Şimdi Ara

Oyunlarda anlık donma sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
11.046
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle herkese iyi forumlar. Beni isyan noktasına getiren bir sorundan bahsetmek istiyorum. Sorunumun Windows 10 ve Hdd arasındaki verim olduğunu düşünüyorum. Acer nitro 5 serisi bir bilgisayar kullanıyorum. Özellik olarak özetlersem:
    Ryzen 7 2700u
    8gb Ram
    256gb ssd
    1tb hdd
    Radeon Rx560x 4gb
    An515-42 seri numarası

    Genel olarak hdd yi sadece oyunlar için kullanıyorum.
    Cod Warzone
    Witcher 3
    MB2 Bannerlord
    Ac Odyssey
    Watch Dogs 2
    Rainbow Six Siege
    War Thunder
    Metro Last Light Redux
    Metro 2033 Redux
    Apex Legends
    Gta V
    Civ VI

    Bunlar hdd de şuan yüklü oyunlar ve yaklaşık 300gb boş alanım daha var. Ssd de de yaklaşık 100gb boş alanım var.


    Gel gelelim beni asıl bezdiren şey minimum 2 ay da bir format atma gereksinimi duymam. Bilgisayarı tam randımanlı olarak kullanamıyorum. Giriş-Orta seviye bir leptop olduğunu biliyorum aşırı bir beklenti içerisinde değilim ancak bir türlü stabiliteyi yakalayamıyorum. Örnek vermem gerekirse Ac odyssey oynuyorum herşey güzel High ayarda 17-50 fps arasında dalganan bir fps alırken ne kadar düşsede fps stabil bir şekilde oynayabiliyorum ancak bir süre sonra(Format üzerinden ortalama 1 ay gibi bir süre geçtikten sonra) stuttering yaşamaya başlıyorum anlık donmalar sürekli kasmalar bezdiriyor. Sistem boştayken ssd hiç kullanılmazken hdd %0-60 arasında gidip geliyor. Format attıktan sonra aynı program vesaire kuruluyken sistem gayet stabil çalışıyor oyunlarda herhangi bir sorun yok ancak 1 veya 2 ay gibi bir süre sonra neredeyse her oyunda stuttering yaşıyorum micro veya macro ne derseniz. Sürekli anlık donmalar takılmalar. Başka bir örnek olarak Kingdom Come Deliverence oyununu 60 saat gibi bir süre gayet stabil olarak oynadım sonrasında anlamadığım bir şekilde bir gün oyuna girdim ve kaplamaların yüklenmemesi mi dersiniz sürekli oyunun donması mı dersiniz bezdirdi ve oynayamadım aynı şekilde Cod Warzone High-Med ayarda ortalama 45fps ile akıcı oynayabilirken şuan oynamak istediğimde harita yüklenmiyor diyebilirim okadar geç yükleniyor ki kaplamalar anlık donma okadar fazla ki bilgisayar kafayı yiyor. Herşeyi silip format atıp geri yüklediğimde stabil olarak oynamaya devam ediyorum ama ortalama 1-2 ay gibi bir süre sonra yine aynı donma kasma vs oluyor. Sebebini bilmiyorum. Herşey düzgün giderken kasmayan şeyler kasmaya başlıyor. Yağ gibi akan sistem anlık takılmalar yaşıyor kağnı gibi çalışıyor. Sistem doğal olarak şişiyor anlayabiliyorum ancak bir mantığa oturtamıyorum. Benim gibi bu sorundan muzdarip olup çözebilen varsa yadımcı olursa minnetar olurum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheKingOfİnfinity -- 28 Mayıs 2020; 3:29:39 >



  • Bir çok sebep olabilir. Disklerde ve ekran kartı sürücülerinde sorun olabilir. Windows arkaplan hizmetleri ve virüs programları yavaşlamaya sebep olabilir. Windows Görev Yöneticisi veya Process Explorer gibi yazılımlarla hangi program veya hizmet ne kadar CPU ve disk kullanımları yapıyor analiz edilebilir, Windows Olay Görüntüleyicisi'nden sistem ve yazılım hataları var mı bakılabilir.
  • Hocam şuan internette yaptığım araştırma sonucu IObit smart defragger ile bir deniyorum. Belki düzelir düzelmezse biçimlendireceğim harddiski. Arka planda uygulamalar çok ram tüketmeye başladı ondan mı acaba dedim herşeyi kapattım hatta razer game booster ile daha da minimize edip denedim yine aynı takılma aynı kasmalar devam ediyor. Oyun açıkken hdd hep %100 kullanılıyor yetişemiyor yüklemeye.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İnternette uzun uzun araştırdım. Yabancı, türkçe heöen her kaynağa baktım sanırım sorun windows 10 un mekanik disk sevmemesi sürekli ssd yada daha iyi nvme depolama birimleri istemesi. Böyle aptal bir işletim sistemi kullanmadım daha önce mac os high sierra, el capitan, bilimum linux sürümleri windows xp, vista, 7, 8-8.1, 10 kullanmış birisi olarak bukadar dandik bir işletim sistemi ilk defa kullanıyorum. Windows 8.1 kullanırken istersem 1 yıl aynı şekilde dursun ikinci diskim en ufak tekleme takılma problemi yaşamazken, minimum senede bir format atarken tabletten bozma saçma sapan arayüzü, dandik mağazası(dünyanın en büyük yazılım firması bi google play- bir appstore ayarında mağaza nasıl yapamaz aklım almıyor.) heryerinden bug fışkıran, kasan saçma sapan arayüzüyle windows 10 un kendisi sorun. Bıktım usandım arkadaş paraya kıyıp alacam 10 küsürlük makine yine aynı sorunlar yaşarım diye korkuyorum. Sanırım artık oyun için en iyisi konsol takıyorsun dvd ni kafan rahat

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 8gb ram yetmiyor gibi duruyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Timeguard -- 28 Mayıs 2020; 18:43:44 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hocam bahsettiğin şeyin ingilizce mecali "shutter" senin de yazdığın gibi, bu şekilde yabancı forumlardan daha detaylı destek de alabilirsin.
    cod warzonede ben de bu sorunu yaşıyordum config dosyasından mevzuyu hallettim.
    \Documents\Call of Duty Modern Warfare\players
    klasöründe adv_options dosyasından VideoMemoryScale = 0.55 şeklinde değişiklik yapınca düzelmişti.

    ama senin probleminin tam olarak donanım üzerinde netleştirebilmiş bir detayı yok.
    yani bunu ekran kartı da yapar, işlemci de yapar, ssd/hdd de yapar, ram de yapar, windowsun da yapar vs.

    dolayısıyla ilk olarak problemin kaynağını tespit etmen gerekiyor.
    tavsiyem ilk olarak ssd/hdd üzerinden başlaman, mesela olay günlüğü yöneticisinden kasılma yaşadığında hangi donanımda kasılma veya şişme oluyor onu bulman gerekir. şayet böyle bir şeyse windows malware mevzuyla uğraşan windows defender çok fazla girdi çıktı yapıyor olabilir. örneğin bu kasılmalar ssd kaynaklıysa görev yöneticisinden bunu grafiksel olarak tespit edebilirsin.
    işlemci kaynaklı bir şeyse CPU grafiğinden tespit edebilirsin yok eğer GPU üzerinde bir gerilme oluyorsa yine aynı ekrandan bunun tespiti yapılabilir.

    Oyunlarda anlık donma sorunu

    diğer bir husus HDD'den windowsun kurulu olduğu SSD'ye veri geçişlerinde ön bellek yükleme kaynaklı problemler yaşarsın. bunu anlamak için de önce bir oyunu komple kullandığın yerel sürücüye yerleştir öyle dene. eğer o oyunda kasma yoksa hdd/cache kaynaklı bir problem yaşıyorsundr. hddler eski tip satalar gramafon/plak mantığı ile çalıştığı için windows tarafından aktif olarak kullanılmıyorsa belirli bir devirden sonra yavaşlar, hatta durma seviyesine gelir. tekrar işlem/yükleme yapmak istediğinde hardiskin RPM hızı 0dan belirli bir hıza çıkmak için belirli bir ivmelenme gerektirir o da milisaniyelik donma yapabilir.

    şayet bu sebepten de değilse ikinci olarak ramlerin kaynaklı bir donma sorunu yaşıyor olabilirsin. bu konuyu nasıl detaylandırabilirsin aklıma yazılımsal olarak bir çözüm gelmiyor ama genelde ramler de direkt bozulur diye düşünüyorum.

    diğer bir husus problemin laptopun bunu kullanım süresiyle paralel olarak artırıyorsa akla gelen diğer durum soğutma problemi.
    kasan uzun süredir kullanıyor ve fan temizliği vs yapılmamışsa benzer kasmaları yapar. bunu da aynı şekilde işlemci ve ekran kartı ısı değerlerine göz atarak detaylandırabilirsin. en kötü kasanın altına tuttuğunda farkedilebilir bi ısı hissedebilirsin.

    aynı laptopun 960m ekran kartı olanını ben de kullanmıştım fiyatına göre güzel bir laptop ama bendeki problem benzer şekilde ekran kartıyla alakalıydı. bahsettiğim donmalara denk gelen GPU grafiği %97ye çıkıyordu bir saniye kadar sonra tekrar geri düşüyordu. bu durumda da ekran kartında ya da dahili ekran kartı kullanıyorsan işlemcinde problem olabilir.
    ben bilgisayarı istanbul ümraniyede öz*** bilgisayar diye bir yere gönderdim, bilgisayarın annesiyle cima ettiler kullanılmaz hale geldi. ahm*t denen bi lavuk bilgisayarın içine etti gitti geldi yandı bir daha geldi ikinci seçenek olarak smsinfoc**m denen lanet yere gönderdim. şahsi görüşüm onlar bu ahmet dediğim lavuğun daha profesyonel olanları. anakart arızasıyla giden bilgisayara arıza tespit olarak "anakart arızası" yazıyorlar ve para talep ediyorlar. yollamazsan da laptopu vermiyorlar. o derece :)

    kolay gele iyi forumlar.
  • Sizinkide talihsizlik olmuş hocam :)
    Vakit ayırdığınız için saolun. Sorunu çözdüm hocam sorun windowsun şişmesi. Ssd ye attım denedim hdd de denedim page file ayarladım denedim sanal ram ayırdım denedim çok ayrılmış dosyalar dedim defrag ettim denedim yok hiçbirisi çözüm sunmadı format attım windowsun gereksiz herşeyinç kapattım internetteki rehberlerle sorun çözüldü. Kapatmasam da çözülürdü onu biliyorum ama format şart formatı attım ve kasmaktan hiçbirşekilde oynanmayan oyun yağ gibi akmaya başladı. Daha önceki windows sürümlerinde sistem şişerdi ağır çalışırdı evet ancak oyun oynarken donmayan şey donmazdı artık windows 10 ne yapıyorsa arkaplanda bilgisayarın kaynaklarını hoyratça kullanıyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Timeguard T kullanıcısına yanıt
    En yakın zamanda 16gb yapmam gerekiyor o şart artık oyunlar 8gb ram e bu ne diyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İlerde okuyanlar için bende yazayım. Oyunum ve steam im SSD diskte kurulu

    Ben de bir anda(bir update dönemi) PUBG de donmalar 1-2 saniyeliğine 1 FPS ye düşmeler yaşadım. Oysa oyun boyunca 120-80 arası fps alırken ortalama 15 saniyede bir donma 1 fps ye düşmeler yaşıyordum. Pubg yada windowsdan sandım. Sonra CS GO da denedim. ki CSGO çok az grafikli ordada 200 FPS alırken aynı şekilde donmalar görmeye başladım. Nvidia Geeforce driver update ettim. 4 senedir yapmıyordum. Şimdi düzeldi.

  • Merhabalar, @TheKingOfİnfinity senin bilgisayarın ile neredeyse aynı özelliklerde 16GB ram, Ryzen 7 3750H işlemcim, aynı ekran kartım var RX 560X ve sadece 512GB ssd kullanıyorum ben de Forza Horizon 4 gibi oyunları oynarken 1 fpslere düşüyor anlık kasılıyor ve düzeliyor hatta bazen anlık kaplamaları yükleyemiyor, CS GO da ise 200e yakın fps alırken 40-50 fpslere düşüyor güncellemeleri yaptım ekran kartı için AMD software yükledim bildiğim her şeyi denedim ama aynı sorun bendede devam ediyor çok bilgisayardan anlayan biri değilim. Önceden sabite yakın fps alırdım yeni yeni bu sorunları yapmaya başladı çözümünüzü benimle paylaşırsanız sevinirim. Arkada çalışan uygulamaları falan durdurdum ama başka ne yapmam gerekiyor bulamadım. Teşekkürler şimdiden.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: cubera

    İlerde okuyanlar için bende yazayım. Oyunum ve steam im SSD diskte kurulu

    Ben de bir anda(bir update dönemi) PUBG de donmalar 1-2 saniyeliğine 1 FPS ye düşmeler yaşadım. Oysa oyun boyunca 120-80 arası fps alırken ortalama 15 saniyede bir donma 1 fps ye düşmeler yaşıyordum. Pubg yada windowsdan sandım. Sonra CS GO da denedim. ki CSGO çok az grafikli ordada 200 FPS alırken aynı şekilde donmalar görmeye başladım. Nvidia Geeforce driver update ettim. 4 senedir yapmıyordum. Şimdi düzeldi.

    3 ay oldu sorunumu düzelteli. Şimdi tekrar başladı. Tekrar nvidia ekran kart driver yükselttim ama çözülmedi. anladığım kadarıyla sorun SES ile ilgili. Çünkü oyunda değişik bir ses geldiğinden, yada düşman ateş eder etmez silah sesini alınca bir anda 1 fps ye düşüyorum 2-3 saniye donuyor oyun ve ölüyorum. Ara ara pubg de sesde 2-3 saniyeliğine duruyor ve akabinde 1 fps ye düşüyorum. Ocaktaki ekran kartı driver güncellemem bu sefer düzeltmedi. Anakart üzerindeki standart ses kartı driveri da en son versiyon. zaten ekran kartı driveri HD ses driveride kuruyor.

    Halen sorunumu çözemedim. 15 saniyede bir yada düşman ateş eder etmez 1-2 saniyeliğine oyun donuyor. Diğer zamanlarda fps 80-100 arası. Sorunum genel yetersizlik değil zira 7-8 gün öncesine kadar 80-100 fps sorunsuz oynuyordum.


    Masa üstü Sistemim;

    Geforce GTX 1060 6 GB

    Windows 10

    Core i7 4790K 4 Ghz.

    8 GB ram

  • cubera C kullanıcısına yanıt

    problemi çözebildiniz mi?

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.