Şimdi Ara

Oyun oynarken bir süre sonra ekran kapanıyor ama pc çalışmaya devam ediyor.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
1
Favori
8.319
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar. Dünden beri oyun oynarken aniden ekran kapanıyor. Düzeltmek için denemediğim şey kalmadı. Monitörde sıkıntı olduğunu sanmıyorum tek oyun oynarken ekran kapanıyor. sisteminde yüklü Bütün oyunlarda oluyor bu sorun. Mesela 25 dakika geçiyor aradan aniden tırrr diye bir ses ve görüntü gidiyor ama genellikle kasa çalışmaya devam ediyor.


    Ekran kartı driverini silip son sürüme temiz kurulum yaptım, ardından windows güncellemesi yaptım ama sorun çözülmedi. Sonra kasayı açtım kontrol ettim ekran kartı fanları sağlıklı dönüyor ikisi de, hiç bir fanda sıkıntı yok. Tüm tozunu aldım kasanın, fanları hepsini tertemiz yaptım. Tüm fanlar sorunsuz çalışıyor, kasa açık şekilde fanları izleyerek oyun oynadım farklı bir kaç oyunda deneme yaptım. Fanlar sorunsuz takılmadan dönüyor MSI Afterburner ile oyun içinde ısı kontrolü yaptım, tıpkı eskiden olduğu gibi, ekran kartını ilk aldığım zamandaki ısı değerleriyle aynı sıcaklık değerleri. işlemci ısı değerleri da gayet normal 52-55 derece arası. Oyun anında kasa fanlarında yavaşlama olmuyor normal şekilde dönmeye devam ediyorlar. Bu arada ekran kartım gtx 780, işlemcim intel 4790k. 700w 80+ bronz psu kullanıyorum yaklaşık 5 yıldır sorunsuz çalışıyordu hala çalışıyor görünüyor hava üflüyor ama anlayamadığım sorun olabilir bilemiyorum.


    Oyun anında gpu ısısı eskiden olduğu gibi genelde 77 derece bazen 76 ya düşüyor bazen 78 oluyor, fanlar sorunsuz dönüyor ama aniden oyun içinde bir süre sonra birden ekran kararıyor monitöre görüntü gelmiyor.Bazen bu olay olurken fanlar yine aynı hızda dönüyor, bazense ekran kapanma olduğu an ekran kartı fanları, hatta işlemci fanı ve kasa fanları son devirde dönüyor. Reset atınca görüntü geliyor her şey normal oluyor fanlarda normal hızına dönüyor. Sadece oyunlarda oluyor bu sıkıntı, bazen 15 dakika içinde ekran gidiyor bazen 1 saatten fazla sürüyor oyun içinde durmam ama genelde 15 dakika ve yarım saat içinde ekran kapanma gerçekleşiyor bazen tırrrr diye ses verip bazen de sessiz şekilde kapanma oluyor. Fanlar ve ısı gayet normal seyrediyor ama sonra birden tırrrrr sesi sanki bir çakışma oluyor ve ekran aniden gidiyor, reset atmak zorunda kalıyorum. Psu mu sorun çıkartıyor diye düşündüm ama o da çalışıyor dikkat ettim hava üflüyor.


    Yerinde oynayan yada gevşeyen her hangi bir kablo yok. Ramlari söküp ram yuvalarına da hava tuttum sonra yeninden oyun testi yaptım 15 dakika sonra sonuç yine aynı kararma ve reset atmak zorunda kaldım. Elimden gelen her şeyi yaptım aklıma başka da bir şey gelmiyor ne yapmalıyım bilemiyorum, lütfen yardımcı olun. Yorumlarınızı ve yardımlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkür ederim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi endless_liberty -- 22 Kasım 2017; 1:38:35 >







  • Bugün AIDA64 ile stres testi yaptım. Tüm seçenekleri işaretledim,cpu,gpu,hdd, hepsini aynı anda stres testine soktum. Tam 1 saat 5 dakika sonunda testi sonlandırmaya karar verdim.

    Test boyunca anormal hiç bir şey olmadı ekran kartı sıcaklığı genelde 75-76 derece seyrinde devam etti hep ısı hiç yükselmedi yükselmedi. İşlemci çekirdekleri 78.70.76 en fazla 87 dereceleri gördü test boyunca. 1 saat 5 dakika boyunca sorunsuz test devam etti ama testi sonlandırdığım an ekran kapandı ve kasa çalışmaya devam etti, tıpkı oyunlardaki gibi oldu. yani testi sonlandırmasam 3 saat devam etse edecek büyük ihtimal, sonlandırdığım an ekran gitti. Hani windows hata sesi olur ya dın diye bir ses tonu ekran giderken o ses geldi ve yeniden resetlemek zorunda kaldım pcyi.

    Hard disklerin hepsini test ettim hiç birinde bad sektör yok.

    Sorun ne olabilir bulamıyorum bir türlü, bir fikri olan var mı?




  • Dün geceden beri test yapıyorum. Gpu fazla yormayan Call of Juarez Gunslinger oynadım 3 buçuk saat hiç bir sorun çıkmadı. Sonra en çok sıkıntı çıkartan the witcher 3 oynadım. tüm ayarları ultradan lowa aldım aa ları kapattım, çüznürlüğü 720p yaptım 2 buçuk saat oynadım dün gece hiç bir sorun çıkmadı.


    Bugün de yine lowda witcher 3 açtım 1 saat 15 dakika civarı oynadım hiç bir sorun yok, oyunu kapatmadan ayarları yine ultra yaptım aa açık 1080p'e aldım 28 dakika civarı geçti her şey normal, bir yerde öldüm, tekrar kaydı yükledim yükleme esnasında ekran yine kapandı ve gpu fanları hızlı dönmeye başladı. Bazen ekran gidince normal dönüyor fanlar bazen de ekran kapandığı an hızlı dönmeye başlıyor.

    Yani ekran kartının gpusnu zorlayınca %99 yada %100 de dereceler 75,76,77 seviyesinde ilerlediğinde bir süre sonra kapanma oluyor. Lowda gpu kullanımı en fazla %60 küsürler bazen daha az ve ısı genellikle 50 küsürler bazen kısa süreli 60,63 falan ama genelde 55,57 52 bu seyirde ve 1-2 saatlik oyun süresinde hiç bir sıkıntı olmuyor ama ultrada en fazla yarım saat ve sonra ekran kapanması.




  • Benim eski masaüstü bilgisayarımda benzer sorun bir kaç oyunda oluyor. Crysis 1 ve Crysis 2 de ama onlarda da oyunu güncelleyince bu sorun oluyordu. Sıfır kurulmuş ve hiç güncelleme yapılmamış oyunlarda bu sorun olmuyordu. Bir de Diablo 3 de oluyordu ama oyunu tam ekran değil Windows (Full Screen) moduna alınca olmuyordu. Uzun süre öyle devam ettim sonra bu olay giderek çoğaldı meğer ekran kartında sıkıntı varmış. 4 sene sonra ekran kartının ciphi yandı tamir ettirdim tamir edildikten 1 sene sonra tamamen gitti.

    Sizin meseleye gelince. Tahminen ekran kartınızda bir donanımsal sıkıntı var ama o sıkıntı oyunları yüksek ayarda oynayınca oluyor. Yazılımsal olarak yapılacak her şeyi yapmışsınız ona rağmen çözülmediğine göre sorun donanımsal gibi görünüyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Noctivagant

    Benim eski masaüstü bilgisayarımda benzer sorun bir kaç oyunda oluyor. Crysis 1 ve Crysis 2 de ama onlarda da oyunu güncelleyince bu sorun oluyordu. Sıfır kurulmuş ve hiç güncelleme yapılmamış oyunlarda bu sorun olmuyordu. Bir de Diablo 3 de oluyordu ama oyunu tam ekran değil Windows (Full Screen) moduna alınca olmuyordu. Uzun süre öyle devam ettim sonra bu olay giderek çoğaldı meğer ekran kartında sıkıntı varmış. 4 sene sonra ekran kartının ciphi yandı tamir ettirdim tamir edildikten 1 sene sonra tamamen gitti.

    Sizin meseleye gelince. Tahminen ekran kartınızda bir donanımsal sıkıntı var ama o sıkıntı oyunları yüksek ayarda oynayınca oluyor. Yazılımsal olarak yapılacak her şeyi yapmışsınız ona rağmen çözülmediğine göre sorun donanımsal gibi görünüyor.



    Geçen hafta son olarak arkadaşı yardım için çağırdım, ekran kartına macun sürdük ve sonra MSI Afterburner ile fan ayarı yaptık. Örneğin oyunda ekran kartı ısısı 54 dereceyse fan hızı da buna orantılı %54 ile dönüyor, 65 dereceyse sıcaklık, fan hızı da %65 oluyor. Yani fan ayarını bu şekilde yaptık.


    Bu ayarı yaptıktan sonra The witcher 3 de test yaptık yaklaşık 2 saat oynadım ultra ayarlarda, yeni fan ayarlarıyla birlikte sıcaklık genelde 60 küsür derecelerde seyretti, anlık olarak en fazla 68 dereceleri gördü 2 saat boyunca ve oyunda hiç bir sorun olmadı. Yani fan ayarından önceki haliyle en az 10 derece ısı düşüşü oldu ve öyle de devam ediyor her oyunda.

    Ben 2014 yazında ekran kartını alırken, kartın sıfır olduğu günler de bile yüksek sistem isteyen oyunlarda ısı 75,76,77 hatta 78 derecelere çıkıyordu ve geçen haftaya kadar da aynı şekilde devam etti 3 küsür yıl boyunca.

    Geçen hafta patlak verdi olay. Şimdi bu yeni fan ayarları ile oyun oynuyorum, çok uzun saatler test yapmadım, en fazla 2 buçuk 3 saat kadar oynadım ama hiç bir sorun yaşamadım halen bir haftadır. Umarım tekrar ekran kapanması olmaz. Aklıma şu geldi, acaba ekran kartı eskisi gibi,77-78 derece sıcaklıkları kaldıramıyor mu diye düşündüm. Fan ayarı ile ortalama 10 derece düşüş var sıcaklıklarda ve bir haftadır çok uzun süreli oyun oynamasam da hiç bir sorun yaşamadım. Hani fan ayarını devre dışı bıraksam ve test yapsam yeniden kapanır mı ekran yada kapanmaz mı bilemiyorum ama yeni fan ayarı ile devam etmek en mantıklısı gibi.


    Geçen hafta bu ekran kapanma olayı patlak verdiği zaman, Özellikle Witcher 3 de en fazla yarım saat içinde ekran kapanıyordu, hatta çoğu zaman daha kısa sürede. Şimdi 2 saatlik bir kaç oyun denememde kapanma olmadı. Watch dogs 2 de denedim 2 buçuk saat onda da sıkıntı yok.

    Ekran kartım MSI gtx 780 Twin frozr. Bu kartın çalışma ısısını araştırmıştım eskiden de, 77-78 derecelerde çalışması normalmiş ama bana yardıma gelen arkadaş o dereceler çok yüksek ondan sorun yapmış dedi ama kart ilk alındığı gün de öyle çalışıyordu sorunsuzca 3 yıl. Bir de arkadaşın yorumu şu oldu; Kartın default fan hızı ayarı çok düşük dedi sessiz moda ayarlanmış gibi yani 75-77 derecelerdeyken daha yüksek hızda dönmesi gerekiyor fanların ama &50 de bile dönmüyor dedi ve sonra bu fan ayarını yaptı.


    Uzun lafın kısası ekran kartına macun sürüp fan ayarlarını yaptıktan sonra bir haftadır oyunlarda sıkıntı yaşamadım.
    Umarım bundan sonra da sorun yaşamam.




  • endless_liberty sorunu çözebildinmi dediklerinin aynısı bendede var yardımcı olabilirmsin ?
  • Abddüsselamoğlu kullanıcısına yanıt
    yukardaki yorumda söylenenleri uygulayın fan ayarlarını yapıp macun sürün öyle deneyin
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.