Şimdi Ara

Pilot olmayı acaba gözümüzde çok mu büyütüyoruz? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
1
Favori
18.118
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • gözünüz korksun diye söylemedim zaten ama 10 15 sene( şu an kaç yıl bilmiyorum) süreli bir sözleşmeye imza atacaksanız herşeyi hesaba katmanız lazım ki sonradan kafanızı taşlara vurmayın. Yani sosyal hayat, aile gibi yönlerden çok büyük tavizler veriyorsunuz bunları göze alıyorsanız sıkıntı olmaz. İnsanlar genelde pilotları dünyayı geziyorlar vs gibi görüyorlar ama öyle bir dünya yok çoğu zaman anca uyumaya zamanınız kalıyor gittiğiniz yerlerde. belirli bir mesai düzeniniz olmadığı için istanbulda da sosyal hayatınız sıfıra yakın oluyor. en önemli eksisi bu mesleğin ve tabi sağlınızda etkileniyor böyle düzensiz bir yaşamla. Mesleğin en önemli eksi yanları bunlar.

    sağlıktan lisansı kaybetmek vs konusunda sigorta yaptırabilirsiniz yani yurtiçinde vs yurtdışında sigorta yapan şirketler var sağlınızı kaybederseniz belirli bir para veriyorlar. başka da yapabilecek birşey yok yani o riski hertürlü göze almanız lazım.

    Tavsiye edebileceğim birşey yok aslında eskiden sadece mühendislik mezunlarını alıyorlardı ama artık nereseyse her bölümü alıyorlar yani mühendislik okumanızın falan çok bi önemi yok.

    Akademi için özel bir çalışma yapmanıza gerek yok en önemlisi ingilizceyi halledip toefl/ielts skoru almanız. DLR zaten öyle aylarca çalışarak geliştirebileceğiniz bir sınav değil 2 hafta hadi maks 1 ay çalışırsınız size çalışma linkini göndereceklerdir internetten kendinizde bulursunuz. skytest diye bir program var ek kaynak isterseniz dlr için. Mülakat ve CRM zaten kişisel bir olay yani nasıl çalışırsınız bilemem.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Baya yazdım mobilden ama kayıp mı oldu ne oldu anlamadım mesaj görünmüyor. tekrar kısaca yazayım

    Benim amacım gözünüzü korkutmak falan değil ama 10-15 yıllık (şu an kaç yıla imza attırıyorlar bilmiyorum) imzalayacaksanız herşeyi enine boyuna düşünmeniz lazım ki sonradan pişman olursanız geri dönme şansınız çok çok zor hatta imkansıza yakın.

    Bu mesleğin en büyük eksileri düzensiz bir yaşam ve ağır çalışma şartlarıdır. Dışarıdan bakan insanlar pilotlar dünyayı geziyor gününü gün ediyor sanıyorlar ama öyle değil. Çoğu yerde sadece otele gidip uyumaya zamanınız kalır, her uçuşta başka ekiple uçtuğunuzdan iş arkadaşı vs gib kavramlarda oluşmaz. Düzenli bir mesainiz olmadığından İstanbul'da da sosyal yaşantınız, aile yaşantınız büyük darbe alır. Yani gerçekten bu yaşam tarzına uyum sağlayamazsanız mutlu olmanız çok zor. Bu benim içim sorun değil derseniz diğer yönleri yani maddiyat, prestij vs gibi gayet tatmin edecektir.

    Akademi için çok bir çalışma yapmanıza gerek yok artık hemen her bölümü kabul ediyorlar zaten. DLR için size çalışma metaryeli yollayacaklar zaten yetenek testi olduğu için aşırı çalışmayla bir şey elde edemezsiniz 2 hafta civarı hadi maks 1 ay olsun baksanız hayli hayli yeterli geçerseniz geçersiniz kalırsanız kısmet. CRM mülakat kişisel bir şey yani nasıl çalışırsınız bilemem. En önemli kriter ingilizceyi halledip toefl/ielts skoru almanız.

    -------------

    Eski mesajlara biraz göz gezdirdiğimde mesleğin geleceği konusuna gelecek olursak 2019 yılındayız biraz ingilizce ve internette arama ile dünya havacılık endüstrisinin onlarca yıllık projeksiyonlarına erişebilirsiniz Boeing sektörde ne öngörmüş ilerleyen yıllarda sektörde büyüme ne beklemiyor pilot ihtiyacı nedir gibi çok değerli bilgiler var. Otobüs şöförü, magirüs şöförü geleceği yok gibi kıraathane seviyesindeki bilgi ve öngörülerle hareket etmenin gereği yok.

    Maalesef havacılık sektöründe çok geri kalmış bir toplum olduğumuz için bilgi düzeyimiz çok düşük. Pilot dediğiniz insan araba kullanır gibi uçak kullanmaz zaten örnek veriyorum 10 saatlik bir ABD uçuşunda manuel olarak uçtuğunuz süre toplam 10dk değildir geri kalan kısmını otopilot ile uçarsınız. Havayolu pilotluğu uçak kullanmak değil yöneticilik ve risk yönetimidir. Rotada hava olaylarını takip etmek gerekirse rotada kaçınma yapmak, yakıt zaman hesabı yapmak, herhangi bir durumda (arıza, hasta yolcu vs) inilebililecek meydanları belirleyip uygunluklarını kontrol etmek, operasyonun zamanında yürümesini takip etmek, olası gecikmelerin ve divertlerin operasyona etkilerini hesaplamak ekibin mesai limitlerini hesaplamak vs. vs gider. Tabi emergency yani motor arızası, yangın vs. gibi durumlarda apayrı bir konu ama oraya hiç girmiyorum bile yoksa konu dallanıp budaklanır.

    Örnek olay üzerinden anlatmaya çalışayım, İstanbul'da 300 küsür yolcuyla maksimum kalkış ağırlığında kalktınız Amerika'ya gidiyorsunuz atlantiğe girmek üzereylen kabinden arama geldi yolculardan biri bayıldı bilinç yok, doktor anonsu yapıldı doktor çıkmadı ya da bir tane doktor çıktı hastaneye gitmesi gerekli dedi. Ne yapacaksınız en yakın meydanlar nereler, bunların havadurumları nasıl, meydan sizin uçak tipinize uygun mu, yakıt var mı, şirketinizin oraya operasyonu var mı orada çalışanı var mı, indikten sonra ekibin mesaisi uçuşu devam ettirmeye yetecek mi, yetmeyecek ise istanbul'dan yeni ekip gelene kadar yolcuları ne yapacaksınız. 5 tane meydan var diyelim en yakın olanın havadurumu kritik, bir sonrakinde pist kısa diğer ikisinde şirket operasyonu yok yakıt var mı belli değil sonuncusunda herşey uygun ama o da 1 saat uzakta yolcu arkada bilicini kaybetmiş yatıyor. Buyun karar verin bakalım sonra magirüs şöförü mü değil mi söylersiniz. Bu sadece bir örnek bunun gibi yüzlerce örnek verilebilir sizin işiniz tüm bu süreçleri yönetmek sonra arabada direksiyon sallar gibi 10 saat manuel uçak uçurmak değil.




  • BenGiDeR B kullanıcısına yanıt
    çok teşekkür ederim dikkate aldığınız için. son olarak:

    bir daha olsa yine pilot olur muydunuz? ayrıca aile yaşantısı gerçekten çok mu sıkıntılı. evlilik zor mu yürüyor pilotların=?
  • furkan2780 F kullanıcısına yanıt
    rica ederim. dediğim gibi hangi uçak tipinde ve hangi firmada uçtuğunuza göre değişir geniş gövde uçanlar için rahat ama dar gövde için evet çok zor. Sen ayın yarısı evde olmasan, olduğun günlerdede bir gün gece bir gün gündüz işe gitsen sence aile yaşantısı nasıl olur? Evli ve çocuklu çok insan var çocuğunun eşi çalışmıyor ya da bırakıyor ama boşananda bir o kadar var ben evli değilim.

    Ben olsam yine olur muyum? Evet yine olurum pişman değilim ama bu işin bu tempoyla emekli olana kadar yapılabileceğinide düşünmüyorum.
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.