Şimdi Ara

Özel Hastanelere Ödenen Fazla Ücreti Geri Alma

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
433
Cevap
266
Favori
84.108
Tıklama
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
402 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar

    Güncelleme
    Sistem değişikliği oldu. Geçmiş yıllarda SGK' dan fazla alınan tutar bilgisi geldikten sonra hastaneye size geri ödeme yapıyor ya da farkın 5 katını SGK' ya ceza olarak ödemek zorunda kalıyordu. Şimdi uygulanan süreç ise SGK size fazla alınan işlem bilgisinin yer aldığı evrakı gönderiyor. O belge ile Tüketici Hakem Heyeti' ne gitmek gerekiyor.


    Özel hastaneye ödediğim fazla ücreti nasıl geri aldığımı aktaracağım.

    Öncelikle konunun uzmanı değilim. Sadece edindiğim tecrübeyi paylaşmak istiyorum. İlave olarak bu konu hakkında çok fazla bilgi kirliği var. Elimden geldiğince de bilinç oluşturmak istiyorum.

    Anlatımlarımı gerçek belgelerin görüntüsü ile de destekleyeceğim.
    Belgelerini eklediğim hastaneyi karalamıyorum. Malesef toplulumuz haklarını bilmediği ve yeterli denetim yapılmadığı için neredeyse tüm özel hastaneler SGK' nın belirlediği oranlardan fazla ücret alıyorlar.

    Tavsiyem doktora randevu almadan önce SGK sitesinden şehrinizdeki özel anlaşmalı hastane, branş ve doktorları kontrol etmelisiniz.


    Anlaşmalı Hastane Sorgu Ekranı

    Bursa Medical Park hastanesi İç Hastalıkları bölümü için anlaşmalı doktor listesi görünümü şekildeki gibidir.

    Özel Hastanelere Ödenen Fazla Ücreti Geri Alma


    Listede yer alan doktorlardan birine 17 Kasım tarihinde muayene oldum. Mauyene öncesi 78 TL ödedim. (Aslında talep edilen ücret daha fazlaydı. Şirketimin hastane ile anlaşması vardı. Normali %20 daha fazla)

    Muayene sonrası doktor kan ve ultrasona gönderdi. Bunlar için de 273,30 TL ödedim. (Bu da şirket indirimi ile)

    Muayene bittikten sonra faturalar mail adresime gönderildi.

    Muayene faturası


    Özel Hastanelere Ödenen Fazla Ücreti Geri Alma


    Tahlil faturası


    Özel Hastanelere Ödenen Fazla Ücreti Geri Alma


    Biraz kendimi toparladıktan sonra SGK' nın ilave ücret ekranından ücret kısmını kontrol ettim.

    Kullanmamız gereken kısım bu ekran

    İlave Ücret Hesaplama Ekranı


    Hatane kısmını boş bırakabilirsiniz. Daha önce anlaşmalı doktor ve hastane kısmını göstermiştim. Bu ekranda hastaneyi eklemeye gerek yok.
    Kan tahlili eklemek istediğimde (hemogram) yazdığımda bunun tedaviye dahil olduğu, hemogram için ilave ücret alınamayacağı yazıyordu.

    Özel Hastanelere Ödenen Fazla Ücreti Geri Alma


    Ultrason kısmına geldiğimiz de ise sistemde sadece renkli ultrason var. Muayene ücreti ile birlikte 138,87 TL tutmaktadır. Ben ise toplamda katılım payı dışında (78 + 273,3 = 351,3 TL ödemiştim.)

    Özel Hastanelere Ödenen Fazla Ücreti Geri Alma


    Bana uygulanan işlemin de 3 boyutlu ultrason olup - olmadığı konusunda da bilgim yoktu. Sonuçta bizler doktor olmadığımız için bu kısımda eksik ve yanlışlarımız olabilir. Bu durum ileride SGK nın kontrolü sonucunda belirleniyor.

    Fazla ücret alındığını düşünerek hastanenin internet adresinden 2 kere mail gönderdim. Herhangi bir geri dönüş yapılmadı. Tavsiyem mail vb. işler ile uğraşıp vakit kaybetmeyin.

    Konu ile ilgili destek almak üzere Bursa SGK aradım. Hastaneden hizmet dökümü alıp SGK ya gitmem gerektiğini belirttiler.

    Hastaneden hizmet dökümünü istedim. Biraz sağa sola göndermeden sonra ilgili belgeyi alabildim.

    Özel Hastanelere Ödenen Fazla Ücreti Geri Alma


    Faturalarımın çıktısı ile birlikte SGK İl Müdürlüğü' ne gittim. Orada ki görevli memurlar bizim kullandığımız sorgu ekranının aynısında kontrol ediyorlar. Fazla ücret alındığı konusunda ikna olduktan sonra sizden hazır bir dilekçe örneği alınıyor. Bu arada faturada adı yazan kişinin bizzat dilekçeyi imzalaması gerekiyor.
    Biz hem annem hem de kendim için dilekçe doldurduk. Annem de benden 2 ay önce doktora gitmiş, o da fazla ücret ödemişti.

    Dilekçe sonucu ortalama 1 ay sonra adresimize geldi. (Dilekçeyi 26 Aralık 2018 tarihinde doldurmuştuk.)

    Özel Hastanelere Ödenen Fazla Ücreti Geri Alma


    Belge geldikten sonra belge ile hastaneye gittik. Hasta Hakları birimi ile görüştük. Aynı belge kendilerine de gittiğinden bahsetti. Hastane yapılan işlem ve faturayı inceleyeceğinden bahsetti. Kendilerinin bu karara itiraz etme hakları olduğundan bahsetti. Hastanenin bize telefon ile ulaşacağı bilgisi verildi.

    Belirli bir süre sonunda hastane bizden IBAN numarası istedi, IBAN verildikten 10 gün sonra da fazla alınan ücretler tarafımıza iade edildi. Ben 290 TL iade aldım. (Bana uygulanan ultrason da ücretsiz olanlardanmış. Sadece muayene ücreti 60,48 TL ödemem gerekirken 351,3 TL ödemiştim. Annem içinse
    327 TL iade aldık.

    Özel Hastanelere Ödenen Fazla Ücreti Geri Alma


    Süreç biraz uzun ve uğraştırıcı da olsa sonunda lehimize sonuçlandı.

    Umarım sizler için faydalı olur.

    Hepinize sağlıklı günler dilerim.

    Ekleme


    Konuyu açtıktan sonra özel mesajdan doğum konusunda çok sayıda mesaj gelmeye başladı. Bu sebeple konuya doğum kısmını da ekleme gereği hissettim.

    Doğum ücretleri için Tedavi türü Ayaktan değil, yatarak olmalı. Branş olarak da "Kadın Hastalıkları ve Doğum" seçilmeli (Aşağıdaki şekildeki gibi)

    Özel Hastanelere Ödenen Fazla Ücreti Geri Alma


    İşlem kısmında doğum olarak aratıp, sizin için uygun olan bölümü seçmelisiniz.

    Özel Hastanelere Ödenen Fazla Ücreti Geri Alma


    12 Mart 2019 itibariyle ekranda belirtilen tüm doğum türlerine göre fiyatlar aşağıdaki gibidir.

    Özel Hastanelere Ödenen Fazla Ücreti Geri Alma




    EKLEMELER

    1. SGK'ya doldurduğum dilekçe örneği çok talep ediliyordu. Fotoğrafını çektim, alta ekledim.

    Özel Hastanelere Ödenen Fazla Ücreti Geri Alma


    2. Zaman sınırı, geçmişe dönük ne kadar eski işlem yapılabileceği sorulmuş. Mevzuata göre ne kadar bilmiyorum, SGK'ya giden arkadaşlar sorabilir. 13. Sayfada "kadir78" nickli forumdaş, 2 yıla yakın zaman sonra iade aldığını belirtmiş.

    3. SGK üzerinden iade alma ve ceza işlemi bazı hastaneleri rahatsız etmiş. Kendilerine şu şekilde önlem almışlar. Fatura talep ettiğinizde size 2 adet fatura kesiyorlar. Birinci fatura ödemeniz gereken fatura, bu faturayı hastane üzerinden kesiyorlar. İkinci fatura sizden fazla alınan ücret için hastane içerisinde yer alan kafetarya için fatura kesiyorlar. Bu durumda fatura hastane için kesilmediğinden SGK bu duruma birşey yapamıyor. Bu durumda E-devlet üzerinden tüketici hakem heyetine şikayet ederek fazla alınan işlem tutarını iade alabilirsiniz.

    4. SGK ile anlaşmalı özel hastanelerde malesef bir düzen bulunmamaktadır. Hastaneler kendilerince belirlemiş oldukları tutarlar üzerinden fazla ücret alıyorlar. SGK ile anlaşmalı özel hastanaler yukarıda da eklediğim görseldeki gibi doğum türüne göre en fazla 2.550 TL ilave ücret alabilmesi gerekirken özel hastanelerde 7.000-8.000 TL gibi ilave ücret alan SGK ile anlaşmalı özel hastaneler bulunmaktadır.

    5. Hastaneler fazla alınan ücretin iade işlemi için size zorluk gösterecektir. Bu durumun bilincinde olun, gözünüz korkmasın.

    6. Konu ile ilgili bilinç oluşturmak, tepki göstermek ve hak aramak çok önemli. Ancak bu şekilde sesimizi duyurup, sistemin düzenlenmesini sağlayabiliriz. Yaşadığınız benzer durumları Cimer, Sağlık Bakanlığı, görsel,yazılı ve sosyal medya gibi durumlarda dile getirerek gündem oluşturmasını sağlayabilirsiniz.


    HEPİNİZE SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİM.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yaky -- 25 Temmuz 2022; 9:8:52 >



  • medicalpark tam bir ticarethane mantiginda calisiyor bi doktor olarak soyluyorum.gecen gun bi yakinimi gogus agrisi sikayetiyle medikalpark gaziosmanpasa hastanesine goturdum.gogus agrisi normalde istisnasiz kirmizi alan gecer ve kirmizi alandan gelen hastadan 1 lira dahi ucret alamazsiniz.kalple ilgili rutin tetkikler yapildi ekg cekildi falan cikista 100 lira ucret talep ettiler.vezneye dedim ben bu ucreti odemicem.gidin doktorlar konusun dediler.gittim doktora soyledim ben de doktorum kirmizi alandan ucret alamazsiniz dedim,bu seferlik sizden ucret almayalim diyo sanki masaj yaptirmaya gelmisiz de ayagimiz alissin diyo.gittim vezneye dedim doktor degisikligi yapti bi daha kontrol edin dedim kontrol etti diyo ki 3 aydir burada calisiyorum ilk defa ucret odemeden cikan bir hasta goruyorum dedi isin ozeti; haklarinizi bilin doktor doverken gosterdiginiz azmi burada gosterseniz bu hastaneler bu kadar para kazanamaz
    Konu oldukça faydalı. Sorun, hastanelerin bu belirlenmiş ücret skalasının dışında kafasına göre ücretlendirme yapmasına izin verilmesi.

    Asıl uygulanması gereken ise şudur, hastane skala dışı ücretlendirme yapabilmek için SGK'dan özel izin almalıdır. Bizde tam tersi, önce kazıklanıp sonra hakkımızı arayabilmek için biz SGK'ya ve hastaneye başvuruyoruz.
    Bazı arkadaşların sorularına istinaden birkaç bilgi paylaşayım. Konu sahibi arkadaşta paylaymış ama gözden kaçmış demekki.
    Özel hastanenin SGK ile anlaşması olup olmadığını sorgulamak için;
    https://gss.sgk.gov.tr/SaglikHizmetSunuculari/pages/shsSorgu.faces

    Üst kutudan ili seçin, alt taraftan güvenlik kodunu girin. Aradığınız ildeki hastanenin anlaşması olup olmadığını listeden görebilirsiniz.

    İlave ücret hesaplama yapmak için;
    https://gss.sgk.gov.tr/SaglikHizmetSunuculari/pages/ilaveUcretHesaplama.faces

    Aynı şekilde önceden yapılmış bir işlemin sgk ya ne kadar faturalandırıldığını ve hastanenin ilave ücret oranını bulark kendinizde hesaplayabilirsiniz.

    e-Devlet e giriş yapın. Kurum olarak SGK'yı seçin. Daha sonra Tedavi Bilgileri Sorgulama sekmesine gelin. Burada hastaneye gittiğiniz tarihi 30 gün olarak sınırlandırın ve arama yapın. SGK ya faturalandırılmış tutarı, hastanenin ilave ücret oranıyla hesaplayın. Kendi ödediğiniz tutarla karşılaştırın.

    Örneğin;

    Samsun X hastanesinin SGK ile anlaşması var ve ilave ücret oranı %200.


    O dönem yapılan işlem için SGK'ya faturalandırılan tutar bu. Buna göre %200 ilave ücret oranından benden 405,44TL para alınması lazımdı. Ancak 2800TL para ödedim.



    Buda aynı işlemin günümüz tarihiyle karşılığı...
    herkese merhaba öncelikle konuyu açan arkadaşa çok teşekkür ederim ben bir sağlık teknikeri olarak bile bir çok şeyden habersizken sizlerin haberdar olmamasına gerçekten şaşırmadım bende başımdan geçen olayı anlatmak isterim 2012 de akciğer kanseri tanısı alan babamın hastalığının bir anda ilerleyip beyine sıçraması ile konyadan kalkıp ankara medicana hastanesine başvurdum orada cyber life adlı cihazdan radyoterapi aldırmak istedim doktorumuz babamın hastalığının ileri olması sebebini göstererek sgk nın karşılamış olduğu tedaviden yararlanamayacağımızı yaptırmak istersekde paramızda yaptırmamız gerekiğini söyledi itirazlarım sonuç vermedi ve 9 bin tl ödeyerek tedaviyi yaptırdım babam 1 hafta sonra hakkın rahmetine kavuştu sırası ile önce
    171 i aradım onlar sgk ya gitmemi söylediler
    konya il sgk ya gidip ayrıntılı faturamla şikayet dilekçesi verdim
    dikkat ( sgk dilekçemi geri gönderdi işlem yapmadan çünkü hangi ilde tedavi gördüysek o ilin sgk sına başvurulması gerekiyormuş )
    yeni bir dilekçe ile ankara kocatepe sgk ya başvurdum işleme alındı aradan 6 ay geçti ilk somut sonucu aldım sonuç olarak hastanenin sgk lı bir hastayı sgksız göstermesi zaten bir suç
    ikincisi hastanenin hastayı sgk nın ödediği bir tedaviye uygun görmeyip de para ile yapması da ayrı suç
    hastaneye para cezası kesilmiş ben şuan elime dilekçe sonucumun gelmesini bekliyorum geldiği zamanda mahkemeye verip faizi ile talep edeceğim gelişmeleri buradan bildireceğim
    son olarak bu işe başvuranlar minumum 6 ay sabredeceksiniz
    Peki her ay kol gibi gelen elektrik, su, doğalgaz faturaların da itiraz eymeyi düşünüyormusunuz?

    Peki akaryakıt, sebze meyve, et, süt ürünlerine gelen zamlara itiraz etmeyi düşünüyormusunuz?

    Peki otoyol tünel ve köprü geçiş ücretlerine itiraz etmeyi düşünüyormusunuz?

    Adaletsiz alınan vergilere itiraz etmeyi düşünüyor musunuz?

    Güzelim insanımızı anlamak mümkün değil sağlık denince coşuyorlar.

    Bu sağlıpa verilen önemden desem bu da değil yani garip birşey.

    Sağlıklı yaşam bilmem kaçıncı sırada, spor yok dengeli beslenme yok, en çok sigara içen toplumuz.

    Bankaya vergi dairesine araç muayenesine herhangi bir devlet kurumuna gider saatlerce bekler ses yok.

    Ama hastanede çok bekledim diye hastane çalışanlarına saldırır.

    Uyduruk şikayetlerle hastane acillerini meşgul edip sonra acilde bakmadılar bana diye şikayet eder dr dövmeye kalkar.

    Sadece hasta olduğunda gidip verdiği fazla alındığını düşündüğü paraya itiraz eder ama her ay khaksız yere şişirilmiş yukarda saydığım faturalara gıkı çıkmaz.

    Ben bu kadar çok hastalanan millet görmedim. Sağlık harcamaları tavan yapmış.

    Gece acillere gidin sırada bkleyen burnu akanlarla dolu utanmadan o acil sırasında bekler.

    Acile ambulansların biri girip biri çıkıyor ama öksürüyorum diyen vatandaş aciel gidip o acili meşgul eder.

    Dahya yazacak çok şey var ama ceza almal isyemiyorum neyse....
    Sen olayı anlayamamışsın. Bu hastanelerin sgk ile anlaşmaları var. Yapılan işlem yada muayeneye göre 1 pay devletten, ayrıca 2 payda benden alıyor. Sgk lı hastadan aldığını özel sigortalıdan alamıyor. Sgk nın hastane için belirlediği işlem fiyatı 200 tl. Benden %200 fazla alması lazım. Ancak tam 2800TL ödemişim. Ne bir fatura ne bir işlem özeti. Ayrıca ÖZEL hastane ise para vermeyelim demiyoruz ve veriyoruz da. Sgk anlaşmalarına uyamayacaksa açmasın hastane.
    Bu ülkede fiyatı artmayan tek hizmet SGK nin karşıladığı sağlık hizmetleridir, 2008 yılından bu yana özel hastanelere aynı ücreti öder, 2008 yılındaki faturalariniza bir bakın,birde şimdiki faturalariniza, sonuçta o kurum hizmet vermek için zarar etmemeli, bu gün birçok sağlık hizmetinde zararı üstlenerek hizmet vermeye devam eden kurum çok, olaya bir de o yönden bakın, bu gün diyaliz merkezleri kapatıp gitmiyorsa sadece hastaları düşündükleri içindir. Özel diyaliz merkezleri kapatsa devlet o kadar ihtiyacı olan hastaya nasıl hizmet verecek.
  • emeginize saglik
  • Helal olsun!

    İşte böyle hakkını bilen, yedirmeyen, araştıran ve haksızlığı kabullenmeyen insanları seviyorum. Tebrik ederim
  • Teşekkürler güzel ve anlamlı bir paylaşım
  • Helal olsun valla ne diyeyim kesinlikle yapılması gereken bu aslında..
  • Geçmiş olsun, emeğinize sağlık.
  • Teşekkürler bilgi için. Oldukça emek vermişsiniz.
  • Çok teşekkürler.
  • medicalpark tam bir ticarethane mantiginda calisiyor bi doktor olarak soyluyorum.gecen gun bi yakinimi gogus agrisi sikayetiyle medikalpark gaziosmanpasa hastanesine goturdum.gogus agrisi normalde istisnasiz kirmizi alan gecer ve kirmizi alandan gelen hastadan 1 lira dahi ucret alamazsiniz.kalple ilgili rutin tetkikler yapildi ekg cekildi falan cikista 100 lira ucret talep ettiler.vezneye dedim ben bu ucreti odemicem.gidin doktorlar konusun dediler.gittim doktora soyledim ben de doktorum kirmizi alandan ucret alamazsiniz dedim,bu seferlik sizden ucret almayalim diyo sanki masaj yaptirmaya gelmisiz de ayagimiz alissin diyo.gittim vezneye dedim doktor degisikligi yapti bi daha kontrol edin dedim kontrol etti diyo ki 3 aydir burada calisiyorum ilk defa ucret odemeden cikan bir hasta goruyorum dedi isin ozeti; haklarinizi bilin doktor doverken gosterdiginiz azmi burada gosterseniz bu hastaneler bu kadar para kazanamaz
  • Dilekçenizde alınan ücretin 5 katı iade denilmekte keşke onu talep edeydiniz
  • Tebrikler
  • Vatandaşın ücretler ile ilgili bilgisi olmadığı için geçiren geçirene ilaç alıyoruz üzerinde fiyatı yazmıyor eczane ne derse onu veriyoruz. Ödeyeceğim ücreti teyit edebileceğim bir yer yok Faydalı konu
  • Aslında millet hakkını arasa böyle uyanıklar daha bir iş göremez. Ama sen yaptın biri daha yapar diğeride yapar o kadar.

    O hastahaneye günde yüzlerce kişi geliyor, zaten herkes bu işi yapsa bu işlem ortalama 1 yılı bulur belkide. Sonrasında sistem düzelir ama sancılı olur.

    Keşke uğraşsak, peşine düşsek.

    Ellerine sağlık. Sonuna kadar gidip hakkını kazananları görünce bir başka mutlu oluyorum.
  • Çok faydalı bir konu teşekkürler
  • Emeğinize sağlık. Paylaşım için teşekkürler. 👍👍
  • Tebrik ediyorum sizi. Böyle bilinçli tüketicilerin sayisinin artmasi dileğiyle. Ayrica buraya böylesine düzenli aktariminiz icin de ayrica teşekkürler.
  • Bilgilendirme için Teşekkürler
  • Konu oldukça faydalı. Sorun, hastanelerin bu belirlenmiş ücret skalasının dışında kafasına göre ücretlendirme yapmasına izin verilmesi.

    Asıl uygulanması gereken ise şudur, hastane skala dışı ücretlendirme yapabilmek için SGK'dan özel izin almalıdır. Bizde tam tersi, önce kazıklanıp sonra hakkımızı arayabilmek için biz SGK'ya ve hastaneye başvuruyoruz.
  • Elinize sağlık hocam,memlekette denetleme yok ki..kime ne tuttururlarsa hala iyi insanların olduğu görmek güzel



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi senseman62 -- 11 Mart 2019; 19:32:52 >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.