Şimdi Ara

PİONEER HPM-100 EFSANESİ 1976-∞

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
536
Cevap
1
Favori
21.800
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • evet arkadaşlar sonunda ne zamandır hayalim olan pioneer hpm-100 ü almış bulunuyorum aldığım cihaz gerçekten koleksiyonluk temizlikte ve sürücüleri kusursuz durumda yaklaşık 10 saattir müzik dinliyorum, birçok müzik türü dinledim başta jazz blues country olmak üzere pop rock thm hatta 70 lerin zeki müren orhan gencebay dahil tüm müzikleri dinledim gerçekten hpm-100 e birkez daha hayran kaldım, öncelikle tüm frekansları kusursuz veriyor yumuşak kadife gibi bassları yeri geldiğinde sert yeri geldiğinde derinlere inebilen yapısıyla bass sesler ciddi anlamda çok çok iyi özellikle kısık seste verdiği bass o kadar tatlı ki yüksek seste duyduğum bassın aynısını çok kısık bir seste duymak gerçekten insanı mest ediyor, bass ı müziğe sadık veriyor yeri geldiğinde sert yeri geldiğinde içinize işleyen derin ve uzun bassları salonun her yerinden hissediyorsunuz, hızlı basslarda ise kesinlikle büyük çaplı woofer olmasına rağmen geri kalmıyor ve bassları derli toplu veriyor, volumu arttırdığınızda sanki daha fazlasını istiyor evin içi yıkılacak gibi oluyor bassı ciğerlerinizde hissediyorsunuz buna rağmen seste en ufak bir bozulma olmuyor, tiz ve midlerde ise abartısız tedaylı sıcak ve gövdeli bir sesi var hem detaylı hemde yumuşak bir soundu var kağıt sürücüler kullanmasından kaynaklı seste yumuşaklık ve doğallık ön planda, yapay ve kulak tırmalayıcı bir tizi yok, midler tam anlamıyla harika, bagetin tahtaya vuruş sesini ben birçok hoparlörde bu kadar güzel duyamamıştım ensturumantal müziklerdeki detayları o kadar güzel veriyor ki mest oldum resmen, super tweeter i merak edenler için söylüyorum super tizlerden neredeyse hiç ses gelmiyor 12khz ve üzerini verdiği için her müzikte duymak mümkün olmuyor kulağınızı dayadığınızda dahi çok nadir duyuyorsunuz süper tizleri sivrisinek vızıltısına benzer çok düşük bir sesi var bunu 12khz -25khz arası çalışmasına bağlıyorum çoğu insanın kulağı 13-14 khz üstünü duymuyor zaten, yaş ilerledikçe bu rakam 8-10khz kadar düşüyormuş, (inşallah hiçbirimizin başına gelmez) hpm-100 her müzik türünde efsane olduğunu bir kez daha kanıtlamış oldu, saatlerdir dinliyorum kesinlikle müziği kapatasım gelmiyor kısacası hpm-100 ün nasıl bir efsane olduğunu bir kez daha anladım, bu saat olmuş ben daha uyumadım ve müzik dinliyorum üstelik ses seviyesi %5 bu ses seviyesinde aldığım detaylar ve dolu dolu yoğun basslar işte hoparlör budur dedirtiyor insana... hpm-100 ün high end camiasındaki yeri bence doldurulamaz... adamlar tam 40 yıl öncesinde bir hoparlör yapmış efsane olmuş bu ancak takdirle alkışlanır.



    sn. C4WD hpm-100 için yazdıkları ;


    hpm 100 için literatüre girmez, audiophile ler tutmaz falan diyen arkadaşların çoğu jbl l100 century nin hpm100 ün yapıldığı piyasayı salladığı yıllarda büyük ihtimal ya muzda vitamindi, ya altlarında bezle dolaşıyorlardı. yolu hpm100 den geçmeyen audiophile yoktur yada azdır. hpm100 iyi müzik dinleyicilerinin gerçek stereo müptelalarının bir merdiven basamağı olmuştur, imkanı olanların köşesinde hala duruyordur.

    hpm100 ün literatürlerde olmadığı arayıpta bulamadığını söyleyen arkadaşlar

    http://audio-database.com/index.html

    yukarıdaki linki açarlarsa japonların literatürüne giren tüm hifi cihazları görebilirler, 1965-1990 arası piyasaya çıkan yüzlerce markanın binlerce ürününün içinden literatüre girebilen cihazları ayrıntılarıyla görüp inceleyebilirler...

    bu arada hpm100 le kıyaslanabilecek yeni versiyon hoparlör malesef yok çünkü ozamanki kayıt sistemleri ozamanki studyolar ve sound çok farklıydı. kayıtlarda her enstrüman insan tarafından çalınıyordu, şimdiki düzende iyi bir pc ve gerekli programlarla londra senfoni orkestrasına bakkal amca şekerin varmı yı çaldırıp kayıt edebilirsiniz.

    hpm100 de jbl l100 de veya yamaha ns1000 de rolling stones dan angie yi (kayıt olarak 70 lerin sound unu en net duyabileceğiniz parçalardan biridir) dinlediğinizde 1973 te yapılan kayıtta Mick Jagger ın nefes alışını gitardaki parmak sürtünme sesini çok net duyabilirsiniz . aynı şarkıyı şu anda 185.000 usd den satılan gryphon poseidon da dinlediğinizde duyduklarınız 1973 tekinden çok farklı gelir. bu 2015 kayıtlı adele şarkılarındada tam tersi olarak karşınıza çıkar.

    hpm 100, jbl l100 barth locanthi nin tasarladığı zamanının iyi hoparlörlerinden. ikiside şu anda türkiyede 5000 tl ler civarında alıcı bulabiliyor. yurt dışında 500-800 $ civarı temizini alabilirsiniz fakat harika gümrük kanunlarımız nedeniyle hpm100 ün nakliye ve gümrüğü 1300$ civarı tutuyor. yani bizde hala ucuz. bu paralar verilirmi diyen arkadaşlar kendince haklı olabilir, plaktan pink floyd dinleyen bir adam hpm100 den aldığı zevki yeni versiyon 2 yollu hoparlörlerden alamaz. pc den müzik dinleyen insanlarda hpm100 den zaten birşey anlamaz.

    1970 lerde floor satnding bookself vs tabirler yoktu studio monitor set hoparlörü kabin, kolon terimleri kullanılırdı, şimdiki versiyona uydurmak için ayağı olmayan hoparlörlere bookself dendiğinden hpm100, jbl l100 gibi hoparlörler bookself e iteklendi. hpm100 apaçık zemin kolonudur, altına spike ıvır zıvır koymaya gerek yoktur, düz durması sabit kalması, duvarla arasında enaz 25cm mesafe bırakılması yeterlidir. zemin probleminiz varsa altına 0,5cm lik mantar plaka (mantar panoların iç kısmındanesebilirsiniz) koymanız yeterlidir. normal volume de bile böbrek yatağından müziği hissettirip, tüylerinizi diken diken eder.


    fazla fiyat = iyi ses diye bişey malesef yok cihazların uyumu, dinlediğiniz müzik türü, odanızdaki mobilya, camdaki perde, yerdeki laminat parke duyacağınız sesleri aklınıza getirmeyeceğiniz kadar değiştirmekte.

    kısacası hpm 100 vintage hoparlörden keyif alanların çoğu benim gibi kendiside vintage olan insanlar. yeni versiyon hoparlörler bize ses kuyudan geliyormuş gibi bir his uyandırıyor dolayısıyla bir müddet sonra sıkılıp kapatıyoruz.
    hpm100 ile kısık seste loudnes açık final cut albümünü birkere plaktan dinleyen annesinin ninnisini dinleyen bebek gibi huzur bulur, plağı tersyüz etmek işkence gibi gelir insana.

    kedi besleyen arkadaşlar yeni versiyon hoparlörde müzik dinlemeye başlayınca kedilerinin ortamı terkettiğine şahit olmuştur, hpm100 de jbl l100 century de aynı şiddete müzik dinleyin kedi oralı bile olmaz, denemeyle sabirttir.

    kullanan iyi günlerde kullansın yeni alanlara hayırlı olsun, sonuçta müzik keyif için, neden keyif alıyorsanız onu dinleyin, hangi cihaz sizi tatmin ediyorsa onla dinleyin baylar bayanlar.

    bu arada anfi tavsiyesi isteyen arkadaşa hpm100 ü pioneer sa9500-9800 le bir denemesini öneririm...
     PİONEER HPM-100 EFSANESİ 1976-∞



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dost..:) -- 19 Mayıs 2016; 0:33:48 >







  • Alicim durum şu . sen kalkıp mercedes araban ile stop lambasını değğiştirsen senden 50 lira alırlar , Şahinle gidersen 20 lira alırlar .
    Kolon için yaptıracağım dersen ,adam bu halt sanır ,annesinin düğün masrafını ister . ama üzerine kitap koyacağım dersen daha ucuz fiyat verirler .üzerinde kolonlu fotoğraf göstermemek lazım
  • dost..:) kullanıcısına yanıt
    Pioneer HPM-100, ve onun kardeşi HPM-60 kadife gibi yumuşak basları ve geniş tizleri ile dinlemesi çok zevkli hoparlörlerdir.

    Ancak kesinlikle bir "audiophile" hoparlörü değildirler.
    Audiophile veya monitor hoparlörler ses sisteminizde varsa en küçük kusuru dahi affetmez, size duyurur. Örneğin kötü bir kaynak cihazı audiophile veya monitor hoparlörlerle dinlemek bir işkence halini alabilir.

    Ama HPM-100 bunun öteki tarafındadır... Küçük kusurları affeder, sesi renklendirir, gayet melodik bir ses verir.
    Dolayısı ile ne aradığınıza bağlıdır... Eğer gerçeği, yalnız gerçeği arıyorsanız HPM-100'ler bunu vermez.
    Buna karşılık son derece affedici hoparlörler olduklarından ne ile dinlerseniz dinleyin pek şikayetçi olmazlar.
  • dost..:) kullanıcısına yanıt
    En azından benim düşüncem öyle.
    Ama dediğim gibi dinlemesi oldukça zevkli bir hoparlördür. Alıp da pişman olacağınızı sanmıyorum.
    Audiophile'lar dahi etraflarında kimse yokken bu hoparlörlerin sesini sevdiklerini itiraf edebilirler. :)
    Ama bir kayıt stüdyosunda referans monitor olarak kullanılamazlar tabi...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kursun_

    En azından benim düşüncem öyle.
    Ama dediğim gibi dinlemesi oldukça zevkli bir hoparlördür. Alıp da pişman olacağınızı sanmıyorum.
    Audiophile'lar dahi etraflarında kimse yokken bu hoparlörlerin sesini sevdiklerini itiraf edebilirler. :)
    Ama bir kayıt stüdyosunda referans monitor olarak kullanılamazlar tabi...

    bir arkadaşım her audiophile in mutlaka kenarda bir hpm-100 ü mutlaka vardır demişti demekki gerçek sesi vermese bile yinede çok sevilen bir hoparlör, ben şahsen gerçek ses arayışı içinde değilim bu gerçekten çok pahallı bir hobi ve asla sonu yok, ben bir hpm-100 ve uyumlu çalışacak bir amfiyle bu hastalığı bitirmeyi umuyorum amfi olarak ne tavsiye edersiniz ?
  • dost..:) kullanıcısına yanıt
    Nasıl ki Technics 1200 serisi pikabını tekrar üretime almaya karar verdi, Pioneer de HPM serisini mk2 versiyonunu tekrar üretime alsa şaşırmam.

    HPM-100'ün güç kapasitesi 100W olarak belirtilmiş... Bu nominal güç müdür, yoksa maksimum pik güç müdür bilgisi gözüme çarpmadı.
    70'li yıllarda üretilen hoparlörlerin genellikle maksimum pik gücü bu düzeyde idi. Bu nedenle çok da aşırı zorlanmaması gereken bir hoparlör.

    Hassasiyeti 92.5 db ki ortalamanın bir hayli üzerinde... Bunun anlamı hassasiyeti 89.5 db olan ortalama hoparlör ile 100W'da aldığınız ses şiddeti düzeyini HPM-100 ile 50W'da yakalarsınız. Bu da düşük güçlü bir amplifikatör dahi kullanabileceğiniz anlamına gelir. Yani 2x6W lambalı SET amplifikatör veya 2x20W T-sınıfı bir amplifikatör bile kullanabilirsiniz.

    70'li yıllarda bugün de saygı ile anılan hoparlörler yapıldı. El işçiliği ağırlıklı olan pikap, teyp deck gibi elektromekanik özellikli cihazların iyi örnekleri yapıldı. Ama benim şahsi görüşüm vintage amplilerden kaçınmak yönünde... Zira transistör teknolojisi son 15-20 yılda büyük gelişim sağladı. Modern bir ampli kullanmanızı öneririm. Yine benim şahsi görüşüm düşük güçlü bir ampli kullanılacaksa A sınıfı, eğer yüksek güç gerekiyorsa D sınıfı ampli kullanmak, AB sınıfı amplilerden uzak durmaktır.




  • klavyenize yüreğinize sağlık gerçekten çok bilgilendirici bir yazı olmuş,aslında jbl düşünüyordum ilk başta, jbl l-100 dinleme şansım oldu verdiği tını çok hoşuma gitti hpm-100 de çok güzel bir tınıya sahip ses karakterlerini çok benzettim sanki aynı banttan çıkmış gibilerdi ama sanırım yanlış hatırlamıyorsam hpm-100 dip basslarda daha başarılıydı gövdeli çalıyordu bunu hpm-100 ün kabin büyüklüğüne bağlayabilirmiyiz çünkü jbl-100 ile hpm-100 ün yanyana fotoğraflarına baktım l-100 hpm100 ün yanında cüce gibi kalıyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kursun_

    Nasıl ki Technics 1200 serisi pikabını tekrar üretime almaya karar verdi, Pioneer de HPM serisini mk2 versiyonunu tekrar üretime alsa şaşırmam.

    HPM-100'ün güç kapasitesi 100W olarak belirtilmiş... Bu nominal güç müdür, yoksa maksimum pik güç müdür bilgisi gözüme çarpmadı.
    70'li yıllarda üretilen hoparlörlerin genellikle maksimum pik gücü bu düzeyde idi. Bu nedenle çok da aşırı zorlanmaması gereken bir hoparlör.

    Hassasiyeti 92.5 db ki ortalamanın bir hayli üzerinde... Bunun anlamı hassasiyeti 89.5 db olan ortalama hoparlör ile 100W'da aldığınız ses şiddeti düzeyini HPM-100 ile 50W'da yakalarsınız. Bu da düşük güçlü bir amplifikatör dahi kullanabileceğiniz anlamına gelir. Yani 2x6W lambalı SET amplifikatör veya 2x20W T-sınıfı bir amplifikatör bile kullanabilirsiniz.

    70'li yıllarda bugün de saygı ile anılan hoparlörler yapıldı. El işçiliği ağırlıklı olan pikap, teyp deck gibi elektromekanik özellikli cihazların iyi örnekleri yapıldı. Ama benim şahsi görüşüm vintage amplilerden kaçınmak yönünde... Zira transistör teknolojisi son 15-20 yılda büyük gelişim sağladı. Modern bir ampli kullanmanızı öneririm. Yine benim şahsi görüşüm düşük güçlü bir ampli kullanılacaksa A sınıfı, eğer yüksek güç gerekiyorsa D sınıfı ampli kullanmak, AB sınıfı amplilerden uzak durmaktır.

    bu arada unutmadan şunu sorayım amfi konusunda okuduğum çoğu yazıda hpm serisi için pioneer sa yada pioneer sx serisi amfilerle daha uyumlu çaldığını yönünde yorumlar var açıkçası benimde gönlümden geçen vintage amfiler çünkü görünüşü insanı mest ediyor, ha olay sese gelince yeni amfilerin teknolojisi elbet daha iyidir çok bilgim yok ben birkaç yerde hpm100 için pioneer a-757 a878 referance amfilerin tavsiye edildiğini de gördüm peki bu amfiler nasıl bir performans sunuyor yeni teknolojiden kastınız nedir hangi yıllar arasını kapsıyor model tavsiye edebilirmisiniz şimdiden teşekkür ederim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Yerde duran kısa boylu bir hoparlör ... Sizi daha uzun boyluymuşsunuz gibi hissettirir. Ya da Diana Krall alt kattaymış gibi

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dost..:)


    quote:

    Orijinalden alıntı: Kursun_

    Nasıl ki Technics 1200 serisi pikabını tekrar üretime almaya karar verdi, Pioneer de HPM serisini mk2 versiyonunu tekrar üretime alsa şaşırmam.

    HPM-100'ün güç kapasitesi 100W olarak belirtilmiş... Bu nominal güç müdür, yoksa maksimum pik güç müdür bilgisi gözüme çarpmadı.
    70'li yıllarda üretilen hoparlörlerin genellikle maksimum pik gücü bu düzeyde idi. Bu nedenle çok da aşırı zorlanmaması gereken bir hoparlör.

    Hassasiyeti 92.5 db ki ortalamanın bir hayli üzerinde... Bunun anlamı hassasiyeti 89.5 db olan ortalama hoparlör ile 100W'da aldığınız ses şiddeti düzeyini HPM-100 ile 50W'da yakalarsınız. Bu da düşük güçlü bir amplifikatör dahi kullanabileceğiniz anlamına gelir. Yani 2x6W lambalı SET amplifikatör veya 2x20W T-sınıfı bir amplifikatör bile kullanabilirsiniz.

    70'li yıllarda bugün de saygı ile anılan hoparlörler yapıldı. El işçiliği ağırlıklı olan pikap, teyp deck gibi elektromekanik özellikli cihazların iyi örnekleri yapıldı. Ama benim şahsi görüşüm vintage amplilerden kaçınmak yönünde... Zira transistör teknolojisi son 15-20 yılda büyük gelişim sağladı. Modern bir ampli kullanmanızı öneririm. Yine benim şahsi görüşüm düşük güçlü bir ampli kullanılacaksa A sınıfı, eğer yüksek güç gerekiyorsa D sınıfı ampli kullanmak, AB sınıfı amplilerden uzak durmaktır.

    bu arada unutmadan şunu sorayım amfi konusunda okuduğum çoğu yazıda hpm serisi için pioneer sa yada pioneer sx serisi amfilerle daha uyumlu çaldığını yönünde yorumlar var açıkçası benimde gönlümden geçen vintage amfiler çünkü görünüşü insanı mest ediyor, ha olay sese gelince yeni amfilerin teknolojisi elbet daha iyidir çok bilgim yok ben birkaç yerde hpm100 için pioneer a-757 a878 referance amfilerin tavsiye edildiğini de gördüm peki bu amfiler nasıl bir performans sunuyor yeni teknolojiden kastınız nedir hangi yıllar arasını kapsıyor model tavsiye edebilirmisiniz şimdiden teşekkür ederim

    Esasında dediğiniz doğru... Vintage amplileri de gözardı etmemek lazım. Neticede ben de bu hoparlörleri o yıllarda bahsettiğiniz tür ampliler ile dinledim. Eğer bu ampliler ile iyi anlaşıyorsa risk almayıp bunlardan temin etmekte de yarar var.

    Sayın HI-DEF-MAN'ın espirisine gelince... :)
    Elbette bunların yerde durması gerekmiyor. O yıllarda üretilen birçok hoparlör gibi stand-mount olarak kullanılması lazım. Mid ve tweeter'ların oturma pozisyonunda kulak hizasına gelecek şekilde alçak (~25 cm) stand üzerinde kullanılması gerekir. Bu standların rezonans yapmayacak dolgulu malzemeli olması tercih edilir.

    Yıllar önce HPM serisi hoparlörünü satıp bir çift Altec Lansing tower hoparlör alan bir arkadaşa rastlamış, hoparlörünü dinlemiştim. Hiç memnun değildi... Zaten satıp memnun kalana rastlamadım... "Şu baslara bak, aşırı gergin ve tok, insanın karnına-karnına vuruyor. Hiç doğal değil..." demişti. Söyledikleri tamamen doğru idi. Belki de hoparlör sistemlerinin başına gelen en kötü şey büyük woofer'lardan vazgeçilip çeşitli, bu arada WAF (wife acceptance factor) nedeni ile tower speaker'lara geçiş oldu.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: HI-DEF-MAN

    Yerde duran kısa boylu bir hoparlör ... Sizi daha uzun boyluymuşsunuz gibi hissettirir. Ya da Diana Krall alt kattaymış gibi

    komik bir durum evet sanırım 70 li yılların tarzı buydu alçak hoparlörler ama yinede hpm100 diğer bookshelf lere göre 10-15cm daha yüksek öyle hissettirmemesi için sn. kursun unda dediği gibi yaklaşık 25cm lik bir hoparlör ayağı yaptırmak gerek hpm-100 için, kulak hizasına gelmesi için, peki yaptıracağımız hoparlör ayağının malzemesi önemlimi örneğin suntadan yada metalden yapılmasıyla masif ağaçtan yapılması sesi etkilermi veya altına granit spike gibi malzemeler koymak

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kursun_

    quote:

    Orijinalden alıntı: dost..:)


    quote:

    Orijinalden alıntı: Kursun_

    Nasıl ki Technics 1200 serisi pikabını tekrar üretime almaya karar verdi, Pioneer de HPM serisini mk2 versiyonunu tekrar üretime alsa şaşırmam.

    HPM-100'ün güç kapasitesi 100W olarak belirtilmiş... Bu nominal güç müdür, yoksa maksimum pik güç müdür bilgisi gözüme çarpmadı.
    70'li yıllarda üretilen hoparlörlerin genellikle maksimum pik gücü bu düzeyde idi. Bu nedenle çok da aşırı zorlanmaması gereken bir hoparlör.

    Hassasiyeti 92.5 db ki ortalamanın bir hayli üzerinde... Bunun anlamı hassasiyeti 89.5 db olan ortalama hoparlör ile 100W'da aldığınız ses şiddeti düzeyini HPM-100 ile 50W'da yakalarsınız. Bu da düşük güçlü bir amplifikatör dahi kullanabileceğiniz anlamına gelir. Yani 2x6W lambalı SET amplifikatör veya 2x20W T-sınıfı bir amplifikatör bile kullanabilirsiniz.

    70'li yıllarda bugün de saygı ile anılan hoparlörler yapıldı. El işçiliği ağırlıklı olan pikap, teyp deck gibi elektromekanik özellikli cihazların iyi örnekleri yapıldı. Ama benim şahsi görüşüm vintage amplilerden kaçınmak yönünde... Zira transistör teknolojisi son 15-20 yılda büyük gelişim sağladı. Modern bir ampli kullanmanızı öneririm. Yine benim şahsi görüşüm düşük güçlü bir ampli kullanılacaksa A sınıfı, eğer yüksek güç gerekiyorsa D sınıfı ampli kullanmak, AB sınıfı amplilerden uzak durmaktır.

    bu arada unutmadan şunu sorayım amfi konusunda okuduğum çoğu yazıda hpm serisi için pioneer sa yada pioneer sx serisi amfilerle daha uyumlu çaldığını yönünde yorumlar var açıkçası benimde gönlümden geçen vintage amfiler çünkü görünüşü insanı mest ediyor, ha olay sese gelince yeni amfilerin teknolojisi elbet daha iyidir çok bilgim yok ben birkaç yerde hpm100 için pioneer a-757 a878 referance amfilerin tavsiye edildiğini de gördüm peki bu amfiler nasıl bir performans sunuyor yeni teknolojiden kastınız nedir hangi yıllar arasını kapsıyor model tavsiye edebilirmisiniz şimdiden teşekkür ederim

    Esasında dediğiniz doğru... Vintage amplileri de gözardı etmemek lazım. Neticede ben de bu hoparlörleri o yıllarda bahsettiğiniz tür ampliler ile dinledim. Eğer bu ampliler ile iyi anlaşıyorsa risk almayıp bunlardan temin etmekte de yarar var.

    Sayın HI-DEF-MAN'ın espirisine gelince... :)
    Elbette bunların yerde durması gerekmiyor. O yıllarda üretilen birçok hoparlör gibi stand-mount olarak kullanılması lazım. Mid ve tweeter'ların oturma pozisyonunda kulak hizasına gelecek şekilde alçak (~25 cm) stand üzerinde kullanılması gerekir. Bu standların rezonans yapmayacak dolgulu malzemeli olması tercih edilir.

    Yıllar önce HPM serisi hoparlörünü satıp bir çift Altec Lansing tower hoparlör alan bir arkadaşa rastlamış, hoparlörünü dinlemiştim. Hiç memnun değildi... Zaten satıp memnun kalana rastlamadım... "Şu baslara bak, aşırı gergin ve tok, insanın karnına-karnına vuruyor. Hiç doğal değil..." demişti. Söyledikleri tamamen doğru idi. Belki de hoparlör sistemlerinin başına gelen en kötü şey büyük woofer'lardan vazgeçilip çeşitli, bu arada WAF (wife acceptance factor) nedeni ile tower speaker'lara geçiş oldu.

    sn.üstadım zamanında bu hoparlörü kullanmış biri olarak benim merak ettiğim şey şu vintage amfilerle 90 lardan sonra üretilen örneğin pioneer a757 gibi daha yeni teknoloji ve teknik olarak daha iyi değerlere sahip amfiler arasında çok büyük uçurumlar varmı siz daha iyi bilirsiniz ki bir amfiden beklenen en önemli şey kaynaktan aldığı sesi en doğal şekilde yükseltip hoparlöre vermektir peki bunu en iyi hangi amfiler yapıyor dahada somutlaştırarak model ismi vermek gerekirse 70 lerin vintagesi pioneer sx-850 mi yoksa 90 ların yeni teknoloji pioneer a757 mi ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Ben yanılmıyorsam HPM-100 ve 60'ları o yıllarda Pioneer SX-850 ile dinlediğimi hatırlıyorum. Harikulade idi...

    Son mesajımı yazdıktan sonra SX-850 ve bu yıllarda yapılan amplileri bugünün amplilerinden ayıran en büyük fark ne idi diye düşündüm...
    O günlerde "Damping Factor" düşük idi. Damping factor'ın yüksek olması amplinin woofer'ı daha iyi kavrayıp sönümlemesini daha iyi sağlayan bir özelliktir.
    Lambalı amplilerde damping factor 10-12 gibi düşük bir değerdedir. SX-850'de damping factor 25, A-757'de 70'dir.
    Günümüzde damping factor 100-200'lerde, bazı durumlarda üzerinde geziniyor ancak bu değerler suni olarak geri besleme ile yaratılıyor.

    Şimdi, düşük damping factor'ın, ki genelde yüksek tercih edilir, ne şekilde olumlu bir etkisi oluyor?
    Genellikle lambalı amplilerden beklediğimiz, HPM'lerde de tadı olan o kadife gibi yumuşak bir şekilde odaya dağılan baslar oluyor. Bunun derecesi tercih meselesi tabi...

    Siz vintage ampli konusunda durunca, daha önce size modern bir ampli önermekle hata mı yaptım, belki de bu tadı bir vintage ile sürdürmekte yarar var diye düşünmeye başladım. Modern bir amplinin basları neticeyi olumsuz etkileyecek bir şekilde toparlaması da sözkonusu...

    Ampli konusunda tamamen ön yargılı bir kişi olduğum için belirli bir öneride bulunmaktan kaçınıyorum.
    Tamamen benim şahsi görüşüm... Eğer gerçek ve yalnız gerçeğin peşinde iseniz bunu sadece monitor bir hoparlör ve A-sınıfı çalışan bir ampli ile sağlayabilirsiniz. A-sınıfı ampli olarak ya bir Pass Labs ampli alırsınız, ya da benim yaptığım gibi kendiniz bir tane yaparsınız. (eski link)
    Bu aralar kullandığım Pioneer SC-LX87'nin de D-sınıfı ampli katından oldukça memnunum.

    Vintage ampliler konusunda bilgisine güvendiğim Sayın elektürükçü arkadaşımız bize öneride bulunabilir.




  • Bu hoparlor 3500 tl ve uzerini hakedermi gercekten.abartip 5000 dolar isteyenler var.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kursun_

    Ben yanılmıyorsam HPM-100 ve 60'ları o yıllarda Pioneer SX-850 ile dinlediğimi hatırlıyorum. Harikulade idi...

    Son mesajımı yazdıktan sonra SX-850 ve bu yıllarda yapılan amplileri bugünün amplilerinden ayıran en büyük fark ne idi diye düşündüm...
    O günlerde "Damping Factor" düşük idi. Damping factor'ın yüksek olması amplinin woofer'ı daha iyi kavrayıp sönümlemesini daha iyi sağlayan bir özelliktir.
    Lambalı amplilerde damping factor 10-12 gibi düşük bir değerdedir. SX-850'de damping factor 25, A-757'de 70'dir.
    Günümüzde damping factor 100-200'lerde, bazı durumlarda üzerinde geziniyor ancak bu değerler suni olarak geri besleme ile yaratılıyor.

    Şimdi, düşük damping factor'ın, ki genelde yüksek tercih edilir, ne şekilde olumlu bir etkisi oluyor?
    Genellikle lambalı amplilerden beklediğimiz, HPM'lerde de tadı olan o kadife gibi yumuşak bir şekilde odaya dağılan baslar oluyor. Bunun derecesi tercih meselesi tabi...

    Siz vintage ampli konusunda durunca, daha önce size modern bir ampli önermekle hata mı yaptım, belki de bu tadı bir vintage ile sürdürmekte yarar var diye düşünmeye başladım. Modern bir amplinin basları neticeyi olumsuz etkileyecek bir şekilde toparlaması da sözkonusu...

    Ampli konusunda tamamen ön yargılı bir kişi olduğum için belirli bir öneride bulunmaktan kaçınıyorum.
    Tamamen benim şahsi görüşüm... Eğer gerçek ve yalnız gerçeğin peşinde iseniz bunu sadece monitor bir hoparlör ve A-sınıfı çalışan bir ampli ile sağlayabilirsiniz. A-sınıfı ampli olarak ya bir Pass Labs ampli alırsınız, ya da benim yaptığım gibi kendiniz bir tane yaparsınız. (eski link)
    Bu aralar kullandığım Pioneer SC-LX87'nin de D-sınıfı ampli katından oldukça memnunum.

    Vintage ampliler konusunda bilgisine güvendiğim Sayın elektürükçü arkadaşımız bize öneride bulunabilir.

    detaylı açıklamanız için çok teşekkür ederim özellikle damping faktörü denilen şeyin tam olarak ne olduğunu gerçekten bilmiyordum damping faktörürün yüksek olması yeni amfilerdeki gibi bassları daha sıkı bir hale getiriyor demekki , yani vintage amfilerin seslerinin bu yüzden yumuşak olduğunu söylüyorsunuz ben daha önce sa-8500 kullandım buda 76 üretimiydi tizler koyu çalıyordu basslar ise dediğiniz gibi yumuşaktı damping factorune baktım şimdi 30 yazıyor vintage amfi ve yeni amfi arasında gerçekten kararsızım bir tarafda esetetik görünüş bir tarafta yeni teknoloji tabi benim için sesin yanında görüntüde önemli bir faktör mesela sx serisinin görünüşü çok hoş




  • quote:

    Orijinalden alıntı: headbanger6

    Bu hoparlor 3500 tl ve uzerini hakedermi gercekten.abartip 5000 dolar isteyenler var.

    headbanger6 bu konudan bende gerçekten çok müzdaribim hpm-100 almaya karar verdim fiyatlar çok yükselmiş fakat bu yükseliş sadece hpm-100 de değil mesela jbl l serisindede aynı şekilde vintage amfilerdede aynı şekilde zaman geçtikçe değerleniyor malesef vintageler satıcı için olumlu olsada biz alıcılar için olumsuz bir durum, şuan hpm-100 den 5000$ isteyen var malesef gerçi ucuz fiyatlarada var ama malesef kozmetik olarak iyi değil ve kurcalanmış cihazlar. insan almışken tertemiz cihaz almak istiyor ileride çocuklarına miras bırakabilmek için, satılık fiyatı şişirilmemiş hpm-100 varsa çevrenizde haberim olsun jbl l-100 için 7.500 tl yazmışlar asgari ücretin 1300 tl olduğu bir ülkede gerçekten yüksek rakamlar




  • Kursun Üstadım konu Audiophil olunca ben çekimser oy kullanıyorum , ben eski cihazların tamir restorasyonu ile ilgileniyorum , gerçekten bana hoş gelen sesler bir başka arkadaş kötü gelebilir , bunun ayrımını pek yapamam , dinlediğim müzik türü ve kullandığım kolon seste büyük etken . kasası modifiyeli Pioneer cs 757 ile ne kadar ne alınabiliniyorsa , onardığım veya kolaksiyonumda olan vintage cihazları onunla dinliyorum , daha iyi daha güzeline sahip olma imkanım olmadı . gençliğimde arkadaşımın HPM 100 kolonları vardı . o zamanlar dinlediğimiz Rock müziklerde Marantz amplisi ile beni hayran bırakırdı . şu anda 2.eli 3500 -4000 TL gibi astronomik fiyat çekenleri anlamıyorum . bence o değeri etmez . bu kötü olduğu anlamı taşımasın sakın ,ama 2 eli oynanmamışı bulmak çok zor . meraklı milletiz , bir yerlerini kurcalamayı seviyoruz , orijinale sadık kalmış yanmamış ,değişmemişini bulursanız kaçırmayın derim .

    Genelde benim koleksiyonumda Vintage tabiri receiver cihazlar var . Tutkuyla sevdiğim Marantz , Sansui .var Pioneer 950 sahip değilim fakat sesini biliyorum , güzel bir cihaz 1250 veya 1980 serileri övgüyle bahsedilen kaçırılmayacak seriler .

    Kimi klasik otomobil meraklısıdır ,kimi yeni olandan şaşmaz , bana eski amplifikatörleri kullanmak zevk veriyor , yeni ile mukayese edemem , bu konuda siz Audiopill arkadaşlarımın yorumuna saygı duyarım




  • Kaliteli olsalarda herseyin bir omru var.35 40 yillik cihazlara bu fiyati anlamiyorum.pioneer a serileri 3000 den basliyor keza sony es lerde oyle.elektrikle bu kadar hasir nesir olan cihazlarin ilk gunku performansi vermesi mumkun degil.hoparlorlerdede ayni hicbi surucu zamana karsi saglam duramaz bilhassa korukler.saticilar bunlari cok gozonune almiyor.celik bile 40 50 yildan sonra direncini kaybeder.birde bu cihazlari dusunun.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: elektürükçü

    Kursun Üstadım konu Audiophil olunca ben çekimser oy kullanıyorum , ben eski cihazların tamir restorasyonu ile ilgileniyorum , gerçekten bana hoş gelen sesler bir başka arkadaş kötü gelebilir , bunun ayrımını pek yapamam , dinlediğim müzik türü ve kullandığım kolon seste büyük etken . kasası modifiyeli Pioneer cs 757 ile ne kadar ne alınabiliniyorsa , onardığım veya kolaksiyonumda olan vintage cihazları onunla dinliyorum , daha iyi daha güzeline sahip olma imkanım olmadı . gençliğimde arkadaşımın HPM 100 kolonları vardı . o zamanlar dinlediğimiz Rock müziklerde Marantz amplisi ile beni hayran bırakırdı . şu anda 2.eli 3500 -4000 TL gibi astronomik fiyat çekenleri anlamıyorum . bence o değeri etmez . bu kötü olduğu anlamı taşımasın sakın ,ama 2 eli oynanmamışı bulmak çok zor . meraklı milletiz , bir yerlerini kurcalamayı seviyoruz , orijinale sadık kalmış yanmamış ,değişmemişini bulursanız kaçırmayın derim .

    Genelde benim koleksiyonumda Vintage tabiri receiver cihazlar var . Tutkuyla sevdiğim Marantz , Sansui .var Pioneer 950 sahip değilim fakat sesini biliyorum , güzel bir cihaz 1250 veya 1980 serileri övgüyle bahsedilen kaçırılmayacak seriler .

    Kimi klasik otomobil meraklısıdır ,kimi yeni olandan şaşmaz , bana eski amplifikatörleri kullanmak zevk veriyor , yeni ile mukayese edemem , bu konuda siz Audiopill arkadaşlarımın yorumuna saygı duyarım


    merhaba sn. elektürükçü çok saygı duyduğum bir işle uğraşıyorsunuz vintage cihaz restorasyonu, çünkü bu cihazların her zaman restorasyona ihtiyacı olur ve bu efsane cihazların günümüze kadar bozulmamış olarak kalmasını sizler sağlıyorsunuz bu çok değerli bir iş, benim bu hpm -100 ile ilgili sormak istediğim şu hpm 100 ün iç kablolarıyla ilgili kabinin iç kablolarını daha kalın gümüş kablolarla değiştirsek daha iyi ses kalitesi elde edermiyiz çünkü 70 lerde kablo çok önemli bir konu değildi günümüzde kablo kalitesi çok önem kazandı bir arkadaşım sx850 nin iç kablolarını gümüş kablo ile değiştirmiş ve kaliteli sigorta takmış çıkışlarıda altın kaplama ile upgrade etmiş duyduğum ses çok güzeldi hoparlörden amfiye giden kablo ne kadar iyi olursa olsun cihazların konektörleri ve iç kabloları iyi değilse performans belli bir noktadan ileri gidemiyor siz buna katılıyormusunuz bu noktada ne düşünüyorsunuz ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: headbanger6

    Kaliteli olsalarda herseyin bir omru var.35 40 yillik cihazlara bu fiyati anlamiyorum.pioneer a serileri 3000 den basliyor keza sony es lerde oyle.elektrikle bu kadar hasir nesir olan cihazlarin ilk gunku performansi vermesi mumkun degil.hoparlorlerdede ayni hicbi surucu zamana karsi saglam duramaz bilhassa korukler.saticilar bunlari cok gozonune almiyor.celik bile 40 50 yildan sonra direncini kaybeder.birde bu cihazlari dusunun.

    40 yıllık cihazları ilk günkü kondüsyonda bulmak çok zor çok temiz cihazlar var örneğin 5000 $ a satılan hpm-100 ilk sahibiymiş satıcı istediği rakamı istemekte özgür hoparlör ilk günkü kondüsyondaysa alıcısıda bu parayı veriyorsa satılır ben buna birşey diyemem ama benim kızdığım piyasayı elinde bulunduran uyanık esnaflar, belkide piyasayı bu kadar yükselten bunlar senin benim gibi insanlardan 3-4 bin tl ye aldıkları hpm leri 6-7 bin tl ye satmaya çalışıyorlar ve alıcıda fiyatları gerçekten bu civarda zannedip alıyor bu fiyata alıcı buldukça yüksek fiyattan satılmaya devam ediyor bu tarz ürünler o yüzden inadına esnaftan birşey almıyorum satmıyorum ucuzada bulsam esnaftan birşey almıyorum batsınlar zarar etsinler umurumda değil ben daha dün 1000 tl ye aldığım sx850 ye neden 2000-2500 tl vereyim ne değişti cihaz aynı cihaz enflasyon aynı dolar aynı peki neden vintage cihazlar her gün bu kadar pahallılaşıyor sıfır satılan orta sınıf bir amfinin en kralı 5-6 bin tl iken 40 yıllık amfi 15 in tl nasıl oluyor bu paraları kim veriyor gerçekten çok merak ediyorum pioneer hpm-100 ün sıfırını üretse herhalde 10 bin dolara alıcı bulur bu cihazları bu kadar değerli yapan nedir sesi mi görünüşümü yoksa artık sıfırı olmayışımı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Sifirda olsa 5000 dolar edecek bi cihaz degil malesef.cok sacma fiyatlar var.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.