Şimdi Ara

Olası depremde balkon?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
1.866
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Ben kağıthane'de fakat e5 üzerinde bir apartmanda oturuyorum. yani ev e5 in dibinde. Bina yaklaşık 20-25 yıllık. Bir çok depremi hissetmedik binaca, binayı yapan aile, zeminin sağlam olduğunu, kayalık oldugunu söyledi. kağıthanenin aşağı tarafları değil de tepede olduğumuzdan dolayı. Yine de izmir depreminden sonra, ve elazığ depremini de diyarbakırda cok fena yaşadıktan sonra, korkum arttı. bizim daire 1. katta balkonla alttaki dükkan zemini arasında yaklaşık 2.8-3 metre var. Her ne kadar saçma gibi gelse de, deprem anında hızlıca balkona koşup, sarkıp atlamayı düşünüyorum. Balkona koşmam yaklaşık 5-6 saniye sürüyor. Bu sürede şiddetli depremde, şanssızsak bina yıkılabilir tabii. Ama enkaz altında kalmaktansa, ayağımı kırarım daha iyi diye düşünüyorum hep. Ama aklımı cok kurcalıyor. Ne yapmalıyım bilmiyorum. Şuan ordan atlamak bile gözümü korkutuyor, o deprem anında bunu düşünmeden yapabilirim belki ama bilmiyorum? Siz olsanız napardınız?








  • eğer bina yıkılmaya başlamışsa balkondayken çok kötü olur ama daha yıkılma başlamamışsa çok da mantıksız gibi gelmedi bana.

  • Birinci katta atlamak mantıksız değil. Elazığ depreminde yıkılan bir binada sadece birinci kattakiler çabucak çıkabildiği için kurtulabilmişlerdi

  • @crazywinner3 @.Davy Jones. evet bence de kurtulma ihtimalim daha fazla, ve aynı zamanda bir risk. Çünkü balkonun konsol olduğunu düşünürsen en çabuk yıkılacak birimlerden birisi. Ama insanın o hayatta kalma içgüdüsü buna zorluyor insanı. İnsanların neden bir yerlerden atladığını depremi yaşayınca anlıyor insan. O psikolojiden kurtulmak istiyor bir an önce. ya bina üzerime yıkılırsa diye.

  • binanın tam yapım yılını öğren, bir inşaat mühendisi tanıdığın varsa binayı gezsin. pas sorunu var mı, kolon boyutları yeterli mi, taşıyıcı sistem düzenli mi baksın.

    zemin kat üst katlardan daha yüksek mi? dükkan katı, duvarsız camekanlı bir kat var mı? bunlar yoksa biraz daha güvenli sayılabilir bina. ama tek başına yeterli bilgiler değil bunlar.


    yapıdan atlamak çözüm değil, hayat üçgeni de. bina çökmeyecek! tek çözüm bu.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hashus1099 -- 31 Ekim 2020; 19:39:8 >
  • doğru diyorsunuz ama işte mesela izmirde 2000 den sonra yapılan şu meşhur rıza bey apartmanı da belki düzgün görünüyordu ama düz demir ve deniz kumu kullanılmış yapımında. Yani gerçekten insan güvenemiyor.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: JOHNWICK8

    doğru diyorsunuz ama işte mesela izmirde 2000 den sonra yapılan şu meşhur rıza bey apartmanı da belki düzgün görünüyordu ama düz demir ve deniz kumu kullanılmış yapımında. Yani gerçekten insan güvenemiyor.

    2000 yılındaki hava fotoğrafında bina mevcut, 2000 sonrası olduğunu nereden çıkardınız?

    mantolama yapılıp dış cephesi yenilendi diye bina yeni olmuyor.


    Olası depremde balkon?




  • hashus1099 kullanıcısına yanıt

    düzgün den kasıt kolon kiriş bina içinde belli bir yapı. 2000 sonrası dendi diye söylemiştim. Velev ki daha öncesi olsun, bu dediğim gerçeği değiştirmiyor. Kolon kiriş detayı belli olan binalar ve genelde 2000 sonrası binalar da yeni bina olarak geçer. Dış cephe kaplama adı üzerinde dış cephedir, olay o değil.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: JOHNWICK8

    düzgün den kasıt kolon kiriş bina içinde belli bir yapı. 2000 sonrası dendi diye söylemiştim. Velev ki daha öncesi olsun, bu dediğim gerçeği değiştirmiyor. Kolon kiriş detayı belli olan binalar ve genelde 2000 sonrası binalar da yeni bina olarak geçer. Dış cephe kaplama adı üzerinde dış cephedir, olay o değil.

    "kolon kiriş bina içinde belli"den kasıt nedir anlayamadım. kiriş hiç yoksa kirişsiz döşeme olabilir, bu depremde kötü performans sergiler. sadece belli ana kirişler varsa ya da hiç gözükmüyorsa asmolen de olabilir, bu sistemler de depremde istenen davranışı sergilemez.


    ancak bunların hiçbirisi tek başına yıkılma nedeni değil, kolon birleşimlerinde gerekli detaylar göz önüne alındıysa, kolonları daha kuvvetli yaparsak, sünekliği salınım yapacak seviyede tutarsak hiçbir yapı yıkılmaz.


    kolonun gözükmediği sistem nedir bilmiyorum. kolon nasıl gözükmez? tünel kalıpta kolon olmuyor sadece.

    kastedilen duvara gömülü kolon ise, 10 cm'lik kolon zaten olmaz, iç duvarlar 10 cm'lik oluyor. anlayamadım neyi kastettiğinizi.





  • 3 metreden atlarsan ayakların kırılmaz bence.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • hashus1099 kullanıcısına yanıt

    çok basit kolon kiriş yoksa yığma yapıdır. tehlikelidir.


    edit: anlam karışıklığı olmasın, kolon kiriş belli değilse, kolon kiriş yoktur o yapı yığma yapıdır dikkatli olun demek istedim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi JOHNWICK8 -- 31 Ekim 2020; 20:36:48 >
  • hashus1099 kullanıcısına yanıt

    tarım alanına yapılmıs bina . sankı gidici olabilir :S

  • bina sağa sola yıkılırsa kurtulma ihtimaliniz çok fazla, fakat Türkiye de binalar dikey bir şekilde yere çöküyor, bütün katlar üst üste eziliyor. Birinci katta olan birinin sağ çıkma ihtimali hemen hemen hiç yok. sağ kalsanız bile sizi oradan çıkarmaları, size sıra gelmesi 10 günü bulur, oksijensizlikten veya susuzluktan, olmadı kanamadan gidersiniz. Binanın tahmini yıkılma süresi de yaklaşık 3-4 saniyedir. Bu süre zarfında kendinizi dışarı atabilirsiniz, balkondan veya kapıdan, karar sizin. Ben olsam şansımı denerdim. şayet evinizde bütün binanın yükünü kaldıracak, ezilmeyecek bir masa vs varsa altına geçin biraz da su deponuz varsa kurtulabilirsiniz. Onun haricinde kurtulma şansınız çok düşük. 5. katta olsanız derdim hiç dışarı çıkmaya tenezzül etmeyin, evde kalmanız daha güvenli, ilk şok u atlayınca şöyle bir binaya göz atın yıkılmayacak gibi ise direk merdivenlerden koşup binayı terkedin. yıkılacak gibi ise de binada kalın, en fazla bina çöker, 5. katta olduğunuz için ilk kurtarılan siz olursunuz, yaşama ihtimaliniz oldukça yüksek vs..


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: 9600_G_T

    tarım alanına yapılmıs bina . sankı gidici olabilir :S

    tarım alanına, onu geçtim bataklığa bile bina yapılır.

    deprem yönetmeliğinde zemin şartları bellidir, zemin şartlarına göre deprem kuvveti değişir. o deprem kuvvetine göre yapıyı tasarladığınız sürece tarım alanına da bina yapılır.


    ama tarım alanları imara açılmamalıdır. bu başka bir tartışmanın konusu tabi.

  • hashus1099 kullanıcısına yanıt

    yeni yasayla yasaklandı artık.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.