Şimdi Ara

Pioneer SA8800 Restorasyon

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
2.090
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Pioneer SA8800 RestorasyonPioneer SA8800 RestorasyonPioneer SA8800 RestorasyonPioneer SA8800 RestorasyonPioneer SA8800 RestorasyonPioneer SA8800 RestorasyonPioneer SA8800 RestorasyonPioneer SA8800 RestorasyonPioneer SA8800 RestorasyonPioneer SA8800 RestorasyonPioneer SA8800 RestorasyonPioneer SA8800 RestorasyonPioneer SA8800 RestorasyonPioneer SA8800 RestorasyonPioneer SA8800 RestorasyonPioneer SA8800 RestorasyonPioneer SA8800 RestorasyonPioneer SA8800 RestorasyonPioneer SA8800 Restorasyon


    Gençliğimizde imrendiğimiz fakat bir araba parası istedikleri bu cihazlara sahip olmak şimdi yine bütçemizi zorlasada daha kolay .özellikle şu son 5 senede kıymete bindi ,neredeyse en çok değer kazanan yatırım aracı oldu , alım satım yapmam ama piyasayı azda olsa takip ederim , yok böyle bir kazanç !. 40 senelik cihazlar neredeyse altın oldu .
    cihazın nesi var ?.
    Dostumuz patlama sesleri geliyor diye şikayette problem bildirdi ,sıra gelince ameliyat masama aldım , Kulaklık bağlıyken patlama sesi duymadım ben ,fakat çıkışlara yük binince arada şiddetli çatırtılar geliyor . Bu başka bir şey . klasik patlamaya sebep arıza değil . yazmayacağım sebebini , bazı ustalar bu arızayı bulmak adına komple ReCap yapıyor ,sonu hüsran , elimde bir tane Pioneer SX 980 var ,patlama sesi sebebiyle ne kadar elektrolitik varsa çin malı olanla değişmiş .Sonuç Yine patlama var :P
    Konumuza dönecek olursak fotoğraflarda görüldüğü üzere akla aykırı işlem yapılmış bir tane filitre kondansatör 12000 uF sökülüp yerine 6800 uF altınada 470 uF ilave edilmiş . Hımmmm züpper fikir
    çıkış power transistörler orijinal fakat sürücüler değişmiş , bu cihaz bence 2 ayrı tamirci görmüş en azından biri yurtdışı diğeri Güzel yurdumdan . yurtdışı tamiratlar sonradan değiştirilen ama orijinal transistörler , fakat tam karşılıkları değil .
    Tüm plaketleri söktüm ,
    zarar görebilecek elemanları vakumlu havya ile söktüm , plaketin yollarına zarar vermeden ,genelde vakum kullanmaz bazı arkadaşlar yüksek ısı ve elemanı sökerken bakır yol kopuverir :(
    sonra yıkadım ,evet yıkadım , Bal gibide yıkanır .Tüm restorasyoncular bunu yapar . daha sonra izopropil alkol ile inatçı kirleri söktüm attım .
    başladım tek tek ölçüm yapmaya . fotoğrafta görüldüğü üzere bir dünya toleransını kaybetmiş veya kaybetmeye yakın elemanı çöpe atmak üzere söktüm ,zaten elektrolitikler değişişiyor ,Audio sınıfı Nichiconla .
    Filitre kondansatörler hani 3 tane abi yanında erkek kardeşi gibi duran , tamamını söküp yerine 15000 uF Nichicon Gold tune getirtdim , gelirken gümrükçü amcalar koliyi açarken maket bıçağını derin sallamış ,tekinin façasını bozmuş , ama çok dikkatli bakınca anlaşılıyor . Ah Ahh .
    diğer kompenantlarda yurtdışından siparişle geldi , koca koca filitre kondansatöre verdiğim paraya acımıyorum helali hoş olsunda bana en çok koyan Phono katında difrensiyel transistörlere bağlı 2200 uf 16V Non Polar ufacık kondansatöre verdiğim para canımı yaktı . ammaaa bu kondansatör manyak önem arzediyor . çok markada bu kapasitede Non polar yok . ne var ? . eski Black Gate markası vardı , en baba markaydı . sonra bıraktılar işi . o firmayı satın alan kişiler bu fabrikada Kaisei markası adı altında Audio note üretiyor , çok da kaliteli hani , fiyatlar manyak pahalı . bu kondansatörlerin teki çıplak fiyatı yani nakliye +gümrük hariç yaklaşık 12 sterlin . Vışşş :)
    Phono katında sorun vardı ,inanılmaz dip gürültüsü , tamam vasat amplifikatörlerde bu bir derece normal 1,5- 5mV arası olan iğneden gelen sinyal dış parazitlere çok açıktır ,elinizi yaklaştırınca bile ciddi gürültü kapar ama bu fazla . devre üzerindeki sonradan değişmiş olan tüm transistörler i değiştirdim difrensiyel girişli transistörleri muadil bularak bir ton transistör içinden match ederek buldum ve montajını yaptım.
    aluminyum soğutucuyu söküp temizledim , power transistörleri temizleyip tekrar termal macun koyarak montajını yaptım . driver transistörler yeni teknoloji düşük gürültülü MJE serisi ile yeniledim . Power Supply katında olan transistörler yine MJE serisi ile yenilendi , üzerindekiler kavrulmuş ,akım kazançları oldukça düşmüştü , pioneer klasiği supply katında SK34 Fet ler en sorun çıkartan elemandır ,bunları kontrol ettim , garip ki gayet başarılı durumdalar yerine monte ettim 4 tanesinide .sigortaları seramik olanla değiştirdim . Tüm switchleri söküp içini açıp özel sülosyonlu ilaça yatırdım 2 saat sonra fırça darbesiyle tüm oksit atılmış oldu ,tekrar düzgünce montajını yapıp tüm elemanları lehimlediğim gümüş alaşımlı lehimle montajladım . lehim deyip geçmeyin . Lehim çok önemli ,lehim yapmayı bilmek ayrı bir konu ,bazı elemanlar bilirim çok şahit oldum , lehimi havyaya alarak sonra lehimlenecek yere değdirir , aradan geçen zaman içinde lehimin özelliği bozulur içinde bulunan flux yok olur yüksek ısıdan , havyanızın ısısını çok iyi ayarlamalısınız ,aşırı ısı lehimi yakar hatta devre elemanını bozar , düşük ısı lehimin istenen kıvama gelmesine engel olur hatta lehimlenecek elemanların iyi bağlantı yapılmamış olur .
    lehim sonrası etrafındaki flux atığınıda temizlemek zorundasınız .
    bu amplifikatörün bir parçası eksik ! .
    Phono katının üzerinde işaretle belirttiğim saç galvaniz parça yok , Eee nooolçek ki diyebilirsiniz , bu parça faraday kafesi görevini görüyor , dışarıdan gelecek osilasyonları şaseden aldığı güçle bertaraf etmeye çalışıyor . bu parçayı bulamayız . ne yaptım , 1mm bakır levhadan faraday kafesi yaptım . ciddi fark ediyor olup olmaması arasında . aslında bu Rıaa katı yani phono katı yanlış konumlandırılmış , girişe yakın olması tavsiye edilir 9800 de öyleydi bunda önde . arada blendajlı kablo ile hat çekilmiş , kablo ne kadar kalite olmuş olsa bile ben bu tasarımı sevmedim kardeşim . 8800 yakışmamış
    tüm potansiyometreleri söküp temizledim ,cızırtı pıtırtı yok :)
    zaten Noble marka potansiyometreyi takdir ederim , hafif cızırtıda bu bitmiş deyip yerine başka bir şey takan usta 40 yıl yatsın hasta Yazık ..
    Driver kartında bias diotların biri açık devre olmuştu onu değiştirdim , ,cihazı dağıtmadan önce bias ayarına bakmadım , olası bias harikaydı


    Bir kanaldan az ses geliyordu , Röle daha önce sökülmüş !!!.
    kontakları eğilmiş
    ölçtüğümde Ooooooo resmen Kohm değerler var iki kontakda da .
    yerine yeni röle monte ettim .
    RÖLE TEMİZLENMEZ . ZIMPARA HİÇ SÜRÜLMEZ !!!.
    2 gün önce seri ampul ile verdim elektürüğü ,

    sorun yok ,ilk açılışta 4 tane 15000uF kondansatörleri doyurmak için seri ampul parlak yandı sonra loş hale geldi .
    4 tane ölçü aleti 2 si DC Offset 2 si Bias için .
    sağ kanalda sorun yok tamam ,Dc offset ilk anda ayarlanacak önem arzeden ayar , kaçırdınızmı çıkışları bile yakabilirisniz .
    sol tarafı 0 V almaya calışıyorum ,oynuyor .
    120 mV arasıra zıplayıp tekrar 0 -10 mV seviyesine geliyor sonra tekrar zıplıyor .
    Eeee ölçü aleti ile ölçmüştükkkk .
    Ölçü aleti içindeki ölçüm gerilimi 3 volt veya 9 volt :) devre üzerinde ne var simetrik 48 v
    Yaaaaa :)
    ölçü aletine fazla güvenme .
    şematik digramda baktığım zaman driver katındaki Dc offset bölümünde difrensiyel transistörlere bağlı 2 tane 6,2v zener diode var bu diode ların anotlarında olması gereken voltaj 0
    biz ne okuyoruz 1,5 -2,5 arası salaınım yapıyor . %99 sebep bu .
    söktüm ,tekrar ölçtüm zenerleri . ölçü aleti sağlam gösteriyor
    yerine fairchild marka olanla değiştirdim ikisinide .
    Üfff fıstık , milim oynamıyor 0V üzerinde asılı kaldı . demekki neymiş ölçü aleti ile ölçtüm vallah bilah sağlamdı usta demek yok .
    şematik üzerindeki voltajları karşılaştırıyorsan doğru yoldasın .
    2 gündür çalıştırıyorum . canım çekiyor phono canım çekiyor Teyp dinliyorum ,kafam bozuluyor radyo dinliyorum , daha daha kafam bozuluyor Cd dinliyorum .
    plaketleri koruyucu cilasını atıyorum kurumasını bekliyorum ,daha sonra tekrar Bias 70 mV görüp Dc Offset i 0 olduğunu görüp kapağını kapatıyorum . ve son fotoğraflarını sizlerle paylaşıyorum .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi elektürükçü -- 28 Mart 2018; 10:22:16 >



  • Anlatmaya Gerek Yok Görüyorsunuz Konuşmuyorum :p
  • Şiir gibi iş olmuş, şiir gibi anlatım..

    Lakin KAISEI'lere takıldım ötesini görmedim. Gözler onlara odaklandı nedense ilk
  • eskinin Goldstar'ı şimdinin LG'nin taklit sanırım ürettiği Pioneer SA ampliler vardır. Goldstar üretimli diye psikolojik acayip huylandırıyor beni. kaliteli mi kalite gibi de kıl ediyor beni yavvv. GSA-8500 gibi.
  • Abi destan yazmışsın gene

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • stakanar S kullanıcısına yanıt
    Destan yazdıracak haldeydi Yine az yazmışım ,unuttuklarım var
  • the_cantan kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler Üstadım .
  • Delerıum kullanıcısına yanıt
    Ben fena odaklandım ,hiç aklımdan çıkmıyor . ama değdi
  • the_cantan kullanıcısına yanıt
    Aynen öyle Can üstadım , kimi markalar büyüklerin gölgesinde kaldı , rekabetçi piyasa koşullları ,pazarlama yarışında kaybeden ,fiyatının ,kalitesinin cazibesine rağmen yenildi .
  • Pioneer SA8800 restorasyonu için güzel bir kaynak olmuş. Emeğine sağlık.
    Arkadaşlar yaptıkları onarımlarını burada paylaşırlar ise çok güzel olur.
    Yazılanları soluksuzca makale okur gibi zaman geçti

    Grundig cihazlar üzerinde yaptığınız restorasyonlar var ise onu da bizlerle paylaşırmısınız
    teşekkürler
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.