Şimdi Ara

onun bunun lira fiyatını yazan konular

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
1
Favori
513
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • 600gram saf altına 1920 yılında 1 yeni ford araba alınırken (400 dolar)

    bugünde 600 gram saf altına 2022 yılında 1 yeni ford araba alınıyor. (36bin dolar)


    herşeyin altın olarak fiyatı sabit.

    eskiden 2 kilo altına süper ev alıyorken bugünde 2 kilo altına süper ev alıyorsun.

    bu nedenle tavuk döner ... lira olmuş şu bu kadar lira olmuş diye konular bana çok boş gelmeye başladı.




  • Zaten gerçek para altındır. Diğerleri karşılıksız para.

  • Mobidik kullanıcısına yanıt

    sağol, uyanık birini görmek güzel.

  • altın dünya çapında değer kazanan bir şey. tüm dünyada arttı fiyatı. matbaadan önce altın tercih ediliyordu gerçek para olarak. daha sonra teknoloji gelişti ve kağıt para gibi şeyler bulundu ihtiyaçlar doğrultusunda. o zamanın ford arabası 400 dolar değerindeydi. günümüzün ford arabası 36000 dolar değerinde. iki teknolojiyi karşılaştırmak anlamsız. etin, ekmeğin, temel gıdanın fiyat değişimini de inceler misiniz kaç altın ediyormuş fiyatı? her şeyin fiyatı altın olarak sabit değil. tavuk dönerin fiyatının dolar bazında 100 kat artması gerekirdi söylediğiniz gibi olsaydı. oysaki altının değer kazanmasının sebebi madenlerin sınırlı olması, arabanın değer kazanmasının sebebi teknolojinin çok daha farklı yönde ilerlemesi (hâlâ 400 dolara araba bulabilirsiniz amerika'da. kalite bakımından düşük olur sadece), evin değer kazanmasının sebebi ise dünya nüfusunun aşırı artmış oluşu. yine et fiyatında vs birkaç kat artış var küresel enflasyondan dolayı, ancak üstte verdiğiniz örnekler gibi yüz katlık bir artış mevcut değil. demek ki her şey altına oranlı değilmiş.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • sriiouss kullanıcısına yanıt

    cevabını bile bilmediğin şeyler üzerinden bana cevap yazma denemesi yapıp,emin de olamayıp,

    sonra da bi bak öylemiymiş diye bana ödev verişin, komik kardeş.


    altın alım gücünü korur. tabiki fiyatta dalgalanmalar kısa vade spekülasyonlar olur.

    faiz enflasyon illetinden kaçmak için uygun zamanda altın alımı önemlidir.

    sorunun cevabına gelirsek,


    2009 yılında 1 gram altınla yani 30 dolarla, 30/2,4= 12,5 pound yani 5,5kg ET alabilirdin

    bugün 2022 yıında 1 gram altınla yani 60 dolarla 60/4,6 = 13 pound yani 5,9 kilo ET alabilirsin.

    paranı dolarda tutsan 2,7 kg et anca alabilirdin.

    tabiki arada et veya altın fiyatları spekülatif hareket eder ama genel olarak yazdıklarım doğru.

    bence konulara cevap yazmadan kulp takmadan önce biraz araştırıp yaz.




    onun bunun lira fiyatını yazan konular
    onun bunun lira fiyatını yazan konular




  • Round Steak 1 lb. 40¢ 1920

    şu an 7 dolar civarı. yaklaşık 20 kat (hatta daha az) artmış demek bu. altının fiyatı ise 90 kat artmış o tarihten beri.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • altının alımgücünü koruduğunu anladıysan iyi. burada ana konu da o zaten.

    2001 yılına göre hesap yaparsan bambaşka sonuç çıkarırsın.

    1980 yılına göre hesap yaparsan da bambaşka sonuç çıkar.

    enflasyon hesaplayıcısına göre farklı sonuç çıkar.


    çünkü altın 1970den sonra spekülatif bir yapıya girdi dolar karşılıksız basıldı.

    1920de halkın büyük çoğunluğu hayvancılıkla uğraşıyordu, şuan fabrikasyon üretim arttı.

    altın fiyatı şuan zivelerde.

    yani birçok etken vardır ve burada ana konu yıllık en az yüzde 70 enflasyonlu Lira ile güncel fiyatları yazıp durmayın ana konusu var.


    altın alımgücünü korur. senin ne dediğin bile belli değil sırf muhalefet olsun diye yazıyorsun da, eğer sen altın yanlısı değilsen ne almak istiyorsan onu al.

    bol şanslar.

  • Et üretiminin kolaylastigini yani arzın arttığını da hesaba katınız

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • hocam siz 1920 ile günümüzü karşılaştırıp fiyatlar altın bazında sabit dediğiniz için ben de 1920 ile günümüzü karşılaştırmak istedim. siz 1920 ile 1970'i veya 1970 ile 2020'yi karşılaştırsaydınız ben de ona göre örnekler verirdim. "altın 90 kat arttı, araba ve arsa da 90 kat arttı, demek ki her şeyde paraya değil altına bakmalıyız" gibi şeyler söylemiştiniz yukarıda. hatta bakın sizin cümlelerinizle aktarıyorum "herşeyin altın olarak fiyatı sabit". ben de o tezinizi çürütmek için "1920'de 1 kilo altın ile x kadar et alınabiliyorken günümüzde 5x kadar et alınabiliyor" gibi bir cümle kurdum. olay bundan ibaret. he yok hayvancılık faaliyetleri azaldı vs diyecekseniz bu örneği neredeyse her şey için uygulayabiliriz. siz 600 gram altına 400 dolar demiştiniz. o zamanın 400 doları günümüzün 6000 dolarına eşit. bunu hesaplayan siteler var, az önce baktım sizin için. enflasyon oranı bu yani. o zamanlar 400 dolara yaptığınız alışverişi günümüzde 6000 dolara yapıyorsunuz demek bu. altın (ilk mesajımda belirttiğim gibi) madenlerin sınırlı oluşundan dolayı aşırı fazla değer kazandı. küresel enflasyonu çıkarınca altı katlık bir fark var arada. 1920'de yatırım yapsaydınız altı kat gerçek kârda olacaktınız yani. o zamanlar 600 gram altın ile bir tane alabildiğiniz şeyden günümüzde altı tane alabilirsiniz. kısaca her şeyin altın oranlı olmadığını anlatmak istiyorum. öyle olsa eski 400 dolar günümüz 6000 dolarına değil, 36000 dolarına eşit olmalıydı. eski zamanlarda altın madenleri bulunup veya sömürge ile başka ülkelere taşınıp altın fiyatının aşırı düşüş yaşadığı, değersizleştiği zamanlar da oldu. altın da her maden, para birimi, arsa veya herhangi bir ürün gibi değer kazanıp değer kaybedebilir. gerçek para birimi diye bir şey yok. bi gün dev bir altın madeni bulunur (uzay madenciliği ile de olabilir bu), ekmek parasına altın satın alırsınız. hiçbir şey sabit değil.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • furkanta_resmi kullanıcısına yanıt
    bir altınızdaki mesajda direkt küresel enflasyonu hesaba kattım hocam. altın ile eşit çıkmadığına göre altın da sabit bir para birimi değil diye düşünmekteyim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sriiouss -- 23 Mayıs 2022; 20:13:5 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • sriiouss kullanıcısına yanıt

    altın 1970 den sonra spekülatif yapıda çünkü altının ederini belirlemede kullandığın doları karşılıksız basıyorsun. sorun altında değil karşılıksız basılan dolarda ve lirada.


    ama yine de lira veya dolara göre daha stabil olarak fiyatları belirleyebilir. aradan 100 yıl geçmesine rağmen ikisinde de dönemin en lüks arabasını alabilirsin. 400 dolarla 36bin dolar arasındaki farka bak ve dolarla veya lira ile fiyat takibinin ne kadar anlamsızlaştığını gör. burada ana konu budur. yoksa domuz gribi gelir tavuk eti fiyatı düşer, amerika qe3 açıklar altın 200 dolardan 2000 dolara gider 10 yılda. sen madem bu kadar ısrarcısın lira fiyatları takip etmeye devam et kardeş. bizde ısrar yok.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sanırım filmin sonu şöyle olacak. Amerika karşılıksız bastığı dolarları bütün dünyayı yayıp onlardan ham maddeleri toplayacak. Sonra doları gitgide değersizleştirip sonunda da tedavülden kaldıracak Böylece kağıt parçası ile bütün dünyanın hammaddesini toplamış olacak yeni para birimine geçecek ve tekrar bu döngü ile insanları kölesi yapıcak. Bu döngüden kurtulmanın tek yolu doları lirayı boş verip mal yığmak. Çünkü tüm kağıt paralar şu an karşılıksız her an buhar olabilir elinde malı olan güçlüdür

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Insanno8693 I kullanıcısına yanıt
    lira fiyatlarını takip ettiğim yok hocam. konunun başında söylediğiniz "her şeyin fiyatı altın bazında sabit" cümlenize katılmadığı belirtmek istedim sadece. bakın siz de söylüyorsunuz belirli bir zamandan sonra spekülatif yapıda olduğunu. ben de diyorum ki o zamanlar 400 dolar ile doldurduğunuz sepeti günümüzde 6000 dolara dolduruyoruz. aynen sizin söylediğiniz gibi, doların karşılıksız basılmasından kaynaklanıyor bu. ancak o altını almak için 6000 dolar değil, 36000 dolara ihtiyacımız var. bakın, doların değer kaybını inkar etmiyorum. aptallık olurdu bu. eğer hiç değer kaybetmeyen, sabit bir para birimi mevcut olsaydı, altın 6 kat zamlanmış olurdu. o zamanlar 6 altın ile aldığınız bir ürünü günümüzde 1 altın ile alabiliyorsunuz demek istiyorum. her şeyin fiyatı altın bazında sabit değil, her şey altın karşısında %80-85 kadar değer kaybetmiş. sadece araba ve arsa fiyatlarını kıyaslamakla olmaz bu iş. direkt olarak küresel enflasyona bakmak zorundayız. çünkü araba sabit bir şey değil, teknoloji değişiyor sürekli. arsa fiyatları da artan nüfustan dolayı artış gösteriyor. eğer araba veya arsa almazsanız, 400 gram altın ile o zaman alabilecekleriniz 6 kat fazlasını alabilirsiniz.



    ekleme: benim katılmadığım kısım, her şeyin fiyatının altın bazında eşit olduğu kısmı. diğer kısımlara ağzımı açmadım fark ettiyseniz.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • 1920 yılındaki 21 dolar şuan 300 dolar ediyor. yani altın şuan 300 dolarda olmalıydı aslında ama karşılıksız basılan dolarla özellikle 2001-2011 yılları arasında bir panik oluştu. bu paniğin benzeri 1980de de oluşmuş. burada sorun altında değil, altın binlerce yıldır altındır.dolar yokkende metal halde altındı. sen şimdi 100yıllık fiyat değişiminden benim tezimi çürütmeye çalışırken sen 2 yorum yazarken marketteki fiyat etiketlerini değiştiler. günümüz dünyasında fiyatları daha iyi anlamak için altın fiyatını takip etmelisin yoksa panikler saçmalarsın ve gider 2. el araba alırsın yatırım diye.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 100 yıl öncesinin altın fiyatı ile bir şeyler karşılaştırmak yerine 10 sene önce ortalama maaşlı insan neler alabiliyordu Türkiye'de, şimdi neler alıyor onu niye karşılaştırmıyoruz? Gerizekali yerine koymayın insanları.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Insanno8693 I kullanıcısına yanıt
    neden anlaşamadığımızı bi türlü anlayamadım. marketteki ürünler 1x zamlanırken altın 6x zamlanıyor (türkiyede değil, küresel çapta). burada asıl dengesiz olan altın değil midir? neden diğer her şeyle aynı oranda zamlanmıyor? iyi bir yatırım aracıymış bu güne kadar. gerçek anlamda altı kat zengin etmiş insanları. altın her zaman altın değilmiş demek ki. altın her zaman altın ise bakır da her zaman bakır, elmas da her zaman elmas. ancak değerleri sabit değil. ona bakarsanız dolar da her zaman aynı malzemelerden yapılıyordu. dolar da her zaman dolar oluyor o mantıkla. bu cümle doların değer kaybettiği ve asıl para birimi olarak bakılamayacağı gerçeğini değiştirmiyor iken nasıl oluyor da altın asıl para birimi olabiliyor? üstte yazdığınız "her şeyin fiyatı altın bazında aynı" cümlenizin yanlış olduğunu anlatmak istemiştim ancak bir konuda nedense anlaşamıyoruz bir türlü. diğer konularınızda da enflasyon hesaplama sitelerini dikkate almadığınızı yazmışsınız. en iyisi bu tartışmayı sonlandırmak. ikimizden biri (ben de olabilirim bu) karşısındakini bayaa bi yanlış anlıyor çünkü

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • sriiouss kullanıcısına yanıt

    boş muhalefet yapıyorsun. 1kg altın 80 ila 30kg gümüş eder.yıllardır böyledir. son 100yıl boyunca böyledir. bir malın fiyatını altınla belirleyebilirsin 3 aşağı 5 yukarı aynı fiyattadır ama dolar bazında hele ki lira bazında sürekli değişir. en az değişeni altındır bu kadar basit. sen inatla altın bazında az da olup değiştiğini gösterip boş tartışma kazananı olmaya çalışıyorsun.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Insanno8693 -- 23 Mayıs 2022; 22:6:9 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sriiouss kullanıcısına yanıt

    1kg etin fiyatı dolar bazında 20 kat artmış buna rağmen dolar fiyatıyla gayet belirlenebiliyor diyorsun.


    altın fiyatı olarak 100yılda 3 kat düşmüş, altın belirleyici olamaz diyorsun.son 10 yılda altın bazında da aynı olduğunu gösteriyoruz ama yine senin için anlam ifade etmiyor. altına hücum olduğundan bahsediyoruz ama sana göre 3te 1 e inmesi ciddi sorun. diğer tarafta 20kat artmasında sorun yok. sana kolay gelsin git başka konuları trolle bence.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Insanno8693 -- 23 Mayıs 2022; 22:18:21 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Insanno8693 I kullanıcısına yanıt
    "bir malın fiyatını altınla belirleyebilirsin" yine aynı yere geldik iyi mi aynı kilogram altın ile eskiden bir kilo et alırken şimdi altı kilo et alıyoruz. eskiden bir kilo sebze alırken şimdi altı kilo sebze alıyoruz. eskiden bir kilo x alırken şimdi altı kilo x alıyoruz. eskiden bir adet y alıyorken şimdi altı adet y alıyoruz. sizin dediğiniz sadece bir iki istisna örnek (son model araba veya ev gibi) için geçerli. sizin iddia ettiğiniz gibi "az da olsa" bir değişim yok. altı kat değişimi matematiksel hesaplarla, küresel enflasyon ve doların fiyat değişimini de hesaplayarak ispatladım az önce. yetmedi, inanmazsınız diye etin kilogram fiyatını gösterdim. o zaman aynı kilogram altın ile bir kg et alırken günümüzde dört buçuk kg et alabiliyorsunuz. biraz üst kısma giderseniz görebilirsiniz dört buçuk kat fazla et olayının nasıl olduğunu. neden gerçekleşiyor bu durum? hani altınla belirlenebiliyordu her şeyin fiyatı? unutun şu her şeyin fiyatını altınla belirleme olayını.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • sriiouss kullanıcısına yanıt

    aynı lira ile 6000000000 adet alırken şuan 1 adet alıyoruz. ozaman lirayla fiyatları belirlemek daha mı doğru yoksa altın ile belirlemek mi daha doğru???




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Insanno8693 -- 23 Mayıs 2022; 22:23:36 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.