Şimdi Ara

OpenCv hakkında kaynak tavsiyesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
595
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar selam, python'da yeniyim şu ana kadar bir kitabı güzel bir şekilde uygulaya uygulaya bitirdim(Volkan Taşçı) ve üzerine tekrara döndüm artık bir temelim oturdu diyebilirim. Çok hızlı olmasam da en azından hatamı görünce 'haa doğru' diyebiliyorum.

    Bu işe girerken hedeflediğim şey aslında OpenCv idi, kendim de araştırıyorum ancak emin olamadım bir türlü. Birisine başladığımda ortasında kesmek istemiyorum. Sizin tavsiye ettiğiniz bir kitap, ders videosu vs var mı? Türkçe veya İngilizce fark etmez.

    Not: Bu arada ben image processing hakkında OpenCv'i hep duydum, eğer bunun dışında güncel alternatifler varsa onları da önerebilirsiniz.

    Şimdiden teşekkürler.



  • Bu konuyu okuyacaklar için:

    Arkadaşlar openCV işini sanırım openCV'nin kendi pdflerinden öğrenmeniz en iyisi. Türkiye'de bu işi biliyorum diyenlerin çoğunun bir şey bildiği yok. Yani biraz oradan buradan bir şeyler öğrenen opencv algoritması bilmeyeyip kopyala-yapıştır ve deneme yanılma döngüsü içerisinde 'öğrettiklerini' düşünüyorlar.

    Kitaplara, udemy'e kesinlikle para vermeyin hiç gerek yok. Ben açıkçası udemy'den bu işe para verip hakikaten öğreneyim niyetiyle girdim ancak yok yani, iyi ki de para vermemişim.

    Hem böylelikle işi 1. kaynaktan öğreniyorsunuz. Bir de şunu fark ettim, öyle büyük bir python bilgisi de gerektirmiyor; algoritmaya hakim olun yaptığınız yanlışların neden olabileceğini anlayabilin yeterli.
  • OpenCV, görüntü işlemeye computer vision a merak saran arkadaşlar için ek bir tavsiye daha vermek istiyorum:

    Arkadaşlar, bu işi kesinlikle ve kesinlikle sadece kod üzerinden öğrenmeye sakın çalışmayın. Ben ilk başlarda kendime çok güvendim,sadece kod üzerinden gitmeye çalıştım ama bu yaptığım çok büyük bir ahmaklıktı. Bana 2 haftaya mal oldu, yani 2 hafta çöp oldu sadece kodlar üzerinden öğrenmeye çalıştığım için, üstelik 2 hafta gerçekten de sağlam çalıştım öyle günde 1 saatimi falan ayırarak değil en az 5-6 saat ayırarak istikrarlı bir şekilde çalışıyordum. Çok iyi istatistik-olasılık bilgim vardır, kendi kendime 'istatistik bilmeden kodlara bakıp machine learning, istatistiksel analiz yapılır mı lan' diyerek aydınlandım açıkçası.

    Kesinlikle teorik gitmek gerekiyor. Yani tekardan calculus'e renk uzaylarına merhaba demeniz gerekiyor.Hazır lopçuluk burada çok işlemiyor. Teorik gittikten sonra geriye sadece şunu al oraya koy kodu yapıştıra kalıyor. Aksi takdirde çoğu koda bön bön bakarsınız ve kendi kodunuzu geliştirirken çok büyük zorluklar yaşarsanız. Özellikle segmentasyon aşamasında ne yaptığınızı neden yaptığınızı bilmeden bir şeyler yaparsanız. Şans eseri bir şeyler bulabilir misiniz? Elbette. Ancak bu sadece şanstır.

    işin teorik kısmını öğrendikten sonra her şey yağ gibi akıyor, her şey çok kolay ve eğlenceli geliyor. Teorik kısmı için ben Georgia Tech'in Computer Vision dersleri üzerinden gitmiştim. Anlatıcısı gayet esprili ve şeker gibi bir abi. İngilizceniz yoksa üzgünüm ama ortada saçma sapan kopyala yapıştırlar dışında TR adam akıllı bir şey yok maalesef, allah yardımcınız olsun.https://www.udacity.com/course/introduction-to-computer-vision--ud810



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mega Therion -- 30 Ağustos 2020; 15:26:32 >




  • OpenCV niye bu kadar büyütülüyor? iyi bir üni'de machine learning, img proc, neural networks, gibi derslerde zaten gösterilen standard algoritmalar var içinde. Generic olduğu için pek gerçek hayatta işe yaramıyorlar, çok yavaş kalıyor, ayrıca bug report kısmı dağ gibi her zaman.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: seyfi84

    OpenCV niye bu kadar büyütülüyor? iyi bir üni'de machine learning, img proc, neural networks, gibi derslerde zaten gösterilen standard algoritmalar var içinde. Generic olduğu için pek gerçek hayatta işe yaramıyorlar, çok yavaş kalıyor, ayrıca bug report kısmı dağ gibi her zaman.
    Valla ben Vision için hep karşıma çıkan en büyük kütüphane bu oluğu için daldım içerisine.
    Ama sırf bezdirmiş buglarından ötürü ben de vision işleri için matlab ile ortak devam ediyorum 2 aydır.
  • Hocam görüntü işleme için masaüstü pc de önerdiğiniz webcam var mı? Bir de her laptop da var olan kamera kullanılabilir mi ? Ayrıca donanım olarak neye ne kadar yatırım yapmak bu iş için uygun olur(orta seviye için diyelim)

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-7FA365660

    Hocam görüntü işleme için masaüstü pc de önerdiğiniz webcam var mı? Bir de her laptop da var olan kamera kullanılabilir mi ? Ayrıca donanım olarak neye ne kadar yatırım yapmak bu iş için uygun olur(orta seviye için diyelim)
    Ben de uzmanı olmadığım için çok net konuşmak istemiyorum şu aşamada ancak ben dandirik webcamimi kullanıyorum işe başladığımdan beri. Çoğu iş için de gayet yeterli, dandik olduğu için filtreleme ve ışık konusu biraz zorluyor ama bir sürü filtreleme fonksiyonu var, hallediliyor onlar da bir şekilde.
  • Normal kullanıcı için webcam iş görür ama diyorsanız ben otonom cihazlar yapacağım o zaman webcam pek yaramaz. Stereo kamera almanız gerekecektir. Yanlış hatırlamıyorsam bulabileceğiniz en ucuz seçenekler arasında xbox kinect var. Dahili lidarı olmadığı için lidar maliyeti de için içine giriyor tabii. Bunlar dışında bir sürü başka maliyetler de var maalesef.

    2-3 ay kamera seçimi için ufak bir sunum hazırlamıştım. Hangi kamera işimize yarar, hangisini almayız şeklinde. İlki sunum ikincisi ise sunum için aldığım notlar.
    https://docs.google.com/presentation/d/1-2pwV2zfWZGpyZHi6h5A8-ndlzZnEIv838QD0DnQZcg/edit?usp=sharing
    https://docs.google.com/document/d/14Yc95jgKooK9cL0Bls7rusSYSE01rLpJJxt91awvlLk/edit?usp=sharing


    https://www.stereolabs.com/zed-2/
    https://www.intelrealsense.com/stereo-depth/



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Burak_Clk -- 30 Ağustos 2020; 19:12:16 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • Özet olarak çok güzel hazırlamışsınız teşekkürler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mega Therion kullanıcısına yanıt
    Tamamdır hocam sağolun

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Burak_Clk kullanıcısına yanıt
    Çok teşekkür ederim hocam bakacağım sonra bir sorum olacak peki ps4 kamera olur mu acaba?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • PS3 kullanırken bir kameram vardı, hatırladığım kadarıyla stereo kamera değildi. Onun dışında başka bir kamera varsa bilgim yok. PS3 için olan normal kullanım için yeterli olur elbette. Bilgisayar kamerasının çözünürlüğü yetersiz geliyorsa telefon kamerasını bilgisayar kamerası gibi kullanmanızı sağlayan yöntemler var onlara bakmanızı öneririm.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Burak_Clk kullanıcısına yanıt
    Peki hocam çok sağolun araştırma ps4 kamera ve telefon olayı için umudum yeniden geldi

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Arri insan gözünün gördüğü ile birebir aynı görüntü veriyor fiyatı biraz tuzlu. arri alexa mini modeli $35bin. Alman üretimi :)
    OpenCv hakkında kaynak tavsiyesi

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.