Şimdi Ara

Oyun geliştirmek/programlamak için hangi matematik konularını bilmek gerek.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
1
Favori
1.185
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selam beyler oyun yapmaya adım atmak istiyorum ama bir sorum olucak. Oyun yaparken hangi matematiksel işlemleri kullanıyorsunuz.



  • çarpma bölme toplama çıkarma üs alma
  • Oyun geliştirmek/programlamak için hangi matematik konularını bilmek gerek.



    Bunlarla sen uğraşmıyorsun matematikçiler uğraşıyor. Senin eline ne yapacağın geliyor.

  • benimkucukbebegim kullanıcısına yanıt

    tam olarak dogru degil, yakin bir arkadasim larian studios'da(baldur's gate'in yapimcisi) junior game designer olarak ise basladi, kendisine verilen ilk gorevlerden biri karakter kosarken kostugu yere bagli olarak karakterin kiyafetine toz, camur, yagmur, kan gibi seylerin yapismasini implemente etmekti. Butun matematigi o dusundu, tasarladi ve uyguladi. Sasirdigim nokta bir junior icin agir bir gorevdi, tabii hepsini tek basina yapmadi ancak matematigi de ona yaptirmislar. Sirketine gore de degisiyor biraz sanirim.

  • Her şeyi kullanma ihtimalin var. Yeri gelir vektör kullanırsın,yeri gelir integral türev alırsın. Bu tamamen ne yaptığına bağlı. Sen oyun yapmaya başla,baktın bir konuya ihtiyacın var internetten açıp bakarsın.
  • Uzun zaman önce üniversitede Computer Graphics dersi almıştım seçmeli. Şunu söyleyebilirim ki olmazsa olmaz birinci konu lineer cebir. Matris işlemlerini çok iyi bilmek lazım. Herhangi bir oyunda bir framede binlerce dot product, cross product işlemleri yapılıyor. Her bir objenin ekranda taşınması döndürülmesi vs. hep matris çarpım işlemi. Tabi sadece bu değil ama en temel bilinmesi gereken bu. Ray tracing konularında mesela vector ile herhangi bir objenin kesişimi tarzı şeyler hesaplanıyor. Işıklandırma konusunda BRDF fonksiyonu hesaplanıyor. İntegral mesela bu. Ama benim bildiğim kadarıyla integrali hesaplamak çok masraflı olduğundan mesela unreal engine'de bu integralin yaklaşık değerini hesaplıyorlar. Tabi adamlar bu konulardaki makaleleri çok iyi takip ediyorlar. Her sene Siggraph adında yeni oyun motoru teknolojilerinin tanıtıldığı, makalelerin konuşulduğu konferanslar oluyor. Takip edilebilir.

  • yesil1026 Y kullanıcısına yanıt

    güzel bir cevap olmuş arkadaşınki ama bu işin biraz arka mutfağı bence. lise matematiği ile tetris geliştirebilirsin örneğin. pong geliştirebilirsin. unity'de bir çok farklı tarzda oyun yapabilirsin. ama içine girdikçe ileri matematik formülleri anlayıp uygulayabilen bir role bürünmen gerekliliği suratına çarpıyor bir yerden sonra. yine de ingilizcen varsa ya da translate çevirisinden anlıyorsan hali hazırda bir çok matematik konseptini oyun geliştirme forumlarından örneklerle açıklayan kaynaklar bulabiliyorsun. ben sağlık meslek mezunu olduğum için matematik bilmiyorum ancak şu an bir oyun geliştirme firmasında çalışıyorum. hiç tahmin etmediğim kadar ihtiyacım oluyor. parabol, trigonometri, matrisler, vektörler en yakın anlamaya çalıştığım konseptler mesela. bir de oyun bir çok hilenin olduğu bir sektör. çoğunlukla bir şeyleri sanki öyleymiş gibi gösterebiliyorsun (özellikle hazır kütüphaneleri kullanarak) ya da daha basit bir yolunu her zaman bulabiliyorsun bazı inceliklerden vazgeçerek.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi megolamal -- 17 Temmuz 2022; 17:39:0 >




  • Öncelikle sadece matematik değil fizikte lazım. Asıl soruna gelirsek öncelikle üniversite 1 matematik ve fizik derslerini aldığını yada alacağını varsayıyorum.

    Sonrasında bilgisayar bilimleri için matematik konularını arastır.Yani öyle oyun geliştirmek için direk şu konuları bilmelisin demek yanlış olur.

    Mesela university of london - goldsmith university falan mathematic for computer science olarak göz at konu içeriklerine gerçi biraz ağır birde ingilizce lazım ama güzel öğretiyorlar. Derslerini zamanında aldım çok zordu ama bayağa geniş öğretiyorlar.

  • Eğer Türkiye'de Game Developerlarının %90'ı gibi hyper casual oyun yapacaksan ve junior olarak gireceksen Unity, Senior Developer ya da hali hazırda asset Store'daki pluginler senin için lise matematiği üstündeki matematiği halledecek. En kötü bi tutorial/makale açıp ctrl-c+ctrl-v yaparsın.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.