Son yılların özellikle de insanların eve tıkıldığı şu dönemde popülerliğini arttıran cihazlardan biride de tam otomatik (capiccino-espresso) kahve makineleri.
Birçok üreticinin cihazı var. Philips in EP2231-3246-4346 modelleri şu sıralar revaçta. Bende geçen ay(kasım 2020) de ep4346 aldım. kullanıcıların tecrübelerini paylaşması ve neler yaptıklarını yazması için bu başlığı açayım dedim. alacak olanlara da ciddi fikir verecektir. çünkü 3-5 bin tl nizi bir makineye bağlıyorsunuz. (ve maalesef euro düşmesine rağmen cihazı şu sıralar 6-8 bin bandında satıyorlar)
en altta konuyu güncelleme nedenini ekliyorum
Philips kahve makineleri. solda stok kutusuna dikkat edin tüm makineleri görmek için:
önce çok araştırma yaptım, ürünlerin kılavuzlarını indirdim ve youtube dan kullanıcı videolarını seyrettim. philips in bu makinelerindeki özelliklere sahip diğer makinelerle kıyasladığımda(burada kıstas daha çok pratik süt köpürtme ve temizleme kolaylığı, kahve sıcaklığı öncelikli) delonghi iyi makine ama 2 bin tl pahalı, fiyatından eledim, siemens in kahvelerini sıcak bulan görmedim, okumadım ve aynı anda iki kahve yapılırken bir bardak diğerinden ciddi az doluyordu. f-p olarak en iyisinin philips ep4346 olduğuna karar verdim. 8-10 bin tl yi gözden çıkarırsanz elbet delonghi olsun siemens olsun daha iyi makineleri vardır sanırım.
2231 de kahve çeşidi az kullanımı tamamen dokunmatik, süt köpürtüyor ama her işlem sonunda süt haznesi temizliği gerek. 3246 da aynı sadece yanlış hatırlamıyorsam 2 kahve daha fazla yapıyor.
EP4346 ise lcd ekranı ile ilk çalıştırmaya hazırlama, kahve seçimi ve zevke göre özelleştirme, lcd üzerinden talimatlarla temizlik vb herşeyi lcd ekranı üzerinden yapıyor ve 8 çeşit içecek hazırlayabiliyor+sıcak su ve süt en önemlisi de süt haznesi kullanımından sonra 2 düğmeye basarak haznedeki süt yolunu temizliyor ve buzdolabına kaldırabiliyorsunuz. bir diğer avantajı da lcd ekranda sıvı miktarlarını ml cinsinden görüp ona göre bardak hazırlayabilirsiniz. ml görsek ne olur, biliyoruz aşağı yukarı diyebilirsiniz. veya diğer makinelerde 5-10 kullanımdan sonra elbet hafızanıza yazabilirsiniz. doğru capuccino hazırlasanız 40 ml kahve 120 ml süt yapıyor ama siz kahveyi 3 yerine 5, sütü de 5. kademe seçip 300 ml capuccino da hazırlayabilirsiniz vb..
içeceğiniz kahveyi seçtikten sonra
1- 3. kademede duran kahve çekirdek miktarını 1-5 arasında seçebilir, isterseniz ground-0- a getirip çekilmiş kahve kullanabilirsiniz. içeceğiniz kahvenin yoğunluğunu ayarlıyorsunuz.
2- sıvı miktarı ayarı. örneğin 3. kademe kahve için 120 ml ise 1-5 arasında seçim yapıp sıvı miktarını azaltıp arttırabilirsiniz.(her kahve çeşidi için varsayılan ml miktarı farklıdır) bu da yine kahve yoğunluğunu ayarlamanıza yarıyor. çok sıvı alıp az kahve ayarı veya tersi az sıvı çok çekirdek ile daha yoğun tad vb yapılabilir 1. ayarla beraber.
3- sütlü kahve çeşidi yapacaksanız yine 3. kademede örneğin 100 ml duran ayarı yine değiştirebilirsiniz. sonra başlat tuşu ile kahveniz 1 dak da hazır.
kahve sıcaklığı denince ne anlaşılıyor birde ona bakmamız lazım. 2. mesaj sahibi yiğit arkadaşın videolarında ölçümleri var. sütlü kahvelerde alabileceğiniz maks sıcaklık 70 C ki bu çok çok iyi bir değerdir bu makineler içinde. Sade kahvelerde maks 80 derecedir. bunları yakalamak için bardağı önceden sıcak sudan geçirmekte fayda var kış aylarında. ben en çok cafe au lait içiyorum. kahve seviye 3, su seviye 4, süt seviye 1 bu şekilde az sütlü çok daha sıcak 170 ml kahve elde ediyorum. bu tür cihazların değerlendirme kriterleri "70-82 derece kahve hazırlayan" ürünler şeklinde.. yani uzmanlar bu tür makinelere puan verirken zaten 82 dereceden fazla ısıda kahve hazırlamalarını beklemiyorlar. 90-95 derecede hazırlanan kahve son çıkış ve sonunda bardakta 80 dereceye düşmüş oluyor. ve bizim türk kahvesinin hatası da o;kahve kaynar su ile yapılmaz(hatta çay bile.. kettle da kaynayan su 30 sn bekletilip 90-95 dereceye düşmeli demlemeden önce, 100 derece su çayı haşlar ve acılaştırır) aynı şekilde cezvede kaynarsa kahvede bulunan uçucu yağlar buharla gider ve kahvenin lezzeti azalır. ben ilk defa frenchpress kahve içtiğimde türk kahvesinden çok daha fazla lezzetli olduğunu anladım. makineyi almadan önce yıllarca frenchpress içtim.
GELELİM CAN ALICI NOKTAYA: İnsanımız bir ürün almayı sever ama sonrasında ona para harcamayı sevmez. (ferrariye tüp taktırmak, mercedes e kışlık lastik almamak vb )
reklamlarda 5000 bardak kahveden sonra kireç temizliği ister bilgisi var. bu doğru ama şartları var. su sertliğiniz 0 ise bir filtre ile 625 bardak kahve içiyorsunuz, 8 filtre değişiminden sonra (8x625=5000) kireç temzliği yapıyorsunuz. peki 625 fincan kahveyi ne sürede içersiniz. 3 ayda içmeniz lazım. çünkü philips filtreyi değiştir uyarısı vermese bile, 3 ayda bir değiştirin diyor.(brita sürahide aynı, bir filtre 150 lt veya 1 ay.. sebebi filtre içinde zararlı bakteri oluşumundan önce değişim)
ÖZETLE: yılda 4 filtre alacaksınız şimdilik 560 tl yılda, 1120 tl verdikten sonra 2 yılın sonunda kireç temizliği yapacaksınız. orjinal kireç solüsyonu şimdilik türkiye de yok, yakında stoklarına gireceğini tahmin ediyorum.. 80-100 tl olursa avrupa (7-8 euro) ile aynı para vermiş oluruz. aqua clean 3 ay lık filtre yurtdışı ile aynı para.( 14-16 euro) www.phaksesuar.com da 139 tl. suyunuz 3 veya 4. kademe sertliğe sahipse, günde en az 5 fincan içilirse, filtreniz 3 aydan önce bitip daha sık filtre almak zorunda kalırsınız. su sertlik ölçümü makine ile gelen strip ile yapılıyor.
bunun yanında içeceğiniz fincan miktarına bağlı olmakla beraber 4 hafta bir kahve yağı temizliği için tabletle temizlik programını çalıştırmalısınız. www.phaksesuar.com da 6 lı tablet 65 tl.. 2-4 ayda bir içerdeki demleme ünitesini yağlamalısınız, henüz ürün burada yok..
Sarf Malzemeleri: yukarıda "henüz yok" yazdım ama stoklara geldikçe ekliyorum
- Descaling solution CA6700-kireç çözücü amazon da var. ca6700 olarak aratın. www.amazon.com.tr
Bakım parçaları: bunlarla ilgili kılavuzda birşey yazmıyor ama aldığınız kahvenin, sütün ml sinde ciddi eksiklik varsa veya eksiklik yoksa bile en geç 2 yılda bir değiştirmekte fayda vardır diye düşünüyorum.
(yurtdışında genelde yağlama silikon yağı bu contalarla beraber kit olarak satılıyor.. demek ki her 5-10 gr lık yağ tüpü bittiğinde contaları da değiştirin demektir bu.. bu sürede 1-2 yıl gibidir)
Phaksesuar a yeni katıldılar;
Demleme ünitesini çıkarınca arkada, aşağıda borunun üzerinde iki küçük silikon conta var;
demlik contası: demlik:996530059406 40-32/4 mm -phaksesuarda şu an yok
muadil SİLİKON HALKALAR-WMQ: zaman zaman linkler ölüyor. önemli olan WMQ silikon halka olarak aratmanız. ölçüler aşağıda. OD: dış çap. ID: iç çap. CS: kalınlık
küçük halkalar;
OD 9 mm - ID 5 mm ve OD 13 mm - ID 9 mm seçilecek, CS 2 mm:
bu parçaları burada bulamazsanız alacağınız en iyi yer linki aşağıda. bir kere 14 (veya 19 du) pound kargo ücreti veriyorsunuz. siteye üye olunca ingiliz kdv si düşüyor, bu düşen fiyattan %20 gümrük düşünebilirsiniz. topluca 1 yıllık ihtiyacınızı alırsanız kargo ücreti de çok önemli olmuyor. elbette amazon un avrupa sitelerine de bakmanızı tavsiye ederim.
5400 serisi pahalı ve 4346 dan daha önce üretilen bir model olduğu için hiç araştırmadım. 12 çeşit kahve yapıyor, fincan ısıtma fonksiyonu var sanırım ama kimse memnun değil. Diğer tüm özellikleri 4346 ile aynı.
PEKİ BÜTÜN BUNLARA DEĞER Mİ?
elbette zevk meselesi fazla tartışmaya açık değil ama gelin mantık kuralım;
biz 5 kişilik bir aileyiz ve evde hergün 2-4 bardak 2 si 1 arada içiliyordu, yine ben hafta da 1-2 defa frenchpress le kahve demliyordum. aylık maliyet yaklaşık: 2-1 ile 65 tl, frenchpress için kg 100 tl lik kahve alsanız ayda 250 gr o da 25 tl etti 90-100 tl..yılda 1200 tl..malum birde bu çözülebilir kahvelerin sağlıksız olduğu ile ilgili bir sürü dedikodu var hele beyazlatıcı hindistan cevizinden yapılıyor, süt bile yok.. damar tıkayan yağlarla yapılıyor.
bu makineyi alınca ne oldu.. günde 3-5 fincan kahve içiliyor. ortalama 4 den hesap edelim 100 tl lik çekirdek kahve üzerinden. 1200 tl kahve masrafı+560 tl filtre+95 tl tablet(6 haftada bir temizlik)+tahminim 50 tl yağlayıcı + 50 tl kireç çözme(50 tl si 2. yıl) = yılda 2000 tl (yaklaşık ayda 1 kg çekirdek kahve+temizlik bakım masrafları)
* benim açımdan bunu makul görmekteyim.
(cihaz 15 kasımdan beri kullanılıyor. fiyatlamayı kahve tüketimini baz alarak güncelledim-28-12-2020)
ben bu temizlik işlerini daha az yapayım, pratik olsun kim uğraşacak kahve al vb.. o zaman kapsül kahve makinesi almalısınız. en iyileri nespressolar.. bunlarında içinde en makulü f521 di almayı düşündüğüm. orjinal kapsüller 4-6 tl, başka firmaların ürettiği cihaz uyumlu kapsüller 3-4 tl.. günde 4 yılda 1500 kahve içilse 4 tl den yılda 6000 tl kahve parası verirdim. bu cihazlarında filtre ve kireç çözme masrafları var ek olarak.
f521 2000 tl iken 4346 4500 tl idi.. gördüğünüz gibi yılda 1500 kahve den hesaplayınca 1 yılda philips e verilen fazla para rahat çıkıyor..bir kapsülde 5-5.5 gr kahve var. x 200 = 1000 yani 1 kg kapsül kahve 800 tl.. philips e koyacağınız 1. sınıf çekirdek kahve 100 tl, popüler markalardan alırsanız 120-250 tl..
köpüklü sütlü kahve içmiyorsanız, aramıyorsanız, inanın frenchpress mükemmel kahve.. hele hele hafta 1-2 kere içiyorsanız yaparsınız türk kahvesi olur biter. ama ben süttozu ekliyorum derseniz bırakın o süt tozlarını onlar süt tozu değil kahve beyazlatıcı. alın bir makine keyfinize bakın.
SONUÇ: 1 fincan kahve - 200 ml
2si 1 arada: 75 krş
çözülebilir kahve: 1 tl (5-7 gr)
frenchpress: 1 tl (10 gr)
ep4346: 1.4 tl
kapsül: 4 tl
herhalde en ucuz çözüm kg ı 40 tl olan Türk kahvesi - 100 ml
benim yazacaklarım bu kadar hatalarım varsa; yazarsınız düzeltirim.
iyi bir kahve keyfi için philips kahve makinelerini tavsiye ederim. kahve lezzeti ve sıcaklığı ideal seviyede. meşhur italyan saeco yu philips yıllar önce aldı ve kahve sektörüne girdi. gaggia larda saeco patentli. aşağıda ki linkleri inceleyebilirsiniz. buraya fazla resim koymaya gerek yok herşey philips youtube kanalında var.
her türlü markanın yağlı sütü ( yağ oranı yaklaşık %2.25) - 5-6 tl
Pınar barista (yağ oranı %2.25) - 6.5 tl
Pınar barista latte (yağ oranı %4) - 7.5 tl
Carrefoursa ve Bim deki yağlı sütün yağ oranı %3.1 e çıktı. en iyi süt bence bu. başkalarına bakmaya gerek yok.
yağ oranı arttıkça daha yumuşak, kremamsı kalıcı köpük elde ediyorsunuz. yarım yağlı sütlerle daha çabuk sönen, fısır fısır cola köpüğü gibi, sert köpük alıyorsunuz.
1- Cafe crema.. Kahve seviye 3, su seviye standardı 3 140 ml iken ben 4. Kademe 165 ml hazırladım.. bardak 250 ml lik kupa, suyu standart 3 de tutsam 200 ml lik, daha küçük bardak kullansam bir-iki tık daha kalın köpük olurdu. çok başarılı makine. lcd ekran sıcak su buharından bulanık gibi. birde en düşük parlaklık ayarında.
resime 2 kere tıklayın dev boyutta görün
* tam bittiği an.. * 10 sn sonra içime hazır hali
2- Capuccino makinenin kendi standart oranları ile yapıldı görüldüğü üzere. çekirdek seviye 3, su-kahve 40 ml, süt 120 ml.. 120 ml süt harcamıyor, 120 ml hacimli süt köpüğü oluşturuyor bu da yaklaşık 60-70 ml süte eşit..
3- Cafe au Lait: standart ölçüler 3 - 3(90 ml) - 3(90ml süt). ev de en çok içilen kahve. bizim sütlü kahve gibi. capuccino ve latte de aşırı süt köpüğü üzerine kahve demlenirken. ve sonunda köpük kalıyor bardakta bunda kahve üzerine süt veriliyor ve çok köpürtülmüyor. ortasına geldiğinizde çok az köpük kalıyor tamamı içilebilir vaziyette.
** telve: yaklaşık 9-11 gr çekiyor.. (her bir telve diski 20-22 gr geliyor)
** tablet le kahve yağı temizliği: 5 hafta sonra yaptım. 1 gün önce akşam demliğin haftalık temizliğini yaptım. sabah tam doz kahvesiz espresso yaptırdım. amaç sistemden sıcak su geçirtmek. önceki haftalarda da yine hafta da 1-2 kere kahvesiz çalıştırıyorum ki yağları atsın. alttaki yiğit arkadaşın youtube kanalında ki tablet temizliğinde resmen kahve çıkmış. sanırım temizlik yapılmadan gerçekleştirdi. bende boş olarak yaptığım espresso da su şeffaf ama kahve kokusu vardı, temizlik sonrası %80-90 azaldı. puly caff tablette aldım. ayda değil haftada 1 yapacağım tablet temizliğini. 6 lı philips tablet 65 iken 100 tab puly caff 101 tl.. 2 sene gider. son kul 2024 imiş. 7 hafta puly, 8. hafta philips tablet..böylece 1 paket philips tabet 1 sene gitmiş olacak. içlerindeki maddeler farklı, bir birlerinin eksikliği tamamlarlar belki.. çünkü puly malzemeleri günlük kullanım için.
puly caff philips in resmi aksesuar sitesinde de satılıyor, sordum kullanabilirsiniz dediler. yine puly e yazdım, bir italyan cevap vermiş güvenle kullanabilirsiniz diye.
** belirttiğim gibi önce demleme ünitesini temizliyorum akşamdan, sonra sabah tablet temizliği. philips tabletle temizlik yapınca su neredeyse beyaz, puly ile açık sarı bazen krem rengi, sanki puly kahve yağını daha iyi temizliyor.
tableti atarken kahve tozuda bulaşıyor olabilir elbet ama renk farkı çok.
*philips tablet *puly tablet *puly tablet temizlik sonrası çıkan berrak su
**Su Yumuşaklığı: ep4346 nın kılavuzunu iyice okuduysanız. yukarıda belirttim. en yumuşak suya da sahip olsanız filtre 3 ayda bir değiştirilmeli. ben hepsiburada dan su sertlik kiti aldım. çünkü cihazla gelen stripi 5 haftalık filtrenin takılı olduğu brita sürahiden çıkan su da test ettim, harcadım yani ve merak ettim çeşme suyum kaç, hazır su kaç, hangisini cihazda kullansam daha iyi olur. kireç ile ilgili problem yaşamamak için analiz yapmak istedim.
brita sürahide 1 filtreyi 150 lt veya 1 ay da hangisi önce dolarsa, değiştirilmesini tavsiye ediyor. çünkü filtre içinde zararlı bakteri oluşabileceği riskini almak istemiyor. ben kış aylarında filtreyi 5 hafta kullanıyorum. bir strip olduğu için, sürahiden süzülen suyu başka kaba alıp tekrar içine döktüm. 2. defa filtreledim ve ölçtüm 5 haftalık filtre ile.. çıkan sonuç 1 kare nin rengi tam değişti, 2. kare yarım değişti bende 2. seviyeyi ayarladım makinede. philips videosunda 2 tam 1 yarım değişiyor 2 ye ayarlıyor. kısaca philipsle kıyasladığımda ben 1 basamak yukarı ayarlamış oldum. aslında bu; günde 3-5 kahve içenler için birşey farkettirmiyor madem 3 ayda bir filtre değiştireceksek. yani suyunuz 0-1-2 kademe sertliğe sahipse günde 5 fincan ile; 3. kademede günde 3 fincan ile, bir filtre 3 ay gitmekte.. dikkat ettiyseniz filtreyi aktif etiğinizde ekranda 1/8 çıkıyor.. 8/8 yani 8. filtreyi bitirdiğinizde size kireç temizleyin uyarısı çıkacak. kireç temizleme işlemini yapmazsanız makine kendini kitleyebilecektir. cihazda yanlış su sertliği ayarından dolayı 8 filtre bitmeden, erken kireç bağlanması olupta kireç temizliği yapın uyarısı çıkıyor mu bilmiyorum. kılavuzda bununla ilgili bilgi göremedim. belki vardır çünkü 8 filtreden önce kireç birikmesi olursa su sıcaklığı istenen seviyeye ulaşamayınca kireç temizliği uyarısı verebilir veya su sıcaklığını istenen seviyeye ulaştırmak için rezistans daha çok çalışır ve parçanın ömrünü kısaltır. (normalde aqua clean filtreyi aktif ettiğinizde kireç temizleme uyarısı kapanıyor)
gelelim tekrar su sertliğine.. çeşme suyumuz aldığım kitle 6 dh veya 11 fh çıktı. belediye ye mail attım, mahallenizde suyunuz 12 fh yumuşak sudur diye cevap geldi. 14 fh dan sonra hafif sert su sınıfına giriyor. sanırım stripte 1 kare 5 dh a eşit, alman sertliği ile ölçüm yapıyor gibi.
brita sürahi filtresi ilk takıldığında; 6 dh çeşme suyunu;
1 hafta boyunca 1-2 dh a indiriyor.
2 ve 3. hafta 3-4 dh la devam ediyor,
4 ve 5. hafta ilk filtrelemede 5 dh çıkıyor ama 2 kere filtrelerseniz 4 dh a düşüyor. ben 4. ve 5. hafta iki kere filtreliyorum.
özetle makineme 3-4 dh lık su ekliyorum, makineden çıkan 0 dh.. ep4346 de aqua filtre %70 de iken sıcak su aldım. soğumasını bekledim. ölçtüm 0 dh, hadi belki 1 ya var ya yoktur. test kitinden 1 damla damlattım direk çok açık silik mavi renk aldı neredeyse 0 yani. %40 a düştüğünde tekrar ölçeceğim. %10 a düşünce tekrar ölçeceğim. normalde 4 dh sertliği olsa 1. ve 2. damlada açık pembe, 3. damlada koyu pembe ve son 4. damlada maviye dönüyor ve suyun 4 dh olduğu anlaşılıyor. kısaca ep4346 kahvelerimizi 0 sertlik, çok yumuşak su ile yapıyor. 0 sertliğin espirisi sadece cihaza kireç bağlatmamak değil, espresso veya cafe crema da maksimum köpük almak için olmazsa olmazdır.. kireçli su ile yapılan kahve iyi köpürmez.
bakalım %40 ve %10 da performans düşüşü olacak mı aqua clean filtrede (bkz. en altta test sonuçları)
şu anda filtrem 5. haftanın ortasında 2 kere filtreledim yine 4 dh çıktı. 5 hafta bitince filtreyi değiştiriyorum.
bim den aldığım 500 ml sırma su 1 dh, 5 lt lik 3 dh çıktı.
filtre %40 iken yapılan su testi
EP4346 dan çıkan su sertliği,
*filtre sağlığı
%70 iken 0 dh
%40 iken 0 dh
%10 iken 0 dh.. evet filtre sağlığı 10 a düştü ve makine "filter is almost expired" neredeyse ömrünü tamamladı uyarısı vermeye başladı. ama açılışta çok kısa uyarıyor gözden kaçabilir, açıp başından ayrılırsanız. kılavuza göre bu uyarıdan sonra veya en geç filtre % 0 olur olmaz değiştirilmeli. değiştirmezseniz, bir süre sonra yeniden filtre alsanız da sizden kireç temizliği yapmanızı isteyecek. belki makineyi kilitleyecek bilmiyorum, kitleyen markalar var. filtreyi zamanında değiştirdiğiniz sürece, kireç temizliği 8 filtrenin sonuna kadar istenmiyor. (elbette yeni filtreyi taktım adımlarını yaparak makineyi kandırmak mümkün.)
%10 a düşene kadar 380 fincan kahve içilmiş, fincan başı filtre maliyeti 35 krş.. yukarıda da belirttim 4 ayda bir değiştirmeyi düşünüyorum şu anda bile sertlik sıfır. 3.5 ay oldu(günde 3.6 fincan kahve içilmiş).. tabi burada önemli olan su sertlik 2, günde max 4 fincan kahve ile bu değer yakalanabiliyor. sizin için geçerli olmayabilir.
dün makine 15 haftalık iken aqua clean filtreyi değiştirdim.. %0 yazısı çıkmamıştı ama 10 a düştüğünde 380 fincandı, 418 de değiştirdim.. yine filtreyi salla, suya daldır baloncukların bitmesini bekle, ilk başta baloncuk çıkması zaman aldı.. artık ekranda (2/8) yazısı var.. 8 filtre sonunda kireç temizliği yapılacak.
SANIRIM ANA MESAJ İÇİN YAZILABİLECEK HERŞEYİ YAZDIM 3.5 AYIN SONUNDA. 1.5-2 YIL SONRA GEREK GÖRÜRSEM 1-2 CÜMLEDE KİREÇ TEMİZLİĞİ İÇİN GÜNCELLEME YAPARIM. 07 MART 2021
xxxxx KİREÇ ÇÖZMEK18.08.2021 makineyi aldıktan 10 ay sonra zamanı gelmeden, sırf içimdeki tez canlılık yüzünden ve bazı makinelerin kılavuzunda bu kireç temizleme işini 6 ayda bir yaptırdıklarından ve en önemlisi de şehirde su kireci son 4 ayda 2 katından fazla arttığı için kireç temizleme işini yaptım.. yukarıda 4 ayın sonunda bile makineden 0 kireçli su geldiğini yazmıştım ama artık gelmiyor çünkü eklediğim suyun kireci 4 dh dan 8 dh a çıktı. şebeke suyu sert su sınıfına girdi. belediye azalan baraj suyunu kuyu suyu ile takviye etmeye başlayınca marttan beri, suyumuz sertleşti. kireç temizliği mesajım:
***muadil ürünleri kullanma riski size aittir.. arıza durumunda garantinizi iptal edebilirler***
SORUNLAR VE ÇÖZÜMLERİ:
**54XX serisinde filtre takılmayacak seçildiği halde her açılıştışta filtre takılsın mı? uyarısının iptal yöntemi:
Forumu takip eden ve aynı sorun ile mücadele eden var ise çözümü buldum. Yani arkadaşımızın dediği gibi bu manual girilen bir seçenek. Makine default olarak sürekli bunu hatırlatma üzerine programlı ( ve ya bir yazılım açığı da olabilir ). Hatırlatma olayını deactive edebiliyormuşuz. Bir başka yabancı forumda gördüğüm yazı 5400 serisi için şu şekilde:
1. Makineyi açtıktan sonra clean tuşuna basıyoruz
2. Menüden aqua clean bölümüne geliyoruz, burada ok demek yerine ok tuşuna 5 sn basılı tutuyoruz.
3. Bu işlem sonunda makine tek bip sesli bir uyarı verecektir. Bu uyarı “aqua clean filtre takın “ hatırlatıcısının devre dışı bırakıldığı anlamına geliyor. Sorun yaşayanların bilgisine.
***Güncelleme nedenleri:***
1-2 ay önce: wmq conta linkleri, ali express ten, (kullanıyorum memnunum)
5.3.22: muadil filtre linki eklendi. (kullanıyorum memnunum)
18.6.22: silikon halka linkleri güncellenip resimleri eklendi
19.07.22: filtre linkleri güncellendi
Bahsedilenler:
burak jr
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mdmrx -- 4 Eylül 2022; 20:15:24 >
3 Hafta önce amazon üzerinden 9.568-TL'ye aldığım makina aynı sitede 8.390-TL'ye düşmüş. Sipariş sayfasında makinayı 02/07/2022 tarihine kadar iade hakkım bulunduğu görünüyor.
Konu hakkında amazon MH ile görüştüm. Ürünü iade edip, yeniden sipariş verebileceğimi yada arada ki farkın %45'i olan yaklaşık 530-TL'yi hesabıma hediye kartı olarak tanımlayabileceklerini belirttiler. Bende mevcut makinadan çok memnun olduğum için hediye kartı seçeneğini kabul ettim. Amazon yine aşırı müşteri memnuniyeti sağladı
Merhaba , yaklaşık 1 aydır EP4346 yı kullanmaktayız. Haftalık temizlikleri buradan belirtilen şekilde yaptım. Az önce haftalık temizliği ve aylık tablet ile temizliğini yaptım. Şu ana kadar makineden gayet memnunuz. Forumda bilgi paylaşan herkese teşekkürler...
Yine ben cevap vereyim :). Yıllardır filtre kahve içerim. Kahve ülkelerinin farklı farklı yörelerine ait kahvelerini denedim. Denemediğim yöresel kahve çok azdır. 2-3 aydır da espresso da içmeye başladım. Kahve için önemli bazı noktaları söyleyeyim sonra Tchibo kahveleri ile ilgili yorumlarımı da yazarım.
Öncelikle bütçe elveriyorsa mümkün olduğunca single origin kahveleri tercih edin.
Kavrulma derecesine dikkat edin. Filtre için City+, espresso için Full City genelde ideal kavurma derecesidir.
Sipariş üzerine taze çekirdek kavurup gönderen 3. nesil kahvecileri tercih edin.
Kahve kavrulduktan yaklaşık olarak 5-10 gün arasında tam içilebilir kıvama geliyor (degassing süresi). Bu süre geçtikten sonra da 1 ay içerisinde tüketilmesi gerekiyor. Bu süreden sonra tazeliğini kaybediyor. Yalnız bu süreçte çekirdek olarak saklanmalı, içileceği zaman öğütülmelidir. Çünkü öğütüldüğü zaman dakikalar içerisinde aroma kaybetmeye başlıyor.
Bu makinede Espresso için en ince öğütüm ayarı seçilmeli. Hatta en ince ayar bile tam yeterli gelmiyor.
Bu bilgiler ışığında aslında niye Tchibo kahve almamanız gerektiği ortaya çıkıyor. Kökeni belli değil, çoğunlukla blend kahve satıyorlar. Kavurma tarihleri en iyi ihtimalle 4-5 ay öncesine ait oluyor. Kavurma dereceleri normalden hep yüksek oluyor. Espresso için sattıkları kahveler aşırı kavrulmuş oluyor. Fiyat olarak da asla fiyatını hak eden bir kahve değil. Şu an 1 kg espresso kahveleri 480 TL görünüyor. Bu paraya çok daha kaliteli ve aromatik kahveler alınabilir. Bir de Tchibo kahvelerinden kahve aromaları haricinde hep kimyasal bir tat geliyor bana. Bu yüzden şimdiye kadar keyifle içip paketi bitirebildiğim bir kahvesi olmadı. Yoklukta belki gider diyecem ama yoklukta bile gitmiyor .
Şu ana kadar espresso için 3-4 tane farklı kahveciden blend ve yöresel kahve denedim. İçlerinde en çok Coffee Project'in espresso blendi'ni beğendim. Şimdi de farklı reçeteler üzerinden kendi blend'imi oluşturma aşamasındayım. Başarılı bir tat yakalarsam onu da paylaşırım.
Edit:
Bu arada bunlar genel geçer kurallar, benim deneyimlerim ve kendi tat beklentilerim sonucunda yaptığım yorumlardır. Asla en doğrusu budur diye bir iddiam yok. Aşırı kavrulmuş kahveleri de çok seven insan var mesela. Size tavsiyem küçük paketler halinde farklı farklı yerlerden kahveler almanız yönünde. Bir süre sonra kendi damak zevkinize en uygun kahveleri bulursunuz zaten.
aslına bakarsanız ilk alanlar çok hesaplı aldı şimdilerde normal fiyatta. almanya amazondan alsanız 800 euroya geliyor çünkü gümrük %40 az önce ekledim sepete gördüm.
avrupa fiyatı almanya, ispanya 600 euro..saeco nun memleketi italya da 700 euro.. %40 de gümrük var memlekette.. şimdi bile 5300 e alınır illa da bu makineyi alacağım diyorsanız.. ucuzlaması için yeni bir model çıkacak, bu eski model indirime girebilir.
makineden çok, sarf malzemelerinden kazanacakları için ucuza verdiler. masraflar ilk mesajda yazıyor.. ama asıl malzeme aqua filtre onun dışındakiler farklı şekilde daha ucuz temin edilebiliyor.
pulycaff tan tablet(ki philips orj tabletten daha iyi temizliyor): kahve yağı temizleyici
delonghi ecodecalc veya sadece laktik asitli başka bir marka..: kireç çözücü
weicon başta olmak üzere gıda güvenli onaylı silikon yağlayıcı
otomobilciler öyle der ya 5 bin tl karla satıyoruz asıl servisten kazanırız biz.
Gümrük olmaz mı arkadaşım artık ali Express ten gelen ürüne bile bindiriyorlar.. 4 dolarlık uzaktan kumandaya bile 1 dolar verdim..artı 15 tl falan gümrük işlemi.. Attığım resimde son fiyatı görüyorsunuz.. Normalde 600 euro kdv siz 500 gümrük artı kargo 800 e çıkıyor.. Maddi imkanınız varsa bu fiyatlardan alın.. Ben 20 kasımda 4500 e aldım.. Bugün 550 euroya denk gelir..
5275 e alsanız alman ın aldığı fiyata alıyorsunuz bence normal..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mdmrx -- 20 Şubat 2021; 18:14:13 >
espressoyu genelde sutlu icerim, latte&go’suz modeller cok mu ugrastirir? Bu sefer bu kadar para verip kenara atmayalim.
edit : yada ep2231 modelini 3800tlye alabilirim, fakat sirf lattE&go icin fazladan 1000tl fazla.
4k civarina yaklasinca insan 4xxx modellerine bakmak istiyor
mevcutta mokapot + sut kopurtucu kullaniyorum. Mokapotla hem espresso pek guzel olmuyor hem de 2-3 kahve yapaltigimda zamanini aliyor, bu nedenle otm. makine almak istiyorum
2220, malum milk froth dediğimiz buharlı boru köpürtücü var.. her kullanımdan sonra çıkarıp suya tutmanız lazım..
sütü derin bir kapta buharla köpürtüp sonra kahveye dökmeniz lazım. kap derin olmazsa sıçratır elinizi bile yakabilirsiniz.. emin olmak için youtube da videolara bakmak lazım. sıçratma var mı nasıl bir kapta köpürtülüyor.
2231 ise 3 kahve yapıyor.. sütlü seviyorum demişsiniz, sütlü olarak capuccino (40 ml kahve 120 ml süt) var.. capicunno değil de sütlü espresso içerseniz..
önce espresso yaparsınız, sonra capucinno yaparsınız ama önceden "çekilmiş toz kahve" ayarına getirirsiniz, kahve koymayacağınız için çekmeyecek. capuccino da önceden süt verildiği için sütü alır almaz kahve yapma aşamasına geçince iptal tuşuna basarsınız..
süt haznesinde köpüğün aktığı ağızdan içeri az sıcak su akıtırsanız kaldırıp dolaba koyabilirsiniz.. yada kalan sütü bir bardağa boşaltıp süt kabını ayırıp su altında durulamak gerekiyor..
süt kabı temizleme programı 4 ve 5 serisinde var..
otomatik makine alınca philips olursa yılda en az 3-4 filtre alacağınızı unutmayın. ilk mesajı okudunuz sanırım. tanesi 140 tl..
süt köpüğü değilde normal sütlü kahve için frenchpress bence en iyisi.. frenchpress te kahve 4 dak demlenirken cezveye konacak yarım çay bardağı süt kaynar.. sıcak sütlü kahve içmiş olursunuz.. ben öyle yapıyordum makineden önce.. üşendiğim zaman ise 1 çay kaşığı coffeemate ekliyordum.
2220 videolarına bakın.. bence 2231 alın derim-3800 tl.. mümkünse 4346...5275 tl. cafe au lait tam bir köpüklü sütlü kahve.. sayaç var.. 3 ayı geçti 200 küsür cafe au lati içmişiz.. en çok onu içiyoruz..
2220 de malum kahve miktarını kahvenin su miktarını 3 kademeli ve 1 fincan 2 fincan şeklinde ayarlayabiliyorsunuz.
sütlü isteyen sonradan buhar çubuğu ile köpüklü süt hazırlayabilir..
bunun yanında makine bu zırt pırt alınmaz derseniz, daha pratik sütlü içeceklerde hazırlasın istiyorsanız 2231 i tercih edebilirsiniz..
tecrübelisiniz aslında he tür makine kullandınız bilmiyorum ama;
çekirdekten çekmek istemez toz halinde alır kullanırım derseniz daha hesaplı modelleri de düşünebilirsiniz; ama bildiğim kadarı ile bunlarda kahve miktarı ayarı için toz kahvenin konduğu çelik hazne iki ebat ona göre toz ekliyorsunuz..
kılavuzları indirip su filtreleme ve kireç temizliği için neler lazım okumak gerek, ürünler burada var mı vb..
video aramalı youtube da.. mesela delonghi, gaggia, philips laktik asitli kireç çözücü kullanıyor siz başka şeyler kullanırsanız sistemdeki parçalar zarar görebilir.
Cevabiniz icin tesekkur ederim. Daha once Delonghi 45.760 otomatik makina kullandim. Memnundum son ariza sonrasi tamir edilemedi ve firma urunun tutarini iade etti. Sut isitici (kopurtucu) aldim bu yuzden sutlu kahveler icin cok yuksek modelleri almama gerek kalmiyor. Yalniz evdekilerde herseyi otomatik olsun istiyorlar. Siemens ve Philips arasinda kaldim. Siemensin makinalari kahveyi cok sicak vermiyormus bu yuzden Siemensi direk eledim. Sizin modemlle bir ust model arasinda sadece kahve cesidi olarak +4 daha fazla kahve yapiyormus. Aradaki farka sizce degermi?
Sutlu veya sutsuz kahvelerdeki sicaklik yeterlimi?
5275 e 6000 tl..değmez.. zaten yukarıda belirttiğim gibi bazı kahve türlerini başlatıp iptal ederek, o fazladan 4 kahveyide yapabiliyorsunuz ama elbet zaman kaybı 2-3 derecelik sıcaklık kaybına da sebep olur.
burada diğer 4 kahvenin ne olduğuna philips sitesinden bakın değip değmeyeceğine siz karar verin.. dediğim gibi değmez aslında.. yazılımla süt ve kahve miktarını ayarlayan bir makine, sanki değişik pişirme yöntemi var :)
daha çok fonksiyon ve f-p ye göre karar vermek gerekiyor..
f-p, fonksiyon ve kahve çeşitliliği olarak en iyisi ep4346,(herşey lcd ekran üzerinde cihazı ilk çalıştırmadan itibaren ve su, kahve 5 kademe) ep4346 da yapabildiklerinizi biraz uğraşarak ep2231 de de yapabilirsiniz pratik olarak(lattego lu). 2220 ise malum sütü buharla hazırlayan model..
hepsi kahveyi çekirdekten çektiği için mis gibi hazırlar..
daha sıcak sütlü çözüm için 2. mesajdaki yiğit arkadaşın videolarına bakmalısınız.
Cihazınıza baktımda o cihaza alışık biri için en iyi çözüm ep4346
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mdmrx -- 23 Şubat 2021; 16:54:58 >
Bu hafta ben de Amazon'dan uzun zamandır takip ettiğim EP 4346 modelini aldım. Açıkçası mükemmel bir makina ve beklediğimden çok daha iyi çıktı. Daha önce kullanan arkadaşlara bazı sorularım var, cevaplarsanız sevinirim.
Haftalık yağ temizliği için Puly Caff 2.5 gram lık tabletlerden aldım ancak burada 1.35 olanların kullanıldığını görüyorum. Daha büyük tabletler makinanın aksamına bir zarar verir mi sizce? Eğer verirse tabletleri bölerek kullanmayı deneyeceğim.
Makinada damacana su kullanıyorum ve sertliği 2 kademe çıktı. Normal musluk suyunun sertliğini ise 3 kademe olarak ölçtüm. Zaten Aqua filtreyi 3 ayda bir değiştireceğimiz için, bu durumda musluk suyunu kullansam makinaya bir zararı olur mu?
1.35 lik tablet haftalık temizlik için ideal. ve yeterli, orj tablet 1.6 gr ve aylık temizlik için. bence ikiye bölün.. 2.5 gr lıklar 60 tablet sanırım böylece 120 tabletiniz olur :)
hem damacana hem musluk ölçümü, tek striple nasıl yaptınız var mıydı başka?
yok benim gibi sıvı kit aldıysanız, onun bir damlası 1 dh yani..4-5 damlası stripteki 1. seviye ye denk geliyor..
test sonucu konusunda net cevap verirseniz fikrimi söyleyim.. philipsle gelen stiple hangi suyu ölçtünüz ve kaç kademe de tam, kaçında yarım renk değişimi oldu..
bu arada phaksesuar stoklarına filtre yeni girdi tekrar.. bence 2 adet almakta fayda var.. 1-2 aydır yoktu..
Daha önce çamaşır makinasıyla birlikte gelen bir strip vardı, onu kullandım. Philips le geleni damacana suyunu ölçmek için kullandım ve 2 kademe kırmızya döndü. Diğerini musluk suyunda 3 kademe olarak test ettim.
Filtre konusunda, Nisan veya Mayıs ayında Almanya'dan gelecek bir tandığım var. Amazon.de de fiyatlar daha uygun gözüküyor. Birkaç tane filtre, kireç çözücü ve orjinal tablet getirtmeyi düşünüyorum.