Şimdi Ara

Oled TV' min ayarlarını ve kalibrasyonunu yaptım (biraz sıkıcı ve teknik bir yazı)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
1
Favori
1.893
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba, yakın zamanda almış olduğum oled tv ile ilgili yaptığım ayarları paylaşmak istedim (LG C9).


    Mümkün olduğunca yorumsuz ve sade yazmaya çalışacağım, yazacaklarım sadece görüntü performansı ile ilgili olacak, diğer özelliklere pek girmeyeceğim.


    İleri düzey ayarları kısaca belirteceğim, ölçüm cihazı olmadan oralara müdahale etmenizi tavsiye etmem yine de.


    Ayarları aynı zamanda colorimeter ve spectrophotometer cihazları ile teyit ederek yaptığım için göz ile yapabileceğimden çok daha güvenli ve doğru oldu.


    İlk kurulum:


    Servis gelip kurduğunda TV’ de ölü pikseller tespit ettik 10-15 tane. Servis formuna not düşüldü ve değişim sağlanabileceği belirtildi.


    Servis gittikten sonra TV’nin biraz daha detaylı kontrollerini yaptığımda “near black” yani çok koyu grilerin tamamen siyah olduğu (black crush), yani koyu detayların ezildiğini gördüm.


    Bu durum iki ya da üç gün sonra neredeyse tamamen düzeldi (gece piksel düzeltici çalışması sebebiyle sanırım), sadece %5 gri ve daha koyu tonlarda ekranın kenarlarında kararma var, sadece kenarlarda sıkıntı var ekranın ortasında bir olumsuzluk yok, yurtdışı testlerde de bundan bahsediliyor


    Ölü pikseller izleme mesafesinden görünmediği için ve siyahların ezilmesi problemi de tamamen düzeldiği için şu anda panel değişimi düşünmüyorum, 6 ay içinde değişim sağlayabilirim.


    Servis ilk kurulumda TV modunu eco’ ya getirdi.


    Ben isf uzman (karanlık ya da parlak oda) moduna aldım (zaten ölçümlere göre bu modlar açık ara en doğru modlar)


    Genel ayarlar:


    Eco modu menüsünde Otomatik güç kapama süresi : 2 saat (servis hiç kapanmayacak şekilde ayarladı, öyle isteniyormuş, ekran yanığı için birebir)



    Genel görüntü ayarları:


    En boy oranı ayarları : Orijinal (önemli: buradaki yalnızca tara ayarı : Açık olmalı, yoksa zoom yaparak çözünürlüğü bozar ve keskinliği azaltır, başka yerlerde overscan ya da just scan diye de geçer)

    Enerji tasarrufu : Kapalı

    Ek ayarlarda ekran değişimi açık, logo parlaklık ayarı yüksek

    AI Resmi : kapalı (ne işe yaradığını anlamadım)


    Resim Modu ayarları:


    İsf Karanlık oda veya isf Parlak modları seçiyorum, her ikisi de profesyonel olarak kalibre edilecek hale oldukça yakın, zaten testlerde de yazıyor.


    Oled ışığı : 60 , Kontrast : 70 (ölçüme göre 130 nit civarı parlaklık veriyor, yurdışındaki kalibratörlerin karanlık oda standardı da bu civarda)


    Parlaklık : 52 ( buraya dokunmanızı tavsiye etmem ama araştırmak isterseniz kalibrasyon ipuçları sayfamdaki gibi ayarlayabilirsiniz, normalde 50 kalmalı, ben black crush problemi için ve ileri düzey ayarlarda değişiklik yaptığım için değiştirdim)


    Keskinlik : 0-10 aralığında (fazla artırmak keskin görünse de aslında detayları yok eder, fazla artırırsanız örneğin insan ciltlerinde bazı detayların ezildiğini görebilirsiniz)


    Renk : 50 , Ton : 0 (öndeğerlerinde değişikliğe gerek yok)


    Resim Seçenekleri

    Kalibrasyonda bu ayarların genellikle hepsini kapatırım, orijinal görüntüyü etkiledikleri için.

    Gürültü filtresi : kapalı

    MPEG gürültü filtresi : kapalı

    Pürüzsüz geçiş : kapalı

    Siyah seviyesi: otomatik (soluk görünürse yüksek, çok karanlık ise ve karanlık detaylar siyah oluyorsa düşük, parlaklık ayarı yapılırken burası da kontrol edilmeli)

    Gerçek sinema : kapalı (etkisini bilemiyorum)

    Motion Eye Care : kapalı

    TruMotion : Kullanıcı: De-judder : 3, De-blur : 10 (de-judder 0 tavsiye ediliyor ama 3 benim gözüme daha iyi geldi) , Oled motion kapalı (spor izlerken pürüzsüz daha iyi olabilir denemedim)


    Uzman seçenekleri

    Dinamik kontrast : kapalı

    Süper çözünürlük : kapalı

    Renk skalası : otomatik (ben ölçümlere göre sdr için genişletilmiş seçtim ama otomatikte bırakabilirsiniz, otomatik seçilmez ise HDR olmadığı sürece geniş seçilmemeli, HDR ‘ da ise geniş seçilmeli)

    Gamma : 2.4 (2.2’ de seçilebilir, kalibrasyona etkisi az, göz zevkinize göre ve izlediğiniz içeriğe göre)

    Maksimum parlaklık : kapalı


    İleri düzey ayarlar:

    Beyaz dengesi ayarları

    Renk sıcaklığı : sıcak2

    (detay açıklama: buradaki ayarlara ölçüm cihazı olmadan müdahale etmek mümkün olmayacaktır, ben ölçüme göre iki noktalı yöntemde yüksek kısımdaki maviyi düşürüp (-2) düşük maviyi biraz artırdım (+3), diğer değişiklikler 22 noktalı yöntemde küçük değişiklikler şeklinde oldu, genel olarak beyaz dengesi ayarları isf modlarında çok iyi olduğu için hiç dokunmaya gerek yok, içiniz rahat olabilir, sadece black crush problemi için 2.5% ve 5% görüntülerine daha detaylı bakmam gerekti, hiç dokunmasam da kurulumdan iki gün sonra düzeldi ve oldukça iyiydi)

    Renk yönetim sistemi

    Bu kısma hiç müdahale etmeye gerek yok, zaten ayarlar çok düzgün çalışmıyor ama öndeğerler yeterli (isf modları için)


    HDR ayarları

    Ölçümlerde en doğru mod olarak sinema’ yı seçtim (ev sineması değil)


    SDR’ da bulunan ayarların hepsi aynı, resim seçeneklerindeki bütün ayarlar kapalı


    Oled ışığı : 100

    Kontrast : 90 – 100

    Parlaklık : 51 (SDR’ daki gibi HDR’ da da buraya eğer test görüntüsü ile detaylı ayar yapmayacaksanız dokunmanızı tavsiye etmem, 50 kalabilir)


    Uzman ayarları

    Dinamik kontrast : kapalı

    Dinamik ton haritalama : kapalı (bu ayarı kapalı yapınca HDR parlaklığı oldukça düşüyor, ben yine de göz yorgunluğuna karşı kapattım, özellikle karanlıkta daha rahat izleniyor)

    Renk skalası : geniş (ya da otomatik)


    Burada da aynı şekilde beyaz dengesi ve renk yönetim sistemi ayarlarında bazı değişiklikler yaptım, bunları size tavsiye etmem doğru sonuç vermeyebilir bu yüzden paylaşmıyorum ama zaten ölçümler oldukça iyi olduğu için içiniz rahat olarak sinema modunda kullanabilirsiniz. Ev sineması ya da Technicolor modları kalibre görüntüye bu kadar yakın değiller.


    Bu ayarları yaptıktan sonra tüm girişlere kopyala seçeneği ile canlı tv ve tüm girişlere hem genel resim ayarlarını hem de uzman ayarlarını kopyaladım.


    Normalde oled tv’ lerin kalibrasyonu için panelin en az 100 saat çalışması gerekli, renklerin oturması için, ama ben sabredemediğim için henüz birkaç saatte iken ölçümleri alıp ayarları yaptım, bir süre sonra tekrar ölçümlere bakacağım, ileri düzey ayarlarda değişiklik gerekebilir.


    Genel bilgi olarak ev sineması severlerin bilgilerine sunulur..








  • 2019 model neden aldınız hocam alayında ölü piksel varmış onların.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Philipp_Plein kullanıcısına yanıt

    Ölü pixeller yarım metreden zor görünüyor, o da yerlerini bildiğim için. Ben 2,5 - 3 metreden izliyorum :)


    Uniformity' yi anlarım da bir kaç tane ölü piksele neden bu kadar takılıyor anlamıyorum.


    Bu arada esas cevap, 2019 model daha ucuz olduğu için aldım. Piyasada sıfır 2018 olsaydı onu da alabilirdim, B9 alabilirdim diye düşünüyorum ama sıkıntı yok, bunun da artıları var, memnunum.

  • nsunsu N kullanıcısına yanıt

    Şu keskinlik ayarını en yukarı çekmeden duramıyorum ben özellikle oyunlarda çok test ettim bildiğiniz detayları arttırıyor. Eksi yönlerini ise gerçekten fark edemedim.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaşlar merhaba,
    55um7450 tv aldım 5 ay kadar oldu
    Geçenlerde internet üzerinden film izledim o günden sonra youtube de video izlerken geç açılıyor, donma yapıyor 10 dk izliyorum siyah ekran çıkıp 10 sn dönüyor sonra devam ediyor video kasıyor nedeni bellek dolması olabilirmi 1 film izledim diye bu olurmu cözümü nedir be yapmam gerekiyor bilgisi olan yazarsa çok sevinirim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Philipp_Plein kullanıcısına yanıt

    Biz sinema püristleri keskinliği ya tamamen kapatırız ya da mümkün olduğunca kısarız :). Görüntüyü orjinal hali ile isteriz.


    Oyunlarda daha iyi olur mu bilemedim ama her halükarda oyunlarda da açılmamalı bence. Keskin görünmesi istenseydi zaten keskin yapılırdı diye düşünürüm.

  • c9 oled tv sinde panel değişimi yaptıran oldumu acaba hiç ?

  • Hocam sizde vt60 vardı arızalı ne yaptınız bana sehpa atak lazım 05072543806 numaradan ulaşırmısınız


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • nsunsu N kullanıcısına yanıt

    Hocam vt 60 ile ilgili görüşebilirmiyiz 05072543806


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • strongyucel S kullanıcısına yanıt

    Tv arızalı şekilde duruyor, benim tv ayağını veremem de, ayak lazımsa gittigidiyorda amazonda ebayde vs tv ayakları var her tvye uyumlu, bakabilirsiniz.

  • Hocam varmı link atabileceginiz birde iletişim numaranızı alabilirmiyim mahsuru yoksa


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.