelen gpu ile ilgili, eksik veya eski bir sürücü yüklüyse verimsiz çalışması veya cpuya yüklenmesi muhtemel. Normalde serin ve sessiz çalışması gerekir


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sabayon. En son desktop olarak bunu kullanmıştım.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.