Şimdi Ara

PLAYSTATION VS XBOX TARTIŞMA KONUSU (263. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
13 Misafir - 13 Masaüstü
5 sn
107.719
Cevap
259
Favori
3.947.925
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
167 oy
Öne Çıkar
Popüler Konular listesinde
93. Sırada  bugün en iyi #12
Sayfa: önceki 261262263264265
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • MortalRide kullanıcısına yanıt
    Öncelikle güzel uzun bir yazı yazmışsınız elinize sağlık. Ama hype yapılan konuların etkisinde çok fazla kaldığınız belli oluyor.

    Öncelikle demo yapılan game engine Sonye özel değil. Ayrıca demoda gösterilen bütün özellikler Xbox ve high end pcler için de geçerli olacak. Bu konuda Tim Sweeneyin tweetini bulabilirsiniz. Unreal Engine 5 sonye avantaj sağlayacak gibi bir resmi yorum göremedim.

    Ek olarak Sony m2 slotu üzerinden de oyun çalıştıracak. Pcie 4.0 protokolüne uygun ssdlerde de oyunların akıcı şekilde çalışması gerekecek. Bu noktada ya yapımcılar buna göre oyununu yapacak, ya da m2 bile olsa oyun önce internal ssdye taşınıp öyle açılacak.

    Son olarak en önemlisi, ssd gibi kısa ömürlü sistemler üzerinde mümkün olduğu kadar az işlem yapılmalıdır. Genelde sistem datayı al memorye yaz oradan devam et şeklinde işler. Ssdyi memory gibi kullanabilirsin (ki 8K gibi çözünürlüklere çıkmak için zorundasın) ama ssdnin ömrünü çok hızlı bir şekilde tüketmiş olursun. Apple m1 işlemcilerde aşırı ssd kullanımı dert açmaya başladı. Daha şimdiden ssd ömrünün %10nu dolduran var
    https://9to5mac.com/2021/02/23/m1-mac-users-report-excessive-ssd-usage-potentially-affecting-the-components-lifespan/

    Aynı konu konsollar için de dert olabilir, o yüzden Sonynin de sistemin en kırılgan componenti üzerinden yükleneceğini pek sanmıyorum.

    https://www.notebookcheck.net/Playstation-5-soldered-825-GB-SSD-puts-a-hard-limit-on-the-lifespan-of-each-retail-unit.497370.0.html




  • williamwallace88 W kullanıcısına yanıt
    Güzel dilekleriniz için teşekkür ederim.Bu konuların etkisinde hype yapıldığı için kalmadım.Bu konular teknolojik gelişme olarak bir devrim olduğu için etkisinde kaldım.Ayrıca bu etkisinde kalmam konsolu objektif olarak incelemem ve eleştirmemi hiçbir şekilde etkilemez.Daha önce Xbox Series X ve PS5 ile alakalı detaylı karşılaştırma yazılarıma da bakabilirsiniz.

    Demo yapılan oyun motoru dediğiniz gibi Sony'ye özel değil Epic Games'in kendi oyun motoru.Demoda gösterilen özellikler diğer platformlar için de kullanılabilir olacak bu da doğru.Bu konuyla alakalı Tim Sweeney ile alakalı Tweet'i okusam da bununla alakalı hem Tim Sweeney'in hem de Epic Games mühendislerinin Geoff Keighley ile yaptığı röportaj videosunu da izledim o yüzden detaylı olarak biliyorum.İlgili videoya bakarsanız eğer videoda sistemin konsolların,High End PC'lerin için kullanılabileceğini hatta mobil cihazlara kadar bu oyun motorunun indirgenebileceğini Tim Sweeney ve Epic Games mühendisleri söylüyor ayrıca açıklıyorlar.Burada Unreal Engine 5 Sony'ye ekstra bir avantaj sağlamayacak.Unreal Engine 5 geliştirilirken Epic Games ile Sony ortak çalıştığı için hatta Mark Cerny ile Tim Sweeney iletişim içinde oldukları için PS5'in sistem olarak Unreal Engine 5'e daha yakın bir sistem olduğu da belirtiliyor.

    Bir önceki yazımda PS5'te ek olarak PCIE 4.0 slotu ile kullanılacak SSD'lerin gerekli olan özelliklerinden ve PS5'in Custom SSD Controller'ı ile PS5'in kendi SSD'si hızına yakın bir hıza çıkartabileceğini ve uyumlu bir şekilde çalışabileceğini belirtmiştim bu yüzden bununla alakalı o yazıma göz atabilirsiniz.

    SSD'nin kısa ömürlü olması SSD'nin üzerinde yazma ve silme yapılmasıyla alakaladır.Yani siz SSD üzerinde ne kadar çok oyun kaldır yükle kaldır yükle yaparsanız SSD ömrü bundan etkilenir.Okuma işleminde SSD'nin ya hiç ömrü kısalmaz ya da çok çok küçük değişimler olur.Bu yüzden okuma konusunda SSD'ler HDD'lerden çok daha avantajlı olarak ayrıntılı şekilde belirtilir.SSD'lerin ram olarak kullanılması da SSD'lerin ömrünü çok ciddi bir şekilde tüketmeyecektir.Zaten şu an teknolojik gelişmelerin getirdiği şekille bakarsanız birçok firma bu konuda çalışmalar yapıyor.Hatta Xbox mühendisleri Hotchips 2020 sunumunda SSD'lerin hızlarının çok ciddi seviyelere çıktığını ve ram üretiminin hâlâ pahalı SSD üretiminin ise git gide ucuzlamasından kaynaklı olarak ilerde SSD'lerin ram alternatifi olarak kullanılabileceğini söylüyorlar.Hatta Phil Spencer bile SSD'lerin virtual memory olarak kullanılabileceğini Playstation'ın da bu konuda çalışmalarının olduğunu duymanın onu sevindirdiğini söylediği röportajlar var.

    https://www.compuram.de/blog/en/the-life-span-of-a-ssd-how-long-does-it-last-and-what-can-be-done-to-take-care/#:~:text=In%20the%20first%20moment%2C%20that,the%20write%20and%20delete%20processes.

    https://wccftech.com/spencer-on-xsx-ssd-can-be-used-as-virtual-ram-i-like-that-sony-is-investing-in-ssd-for-ps5-too/

    [sizer]PLAYSTATION VS XBOX TARTIŞMA KONUSU[/sizer]


    Edit : Ekstra olarak Tim Sweeney'in PS5 ile alakalı açıklamalarını da eklemek istedim.






    https://www.theverge.com/21256299/epic-ceo-tim-sweeney-sony-ps5-ssd-impressive-pc-gaming-future-next-gen
    [sizer]PLAYSTATION VS XBOX TARTIŞMA KONUSU[/sizer]

    Epic CEO Tim Sweeney says next-generation gaming consoles, in particular Sony’s PlayStation 5, will bring about changes in game development that go far beyond a jump in graphics quality. During a press briefing for the company’s newly announced Unreal Engine 5, which is optimized to work with next-gen consoles, Sweeney says the PS5 is a “remarkably balanced device.”

    It has an immense amount of GPU power, but also multi-order bandwidth increase in storage management. That’s going to be absolutely critical,” he says. “It’s one thing to render everything that can fit in memory,” he adds, but a much more impressive feat to render a world that “might be tens of gigabytes in size” almost instantaneously, as Sony’s new console and its M.2 solid-state drive are promising.

    “We’ve been working super close with Sony for quite a long time on storage,” he says. “The storage architecture on the PS5 is far ahead of anything you can buy on anything on PC for any amount of money right now. It’s going to help drive future PCs. [The PC market is] going to see this thing ship and say, ‘Oh wow, SSDs are going to need to catch up with this.”

    Sweeney isn’t taking Sony’s word for it, either. He and the engineers at Epic are using the console themselves. Sweeney says the two companies have been working closely together during the development of UE5 and the PS5, ensuring that Epic’s game development tool sets for developers creating next-gen titles is optimized for the hardware that software will ultimately run on. The UE5 demo released this morning was even running on an early PS5 console, and Epic captured the quite remarkable footage straight from the device itself.


    [sizer]PLAYSTATION VS XBOX TARTIŞMA KONUSU[/sizer]

    https://www.gamesradar.com/ps5-ssd-is-best-in-class-across-all-platforms-says-epic-ceo-tim-sweeney/


    Sony, you see, had listened. PS5 was going to make Nanite possible. "It was three or four years ago at least when we started to talk with Mark Cerny about possibilities for the next generation," Sweeney says. Their discussion wasn't just about graphics, but about the growing realisation that storage architecture in game hardware – having to load data from a hard drive, the huge amounts of latency between mass storage and a processor – was a limiting factor in Epic's and all developers' future plans for game-making. The team at Epic received very early hardware access to the next-gen console, and the Sony collaboration has been far longer-running than the Microsoft one, Sweeney says, something which naturally influenced Epic's decision to reveal Unreal Engine 5 using PS5 instead of Xbox Series X. 

    "And Sony really did a fantastic job of implementing a new platform around that realisation that storage could be revolutionised," he continues. "PlayStation 5 is built not only on a huge body of flash memory, but also a very high bandwidth and low latency framework for accessing it, and for getting it to wherever you need for any type of work." 
    He describes how PS5 renders a texture highly efficiently, fetching it from the high-speed SSD decompressed, into video memory in the exact place it's needed. This is thanks to PS5's IO (or input-output) system, which according to Epic's VP of engineering Nick Penwarden, is "the major innovation with the next-generation console hardware. They have faster CPUs, they have faster GPUs, and that was really important to be able to achieve the visuals that we showed – but the biggest change across console generations is absolutely going to be the IO bandwidth that we're able to achieve with the SSDs that are in next-generation consoles." 
    "It's a key unblocker for what Brian and team have built here," Sweeney confirms. "Rendering micropolygons resulting from a 20 billion-polygon scene is hard enough. But actually being able to get that data into memory is a critical challenge. And as a result of the years of discussions and efforts leading up to that, it was a perfect opportunity to partner [with Sony] to show that effort finally coming to fruition with pixels on the screen." 

    Pixels – and triangles. The buzzword of that tech demo is key to understanding how Nanite works, why PS5 has made it possible, and why it's such a huge leap forward. Import a film-quality asset such as a photogrammetry scan or ZBrush sculpt made up of millions of polygons – say, the statue in the tech demo – into Nanite, and the engine will automatically render it on a scalable triangle-per-pixel basis. The system memory preserves the infinite amount of detail from the model, but Nanite uses the speed of PS5's SSD to near-instantly stream in on demand only the data – and the triangles, be they millions or even billions – needed to display what the camera (and your eyes) are capable of seeing. 
    "It's an analogue to a computer science sort of approach of virtual memory," Karis says. "The concept is that not all of the data that you want to access needs to actually be in RAM, it can be in a much larger space where some of it is off on disk. And only when you access things does it need to bring it into memory and have that stuff be actually resident."

    https://www.gamesradar.com/were-able-to-show-the-difference-from-whats-possible-today-with-whats-possible-tomorrow-inside-epics-unreal-engine-5/



    Tim Sweeney ve Epic Games mühendisleri, birlikte PS5 üzerinde çalışmışlar.Hatta Unreal Engine 5'i yaparken Mark Cerny ile iletişim içinde olduk diyor.Yani Unreal Engine 5'i mühendisleriyle birlikte yapan adam hatta ilk Unreal Engine'i yapan adam "PS5'in SSD'si şu ana kadar gördüğümüzün en iyisi ve PC'lerden bile çok daha ilerde" sözünü söylüyorsa gerçekten ciddi bir fark var ki bunu söylüyor.Yoksa adam gidip sadece Sony'den mi para alıyor hayır.Oyun motorunu hangi geliştirici hangi stüdyo kullanırsa ondan para alıyor.Bu paylaştığım yazıların hepsini okusanız ve üzerine araştırma yapsanız zaten Sony'nin PS5'te bir devrim yaptığını anlamak zor değil.Ben Road to PS5 videosu sunulduğundan beri hem Xbox Series X'i hem de PS5'i detaylı şekilde inceliyorum.Gerek yazılımsal olarak gerek donanımsal olarak.Xbox Series X gerçekten PC türevi bir cihaz.PS5 ise daha konsol odaklı düşünülmüş ve üzerinde ekstra uğraşıldığı belli olan bir cihaz.Bunu sadece yaptığım araştırmalarla birlikte rahatlıkla söyleyebiliyorum.Amacım PS5'i övmek arşa çıkartmak Xbox Series X'i gömmek değil.Olan şeyi olduğu gibi söylüyorum.Ki burada teknolojik olarak yapılan bir devrim var.Bu sadece PS5'i ileri taşımayacak.Bu devrim PC sektörünün gelişmesine de yardımcı olacak.Ki Tim Sweeney de aynen bunu söylüyor.



    Ayrıca sadece Tim Sweeney değil, oyun sektörünün efsane isimlerinden sayılan John Carmack de PS5'in SSD'sinin gerçekten önemli bir gelişme olduğunu söylüyor.

    https://www.thegamer.com/doom-john-carmack-ps5/


    Bir Edit daha :D : Yazının tamamını okumak istemeyenler için kısa ve öz iki video





    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MortalRide -- 1 Mart 2021; 3:54:18 >




  • Beyler boşuna polemiğe girmeyin arkadaşla, sırf 15 saat oynayacağı oyuna 60-70$ dolar veren her insan savunur zaten PS'i çünkü düşünsene 600 lira veriyorsun ve millet ayda 16 liraya 3 yıl oyun oynuyor. Adam kendini keriz hissetmektense fanboy ilan ediyor. Bırakın takılsın kendi halinde.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Knoxwillage kullanıcısına yanıt

    Beni fanboy ilan etmeden önce bu konuda yazdığım tüm mesajlara bak.Fanboyluk yaptığım tek bir cümlem yok.Olan şeyi olduğu gibi söylemek ne zaman fanboyluk oldu?Burada teknolojik olarak yapılan bir devrim var.Bunu Xbox Series X yapsa onu da aynı şekilde merak edenler için bu kadar detaylı açıklardım.Onun için de oyun sektöründe devrimsel bir gelişme olduğu için heyecan yapardım.Saçma sapan şeylerde herkesi fanboy olarak itham etmekten hiç geri durmuyorsunuz.Fiyat bakımından Xbox'ın Türkiye'de çok daha tercih edilebilir bir platform olduğunu daha önce defalarca belirttim.O zaman da Xbox fanboyu mu oldum?Hayır.7-8 aydır Xbox One X ve PC ile Game Pass kullanıyorum ve şu an Playstation'ım yok.O zaman Game Pass ve Xbox kullandığım için Xbox fanboyu muyum?Hayır.Saçma sapan şeyler hakkında konuşacağınıza birbirinizle saçma sapan tartışma yapacağınıza düzgün faydalı bilgiler paylaşsanız forum daha iyi bir ortamda olur ve birçok kişi gelip burada gereksiz tartışma yerine fikir alışverişi yapar.Ben burada teknik konularda elimden geldiği kadarıyla kaynaklarıyla beraber doğru ve detaylı bilgi verdiğim zaman fanboy oluyorum yani?Buna gülmekten başka bir şey yapamıyorum.Karşı argümanınız varsa siz paylaşın fanboyluk yapmadan.Ben yanlışsam yanlış olduğum şeyin doğrusunu öğrenir karşımdaki insana teşekkür ederim.Doğruysam da kaynaklarıyla neden öyle olduğunu söylerim.O yüzden lütfen boş yapmayın :)


    Edit: Lütfen şu videoyu izle de adamın dediği insanlar gibi davranmaktan vazgeç.Adam videonun başında senin gibi insanlardan bahsediyor özel olarak.



    Bu arada benim şu an kendi bilgisayarımda kullandığım SSD zaten Xbox Series X'teki SSD'den daha hızlı performans veriyor.Yani zaten güçlü bir sistem kullanıyorum.Fanboyluk yapmamı gerektirecek bir şey yok.




    https://forum.donanimhaber.com//mesaj/yonlen/147837241


    Oha bu yazıda da The Medium oyununu övmüşüm.Hem de Game Pass ile oynamışım ve Game Pass'i de övmüşüm.Tam bir Xbox fanboyuyum (!)




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MortalRide -- 1 Mart 2021; 3:10:26 >




  • 4k sacmaliği ps5 ve series x konsollarin gücünü mundar edecek sistemlerin gucunu 4k'ya harcayacaklarina grafik ve 60 fspye harcasinlar daha iyi olacaktir ilerki yillarda grafikler dahada gelistikce oyunlarin cozunurlugunu 4k yapalim derken grafiklerden kismaya baslayacaklar malesef.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mg3 -- 1 Mart 2021; 13:20:36 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • williamwallace88 W kullanıcısına yanıt
    Linklediğiniz yazıyı okudum,yazıda ps5 ssd hakkında bi veri yok.başka bir ssd örnek verilerek tahminen bu yazı yazılmış.

    O örnek verdikleri ssd ömrü de 600tb yazma kapasitesi diyor.Bu şekilde Ps5 ssd neredeyse 850 kez sıfırdan doldurulabilir.(ps5in kullanılabilir kapasitesi yaklaşık 700gb)

    7 senede kimsenin 600tblık oyun yükleyeceğini sanmıyorum ama olsa bile o zamana kadar ps6 çıkmış olur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kaamoz -- 1 Mart 2021; 8:15:33 >
  • MortalRide kullanıcısına yanıt

    Hocam bütün bu açıklamaları zamanı ile birlikte çok iyi hatırlıyorum. Demo'nun PS5'te yapılması ve Sony ile yapılan iş birliği bu özelliklerin sadece PS5'te olacağı gibi bir algı yarattı. (Bütün linkler 13 mayıs 2020 tarihli)

    Bu algının kırılması için CEO birinci ağızdan Unreal Engine 5'teki özelliklerin tümünün birebir aynı şekilde çalışacağını açıkladı, tarihler üzerinden gidebilirsiniz.


    SSD'nin RAM olarak kullanılmasının ömrüne etki etmeyeceğini düşünüyorsanız kendi SSD'niz üzerinde büyük bir swap alan ayırıp PS5teki gibi yüksek işlem gücü gerektiren işlemleri deneyebiliriniz.

    Apple M1 işlemcilerin SSDlerin ömrünü çok hızlı doldurduğuna dair geçen haberde yazan yazı.

    This could be either the M1 chip constantly using the Mac’s internal storage for memory swap (which is basically using the SSD as virtual RAM) or just another bug found in macOS Big Sur.


    Aşağıdaki youtuberların verdiği bilgilerle hareket ediyorsanız baştan yanılıyorsunuz, bu tarz adamlar internette gördükleri söylentileri 10'la çarpıp bilgi diye önüne koyup ekmek kapma peşinde olan insanlar. Bunlara kalsa PS5 RDNA3 mimarisinden componentler taşıyor olacaktı, çoğu videolarını silmiş ama twitterda vs aratınca bulunabiliyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi williamwallace88 -- 1 Mart 2021; 10:10:28 >




  • Kaamoz K kullanıcısına yanıt

    SSD'yi sadece depolama birimi olarak kullanırsan ömrünü doldurmak pek kolay değil, dediğiniz gibi 8-10 sene sürecektir.

    Ama Apple'daki gibi SSD'yi computational işlemlerde kullanmanın verdiği yük standart R/W işlemlerinde kullanılandan yüzlerce kat daha fazla. Apple M1deki SSD için yaklaşık 2 sene ömür biçilmiş, bu şekilde devam etmesi halinde

  • MortalRide kullanıcısına yanıt

    Sizin özelinizde konuşmadım zaten, sırf exclusive oyunlar için savunanlar hakkında yazdım. Arkadaşla yazmam biraz kip hatası olmuş maruz görün, pardon.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Knoxwillage -- 1 Mart 2021; 9:58:6 >
  • Knoxwillage kullanıcısına yanıt
    Bu nasıl bir mantık güzel arkadaşım, o zaman sana Game Pass'i savunuyorsun diye fanboy mu diyelim? Kaldı ki bu sistem Xbox özelinde bir şey bile değil.

    Her konsolun artısı eksisi olabilir, PlayStation markasının öne çıktığı kısımda sektörün en akılda kalıcı projelerini sunmaları. Bu tabi ki övülebilir, ve hatta Game Pass'i övmekten çok daha mantıklı evet.

    Game Pass'e her yerden erişebilirsin, PC'den sisteme kayıt olabilirsin, ama her stüdyo - firma Sony Stüdyolarının yayınladığı oyunları oyunculara veremez.

    Bu gerçek kabul edilirse, kimse burada tartışmaya gerek duymaz.

    Bazıları da, "Xbox oyuncuları zaten PlayStation'ın üst düzey oyunlar sunduğunu biliyor" diyor, hayır. Bilmek istemiyorlar, kabul etmeyip fanboyluk yapıyorlar burada.

    Son cümlem sana ithafen değil genel kitleye, ama sende yazdığım gibi düşünüyorsan sözleri üzerine almakta serbestsin.




  • Press a Key kullanıcısına yanıt

    Kendim PS 4 Pro kullanmasam atlayacağım sana :d

  • williamwallace88 W kullanıcısına yanıt

    Evet hocam zaten benim yazımda da bu özelliklerin hem konsollarda hem high end PC'lerde hatta mobil cihazlarda bile kullanılacağını görebilirsiniz.Hatta bununla alakalı Geoff Keighley'nin röportaj videosunu attım.Bahsettiğiniz tüm açıklamalar zaten buradan alınmış şekilde.Ancak hiç kimse bu demo PS5'te aynen çalıştığı kalitedeki gibi Xbox Series X'te veya High End PC'lerde çalışır diye bir şey söylemedi.Sonradan yapılan sızıntılarla alakalı bir yetkilinin high end bir laptop'ta (RTX 2080 ve 970 Evo SSD) 1440p 40 fps civarı bu demonun verebildiğini söylediler dendi.Sonra direkt o Tweet'e Tim Sweeney bu sistem yapılan demonun videosunun çalıştığı sistem öyle bir şey yok dedi.Tim Sweeney kendisi yalanladı bunu.


    Resmi kaynaklardan bu demodaki özellikler diğer platformlarda da çalışabilecek şeklinde konuşuluyor.Ayrıca Unreal Engine 5'te ölçeklenebilirlik olacak diyor.Bu oyun motorundaki özellikleri en rahat çalıştıran sistemde sistemin kaldırdığı kadar bir sürü iş yüküyle yükleyebilirsiniz.Bu 8K texture,Global illumination,Chaos Physics,16K Shadows gibi gibi birçok öğe bir arada olabilir.Ancak bu ölçeklenebilirlik sayesinde hangi sistemin ekrana ne kadar yazdırabileceği de değişiyor.Bir Epic Games mühendisi bu demonun HDD'ye sahip bir PC'de de çalışacağını söyledi.Ancak bu ölçeklenebilirlik sayesinde çalışabileceğini ve bu PS5'te çalışan demonun görüntüsüyle onun arasında devasa bir görüntü farklı olacağını da belirtti.


    Benim kaynaklarıyla bu kadar yazmamın sebebi Sony'nin bir devrim yapması ve burada önemli olan nokta sadece SSD'nin hızı değil.I/O ve bandwith ayrıca sistem içindeki aktarım sırasında bahsettiğim kabaca verilerin sıkıştırılması,gönderilmesi ve çözülmesi işlemindeki adımlarda gecikmenin minimuma indirilmesi neredeyse sıfır gecikme olması.İşte bunlar bu sistemi şu an piyasadakilerden çok daha üstte tutuyor.Hatta Epic Games mühendislerinden olan Nick Penwarden VP of Engineering at Epic games neden demoda PS5'in kullanıldığını söylüyor.Hatta PS5'in SSD'sinin performansının tam anlamıyla kullanılabilmesi için Unreal Engine 5'teki bazı parçaları yeniden yazmaları gerektiğini belirtiyor.


    “The PlayStation 5 provides a huge leap in both computing and graphics performance, but its storage architecture is also truly special,” he said.


    “The ability to stream in content at extreme speeds enables developers to create denser and more detailed environments, changing how we think about streaming content. It’s so impactful that we’ve rewritten our core I/O subsystems for Unreal Engine with the PlayStation 5 in mind,” he added.


    Önceki yazımda da dediğim gibi bu sistemin bütününün iyi bir şekilde düşünülüp tasarlandığıyla alakalı.Siz bu işlemden Kraken ve Ooddle'ı çıkartsanız performans ciddi şekilde düşecek.Gidip bu verilerin gönderim adımlarından bir tanesini optimize etmeseniz ve hali hazırda PC'lerdeki gibi olsa yine performans ciddi şekilde düşecek.Bunlar olmadan zaten PS5'in SSD'si normalde 5.5 Gb/s sıkıştırılmış veride ise 8-9 Gb/s hızlarında çalışan ortalama bir PCIE 4.0 Nvme SSD'den başka bir şey değil.Onu özel yapan kriterler zaten detaylarda saklı.


    https://www.techspot.com/news/85495-ps5-ssd-fast-epic-had-rewrite-parts-unreal.html

    https://metro.co.uk/2020/06/03/ps5-ssd-fast-unreal-engine-5-reveals-epic-games-12800779//




    Ayrıca hem Epic Games'e hem de Microsoft'a her yerden soru bombardımanı yapmış birçok kişi.Soru şu:


    "Unreal Engine 5 Demo'su PS5'te çalıştığı gibi Xbox Series X'te de çalışır mı?"


    Bu soruya hiçbir yetkili direkt bir cevap vermemiş.Sadece bizim hedefimiz tüm platformlar şeklinde diyip geçirmişler.Tek bir tane yetkili direkt bir cevap vermiş.O da şöyle "Bunu Xbox Series X'te çalıştırmıyoruz"


    https://www.kotaku.com.au/2020/05/epic-and-microsoft-arent-saying-whether-that-unreal-ps5-demo-can-run-on-xbox-series-x//



    Yani bunları değerlendirerek konuştuğumuzda eğer gelecekte çıkacak oyunlar PS5'in SSD'sinde farklı şekilde daha iyi çalışmayacaksa zaten Sony bunun Ar-ge masraflarıyla bir sürü iş yüküyle neden uğraşsın?Şimdi baktığımızda hem Epic Games mühendisleri Unreal Engine 5'te SSD gücü ve I/O bandwith ve verilerin iletimindeki gecikme bu teknoloji için en önemli anahtar noktalar şeklinde konuşuyor değil mi bu konuda hem fikiriz.Bu şekilde düşündüğümüzde PS5'in SSD'sinin performansı genel olarak her şey düşünüldüğünde şu an zirve noktada.O zaman bu demo veya Unreal Engine 5'te yapılan,optimize edilerek gelecek oyunlar PS5'te daha iyi performans verebilir diyebilir miyiz? Tabi ki diyebiliriz.Çünkü Epic Games mühendisleri bile biz Sony ile çalışarak sistemimizi tasarladık PS5'i baz alarak oyun motorumuzu dizayn ettik,hazırladık hatta PS5 sistemi bittiğinde bizim yazdığımız oyun motorunun PS5'ten tam anlamıyla yararlanabilmesi için Unreal Engine 5'te bazı bölümleri yeniden yazmak zorunda kaldık şeklinde açıklama yapıyorlar.


    Bu yazdıklarımla beraber PS5 SSD'si üzerinde neden birçok kişinin bu kadar övgü dolu sözlerle konuştuğunu sistemin asıl gücünün nerede saklı olduğunu ve daha bunun tam potansiyeline erişecek oyunlar çıkmadığını anlamak çok güç değil.


    Youtube videolarını da özellikle seçerek alıp paylaştım.Eğer videoları izlediyseniz zaten tarafsız olarak fikir belirttiklerini ve resmi açıklamalara göre çıkarımlara vardıklarını görebilirsiniz.



    SSD'nin ömrüyle alakalı olarak da demoda virtual ram olarak kullanıldığıyla alakalı bir şey söylemiyor.SSD'den direkt GPU belleğine aktarım yapılıyor şeklinde söylüyor.Yani PS5'in ömrünün uzun olması için minimum işlem gücü yapması gerekli lafı mantıklı bir şey değil.Ayrıca Xbox tarafında mühendislerin kendi ağzından çıkan söz "Parts of the SSD can be used as ram on our system".O zaman Xbox'ın da çok çok minimum tarzda işlemler yapması lazım.E o zaman baktığımızda SSD'nin ram olarak kullanma teorisi çöküyor.Ama bunu donanım mühendislerinin birçoğu söylüyor.İlerde SSD teknolojisi ram teknolojisinin yerini alacak diye.Apple'daki sorunla alakalı olarak bu sorunun arkasında sadece SSD'nin bir kısmının virtual memory olarak kullanılması yok arkada daha başka sorun yaratacak durumlar var ki zaten paylaştığınız yazıda da herkesin bu sorunla karşılaşılmadığı yazılmış.Hatta Apple forumlarından birisinde resmi olarak olmasa da sorunun virtual memory olarak kullanılmasıyla alakalı olmadığını da söylemiş.Bu da paylaştığınız linkteki yazıda belirtiliyor.Yani eğer gerçekten bir sorun varsa hem PS5 hem de Xbox Series X hatta tüm SSD donanımı içeren cihazlar bu sorundan etkilenir.Bu şekilde kullanım yapılması mühendisler tarafından planlanmaz bile.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MortalRide -- 1 Mart 2021; 14:37:11 >





  • < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Konuya bak. İkiside aynı fiyatta olan 2 ürün için millet birbirini yiyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • MortalRide kullanıcısına yanıt

    hocam bu teknolojiler (ssd-unreal engine 5) doğru dürüst high end pclerde çalışmıyorsa xbox ta çalışmıyorsa 3. parti geliştiricinin oturup apayrı bir ps5 versiyonu üzerinde bu ssd nin nimetlerinden tamamen faydalanan oyun yapması sizce mümkün mü yani xbox 360-ps3 nesline bakarsak ps3 ün eşsiz mimarisi şöyle iyi böyle iyi dendi ama üçüncü parti uğraşmadığı için bariz biçimde grafikte 360 ipi göğüsledi sizce bu sefer durumu farklı kılacak olan sebep nedir? Birde sizce bu ps5 in boost modunda çalıştığı 9tf lik gücünün ısınma vs. gibi faktörler ile düşebileceği konuşuluyor sizin fikriniz nedir?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ketchup. kullanıcısına yanıt

    Hocam hem williamwallace88 nick'li arkadaşın hem de benim belirttiğim gibi Unreal Engine 5 özelliklerinin tamamı High End PC'lerde ve Xbox Series konsollarında da kullanılabilecek.Hatta bütün özellikleri kullanılabilir mi bilmiyorum ama mobil cihazlar için de uyumlu olacak Unreal Engine 5.Çünkü Unreal Engine 5 ölçeklenebilir bir sistem.En iyi uyuma sahip cihazda en yüksek performansı en yüksek grafik deneyimini verecek.En düşük uyuma sahip sistemde de burada mobil cihazları örnek verirsek en düşük performansı ve en düşük grafik deneyimini verecek.Yani bu Unreal Engine 5 için gerekli olan anahtar öğelerin seviyesi ne kadar yüksekse bununla birlikte verilebilecek performans ve grafik deneyimi de o kadar çok artacak.Tim Sweeney ve Epic Games mühendislerinin yaptığı detaylı açıklamalarda bu anahtar öğelerin SSD,I/O,bandwith ve sistem içindeki veri aktarımı esnasındaki gecikme.Bu anahtar öğeler değerlendirildiğinde zaten PS5 çok öne çıkan bir cihaz oluyor.Çünkü bu öğeler hedef alınarak PS5 sistemi dizayn edilmiş.Üçüncü parti oyunlarda mesela demoda söylendiği gibi oyunda kullanılacak objeler,karakter direkt Zbrush'tan veya başka çizim ortamından alınıp direkt olarak o şekilde oyuna eklenirse şu anki teoriye göre şöyle bir açıklama yapabiliriz sanırım.En iyi sistem kararlılığı ve performansı şu an PS5 verebiliyor.Daha sonra Xbox Series X'in SSD'sinden ve GPU gücünden daha güçlü olan High End PC'ler veriyor.Daha sonra Xbox Series X geliyor.Sonra Xbox Series S.Böyle devam ediyor en son basamakta mobil cihazlar mevcut.İlerde de teknolojiinin gelişmesiyle beraber PC sisteminde de benzer SSD teknolojisi kullanıldığında PS5 benzeri sonuçlar ortaya çıkacak.Nvidia'nın kullandığı GPUDirectStorage özelliği direkt olarak bu konuyla alakalı.PS5'ten sonra bu alana en çok önem veren Nvidia.Ki RTX3000 serisi ekran kartlarında kullandığı GPUDirectStorage ile bu bahsettiğimiz darboğaz olan işlem adımları minimuma indirilmesi amaçlanıyor.Bir bakıma PS5'te yapılan teknolojik gelişmeye benzer ama tam olarak aynı değil.PC tarafındaki SSD teknolojisinin gelişmesiyle PC, PS5'in gücüne çok uzun sürmeyecek bir zaman sonucunda ulaşacak.Bunun önemi Unreal Engine 5 demosundan sonra daha çok anlaşıldı.Xbox Series X konsolu ise işte bu adımda bir bakıma geride kalıyor.Bu konuyla alakalı Xbox'ın yazılımsal çözümleri mevcut ancak birçok geliştirici bunun PS5'te yapılan donanımsal gelişim arasında çok fark olduğunu belirtiyor.


    Bu sefer durumu farklı olan şey bu yazılım aracının yani Unreal Engine 5'in tüm stüdyolara tüm geliştiricilere açık olması.PS3'teki Cell mimarisi yüzünden PS3'te rahatlıkla oyun geliştirme ihtimali çok düşüktü.Xbox360 bu konuda PS3'ten çok öndeydi.Cell mimarisi potansiyel olarak çok fazla şey sunabilse de geliştiricilerin oyunları yaparken zorlanması ve Cell mimarisini tam olarak anlayamaması dolayısıyla birçok üçüncü parti uğraşmayı bıraktı veya daha az uğraşıp daha az optimize edip oyunu öyle çıkarttı.PS4'te Mark Cerny gelince bu işler değişti.Hatta geliştiriciler PS4 sisteminin şu ana kadar en rahat oyun geliştirilebilir sistem olduğunu belirtti.PS5'te de Mark Cerny bu olayı ön planda tutuyor.Şu anki dönemde de PS5'te oyun geliştirmenin Xbox Series X'te oyun geliştirmekten daha rahat olduğunu söylüyor geliştiriciler.Şimdi siz düşünün bir geliştiricisiniz elinizde Unreal Engine 5 gibi rahatlıkla aklınızda olan tüm fikirleri gerçekleştirebileceğiniz neredeyse sınırsız potansiyele sahip bir oyun motoru var.PS5'te ise Xbox Series X'e göre daha rahat oyun geliştirebiliyorsunuz.Ayrıca sistem potansiyeli olarak PS5 daha önde.Siz bu durumda nasıl hareket edersiniz?Önümüzdeki dönemde bu sistemin kullanılışı tam olarak göremeyeceğiz.Örnek verecek olursak Xbox, Hellblade 2'nin Unreal Engine 5 ile yapılacağını o şekilde geliştirme sürecinin devam ettiğini belirtti ancak hâlâ bir çıkış tarihi vesaire duymadık.Çünkü sistem daha tam olarak oturmadı ve çıkış yapmadı.Oyun motoru şu an hâlâ gelişim aşamasında.


    Dediğim gibi üçüncü parti oyunlarda aradaki farkı çok görebilir miyiz göremez miyim tam olarak bilemiyorum.Bunu üçüncü parti geliştiricilerin oyunlarını yaparken tercih ettikleri ve attıkları adımlar belirleyecek.Ancak PS5'in sistem olarak potansiyelinin Xbox Series X'ten daha yüksek olduğu bir gerçek.Ancak bu potansiyel farkını bu konsollar üzerinde çalışmalar yapan Unreal Engine 5'i tüm potansiyeline kadar kullanacak olan geliştiricilerin yaptıkları oyunlar ile göreceğiz.


    PS5 boost modu, PS4 ve PS4 Pro oyunlarında PS5'in daha yüksek performansını kullanmaya izin veren bir sistem.Eğer oyun bu şekilde patch aldıysa ve oyun sistem ile uyumlu bir şekilde sorun olmadan çalışabiliyorsa bu kullanım izin verilebiliyor.PS5'in tam olarak verdiği grafik performansı 10.28 tflops.Bunun yanında PS5'te variable clock olarak çalışabiliyor.Yani oyunu yapan geliştiriciler ister cpu'yu,gpu'yu full güçte tutarak çalıştırır isterse bir cpu'yu bir gpu'yu belirtilen sınırlar dışının ötesine çıkıp daha yüksek şekilde çalıştırır.Bu bir bakıma Nvidia'nın Rtx3000 mobile gpu'larda yaptığı Dynamic Boost 2.0 performansı gibi çalışıyor.Yani oyunda bazen cpu'nun daha yüksek çalışması gerektiği bazen gpu'nun daha yüksek çalışması gerektiği anlar olabiliyor.Bunu sistem variable clock sayesinde otomatik olarak ayarlayıp o şekilde sağlayabiliyor.Mark Cerny'nin dediğine göre en kötü senaryolu oyun geldiğinde yani en çok detay olan devasa detaylara sahip devasa ayrıntıya grafik performansına sahip oyunda bile sadece %10'luk bir güç düşüşü olacak eğer sıcaklık ve gürültü bakımından stabil tutulmak istenirse ve gpu frekansı sadece %2-%3 değerde düşecek.İstenmezse bu değerler sürekli aynı hızda da çalışabilir bu tamamen geliştiriciye bırakılmış bir seçenek.





  • Konu playstation vs xbox üzerine kurulu ama şunu belirtmek istiyorum; muhtemelen konsollar, bilgisayarlar bulut teknolojilerinin ve internetin gücünün artmasıyla önümüzdeki yıllarda kontrpiyede kalacaklar. Nvidia oyun donanımlarında popüler bir firma olmasına rağmen, geforce now gibi bir sistemi öne atarak yolu göstermiş durumda...Donanım firması bile donanım katili bir sistemi öne atıyorsa bir şeylerin değişimi yakındadır.


    Muhtemelen Playstation 6 ortaya çıktığında servis hizmetinden ibaret bir ürün olacak, en büyük kozu ise kütüphanesi olur, xbox tarafı ise gamepass ile gelecekteki servisin kütüphanesinin mantığını şimdiden şekillendiriyor.


    Bugünün kavgası donanım olabilir lakin ileride servis hizmetleri, kütüphaneleri çok daha belirleyici olacak, bu nesilde bile bulut sistemleri önplana çıkar mı ? diye soruluyordu bence erken, muhtemelen geforce now gibi sistemleri verimli verimsiz yanlarını tartıp ona göre hamleler yapılacak...





  • oyuncu11790 kullanıcısına yanıt

    Kesinlikle.Ben de aynı şekilde düşünüyorum.Hatta bununla alakalı bağlantılı olarak şu anki konsolların Pro modelinin ya çok geç geleceğini ya da hiç olmayacağını direkt yeni konsollar geleceğini ve gelen konsolların silikon üretiminin artık çok güç noktalara gelmesinden kaynaklı olarak çift gpu'lu sistemler olabileceğini bununla alakalı patentler üzerinde de çalışıldığını yazmıştım.Ayrıca yeni gelecek konsollar her ne kadar dahili CPU ve GPU'ya sahip olacak olsalar da en önemli ikinci özellikleri ise cloud gaming ile tamamen uyumlu konsollar olacağıydı.Çünkü bu çip,silikon üretimi gerçekten ciddi bir sorun halini aldı.Ayrıyeten firmalara ek maliyete sebep oluyor.Bunun lojistiği vesaire derken birçok arka plan olayı var.Bu yüzden birçok firma cloud gaming ile alakalı elinde büyük koz bulundurabilmek için şimdiden çalışmalara başladı.Geleneksel gpu,cpu üretimi devam edecek olsa da geleceğin çıktığı tek kapı cloud gaming ve cloud computing.


    https://forum.donanimhaber.com//mesaj/yonlen/147294899


    Bu konuda da Xbox'ın adımları çok önemli.xCloud ile şimdiden büyük bir pazar ile cloud gaming olayına adım attı Xbox.Ayrıca vaad ettiği şeyler gerçekten başarılı.Öte yandan Playstation'ın bu adımda attığı önemli bir adım yok gibi gözüküyor.Eğer arka planda yaptıkları projeler veya farklı planları yoksa bu konuda Playstation, Xbox'a göre geride kalabilir.Xbox Game Pass ile çok önemli bir atılım yaptı.Son zamanlarda Phil Spencer'ın "Biz Game Pass'i diğer platformlara getirmeye de açığız.Yeter ki anlaşma sağlayabilelim" benzeri açıklamaları ile Xbox'ın bir servis hizmeti firması olduğunu ve kendilerinin hem servis hizmeti alanında hem de cloud gaming alanında pazarda önemli paya sahip olmak istediğini anlıyoruz.Bu plana şimdiden başlamakla da önemli bir risk alıp geleceğe ciddi bir şekilde yatırım yapıyor.Bakalım birçok firmanın yaptığı bu adımlar gelecekte nasıl bir rol alacak.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MortalRide -- 1 Mart 2021; 16:53:19 >




  • MortalRide kullanıcısına yanıt

    ps5 için her şey ssd ye bağlı gibi duruyor umarım vaadi yerine getirebilir yoksa tam bir facia olacak diyebiliriz


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 261262263264265
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.