Şimdi Ara

PİLLİ mi PİLSİZ mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
3.949
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Laptop'unuzu pilini çıkarıptamı kullanıyorsunuz çıkarmadanmı?



  • pili çıkarmadan kullanmanı tavsiye ederim. Elektrik kesilmeleri voltaj düşmeleri gibi durumlarda bilgisayarın zarar görmesini engeller. 100 liralık pil için değmez pilsiz kullanmaya. ayırca pili çıkartmak pilin ömrünü uzatırda büyük bi palavra ben 1,5 senedir pil üzerinde kullanıyorum ve 7/24 açık bilgisayar hala pil ömrüm 2 saat civarı. uzatsa bile anakart yakma riskini göze almaya değmez laptoplar daha narin oluyor nede olsa en ufak voltaj farklılıklarında sorunlar yaşayabilirsin.
  • valla ben genelde pili bitirdiğimde pilli kullanıyorum pil dolu ve prize yakınsam pilsiz kullanıyorum ama adgzl haklı elektrik kesintisi düşük voltaj gibi şeyler zarar verebilir bilgisayara o yüzden pilli kullanmak daha garanti...
  • Bilindiği gibi li-on piller zamana ve kullanım sayısına paralel olarak ömürleri kısalır. Pili çıkarıp yüzde elli dolulukta saklamak ve 15 gün gibi belirli periodlarda biritip doldurarak bu yöntemi bu şekilde devam ettirmek pil için en uzun ömrü sağlar. Ama eğer bir ups cihazınız varsa pilli çıkarıp kullanabilirsiniz. Yoksa normal şehir şebekesinde direk laptopları kullanlanmak çok riskli.
    Piyasada orta kalitede ve laptop a temiz ,yeterli enerjiyi sağlayacak performans verebilen gayet uygun fiyatlı upsler mevcut eğer pilinizi çok fazla düşünüyorsanız yeni pil fiyatının altında upslerden bir tane almalısınız.
    Ayrıca pil kullanmanın bir başka sonucu da özellikle yüksek performans durumlarında (oyun gibi) ısınmayı daha fazla artırıyor olması.

    Bence fayda durumuna göre sıralama şu şekilde ;
    ups ile pilsiz kullanım > pil ile kullanım > direk adaptörden pili çıkarıp kullanım




  • Pilinizi %100 şarj edin , daha sonra %10 a kadar boşaltın . Bu sürekli böyle devam etsin. Adaptörde kullanmanın bir sakıncası yok , hatta laptop açıkken de şarj edebilirsiniz. Ancak adaptörde kullanırken pili 3-4 günde bir %10 seviyelerine indirin daha sonra yeniden şarj edin . Pilsiz kullanmaya gerek yok
  • Ben pil li kullanıyorum. Pili bittiğinde şarj'a takıyorum dolduğunda çıkartıyorum.
  • galiba piller tam dolu oldugu zaman sarj akımının kesildiğini pilin takılı olması ile takılı olmaması arasında bir fark kalmadıgını pek bilen yok. Bataryalar zaten kimyasal yapıya sahip oldukları için ister kullanın ister kullanmayın pil ömrü bitecektir ve garanti süreleri bile 6 aydır. isteyen kullanır istemyen ek masraf açıp boşuna uğraşır . Normal pil satın alırken bile imal tarihine dikkat etmek gerekir çünkü kullanılmış olması kadar beklediği sürede çok önemlidir.

    Unutmadan benzinli motorlarda sürekli elektrik ihtiyacı duyar bujiler için uzun yola giderken aküleri çıkarın belki akünün ömrü uzar




  • pilli
  • Benim Laptop pilsiz çalışıyordu bi elektirik gidip eldi sonra açılmadı garantiden sevrise götürdüm incelediler slotlar yanmış dediler.Ne olmuştur bilen varmı.
  • pilsiz çalıştırmak çooook tehlikeli!Ha çöpe atmışsın ha aşşağıya atmışsın
  • bende hiç pille çalıştırmam oldu bitti hep pilsiz kullanırım bişide olmadı markası toşiba
  • Piller zaten süreye göre bitecektir üretim tarihinden itibaren pillerin ömrü kısalmaya başlar tabii ki ama pilin ortalama belirlenen bir boşalım dolum sayısı da vardır. pili ne kadar çok boşaltıp doldurursanız o kadar çabuk ömrü kısalır.

    http://www.batteryuniversity.com/

    Ayrıca pillerin genel garanti süresi 6 ay değil 1 yıldır. Ek masraf denilen eğer bir ups cihazı içinse uygun standartlarda ups aletlerinin her zaman yararı tartışılmaz sadece laptoplar için değil.

    Unutmadan benzinli araçlarlar Li-on pil kullanmazlar Elmalarla armutları karıştırmayalım...




  • Ben genelde prizden kullanıyorum. Yani 1 hafta prizde kullanıyorum sonra 1 gün %10'a ininceye kadar pilden kullanıyorum sonra tekrar prizden.
  • valla bende pili çıkarıp prizde kullanıyordum ama birkaç elektrik kesintisinden sonra hemen bataryayı taktım.üç kuruşluk batarya için laptopu yakmaya değmez
  • Benim laptop un pili sürekli üzerinde ve bazen full dolu olduğunda ve sürekli şarj cihazı bağlı iken %96 dolu diyor ve prize takılı,dolmuyor yazıyor yani aşırı şarj koruması var.Sizin laptop larda nasıl?

    Makina ACER 5536G
  • Valla benim bilgisayarda sürekli %100 dolu diyor. Ama anlaşılmayan noktalar var galiba piller doldugunda şarj akımı kesiliyor ve bilgisayar şebeke elektriği ile çalışmaya devam ediyor. onun için zaten dolp boşalma olmuyor ve bu durumdada aslında doldurup boşaltanlar ondan sonra belli bir dolum boaşlım ömrü var demiş yav gece yarısı güldürüyonuz beni

    ayrıca akü ile lion pil karıştıran başkaları sanırım AKÜ bir anlam ifade ediyormu burda uzun yolda çıkarın dememin espirisini bile anlamamışsınız birde armut ile elmayı karıştırmayın diyorsunuz akü gibi kaba bir sistemde bile sarj akımı dolunca kesilmesi için sistem vardır arabada. Bu sistem onlarda varken bu bataryalarda içlerinde devreleri var bilmem neleri var olmama ihtimali varmı???

    Ayruca ups denen cihaz yine bir pil veya akü kullanır bu durumda yaptıgınız masraf ne içindir. Zaten bu görevi yapan bir parça varken birde upsmi alacaz onumu taşıyacaz yanımızda bu bilgisayarları tasarlayan insanlar bu kadar basit görüşlümüydü acaba adam milyonlarca bilgisayar yapacak bu kadar basit bir olayı düşünmeyecek buda ayrı bir komedi olur herhalde




  • Sanırım ilk başta soruyu soran arkadaş uzun süreli sabit bir masada kullanımı var ki pille mi pilsiz mi kullanmanın daha iyi olucağını sormuş. O yüzden de ups aletini taşımak gibi bir durum söz konusu değil.
    Ayrıca inatla anlamak istenmiyen bir nokta var sanırım. Şarj aletine bağlı dahi olsa %100 dolu durumun sürekliliğini sağlayacak Li-on yapıda pil hala dünya üzerinde icaat edilmedi. Hem gelen akım kesilir diyeceksiniz hem de pil %100 dolu kalacak diyeceksiniz. Maalesef yok öle bir pil. Bu tür pillerin dura dura doluluk seviyesi de ömürleri gibi kısalır. Her ne kadar notebook pillerinin kontrol kartları şarjı kessede , zaten belli bir hızla kendi kendine deşarj olan notebook pilleri adaptör takılı iken kullanımda notebook ısısı ile daha hızlı deşarj olur ve tekrar şarja girerek dönüşüm ömürlerinin kısalmasına sebep olurlar.
    Tabii ki bunları üretenler de biliyor o yüzden de stoktaki ortalama ömür +ortalama dolum boşalımı sayısını 600-800 arası kabul edip garanti süresini 1 yıl olarak veriyorlar. Ama hiç bir firma bu konuda kullanıcılarını klavuzlarında uyarmaz hiç bir satıcıda bunu belirtmez.
    Tüm kaynaklar der ki; kuru, tozsuz manyetik ortamdan uzak ve ısıya maruz kalmayan %40 dolulukta saklanan pil belirli aralıklarda tam dolum ve tam boşalım yapıldığında (tam boşalım %5 altına inmemeli ) olabilecek en uzun ömrü sağlar.

    Bu pillerin fiyatı ister 100 tl olsun ister 10 tl ister tüm bunlarla uğraşmaya değsin ister değmesin eğer burda soru ya da konu pilin ömrünün mümkün olduğu kadar uzun tutulması ise cevap budur...




  • Bahsedilen bekleme esnasında bataryanın boşalması ne kadardır acaba bu süreç gün olarak düşünülürse tam dolu batarya 24 saat sonra %95-96 seviyelerine iner. Bu durumda boşalma miktarı anlık olarak düşünülürse saatte %0.2 sarj boşalması oluşaaktır. O zaman bu kadar küçük boşalmayı tam boşaltıp doldurma gibi hesaplarsak batarya günde 24 kere şarja maruz kalmış olur. Buda ayda 720 dolup boşalma olmuş gibi olur tabi bu kadar küçük titreşimi tam boşalıp dolma ile aynı sınıfa koyabiliyorsak.
    Mademki sürekli şebeke elektiriğine takılı olması dolup boşalma etkisi yaratmaktadır neden ilk alındıgında 4-5 kez tam dolum boşaltım yapılarak bataryanın en iyi performansına gelmesi sağlanır gibi bir uyarı vardır takalım fişe kendi kendine dolup boşalıyormuş zaten tam dolu göstersede. Demekki bu küçük oynamalar böyle büyük bir etkiyi yaratacak değerde değil. Eğer olsaydı Söle bir uyarıda alırdık masaüstü gibi daimi kullanımlarda bataryayı sökünüz ben 7 yıldır laptop kullanıyorum bu ibareyi hiçbir yerde görmedim.

    Bu hesaba göre benim bataryam 18 aylık sürede 12960 kez dolup boşalmış sayılacaktır(bilgisayarım sürekli çalışır durumdadır). Bahsedilen 600 800 dolum boşalım bunun yanında görülmeyecek kadar küçük bir sayıdır. Demekki benim bataryam şu anda öldükten sonra 12000 değilde hadi 8000 çevrim daha gerçekleştirmiş sayılsın sonuçda aldığım günden bu yana çalışmıyor. Eh o zaman acera çok büyük bir teşekkür borçluyum.
    Unutmadan yüksek performansta gösterdiği değer 2 saat 15 dakikadır tabiki bu değeri veremez ama 1,5 ile 2 saat arası bir değeri kesin ulaşacagını dışarda kullandığım tecrübelerimden biliyorum bunuda belirteyim.

    Yani burda amaç bataryanın ömrünü uzatmaksa elde edeceğiniz uzatma en fazla bir kaç ay olacaktır. Bunun içinde ek bir masrafa bataryayı sok taka bilmem neye benim gözümde gerek yoktur. bahsedilen batarya eskimesi ups bataryası içinde geçerlidir ve onlarda sürekli şebeke elektriğine takılı dururlar bu durumda yine sistem üzerine aynı sistemin ilavesi söz konusudur esas anlaşılmayan burası sanırım.




  • Bi kere lptop bozuldu bi daha pilsiz kullanmam.Zaten aşırı şarz koruması varmış.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: AMETBİXİ06

    Bi kere lptop bozuldu bi daha pilsiz kullanmam.Zaten aşırı şarz koruması varmış.


    Kim bilir nasıl kullandında bozdun Laptop'unu
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.