Şimdi Ara

Orman yangınlarının erken tespiti için yerli çözüm: Tulumba

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
486
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Orman yangınlarının erken tespiti için yerli çözüm: Tulumba



    Teknoloji, Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST'te yerli girişimciler tarafından geliştirilen pek çok teknolojik ürün sergileniyor. Deep Control Teknoloji tarafından geliştirilen yangın tespit sistemi Tulumba, büyük ilgi görüyor.



    Tulumba isimli elektronik izleme sistemi ağaçların gövdesine monte ediliyor. Yaklaşık 5 kilometre alandaki yangını algılayıp 20 kilometre uzaklıktaki merkeze veri iletebiliyor. Böylelikle yangınların büyümeden kontrol altına alınmasını sağlayacak. Üzerindeki pillerin yaklaşık 5 yıl ömrü olduğu belirtiliyor.



    Ayrıca Bkz.DİHA'larda kullanılacak yerli motor TEKNOFEST 2021'de sergilendi



    Tulumba'yı üzerinde gaz sensörü olan bir bir IoT cihazı olarak tarif edebiliriz. Sensörden aldığı verileri LPWAN teknolojisi ile merkeze iletiyor. Veri iletimi için açık kaynak tabanlı bir “Erken Uyarı Sistemi” kurulması planlanıyor. Kullanıcılar Tulumba’yı edinip veya kendisi benzer bir cihaz üreterek sisteme veri gönderebilecek. Bu sayede crowdsourcing (kitle kaynak) yöntemiyle ormanların güvenliği sağlanacak.



    Orman yangınlarının erken tespiti için yerli çözüm: Tulumba



    Cihazın çalışma sistemi ile ilgili olarak Deep Control Teknoloji Üretim Müdürü Emre Ekin, “Tulumba üzerinde bulunan kızılötesi sensörlerle ve gaz sensörleriyle yangını algılıyor. İhtiyaca göre farklı sensörler de konulabilir. Genişletilebilir bir modül olarak oluşturduk. Sensörlerle ortamdaki bilgi ve göstergeleri algılayıp merkeze iletiyor. Yaklaşık 5 kilometrekare alandaki yangını algılayıp 20 kilometre uzaklıktaki merkeze veri iletebiliyor. Bu çözümü dileyen herkesin kullanabilmesi için açık kaynak olarak paylaştık, faydalı olmasını umuyoruz. Sensörler ve elektronik donanım küçük bir kutu içerisinde yer alıyor ve üzerindeki kayışlarla ağacın gövdesine monte ediliyor. Üzerindeki pillerle yaklaşık 5 yıl ömrü var. 5 yıl boyunca belli aralıklara verileri merkeze gönderecek. Sistemin doğal ortam ve canlılar üzerinde olumsuz bir etkisi de yok.” dedi.









  • Bizim sorunumuz yangını önceden tespit etmek değil.Eldeki imkanların yangınları söndürebilecek kapasitede olmaması.

    Aynı şey deprem için de geçerli bir durum.Depremi önceden bilmeniz çok önemli değil.Önemli olan şey depreme dayanıklı yapılar yapmamız.Boşuna "Deprem öldürmez , ihmal öldürür" demiyorlar.
  • Gerek yok bunlara.. Sayın bakanımız ormanlarda çakmak çaksakar haberimiz var demişti.

  • Uçakların bakımını yapın

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bizim sorunumuz yangını önceden tespit etmek değil.Eldeki imkanların yangınları söndürebilecek kapasitede olmaması.

    Aynı şey deprem için de geçerli bir durum.Depremi önceden bilmeniz çok önemli değil.Önemli olan şey depreme dayanıklı yapılar yapmamız.Boşuna "Deprem öldürmez , ihmal öldürür" demiyorlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Galatas4ray -- 25 Eylül 2021; 15:37:50 >
  • Bizimkiler "bunun hurdası para eder, içindeki piller de 5 yıl dayanıyormuş, ya satarız ya kullanırız" diyip bunların her birini çalmazsa ben de bir şey bilmiyorum.

  • Çok gereksiz bir icat olmuş. Bunu tüm ormanlara yapsan yüzbinlerce cihaz demek.Yangın uydudan da tespit edilebileceğini düşünüyorum, önemli olan hızlı ve etkin bir şekilde söndürebilmek.

  • Ormanlardan agaclari kesen dallamalara hainlere bir firsay olur bu alır satarlar. Kameranin da yerleştirilmesi şarttır.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Ormanlara denizden sulama sistemi yapılması en iyi yöntem ama dünya yüzeyinde bunu yapabilecek kapasitede hiçbir devlet yok. Sadece türkiye değil.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: 3qzotix

    Çok gereksiz bir icat olmuş. Bunu tüm ormanlara yapsan yüzbinlerce cihaz demek.Yangın uydudan da tespit edilebileceğini düşünüyorum, önemli olan hızlı ve etkin bir şekilde söndürebilmek.

    Uydular henüz küçük bir alev seviyesini tespit edemez.

    Kaldı ki yoğun dumanın çıkması için 3 futbol dahası alanın yanması lazım.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.